Kuningaskulkurin fiksaus - osasuosituksia?

Kuningaskulkuri tuli ostettua ja fiksi siitä pitäisi rakentaa. Alkuperäisistä osista rungon lisäksi käyttökelpoisia ovat etuhaarukka, ohjainkannatin, tanko, keskiö, kammet, polkimet ja jarrut.

Kiekoiksi suunnittelin näitä http://www.bike-mailorder.de/shop/Singlespeed-Fixie/Wheels-Rims-Tyres/Novatec-Track-Hubs-HF-Mavic-CXP-22-Singlespeed-track-set::16020.html

Muuten onkin vielä aika epäselvää. Tarkoituksena oli hyödyntää alkuperäisiä osia mahdollisimman paljon, mutta hieman mietityttää, pitäisikö nuo alkuperäiset kammet (ja kenties myös keskiö?) vaihtaa (pituus 170 mm, BCD lienee 130)? Jos alkuperäiset kammet sekä keskiö toimii, tarvitsen kiekkojen lisäksi ymmärtääkseni enää rattaat ja ketjut.

Otan mielelläni vinkkejä, kommentteja ja ehdotuksia vastaan, jotta saisin kerralla käyttökelpoiset osat. Pyörä tulee rauhalliseen harrastelukäyttöön eikä osien merkillä ole juurikaan väliä.

Nuo kiekot OK, hyvä hinta-laatusuhde, itsekin harkitsin. Turha vaihtaa kampia, 170mm on OK kuin myös 130BCD. Eturattaankin voit ehkä säilyttää jos sulla on sopivankokoinen, siinä tapauksessa laita kapea eli 3/32" takaratas ja ketju. Jos laitat kokonaan uudet rattaat voit valita 1/8" tai 3/32", se on ihan makuasia, kunhan kaikki on samaa kokoa.

Ketjulinja sun pitää vaan kokeilemalla ja mittailemalla saada kuntoon. Säädettäviä asioita on ratas kammissa sisempään tai ulompaan paikkaan sekä keskiön pituus.

Tuurilla saattaa istua vanhalla keskiöllä kun laitat eturattaan sisempään paikkaan kampiin, mutta voi olla että tämä vie ketjulinjaa liikaa sisällepäin joten joudut ostamaan pidemmän keskiön. Tai sitten jos haluat pitää rattaan ulommassa paikassa, joutunet ostamaan lyhyemmän keskiön.

Eripituisia keskiöitä saattaa hyvinkin saada ihan helsinkiläisistä kivijalkafillarikaupoista. 3/32" ketjuja samoin, ne kulkee nimellä 8-vaihteisen ketju. Leveitä 1/8" ketjuja saa femmalla Clas Ohlsonista jos halpis-KMC käy (ne on oikeastaan ihan ok). Myös SRAM PC-1:ä, joka on ihan hyvä ketju, saa pyöräkaupoista. Rattaita saa esim. Horscategorie.comista, Velosportista, Kumiluodista ja Foxcompista.

tya - 11:18, 6.7.2009 » Ketjulinja sun pitää vaan kokeilemalla ja mittailemalla saada kuntoon. Säädettäviä asioita on ratas kammissa sisempään tai ulompaan paikkaan sekä keskiön pituus. Tuurilla saattaa istua vanhalla keskiöllä kun laitat eturattaan sisempään paikkaan kampiin, mutta voi olla että tämä vie ketjulinjaa liikaa sisällepäin joten joudut ostamaan pidemmän keskiön. Tai sitten jos haluat pitää rattaan ulommassa paikassa, joutunet ostamaan lyhyemmän keskiön.
Hyvällä tuurilla tuossa on irtokuulakeskiö, jossa on epäsymmetrinen akseli, jonka kääntäminen toisin päin vaikuttaa ketjulinjaan sekin.

Kiitos vastauksista! Juuri tuota ketjulinjaa olen tässä mietiskellytkin, vaikka en siitä aloitusviestissä vielä mitään maininnutkaan.

