Komentaja -budjettiprojekti

Satuin näkemään Pasilan asemalla Nopsa Commanderin, muhvirunko ja iskevä nimi jäivät mieleen, en aiemmin muista törmänneeni kyseiseen malliin. Pari päivää myöhemmin sain täältä melkein vastaavan, mutta hieman parempi kuntoisen ekaksi projektifillarikseni!

Nopsa Commander 12, runkokoko natsaa ja lisäksi melko hyvässä hapessa (kiekot tosin jonkin verran mutkalla).

http://img580.imageshack.us/img580/9965/img5094t.jpg

Tässä vaiheessa mulla ei ollut vielä tarkkoja suunnitelmia, mutta suorat kiekot ja napa/pakka-vaihdeyhdistelmästä (toimiva!) eroon pääseminen olivat suunnitelmissa.

Commander 12 on ihan ok konversioaihio. itselläni on yksi käytössä ja toisen kasasin keväällä.

Ajattelin aluksi, että olisin tilannut esim. Evansilta Charge Dishin tai vastaavan kiekkosetin ja kiepauttanut päälle jotkin kohtuu hyvin rullaavat renkaat. Komentajan saadessani siinä oli alla vanhat kapeahkot sliksit. Ne kuitenkin näyttivät melko orvoilta tilavissa haarukoissa, korostaen sen retkipyörämitoitusta. Komentaja kaipasi selvästi lisää tavaraa haarukkojensa väliin. Löysin samaan aikaan Savan harmaat “Touring
Extra” -renkaat (NOS), aloin miettimään mitä jos…

Jalkajarrukiekkohan olisi sopinut hyvin Savojen kanssa ja Biltsussa niitä oli kuulemaan mukaan myynnissä. Epäonnekseni laadustaan kuuluisat kirkkaat navat omaavat kiekot oli myyty loppuun jopa postimyynnistä, eikä niiden mustanapainen korvaaja käynyt tähän projektiin laisinkaan. Lisäksi Komentajan huippuunsa ohennetun rungon soveltuvuus jalkajarrulle epäilytti, olinhan aikoinaan nitkauttanut Pappa-mallin jalkajarrullisen Tunturinkin takahaarukan lasketellessani Lukonmäkeä alas. Niinpä ostin Biltsusta kierrepakalle tarkoitetun takakiekon ja siihen Dictan BMX-vapaarattaan. Eteen laitoin jonkin retkipyörän Shimano-napaisen teräskehäisen kiekon.

Molemmat navat sekä keula on huollettu. Keskiötä en ole purkanut (ainakaan vielä), mutta se tuntuu toimivan todella hienosti, eikä klappia ole. Polkimet, kammet ja eturatas näyttävät muutenkin mielestäni todella asiallisilta (SR) ja hyväkuntoisilta. Ainakin polkimet olisi tietty hyvä ja helppo vielä huoltaa.

Ohjaamossa orkkis-stemmi oli kovin lyhyt ja nouseva. Roskalava-Cressu sai luovuttaa pidemmän ja jyrkemmän SR-stemminsä Komentejalle. Stongaksi valikoitui Chargen bullhorn ruskein Chargen teipein. Jarrukahvoiksi on tulossa Shimanon "mummo"kahvat. Etujarruvaijeri on lyhennetty, sama homma taakse on vielä edessä. Aluksi mietin, että vaalean harmaat teipit ja satula sopisivat parhaiten, mutta ei ruskea yhdistelmäkään silmiin satu. Ruskea satula on tosin vielä haussa. Myös tolppa on tarkoitus vaihtaa tai ainakin ehostaa ruosteet pois. Katsotaan…

Tätä ei ole tehty vakavissaan, vaan fillarin tekniikkaan pikkuhiljaa tutustuen pilaamatta mitään hienoa runkoa tai hipo-osaa. Jonkin verran on vielä tehtävää. Tätä ei myöskään ole vielä putsattu tai kiillotettu, eikä säädetty mulle sopivaksi. Tästä johtuen esim. satula on etu- tai takakenossa ja bullhorn voi myös olla väärässä asennossa :slight_smile: Mukavaa on kuitenkin ollut ja tunnit pyöräkellarissa ovat menneet siivillä. Oli hieno tunne tänään liittää ketjun päät yhteen ja käydä ajamassa ekat tyypit! Budjetista sen verran että kaikkiaan 50 egeä on mennyt hiuksen hienosti rikki tähän mennessä.

http://img51.imageshack.us/img51/9618/04072011143.jpg
http://img19.imageshack.us/img19/7311/04072011141.jpg
http://img707.imageshack.us/img707/1713/04072011139.jpg

Kännykkäkuvia… Parempia sitten taas joskus.

