Ketjut

Törmäsin itseäni askarruttavaan seikkaan tänään kun ajelin Budget Sporttiin ostamaan kapeaa halpis-ketjua sinkulaani. Olin nimittäin olettanut että kun rattaat eivät näyttäneet kuluneilta, ja vaikka olinkin mitannut ketjun “venymisen” mittanauhalla lyhyeltä matkalta ja todennut sen ihan OKksi, että ketju olisi kuitenkin sen verran jo kulahtanut että hienonhieno ääntäminen voimansiirrossa johtuisi siitä (joo, mulla ei ole elämää).

Väärin ja suoraan siis pointtiin: eli ostin kiinalaisen härpäkeketjun mestasta (a 5e) ja siinä pihalla vertasin vanhaa shimanon ketkuani uuteen kiinalaiseen ja uusi oli selkeästi pidempi (noin metrin matkalla pituuseroa tuli jo noin 4mm). Noh, toki kävi mielessä että tämä tuskin on ihan kosheria rattaille, mutta löin sen paikoilleen jokatapauksessa. Ääni hävisi, mutta ei se ainakaan vanhan ketjun kulumisesta voinut johtua. Vai…?

Tulipa vähän ääliö fiilis, varmaankin ääntäminen johtui huonosta voitelusta…

Miten jengi voitelee ketjut? Verrokkina frendini suositteli lakkabensassa uittamista suljetussa pullossa, pulloa ravistellen, jonka jälkeen ketjun upottaisi moottoriöljyyn lasipurkissa, joka sitten lämmitetään puoleksi tunniksi esim kiehuvassa vedessä.

Mä käytän TFkakkosta. Sitä joutuu suihkimaan aika usein varsinkin jos ajaa sateessa, mutta samalla se putsaa ketjuja jonkin verran. Kokeilin talvella jotain CRC:n suihkutettavaa ketjuöljyä, mutta siihen tarttui hiekka ja kaikki ikävän tehokkaasti kiinni. Se ketju jäi lyhytikäiseksi.

Fillari telineeseen, ketju pyörimään ja suihkepullosta öljyä. Pyörittelen öljyttyä ketjua rattailla aikani, kunnes pyyhin ketjun ulkopinnan ja rullat rätillä huolellisesti. Likaisen ajon jälkeen huuhtelen vedellä, pyyhin kurat pois ja öljyän. Aika-ajoin otan ketjun irti, pujotan 0.5l limupulloon ja pesen ketjun sitruunahappopohjaisella puhdistusaineella ja sen jälkeen vedellä. Kuivaus uunissa 100°C (asun yksin) ja jäähtyneen ketjun öljyäminen em. tavalla.

Entä onko kukaan kokeillut steariinia kyseiseen hommaan? Siihenhän ei tarttuisi paska niin helposti sitten ajettaessa…

Ja sitten on vielä rypsiöljy ja auringonkukkaöljy ja neitsyistä puristettu oliiviöljy…

heh heh,

tosissani kuitenkin kysyin, mutta voihan tästä leikkiäkin laskea.

Mahdottoman kova duuni tuossa vahaamisessa tuntuu olevan. Keskivertoketju on sen verran halpa, että sen hengissäpitämiseen ei mielestäni ole mielekästä käyttää kovin monta tuntia. Tuskin se vahaaminen kovin paljon ketjun käyttöikää pidentää, jos lainkaan.

Ajelin femman clasun ketjulla koko talven vain välillä öljyä lisäten. Hyvinhän se pelitti, kunnes tässä männäviikolla päätin putsata sen oikein kunnolla. Eli rasvanpoistoon etc., luikasta öljyä rulliin ja putsausta ja toistoa. Tunti meni ja lopputulos on se, että se pukkaa hyvin hienojakoista skeidaa pihalle sieltä. Hukkaan heitettyä aikaa sanon ma.

Hyvä ketju sit erikseen, mut noi mummisketjut, ei kannata.

^edellisessä huomiona se, että kuskin oma laiskuus pesemisessä oli syynä tuolle hiekkapölyn muodostumiselle. Tai no, onhan noi rullatkin aika väljät.