Täytyy mietiskellä asiaa. Tosin, ennen takakiekon saapumista ei varmaan kannata lyödä vielä mitään lukkoon…

Ai niin, Sakaen valmistamissa kammissa ja stemmissä on ympyrämäinen logo, josta löytyy mielestäni ainakin J- ja S-kirjaimet… Ei kai tämä vaan ole mitään 80-luvun alun versio SIITÄ logosta? Tuskimpa on, mutta pakko varmistaa.

Eiköhän ketjulinja tuossa linkatussa kiekkosetissäkin ole se tavan 42 milliä, hiukan takarattaan leveydestä riippuen. Sitäkin voi tietysti prikkojen kanssa säätää, mutta sitten joutuu rihtaamaan kiekon keskelle uudestaan, eli helpommalla pääsee, jos saa eteenkin sen ketjulinjan johonkin 41-43 millin välille.

NKOTB - 11:43, 6.7.2009 » Eiköhän ketjulinja tuossa linkatussa kiekkosetissäkin ole se tavan 42 milliä, hiukan takarattaan leveydestä riippuen. Sitäkin voi tietysti prikkojen kanssa säätää, mutta sitten joutuu rihtaamaan kiekon keskelle uudestaan, eli helpommalla pääsee, jos saa eteenkin sen ketjulinjan johonkin 41-43 millin välille.
Tästä päästäänkin hieman aloittelijamaiseen jatkokysymykseen. Onko noissa fiksikiekoissa "oletuksena" koko 700c? Mavicin sivujen mukaan noita kehiä on saatavana myös 650c-kokoisina. Laitoin kyselyä tuohon kauppaan, mutta täältä varmaan löytyy vastaus nopeammin.

Jos se leima näyttää tältä, niin hyvä on:

ana - 12:49, 6.7.2009 » Ai niin, Sakaen valmistamissa kammissa ja stemmissä on ympyrämäinen logo, josta löytyy mielestäni ainakin J- ja S-kirjaimet... Ei kai tämä vaan ole mitään 80-luvun alun versio SIITÄ logosta? Tuskimpa on, mutta pakko varmistaa.
JIS

Vähän samassa tilanteessa ollaan. Kyselin jo Analta vähän infoa, kertoi tällaista (ex?)-fillaristaan: “Alkuperäisestihän tuossa on 3/32" rattaat. Vaihdoin sisemmän, eli sen pienemmpän rattaan 1/8" rattaaksi, koska käyntin yhtä leveää takaratasta ja 1/8" ketjua. Mun pyörässä ei ollut alkuperäisiä kampia eikä keskiötä, mutta noi se toimii yleensä kaikilla vanhoilla 2-rattaisilla maantiekammilla: sisemmällä rattaalla ketjulinja osuu aika hyvin kohdalleen, jos takanapa on "ratamallia", eli 120 mm.”

Kävikös siinä Ana niin, että ketjulinjan helpomman virityksen takia päädyit leveämpään ketjuun vai kokeilitko ylipäänsä ensin kapeammalla kun sullahan taisi kuitenkin olla alunperin kapea ratas edessä? Itse hoitaisin sinkuloinnin mieluiten alkuperäisellä nätillä eturattaalla ja 3/32-ketjulla kun ne on vasta parisataa kilometriä ajetut ja muutenkin on tarkoitus toteuttaa mahdollinen konversio siten, että muunto takaisin vaihteelliseksi sujuu mahdollisimman helposti.

No tässähän on jo muutama vastaus jo minullekin. Mitä sanotte siitä, että valitsisi 130mm leveän takanavan 120mm sijaan? Tämänikäisissä maantiepyörissä on 126mm leveä takahaarukka, joten kumpikin napa siinä suhteessa varmaan sopisi. 130mm voisi käyttää myös 135mm dropoutiin.

Ei kai 120 ja 130mm navoissa ole ketjulinjan suhteen eroa? Fix-fix se napa varmaan tulisi olemaan.

Kuningaskulkuri se tännekin on nyt tulossa. Mutta fiksin teen ainakin alkuun vanhasta Crescentistäni.

