Keskiö, kammet ja ketjulinja

pinnalaskurilla. vaikka dt swiss tarjoaa kys palvelua. toispuoleisessa, eli vaihteellisessa napaversiossa, on poikkeuksetta epäsymmetrinen flange to center mitta. jos on vaihdepakka kiinni, lyhyemmät ja pystymmät pinnat löytyy vetopuolelta. kun napa korvertoidaan singlespeed vapaarattaalle, oman kokemuksen mukaan vetopuolen flange etääntyy keskustasta. jos vanhoja pinnoja käyttää, voi olla kannattavaa vaihtaa satsi päittäin veto-ei vetopuolen kesken. sit vaan rakennat kiekon perusmetodeilla…

Kannattaa nyt lyödä niitä mittoja laskuriin, saatat yllättyä miten pienillä mittaeroilla (<1mm) voi selvitä. Ts. pinnojen vaihtamiseen ei välttämättä ole mitään tarvetta.

unohtu toi sanoa. yleensä pyöristetty pinnan pituus on sama molemmilla puolilla. mutta tylsää lähteä keskittämään purkamatta kiekkoa

Kiitos vastauksista, tuskin tässä tilanteessa alan kuitenkaan kiekkoa kasaamaan uudestaan. Enkä toisaalta ala kyllä prikkahommiin/takanapavirityksiinkään.

  1. Kokeilen kampisettiä sellaisenaan nykyiseen keskiöön ja katson mihin ketjulinja IRL asettuu.
    → Jos hyvä niin hyvä, jos huono niin…

  2. …ostan 107mm:n keskiön
    → Great Success!

Mulle jäi nyt hiukan epäselväksi oliko tässä tarkoitus laittaa spaceria rattaan kierteille, vai siirtää koko napaa laittamalla spacereita navan akselille? Eli oliko kyseessä vanha maantienapa ja vapaaratas -yhdistelmä vai ratanapa ja -ratas?

NKOTB - 14:58, 5.1.2012 » Mulle jäi nyt hiukan epäselväksi oliko tässä tarkoitus laittaa spaceria rattaan kierteille, vai siirtää koko napaa laittamalla spacereita navan akselille? Eli oliko kyseessä vanha maantienapa ja vapaaratas -yhdistelmä vai ratanapa ja -ratas?
Spaceria rattaan kierteille. Problem solved enivei.
anatti - 15:29, 5.1.2012 » Spaceria rattaan kierteille.
No siinä tapauksessa ei kiekkoa olisi sen enempää tarvinnut rihtailla. Mut 1,5 millin heittoa tulee jo eri levyisistä takarattaistakin. Nykykombolla ajoon vaan ja pähkit asiaa lisää, jos rutinat vituttaa tms.

Kampina on Campan Record Pistat ja keskiö samoin. Keskiö on 111mm akselilla ja asymmetrinen. Onk tietoo, kuinka monta milliä tuo asymmetrisyys on?

Kysyn siksi, että aattelin vaihtaa keskiön Philiin, jolloin luonteikas vaihtoehto olisi 110,5mm ISO. Tämä senkin takia, että sama keskiö toimii 75:n ja D-A:n kanssa, mikäli joskus tulee hinkua vaihtaa kampia. Mutta, kun tuo on symmetrinen, eli mites homma käytännössä toimii? Phililla on asymmetrinenkin malli, mutta siinä on 3mm epäsymmetria ja emmää kyllä tuossa Campan keskiössä niin isoa epäsymmetrisyyttä näe.

Philin keskiötä saa säädettua millitolkulla kyllä, mutta mielluummin sitä hankkisi kuitenkin mahdollisimman sopivan. Onko jollain kokemusta tämmöisestä kombinaatiosta tai jostain muusta Philista Campa Pistojen kanssa?

Sen perusteella mitä oon lukenu toi assymmetrisyys on kuriositeetti jota ei kannata hirveesti murehtia. Phil pitäis toimia ihan yhtä hyvin. Tää ei tosin perustu omakohtaiseen tietoon joten joku tietävämpi voi korjata.

Onko kellään käytännön kokemusta mikä on ollut pienin toimiva välys spiderin ja chainstayn? välissä?

Sehän riippuu aivan käytetystä rungosta ja kampi/keskiö-kokoonpanosta. Jos kaikki on oikein jäykkää niin minimaalinen väli riittää, jos letku runko ja kammet niin tarttee tietenkin enemmän.

