Millä vanhojen osien puhdistus onnistuu?

Elikkä millä tai miten ootte vanhoja osia puhdistaneet?
(Pintyneen lian ja pinta ruosteen)

Esim. Tanko ja satulatolppa tarvitsisivat hieman uutta kiiltoa.

Ensin kuuluu aina sanoa: käytä haku-toimintoa.

Mutta esim. tärpätti, jarrujenpuhdistusmyrkky, kromin kiilotustahna, vesihiomapaperi ja mitä kaikkia näitä nyt on toimivat kaikki omalla sarallaan.

grillin sytytysneste, WD-40, kodin putkimies (ole tarkka ota Pirkka), PataPata.

Autosol, puhdistustahna metallipinnoille + kangasrätti. Kankaan karheudella voi edesauttaa prosessia, jos on todella pinttynyttä likaa.

Näillä eväin pitäis tulla “hieman” kiiltoa :)…

Ja ihan sitten oikea kiillotuslaikka. Noin 10-15 eurolla saa sellaisen ison puuvillakangas laikan, laikassa on siis monta kangasta kiinnitetty neulomalla rinnakkain toisiinsa, ja samassa paketissa voi olla kahta erilaista kiillotusvahaakin.

Porakone on useimmilla, ja halpahalleista sen vaakasuuntaisen pöytätelineen voi saada vaikka viitosella. Se on siis lähinnä liimauspuristin, jossa on se porakoneen kaulan ympärille mahtuva noin 43 millinen silmukka. Tuolla se kone pysyy paikoillaan.

Käytännössä porakoneen täytyy olla iso ja jäsäkkä kone, jossa pyörimisnopeutta voidaan säätää. Ei siihen muuten uskalla sormiaan ihan lähelle viedä.

Homma kannattaa tehdä ulkona, ja ankara kiillotus on sottaista puuhaa, mutta tuolla vehkeellä syntyy myös tulosta ja osat alkavat myös oikeasti kiiltää. Käsin kihnuttelemalla loppuu yleensä usko ennen sen kiillon syntymistä.

Ruosteeseen puree parhaiten happo, joka syö sen ruosteen pois. - Myös sieltä syöpymäkolojen pohjista. Kerran läpi ruostunut pinta ruostuu sitten helposti uudelleen, mutta vahaus auttaa edes vähän asiaa.

Kiillottamiseen suosittelen kuitenkin koneellista voimankäyttöä, niin homman lopputuloksena voi saada vaikka peilikiiltävän pinnan niin halutessaan. Käsipelillä homma jää aina ikävästi puolitiehen, ellei omaa buddhalaismunkin kärsivällisyyttä ja koe kiillottamista jonain uskonnollisena toimenpiteenä.

Tuossa on hyvä linkki aiheeseen:

http://www.timohapponen.net/hiontajakiillotus/1/

Mutta siis: kotioloissa riittää se ihan tavallinen pora ja tuollainen kangaslaikka ja siihen sopivaa kiillotusvahaa. Tulos on sen jälkeen omasta viitseliäisyydestä kiinni, ja vanhakin täysin kulahtanut osa alkaa näyttää aivan uudelta.

Ei se 10-15 euron sijoitus niin mahdottoman suuri ole, koskapa lopputulos on käytännössä aina sen vaivan arvoinen. Et uskokaan, mitä tuollaisella kiillotuslaikalla saa kaikkeen mahdolliseen muuhunkin käytettynä aikaan. Tuolla kun sipaisee myötäsukaan esim. valmiiksi teroitettua puukonterää etc. niin vasta sitten tietää mitä “terävä” oikeasti tarkoittaa.

Jo pelkästään musta karkea muovilaikka ja punainen hienompi nailonhuopa laikka mahdollistavat kaikennäköistä hinkkaamista, mitä ei ole tullut ennen edes ajatelleeksikaan. Noilla kunnostaa vanhoja työkaluja ottavaan kuntoon, ja kaikkea semmoista hyödyllistä.

Tuure

-.-

Pitää ihan varoittaa, että noilla saa aikaan itselleen hetkeksi aikaa aivan “kiillotushimon.”