^ No enpä sitten turhaan tätä ketjua kyselyilläni ylös nostanut :slight_smile:
Ja tuolta Vaihdetaan-ketjusta selviää, että mm. joutilaat pk-seudulta haettavissa olevat kirkkaat suorat takakiekot 120mm flipflop-navalla kelpaavat. Jos joku vaikka sattuisi olemaan nostamassa oman pyöränsä visuaalista tasoa/(vanne)profiilia näin kevään koittaessa…

jukkas - 12:19, 16.4.2010 »
  1. se toimii yleensä kaikilla vanhoilla 2-rattaisilla maantiekammilla: sisemmällä rattaalla ketjulinja osuu aika hyvin kohdalleen, jos takanapa on "ratamallia", eli 120 mm."

  2. Kävikös siinä Ana niin, että ketjulinjan helpomman virityksen takia päädyit leveämpään ketjuun vai kokeilitko ylipäänsä ensin kapeammalla kun sullahan taisi kuitenkin olla alunperin kapea ratas edessä?

1) Tuosta voisi päätellä kuin ketjulinja muilla napaleveyksillä olisi toinen. Niinkö se on ja miksi?
  1. En käsitä, miten 1/8’’ rattaalla ketjulinja olisi merkittävästi toinen kuin 3/32’'.

Minulla on Crescentissä nyt ilmeisen sopiva ketjulinja 41-42mm, joten en purakaan tuota keskiötä. Takanapa tai kiekko vain pitäisi hankkia.

Vastasin näemmä yksityisviestiisi kiireessä ihan mitä sattuu. Olis ehkä pitänyt kirjottaa, että omien kokemusten mukaan maantietuplan sisemmällä rattaalla ketjulinja on osunut yleensä ihan hyvin kohdalleen. Ei varmastikaan kaikilla kokoonpanoilla aina. KK:n alkuperäiskammista mulla ei ole kokemusta, omassani ne oli vaihdettu.

1/8" voimansiirtoon päädyin vaan koska “niin on ollut tapana”, ketjulinjaan sillä tuskin on mitään vaikutusta.

OK, no kyllä asia tästä pikku hiljaa selkenee kun pääsee alkuun ja ehtii kaivaa tietoa mutta laiskana sitä ensin kyselee niiltä, jotka ovat samanlaisen pyörän kanssa tahkonneet. Löytyi mm. tämä.

Ulkorattaalla et saa kyllä ketjulinjaa mätsäämään tolla keskiöllä.

^ Kiitti, se on hyvä tietää ja lähteä sitten liikkeelle 42-piikkisen sisemmän käytöstä.

Jukkas, vaikka ainakin minulle 42T kuulostaa oikein sopivalta lähtökohdalta, voinee myös sen ulomman sovittaa sisemmän paikalle. Minulla on Crescentissä 39/48 pari.

tienlaita - 11:02, 17.4.2010 » Mitä sanotte siitä, että valitsisi 130mm leveän takanavan 120mm sijaan? Tämänikäisissä maantiepyörissä on 126mm leveä takahaarukka, joten kumpikin napa siinä suhteessa varmaan sopisi. 130mm voisi käyttää myös 135mm dropoutiin. Ei kai 120 ja 130mm navoissa ole ketjulinjan suhteen eroa? Fix-fix se napa varmaan tulisi olemaan.
Sehän taitaa olla niin, ettei noita 126 ja 130mm napoja monia markkinoilla taida ollakaan, vaan enemmänkin eripituisia akseleita? Näin ainakin Michen ratanapoja myynnissä eri pituuksilla, mutta itse navat taisivat olla samoja. Alan kallistua itsarinapaan.

Surlyn 130 mm navan runko on leveämpi kuin 120 mm navan.

Hiukan outoa, ettei valmistaja kerro tämän enempää: Bike Wheel Parts | Bicycle Rims and Hubs | Surly Bikes
Tässä oli jotain juttua sitten ketjulinjoista: http://www.bikeforums.net/archive/index.php/t-511992.html

Mutta, mutta. On tuossa oikein sopiva kuutospakkaa käyttävä kiekko, johon vaan sitten hyvät kiristysrenkaat ruuvilukite vielä apuna. Tai no vaan ja vaan: taitaa jäädä ratas aika sisään ja vielä pitää säätää navan keskitystä pinnoista. Mutta kuitenkin aika selvää kauraa, ja paljonhan noita on tehty.

Ja enköhän erillisestä jarrusta tykkää muutenkin aluksi.