Kammet ja pituus

Porukalla on varmaan kaikilla pääasiassa 165mm kampia fillareissaan.
Mutta onko ketään kuka ajelee jopa 175mm kammilla fixillä?
Lähinnä kiinnostais tietää, onko tullu erityisemmin mitään ongelmia noin pitkien kampien kanssa fixillä ajellessa.
Ois hieman projektia päällä, ja eräät kammet hakusessa, ja nyt ois tarjolla kotomaasta 175mm kammet, ja kun niitä sen verran heikosti on Ebaystä löytyny 165 tai 170mm pituisina.

Jos ratarunkoon laitat, niin 175mm voi vielä toimia, kun ratarungoissa keskiö on aika ylhäällä. Jos taas konversio on kyseessä, niin varmasti kopsahtelee kammet kanttereihin 175:lla.

Itselläni oli konversiossa 170mm ja nyt on ratarungossa samanmittaiset. Konversiossa liippasi välillä läheltä, mutta enää ei ole hätää. 165mm on mun mielestä liian lyhyet, jos ei velolla ajele.

mikä muuten on tommonen keskimääräinen ero poljinkeskiön “maavarassa” jos mietitään ratarungot versus konversiot? tai onko mitään suosituksia, että miten paljon polkimen maavaran pitäisi olla ala-asennossa, että uskaltaa velolle tappamaan itteään?

Velolla tarvii lyhyitä kampia vain silloin, kun träkständätään yläkaarteessa ja kytätään koska kaveri lähtee kirimään.

Ratapyörän keskiö on yleensä 50mm renkaan napojen alapuolella (BB drop). Maantiepyörissä 65-75mm. Poljinvaran ero on siis 15-25mm. Tosin tähän vaikuttaa myös Q-faktori, eli polkimien etäisyys keskilinjasta (joka ratapyörässä on kapeampi, koska siinä ei ole vaihteita edessä).

Mun Peugeot-konversiossa oli muistaakseni 170mm kammet ja kahden kesän aikana kolahti kerran kun risteys yllätti ja piti tehdä vauhdissa nopea mutka. En edes kaatunu. Ajotapa vaikuttaa siihen, tarviiko noita lyhyitä kampia.

Jos ei oteta huomioon maavaraa, niin mites omien jalkojen pituus vaikuttaa kampien valintaan? Itsellä on kohtuu pitkät jalat ja tuntuu, että Steamrollerin 165mm kammet vähän ahdistaa. Toisessa pyörässä on 170mm ja tuntuu heti että saisi enemmän voimaa ja olisi muka luontevampaa pyörittää… vai onko tämä vain pään sisäinen juttu?

Sitte vielä tämmösiä insinöörijuttuja:
http://www.nettally.com/palmk/crankset.html
http://www.machinehead-software.co.uk/bike/cranks/cyclist_crank_length_calculator.html
http://www.peterwhitecycles.com/fitting.htm

Mulle siis sopisi kampi väliltä 180-200mm.

Korjataan ny sen verran, että valmistajan ilmoituksien mukaan On-One Trackissä BB drop on vain 38mm ja Langsterin “ratageometriassa” 67.5mm. XL-kokoisessa Langsterissa on myös vakiona 172.5mm kammet.

Tietty velolla vaikuttaa myös pedaalit. Velorutionissahan joku vaihtoi kesken kisojen häkkipolkimet lukkiksiin häkkien liian vähäisen maavaran takia.

‘Bottom Bracket Drop’ on käytännössä vähän eri asia kuin ihan vaan "Bottom Bracket Height’, jälkimmäinen kertoo käytännössä paljonko sitä maavaraa on oikeesti, eka taas liityy enemmän rungon geometriaan.

Runkojen keskiön korkeus vaihtelee aika lailla joka tapauksessa, ei kaikissa ratapyörissäkään aina ole mikään himokorkea keskiö.

Vanhemmat käsitehdyt ratarungot on myös aika usein tehty mittatilauksena ajajan oman maun ja sen mukaan millä velodromilla sillä on ollut alunperin tarkoitus ajaa, joissa taas on huomattavan suuria eroja. Kun noita runkoja tsekkailee vaikka britti-Ebaystä niin joskus mainitaan jotain esim. tyyliin ‘Built for Manchester spec’, koska Machesterin velodromilla on ilmeisesti legendaarisen jyrkät kallistukset kurveissa. Sangen kiehtova anekdootti IMHO.

