My First Fixie

a ride down memory lane. kuva-arkistoja kaivamaan, hus.

threadin säännöt: päiväys pakollinen, nolostuminen sallittu

lähettien, zjeimin ja muiden oldskoolien kontribuutioita odotetaan

http://blogit.helsinki.fi/tuylaant/nishiki.jpg

Toukokuu 2006. Takakiekko ja kammet yhä käytössä. Kaulaputken pituus ja tankonauhan puute hävettää. Mun ekoissa älläreissä kesällä 2006 puutteet oli näköjään jo hoidettu:

http://blogit.helsinki.fi/tuylaant/allarit.jpg

Kerrassaan mainio aihe ketjulle! Santulta tämän ostin joskus talvella 2007, ajoin muutaman tonnin välillä huhti-elokuu 2007 ja siirryin sitten sopivamman kokoiseen pyörään. Runko elää seuraavaa eläämänsä jossain päin Turkua.

jarkko - 4:45, 24.9.2009 » http://farm3.static.flickr.com/2294/2221990721_c35fc9b91b.jpg Kerrassaan mainio aihe ketjulle! Santulta tämän ostin joskus talvella 2007, ajoin muutaman tonnin välillä huhti-elokuu 2007 ja siirryin sitten sopivamman kokoiseen pyörään. Runko elää seuraavaa eläämänsä jossain päin Turkua.
Kertun edessä ihastelin runkoa viimeksi muutama viikko sitten.

Jarkon Rossin oli munkin eka maantiefiksi, sitä ennen ajeltiin Spessun Stumpjumperista modatulla vehjeksellä.

http://users.tkk.fi/~sjt/spessu.jpg

Speksejä:

Kiinteäksi hitsattu vapaaratas+pulttiakseli
Modatut haarukanpäät
Virvoitusjuomapullon avaaja satulaputkessa

Kuva varmaan kertoo kaiken. 2008 juuri juhannuksen jälkeen tuli hankittua ensimmäinen fiksi. Tai olemassa olevaan pyörään muotikiekko taakse sen kummemmin fillarilla ajamisen järkevyyteen perehtymättä. Pyörä on 2007 syksyllä Helsingin urheiluvälinekirppikseltä kohtuuhintaan tingittynä ostettu.

http://media.share.ovi.com/m1/s/0206/d40f5e289b68403a8cbae13f4ea57070.jpg

Tankonauhakin puuttui joko laiskuuden tai persaukisuuden vuoksi. Edellisessä tangossa, joka meni irtipoikkikatki ajossa, oli sentään gripit. Polkimet vaihtuivat muovisista jossain vaiheessa Kyläsaaresta pengottuihin metallisiin ja jossain vaiheessa sen jälkeen sain aikaiseksi laittaa polkimiin edes remmit. Pelkät remmit, ei häkkejä. Ei hyvä.

Kahdesta Monarkistani tämä yksilö taisi päätyä Rokpetelle toisen löytäessä uuden kodin Temmiltä.

http://koti.mbnet.fi/soundpro/etukulma.jpg

2008 keväällä vähän ajettuna ostettu Pista, alunperin työmatkoja varten, mutta kovasti sillä tuli ajettua liki kaikki ajot järkevillä etäisyyksillä. Palveli hyvin liki orkkiosilla, lähinnä vaihdettu rengasta ja tankonauhaa.

Parisen viikkoa sitten löysi tiensä uuteen kotiin ja nyt elellään fiksittömänä siihen asti, kunnes uudet partsit löytävät tiensä Briteistä ja Saksasta kotio.

En löytänyt kuvia (ovat varmaan muualla), mutta on hyvä tarina eräästä tammikuisesta päivästä 2004.

Olin hankkinut cc-sinkulan, sinisen Chebici-merkkisen. Silloin ajettiin vielä speudonastoilla (a10) ja ne mahtuivat pyörimään rungossa. Huomasin päivän päätyttyä että kammistani puuttuu kaksi rattaan pulttia. Himskatti.

Oikeastaan ensimmäinen kiinteäni oli Nishiki olympic royal, joka odotti kevättä.

Siihen aikaan kotoa ei löytynyt pussillista rattaan pultteja, joten kohtalonani oli laittaa nishikin takakiekko ja kammet (ketjulinja ei olisi muuten natsannut). Yritin jarrukahvaakin laittaa kiinni, mutta eihän sellainen oikein mennyt maantie flop´n chop-tankoon mitenkään.

Sitten piti nähdä vain unta jäisistä alamäistä, jotka päättyivät kovasti liikennöityyn risteykseen.