Hyvältä näyttää, Paksut renkaat toimii!
Ketjulinja osui suoraan kohdalleen?

hyvät on nuo paksut kumit. just eilen kattelin kuvia omastani ja siinäkin oli alkuvaiheissa 47c munkit. näytti hyvältä ja tuntui myös.

Kotona tehdyn näköinen. Me like!

tästä tulee varmasti mukava ajettava!

Helvetin sienon näkönen sinkilä. Eritoten nuo harmaat kumit miellyttää silmää, vaikkei kenties sovi niille kaikkein kiireisimmille klv-siirtymille. Mä olisin kyllä pitäytyny mustassa satulassa*/tankonauhassa, mutta jokanen toki voi speksata oman pyöränsä niinq haluaa :slight_smile:

*varmaan ruskea “Lusikka” olis helpoin vaihtoehto istuimeks? EDIT tai sit ei, niitä ei näemmä pahemmin oo enää kaupoissa :confused:

Rehti ja asiallinen sinkulameininki. Fätit gummit toimii ja rungon väritys & dekaalit ovat mielestäni oikeinkin mainioita. Taas hyvä todiste siitä, että kohtuubudjetilla on mahdollista väsäillä itselleen mainio käyttöpyörä.

Tämä nyt ei suoraan liity juuri tähän projektiin, mutta olen aika ajoin ihmetellyt bullhorn-ohjaamoa vähempi performance-orientoituneissa menopeleissä. Itse ajan ko. hytillä vain reippaampaa ajoa ja ajoasennossa, joka on selkeästi enemmän TT kuin cruising.

Voi toki olla, että jakkaraa ylempänä oleva yläviistohäränsarvi on yksinkertaisesti vain kuskilleen mukava - eikä siinä mitään. Olen vaan jotenkin aina itse väsännyt automaattisesti raisereita, viiksiä ym. herraskaisempiin paketteihin…

Ketjulinjaa en ehtinyt vielä mittailla, aivan kohdallaan se ei ole, mutta ennakko-odotuksiin nähden näytti olevan yllättävänkin lähellä. Koeajolla ketjut eivät ainakaan rutisseet, vaikka kohtuullisen kireällä olivatkin. Pitää tarkastaa tilanne vielä myöhemmin ja harkita tarvittaessa ketjulinjan suoristamista ja kiekon rihtaamista keskelle tnts:n ohjeiden mukaan (epäilen kyllä rihtaustaitojani kovasti). Minkähän verran tuota ketjulinjaa voisi siirtää vapaarattaan taakse laitettavalla spacerilla? Jokusen millin varmaankin, mutta pitäähän vapaarattaallekin kierrettä jäädä…

Toimivat jarrupalatkin olisi haussa, mutta eipä näistä lähtökohdista kovin kummoista jarrutehoa voi toivoakaan.

Ruskea Spooni mullakin oli alunperin mielessä satulaksi, jos ruskeat tankoteipit jäävät. Samaa mieltä siitä, että musta väritys sopisi hyvin ja miksei jokin harmaakin. Ruskea Charge vaan oli sopivasti tarjolla, niinkuin moni muukin nippeli minkä mukaan tässä on menty. Bullhornista en kuitenkaan luovu, eihän Komentaja mummorenkailla ja -tankolla olisi enää nimensä veroinen!

Rungon värityksestä ja decalsseista pidän minäkin, sopivat hyvin yhteen myös renkaiden kanssa. 12-tarran tekisi mieli poistaa rungosta, lisäksi ketjusuojan pidekkeet ovat lähdössä, muut kiinnikkeet saavat maalipinnan vuoksi jäädä.

Siisitä, hyvätä näyttää!

Itsekkin hommanut juuri 70eurolla samanlaisen Commanderin. Poljin ilosesti töihin ja takas (yhteen suuntaan 15km) kunnes pakasta katosi nelos ratas kokonaan! Ajattelin sinkulaksi vetästä, mutta säästän varmaan kaikki osat kun ovat niin hyvässä kunnossa muuten.

Saako ottaa vaikutteita sun projektista? Aattelin tehä budjetti-pyörän. Alkuperäsen stongan pidän kiinni ainakin ensalkuun. Täytynee suunnata Biltsuun ostoksille.

Ennen pakka-accidenttiä
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/251031_10150216673814111_641904110_6992119_6526557_n.jpg

Edit: Tarkistin, 60e maksoi.

Saa apinoida vapaasti!

Kannattaa tietysti miettiä mihin käyttöön fillarin rakentaa, 15 kilsan työmatkalle ei kannata noita läskejä laittaa, sinne sitten jotkin rullaavammat renkaat :). Itse ruuvailin tuota lähinnä hyvin vuoksi ja nurkka-ajoa ajatellen.