Pienin välys mikä mulla on ollut oli millin luokkaa Gitanessa. ~40v vanha runko Vitus putkesta yhdistettynä nelimänttikeskiöön (<3) johti siihen että joka kerta kun polkas kovempaa niin spideri haukkas palan chainstaystä. Uusi keskiöakseli vei ketjulinjaa 1½mm ulommas joka ratkaisi ongelman suurimmaksi osaksi.

Pursuitissa (Columbus MAX) on vastaava välys mutta ongelmia ei ole esiintynyt. Johtuu jäykemmästä rungosta. Miyatani on jotain siitä välistä ja välillä ottaa hittiä. Muissa rungoissa (=uudemmat) chainstayt ovat olleet muodoltaan erilaiset joten ongelmaa ei ole ollut.

Riippuu ihan rungosta siis. Myös toi nelikanttikeskiö vs. ulkoiset keskiölaakerit jäykkyyshomma voi vaikuttaa.

about 1-2 mm oman kokemuksen mukaan.

Kyseessä on disko-rossini ja stronglight track 2000. Aika jämäkältä nuo chainstayt vaikuttaa kun takadroppeja puristelin läjään. Juuri tässä mietin että oisko sittenkin pitänyt hommata 119mm shimpan keskiölle AX-600 kammet kaveriksi =) Kellään tarvetta stronglighteille ja UN55 107mm ITA-keskiölle? Näin niitä oppirahoja maksellaan http://forum.huskermax.com/vbbs/images/smilies/facepalm.gif

eli 107-millisellä tulee turhan lähelle ketjuputkea niin kelasit heittää vaatimattomasti 1,2 senttiä lisää akseliin?

e. taidatkin puhua kokonaan eri voimansiirtovaihtoehdosta?

Juu nykyinen on siis tuo un55 + SL 2000. Vaihtoehtona olis rungon mukana tullut 119mm shimppa ja siihen tyystin eri kammet eli ne AX600 maantiekammet. Niissä voisi sitten rattaan sijoittelulla koplata ketjulinjaa.

Hmm. Missäspäin sä Jooseppi vaikutat? Mä voisin mahdollisesti olla kiinnostunu tosta kampisetistä. Keskiölle ei oo käyttöä mutta jos ny välttämättä tahdot ni voin senkin ostaa pois kuleksimasta.

Oulusahan mää vaikuttelen, oot kampisetistä kiinnostuneiden-listalla sijalla 3. Tosin, näytin tuota pakettia ittiäni viisaammalle ja se meinas että ei tuosa välttämäti ole mittää ongelmaa.

Eräs tarina ketjulinjan selvittelystä, josta voi olla apua. Käsissä kammet, tiedossa haluttu ketjulinja, what next?

Mittailut:

  1. Nelikanttireiän sisälle kuikuilemalla ja tönärillä mitaten määritin, että akselin pään ja kammen kiinnityspulttia vastaavan pinnan väliin jää neljä milliä.
  2. Kiinnityspulttia vastaavan pinnan ja pöytälevyn väliin jäi 26,3 mm, kun painoin kammen pöydälle suoraan.
  3. Spiderin ulkopinnan ja pöytälevyn välinen mitta oli 12,3 mm.

Laskemiset:

  1. Jotta ketjulinjaksi tulisi 4 mm paksun rattaan kanssa 53 mm, spiderin ulkopinnan tulee olla 51 mm etäisyydellä keskilinjasta.
  2. 51 mm - 12,3 mm = pöytälevystä otettu referenssimitta, jonka etäisyys keskilinjalta on 38,7 mm.
  3. Pöytälevystä kammen kiinnityspulttia vastaavalle pinnalle päästään näin: 38,7 mm + 26,3 mm = 65 mm
  4. Äskeisestä pinnasta keskiöakselin päähän: 65 mm - 4 mm = 61 mm.
  5. Akselihan lähtee keskilinjalta kahteen suuntaan: 61 mm * 2 = 122 mm.

Ja semmonen 122-millisellä akselilla varustettu keskiö löytyi kaupasta.

Kyseessä oli maastokampi, joka jäi pikkurattaan kiinnityskohtien varaan suoraan, mikä helpotti mittaamista. Jos näitä ei ole, kammen alle voi laittaa tuen, kunhan käyttää samaa tukea kakkos- ja kolmoskohdissa.

Todellakin hyödyllinen! Vaiheessa 1 kampi oli kiristetty akseliin ihan pultilla tiukasti eiksje.