Olympic royalin vei folke samana keväänä ja Chebicin möin Iigorille, joka myi sen eteenpäin. Tilalle tuli Steamroller ja viime talvena 2souls-custom.

Jos löydän kuvia, laitan.

Oma ensifiksi oli silloinen maastofillari Surlyn KM. Talvella kun oli polkujen ajon kanssa hieman hiljaisempaa, niin poistin jarrut ja iskin kiekkoihin alle jotkut kapiat nastat ja kiinteän välityksen. Hyvin toimi työmatkakulkineena kunnes kevät koitti ja piti päästä poluille. Taisi vuosi olla silloin 2003? Voin koittaa kaivaa arkistoja löytyisikö tuosta kuvaa, vaikkei mitenkään mielenkiintoista settiä taida ollakaan.

Seuraavaksi kesäksi pitikin sitten jotain konversiota laittaa jo peliin…

Syksy 2007 ja Motobecane Club.

Kohta onkin kiintopyöräily 2-vuotis synttärit mulla, kun rattaan asennuksen päivämäärä on tarkkaan tiedossa eli 15.10.2007. Tuota ennen oli yksi aihio, jonka pistin eteenpäin kiilapulttikampien takia ja Motobecanenkin kohtuullisen nopeasti Shimano Adamas -kampien takia heti perään. Sit taloon tuli Nopsa-konversio ja Pista.

2008 alt partyjen aikana ostin kaverilta flipflopkiekon ja asentelin sen ikuisesti omistamaani monarkkiin heti maanantaina eli oisko se nyt sitten 27.10.2008? voi heittää päivällä tai parilla koska en muista päivämääristä muuta kun että synttärini osu partyviikonloppuun :slight_smile:

sittemmin vaihdoin polkimiksi bemaksiflättikset alkuperästen tappoansojen tilalle koska niihin ei saanu häkkejä kiinni ja häkit odotti ostamistaan aika kauan kunnes asensin ne joskus pari viikkoa sitten. (ei en kuollu kertaakaan fiksatessa ilman lukkoja/häkkejä)

Eihän tosta kokoonpanosta oo kuin reilu vuosi. Aihio Aurinkotehtaalta, Bob’s garagen tiirailua ja paljon hölmöjä kysymyksiä bc-helsingin palstalle. Foxcompissa alkuperäiseen 27" vanteeseen kasattu takakiekko ja kiilakammet, joiden akselin käänsin ympäri. Ketjulinja olikin edessä sitten 37 milliä.

Syyskuun 9 päivänä vuonna 2006 olen sähköpostien mukaan hakenut Peugeotin Oulun junasta. Kiekot hankin Velosportista ja ketjulinjasäädön hoiti Tohtori. Tää oli mun eka pyörä noin 15 vuoden tauon jälkeen.

http://farm4.static.flickr.com/3094/2602839177_336c2a8e63.jpg

Tässä tämä mun eka fixie ei kyllä ole alkuperäisessä flop & chop-muodossaan, vaan jo muutaman vuoden jälkeen jarruttomana hätävararatapyöränä. Kiekot ja pedaalit siirsin Langsteriin.

Ekan fiksin ostin kaupasta. Tilasin Langsterin syksyllä, mutta se saapui maahan vasta helmikuussa 2006. Vieläkin satunnaisessa ajossa tai ainakin kellarissa odottmassa hyviä ideoita. Kännykkäkuvakavalkaadi aikojen saatossa:

Maailman törkein bullhorn:
http://farm1.static.flickr.com/74/227070720_f784900018.jpg

Stongan vaihto kesken:
http://farm1.static.flickr.com/91/215968998_088ea6ae04.jpg

Droppi ja pari tarraa:

Riseri ja uudet kiekot:

Välillä valkoista osaa:

Hauska tämä Rossinin tarina. Hankittu Jarkolta nyt kesällä ja tosiaan nykyään Turussa leidin ensimmäisenä fiksinä:

http://tudeju.kuvat.fi/kuvat/fillarit/rossin.JPG/full

Hieno runko ja onneksi on aivan liian pieni mulle itselleni.