Orkkistonga kannattaa ilman muuta käyttää, varsinkin jos yhtään sporttisempaa setuppia suunnittelee. Se taitaa olla jokin ranskis, hieno joka tapauksessa. Stemmin vaihtoa hieman pidemmäksi kannattaa tuntuman mukaan harkita.

Takakiekon osto sullakin taitaa tulla eteen joka tapauksessa, Biltsun kierrepakalle tarkoitettu on ilman säätöä 130 mm leveä, jonka senkin saa kyllä mahtumaan, mutta ei sitä vaikea ole kaventaakaan holkkeja ja muttereita säätämällä. Biltsun jalkajarrukiekko -topicista löytyy ohjeita kiekon rihtaamiseen keskelle, itse uskon että kierrepakkakiekolla ja orkkiskeskiöllä sekä -etuhampilla saavutettu ketjulinja riittää mulle ainakin aluksi. Vapaarattaan taakse laitettavalla spacerilla tuota varmaan voisi helposti hieman parantaa.

Minkätyyppistä kokoonpanoa itse suunnittelit?

En ole vielä tullut mihinkän lopputulokseen juuri takakiekon suhteen. Olis kiva olla flip-flop napa jossa toisella puolella fixi ja toisella vapaaratas. Vähän arvelluuttaa tämänhetkisten kampien ja polkimien fixi-soveltuvuus kun on jo muutamaan otteeseen polkimet syösseet kipinöitä.
Eilen sain suurimman osan turhasta kilkkeestä irrotettua ja tänään olis luvassa kiekkojen metsästystä ja kovaa pohdintaa mahdollisuuksista. Tarkotus olis tosiaan pääsät halvalla, mutta houkuttelis tehdä pienellä panostuksella makee munamankeli.
Uudet renkaat ja sisäkumit joudun jokatapuksessa hankkimaan kun nykyiset on hapertunut.

Orkkis stemmin ajattelin pitää toistaiseks.

Btw, eka sinkula projekti!

Eilen vedin Shellillä maksipaineet renkaisiin ja ei ole ainakaan kumit vielä paukkuneet. Vähän hankala arvioida paineita kun adapterin kanssa täyttelee. Ihan mukavasti rullaakin nyt, eikä kumit enää “notku” alla. Todella tyytyväinen olen ollut tähän asti, hymy korvissa poljin duunista!

Eilen elvyttelin tolpasta ruosteita pois ja ihan ok kuntoon tuli sekin. Myös takajarrut on asennettu ja vaijeri lyhennetty. Mittailin ketjulinjaa, n. 7 mm heitosta puhutaan, jos oikein laskin. Ajossa en kyllä tuota huomaa mitenkään, mutta pitää myöhemmin miettiä mitä sille tehdään.

Chriscin fixi-pohdiskeluun sekä poljinten “maavaraan” liittyen; 47-Savoilla saa ainakin lisää maavaraa! Mun käytössä tuo sinkulameininki tuntuu tällä hetkellä parhaalta vaihtoehdolta, olen tyytyväinen siihen, että hankin kierteisen takakiekon enkä saanut sopivaa jalkajarrullista kiekkoa, vaikka se olikin aluksi suunnitelmissa.

Paremmat jarrupalat ja oikean värinen satula tällä hetkellä päällimäisenä päivityslistalla.

Ei oo totta!
Mikä on harmaa, läski, kova ja sanoo KABOOOM kun sen jättää pariksi tunniksi ilta-aurinkoon?

Vastaus: rikkinäinen vannenauha?

alipainerengas ynnä joku törkee 5bar paine?

Jando - 21:06, 7.7.2011 » Ei oo totta! Mikä on harmaa, läski, kova ja sanoo KABOOOM kun sen jättää pariksi tunniksi ilta-aurinkoon?
Torin kulmalle neekeri ukkoja kyttäämään jäänyt perus Suomalainen?

^ :'D

Jee, hienoa jollakin on Commander. Mulle yks vaaleen vihree lähti pienen tinkimisen jälkeen 20€ hintaan. Se on hiukan vanhempaa mallia ja omistaa fauberkeskiön mutta etuina huoltoystävällisyys sekä varkaussuoja.
Pistin Nopsan paloiksi ja viilailin/ rälläköin ketjusuojan tuet ynnä jalkatuen pois. Sit runko hiukkapuhallukseen (30€) ja pulverimaalaus päälle oranssiks (20€). Taka- sekä etukiekot vielä originaalit, joten ainakin takakeskiö hiukan oudon näkönen möykky. Harkinnassa on vaihto mutta kaikki ajallaan. Kippurasarvissa jarruna eteen vaikuttava kahdensormen kahva, melko hyvin pysähtyy, kun paistaa.
Treenan vähän sit tulee kuva