Sheldonin kuumausvahaus on työlästä mutta eikös ole olemassa jotain erityistä ketjuvahaa, joka laitetaan suht samalla tavalla kuin tavallinen ketjuöljy? Ketjuvahan pitäis olla öljyjä parempaa just yksivaihteisissa joissa vaihtaminen ei kärsi tahmeammasta liukasteesta. Ketjuvaha ei kerää likaa.

On sellaista liuottimeen sekoitettua ketjuvahaa mitä saa pullossa. Maksaa paljon ja ei voitele kunnolla, IMHO, YMMV.

Moottoriöljy on halvin ja paras ketjuöljy.

Kai muistatte että tärkeintä on kuitenkin kunnollinen puhdistus. :op

http://www.sheldonbrown.com/chainclean.html

Ketjujen puhdistus ja voitelu keirin-tyyliin:

Kokeilin, toimi erittäin hyvin.

^testiin!!

Vahoista, lainaan itseäni monivaihdepalstalta:

Pedros Ice Wax:

Valkoista mönjää. Neito käyttää fiksissään pelkästään tätä. Voimansiirto on Helsingin puhtain. Ketjua pyyhitään silloin tällöin rätillä. Puhdistuu hyvin myös vedellä. Haittapuolena että vahaa pitää lisätä usein, mieluiten sekä ennen pitkää ajoa että sen jälkeen. Muuten kitisee. Rattaan viereen kertyy hieman moskaa.

TF2 Dry Wax with Krytox:

Vihertävää tavaraa, joka katoaa nätisti ketjuun. Muuten kuin Ice Wax mutta ei pidä kitinää poissa läheskään yhtä kauan. Kuivaa mutta ei silti kovin siistiä. En suosittele.

Finish Line KryTech Wachs:

Oudon hajuista kirkasta, juoksevaa nestettä, katoaa ketjuun nopeasti ja täysin. Pitää ketjun äärimmäisen puhtaana. Vaatii hieman useampia käyttökertoja kuin Ice Wax.


Lopputulos vuoden vahavertailusta: Pyörien ja ketjujen puhdistamiseen riittää vedellä suihkuttaminen. Öljyisiä tahroja tai mustaa öljymöhnää ei ole. Vaihdepyörien pakka pysyy melko kirkkaana eikä kerää maata, fiksien ketjuihin voi tarttua kädellä, ja jos käteen tulee jotain likaa, se lähtee pois pyyhkimällä.

Vaatii kuitenkin työtä, ja silti pitkällä lenkillä ketju voi alkaa kitisemään. Kitinä haittaa. Tehdasvaseliinit ovat myös ongelma, jonka vaha tosin poistaa aikanaan.

En ole varma aloitanko öljykokeilua. Säilytän pyöriä sisällä…

Tähän mennessä testatuista:

  1. Rock & roll

  2. White Lightning Clean Ride

  3. White Lightning Epic Ride

Öljyä en ketjuun laita. Pedros:in biolube on muuten hyvä, mutta kerää kyllä semmosen paskakotelon, että ei jaksa.

Ja en tiedä kehtaako edes tunnustaa, mutta tuota keirin-tyyliä käyttäessäni onnistuin jättämään sormen rattaan ja ketjun väliin paperia asetellessa. Nätisti meni rattaan piikki kynnestä läpi, joten varovasti :).

ripaus - 5:39, 13.8.2009 » Ketjujen puhdistus ja voitelu keirin-tyyliin:
Mitä paperia/kangasta/harsoa käytit? Muistaakseni itse kokeillessa ei meinannut enää pyöriä, kun valitsin liian paksun kankaan.

^Mä käytin vessapaperia. Ylimääräiset öljyt olis kannattanut pyyhkiä jollain muulla pois.

JeeJee - 7:38, 13.8.2009 » Ja en tiedä kehtaako edes tunnustaa, mutta tuota keirin-tyyliä käyttäessäni onnistuin jättämään sormen rattaan ja ketjun väliin paperia asetellessa. Nätisti meni rattaan piikki kynnestä läpi, joten varovasti :).
http://www.picamatic.com/show/2009/08/13/11/58/4722902_249x172.jpg

Käytin ihan tavallista vanhaa sukkaa, juuri ja juuri pääsi pyörimään.

^^^Vanha kulunut lakana toimii.