Oma eka fiksi taas oli Olmon konversio, johon hankin rungon Afalta syksyllä 2008. Olmoon hankitut kiekot yhä käytössä Nelsonissa ja muutkin palikat vielä tallella. Runko odottaa ullakolla stemmin irroitusta ja maalausta, masiina olisi tarkoitus ottaa vielä tulevaisuudessa ajoon.

tnts - 7:02, 24.9.2009 » [b]Syksy 2007 ja Motobecane Club. [/b] [...] pistin eteenpäin [...] Motobecanenkin kohtuullisen nopeasti Shimano Adamas -kampien takia heti perään.
tää on myös mun eka!

randomm tosin ehti maalauttaa sen kirkkaanpunaiseksi välissä. maali pysyy helvetin hyvin. itse olen pyörällä ajellut varmaan jotain 3-5 tonnia ja voittanut kaikki (l)ällärit, joihin olen sillä osallistunut! (grim+frostbitten itsarina 2008)

adamakset on nyttemmin vaihdatettu pyorahuolto.comissa michen “team” kampiin ja kierteettömään YST keskiöön. tämän rungosta fiksikelpoiseksi tekevän remontin hinta oli osineen (!) 80 euroa.

kyseessä on tosiaan ranskalaisella “club”-meiningillä varustettu retki- tai maantiepyörä, joka painaa ihan saatanasti. konversio-horreur!

^Millaisella akselilla (viiste varmaan ISO) sait noiden kampien kanssa ketjulinjan natsaamaan? Sain vastaavat kammet edullisesti omistukseeni, mutten ole ottanut niitä vielä käyttöön.

Joskus talvella 04/05 hiipi mieleen tietoisuus Stringyspitistä ja meiningeistä. Muistan kun Jalle kävi tuomassa jotain vedoksia meidän toimistolle keskellä talvea ja (edellisessä elämässään kilpaa ajaneen) duunikaverin kanssa ihmeteltiin että mitä helvetin ideaa on puskea ratapyörällä kymmenen sentin sohjossa. Itse ajoin silloin maantiepyörällä, ei mulla edes muita ajokkeja ollut. Varovaisesti perehdyin netin välityksellä lähettitouhuun, pyöriin ja termeihin mutta en uskaltanut vielä rekisteröityä ja vakuuttelin itselleni etten hommaa itselleni moista trendipyörää (Transworld Stancessa = pahin mahdollinen hipsterijulkaisu oli ollut artikkeli konversiofiksin rakentamisesta).

Syksyllä 2005 NYC-reissulla sain kuitenkin kävelystä ja MTAsta tarpeekseni tokana päivänä ja pakkohan se oli pyörä hommata. Lower West Sideltä jostain pyöräliikkeestä löytyi sopivan kokoinen Raleigh Rush Hour helpottamaan liikkumista. Kotiin päästyäni käänsin takakiekon kiinteälle – ihan vain kokeilun vuoksi – revin jarrut veks ja sahasin tangon bullhorniksi.

http://goodthingsinternational.com/parts/rushhour.jpg

Keväällä 2006 tutustuin tyyppeihin ja pooloon. Kevään ekat aurinkoiset päivät ja kadut juuri sulaneet, olin menossa keskustaan brunssille kun Santakadun kentän vierestä ajaessani Hattara huusi perään ja houkutteli pelaamaan. Paulus, Jari, Jalle, Nora ja Naamat taisivat myös olla siellä.

…sille tielle jäin :slight_smile:

Myöhemmin keväällä BC:n Porvoon reissu ja kesällä ECMC joissa tuli paljon uusia tuttuja.

Raleigh sai kesällä 2006 uuden hyvän kodin Tampereelta ja siellä taitaa olla edelleen ajossa? Tilalle rakensin nykyisen ruoskan.

http://farm4.static.flickr.com/3448/3950158844_094f8cbe61.jpg

Kesä-Heinäkuu 2008
Salaa fiksasin faijan vanhan kilpurin:)
Runko koko aivan liian iso mulle, mut faija sillä hyvin ajellu vaikka on mua lyhyempi?

tya - 6:56, 24.9.2009 » a ride down memory lane.
Tuohon liittyen tän voisi kyllä rajata jonnekin viime vuotta kaukaisempaan historiaan! Ketä oikeesti historiamielessä kiinnostaa vuoden 2008 kokoonpanot? Ne on tuoreita ja käytännössä nykytietämyksellä koottuja pyöriä, joten niiden kuvat voisi yhtä hyvin heitellä Arvostele mun ajopeli -ketjuun kuin tänne.

Minä tilasin Surlyn flipflop 130 mm takanavan Cyclecomponentsilta tilausvahvistuksen mukaan lokakuun lopulla 2007, teetin siitä muutamia viikkoja myöhemmin Open Sportille Cyclecenterissä kiekon. Projekti kuitenkin ryssi ja Kunigaskulkuri valmistui vasta huhtikuussa 2008, joten antaa olla.

Asb oli ihan ainoa yksivaihdekuski, jonka tunsin jo edellisistäkin harrastuksista.

Huhtikuu 2006 ja neitseellinen konversio ns. pientä hienosäätöä vailla.