^ Komppaan Tuurea tuosta koneellisen voiman käytöstä. Itselleni tarttui taanoin halpistavaratalosta (Hong Kong) tuollainen porakoneteline ja kiillotussarja mukaan.

http://www.wolfcraft.de/workarea/supplier/sWolfcraft/documents/200/4802_FS.jpg

http://www.wolfcraft.de/workarea/supplier/sWolfcraft/documents/200/2179FS.jpg

Ostamani kamat ovat wolfcraft:n valmistamia - eivät ihan halvimpia, mutta wolfcraft:n tuotteissa on kokemuksieni ja lukemani perusteella hyvä hinta-laattusuhde. Kokonaisuudessaan tuolla setillä kiillottaminen tapahtuu tähän malliin.

http://www.wolfcraft.de/workarea/supplier/sWolfcraft/documents/190/4802AW1.jpg

Eli jos nurkista löytyy porakone 43mm:n kaulalla kannattaa harkita sen hyödyntämistä kiillotushommissa. Itse olen kiinnittänyt porakoneen keittiötikkaisiin ja hoitanut kiillotuspuuhat parvekkeella. koneella tehdessä siihen ei tuhlaannu kovinkaan kauaa aikaa.

Laimentamaton nestemäinen mäntysuopa tehoaa aika hyvin alumiiniin (+ se on eko). Maalipinta sillä jää minun mielestä himmeäksi. Pineline on sitten astetta tyjympää mäntysuopaa ja joku taisi sanoa, että tolulla lähtee navasta jo valmistajan nimikin.

^ Wurth pineline tehopesusta löytyy ympäristömerkki, joten ko. tuote lienee myös eko(hko).

Yritin männä kesänä putsailla Gamagoolon Record -sarjan ruosteisia ja pinttyneitä osia vaikka millä litkuilla ja räteillä.

Toimivimmaksi ja pirun tehokkaaksi työvälineeksi osoittautui hammasharjan muotoinen ja kokoinen messinkiharja, jonka ostin Arabian keskuksen tarjoustalosta eurolla… Ei vahingoittanut osia ja poisti kaiken ruosteen… Tuolla harjaus palautti samalla myös kromattujen pulttien ja muttereiden alkuperäisen kiillon :slight_smile:

Vasemmanm puoleinen käynyt läpi puhdistuksen pata padalla, no tosin oli Rainbown laatua… Ajalla ja vaivalla ne osat puhdistetaan eikä helpolla. Jarruistakin kaikki mahdollinen irti ja osa kerrallaan.

Tarkoitus ois saada lisää kiiltoa alumiiniin. Lähteekö jarrun kyljessä oleva logo samoin tein jos pistän laikkaa ja kiillotustahnaa, hiomapaperista puhumattakaan kehiin? Ei se kyllä tuntuis mitenkään pinnassa olevan.

Toisekseen mietin käykö kromattujen osien kiillotukseen samat mössöt kuin alumiiniin?

http://img62.imageshack.us/img62/6015/img3009n.jpg

Viime vuonna italjaanot olivat levitelleet teilleen jotain käsittämätöntä smäidää, jota en saanut millään pois rungosta ja ketjuista. Huoneistohotellin siivouskaapista löytyi uuninpuhdistusainetta (vaahtomaista), jota levittelin melko liberaalisti. Kaikesta tuli puhtaampaa kuin uutena enkä havainnut minkäänlaisia vaurioita.

Likaiset osat lähtee puhtaaksi ultraäänipesukoneella.
Kaikkea ei tarvitse edes purkaa, se pesee sen minne pesuvesi pääsee.
Ainoastaan pieni esipuhdistus kannattaa tehdä ettei pesuvesi likaannu turhaa.

syclone - 20:03, 16.2.2010 » Toisekseen mietin käykö kromattujen osien kiillotukseen samat mössöt kuin alumiiniin?
Olen kuullut villin tiedon siitä, että kromiosien kiillottamisessa toimisi hyvin myös CocaCola...mene ja tiedä. Itse en ole kokeillut.

Niin hellävarainen on Fairy.

Astiat pesen Ecoverillä mutta polkupyöräasioissa luotan Fairyyn. Se liuottaa mitä tahansa.

http://www.biltema.fi/osteri/data/webpics_all/Web%20images%20Sorted/36/large/36-1713_l.jpg 1 L tai http://www.biltema.fi/osteri/data/webpics_all/Web%20images%20Sorted/36/large/36-1714_l.jpg 4 L.

http://www.universalstone.fi/

^ tuo ja nestemäinen tolu, raakana. Patapata on myös toimiva. Kokeilin koruja varten osia putsaillessa myös Bilteman käsien puhdistusainetta ja toimi hyvin.

villapaita - 7:18, 17.2.2010 » Niin hellävarainen on Fairy. Astiat pesen Ecoverillä mutta polkupyöräasioissa luotan Fairyyn. Se liuottaa mitä tahansa.
Fairy on lisäksi suolainen, eli ei niin kiva.

Autosol-tahnalla lähti tosi hyvin niin kromin pintaruoste kuin alumiinin hapettumat. Kiillotus rättilaikalla tai vaikka vanhalla villasukalla. Tuubi maksaa kai jotain vitosen Clasulla ja tavara on erittäin riittoisaa.