Itsellä ois alkamassa tuollaisen sanoisiko new school fixin rakentaminen, jossa rata geometriaa hieman lungimmalla otteella ja ilman toe overlappia.
On tuossa tullut jo pyöriteltyä mittoja puolituttuihin runkoihin verraten, jotta pääsisi näkemään menisikö noiden 175mm kampien kanssa ihan metsään. Ehkä sitä kuitenkin tulee ne siihen pistettyä ja kateltua sitten tuleeko niiden kanssa mitään ongelmia.

jussi - 7 minutes ago » 'Bottom Bracket Drop' on käytännössä vähän eri asia kuin ihan vaan "Bottom Bracket Height', jälkimmäinen kertoo käytännössä paljonko sitä maavaraa on oikeesti, eka taas liityy enemmän rungon geometriaan.
BB drop kertoo kuinka paljon alempana keskiö on renkaiden napojen välille viritetystä suorasta viivasta. BB drop kertoo siis suoraan (eli käänteisesti) keskiön etäisyyden maasta tietyn kokoisten renkaiden kanssa kättettynä: http://www.sheldonbrown.com/brandt/bb-drop.html Eli ne on kyllä ihan sama asia.

Edit: Sit taas jos on erikokoiset kiekot, niin en tiedä mitataanko BB drop tuon napojen välisen viivan kohtisuorana vai täysin pystysuorana. :slight_smile:

Tietääkö joku Stadin velon kallistuskulmia? Mun On-Onessa olis nyt varaa 44° asteen kallistukseen, eli ilmeisesti jonkin verran pidemmätkin kammet toimis velolla ongelmitta.

Edit: Tää meni nyt ihan insinööripelleilyksi. Ratapyörä lyhyillä kammilla ja maantiepyörä pitkillä kammilla (numerot ei oo millimetrejä, vaan pikseleitä alkuperäisessä kuvassa):

eki - 3 hours ago » Jos ei oteta huomioon maavaraa, niin mites omien jalkojen pituus vaikuttaa kampien valintaan? Itsellä on kohtuu pitkät jalat ja tuntuu, että Steamrollerin 165mm kammet vähän ahdistaa. Toisessa pyörässä on 170mm ja tuntuu heti että saisi enemmän voimaa ja olisi muka luontevampaa pyörittää... vai onko tämä vain pään sisäinen juttu?
Ei ole päänsisäistä. Ihan sama ongelma. Russkissa on 175 pitkät, ja sillä lipsuttelee menemään varsin leppoisasti, kun esim timangin 165 pitkät ja asteen verran pidempi välitys vetää hien pintaan. Eritoten tässä keskustassa palloillessa kohtalaisen pitkä välitys yhdistettynä lyhyisiin kampiin tuotti varsin ahtaan olon, ikäänkuin ei olis saanut tarpeeksi voimaa näppärästi.

Mä käytän maasturissa 175mm kampia mut fiksissä 175mm kammilla heilui jo polvet aika korkealla kun joutuu pyörittämään. Maantierunkoon rakennetussa fiksissä mul on 170mm kammet. Kerran osunut poljin, keskiö vähän liian alhaalla, pitää vähän varoa mutkia. Mulle optimi ois korkeempi keskiö (ratarunko) ja 170mm kammet. Varmaan 165mm tuntuis jo turhan lyhyiltä.

Mä ajan 170mm kammilla ja ne on ihan kivat. Tosin meikän fixi on rakennettu peugeotin touring rungon ympärille jossa keskiö on alempana kuin ratapyörässä, joten pariin otteeseen on polkimet kolahtanu maahan.

eki - 7 hours ago » ... mites omien jalkojen pituus vaikuttaa kampien valintaan? ... ... vai onko tämä vain pään sisäinen juttu?
Jos siltä tuntuu, ehkä se on totta.

Sheldon Brownin opetuslapset tietävät, että kampien pituudella ei kannata kovin paljon vaivata päätään, kunhan ei käytä niin pitkiä että polvet alkaa kipeytyä liian suuren liikkeen vuoksi. :slight_smile:

perttime - 36 minutes ago » Sheldon Brownin opetuslapset tietävät, että kampien pituudella ei kannata kovin paljon vaivata päätään, kunhan ei käytä niin pitkiä että polvet alkaa kipeytyä liian suuren liikkeen vuoksi. :)
Mä oon kokemuksen perusteella samaa mieltä. Tänä vuonna ajettu useita satoja kilometrejä sekä 165, 170 että 175 kammilla kullakin. Kyllähän sen toki huomaa kun esim. vähän aikaa on ajamatta noilla lyhyimmillä, että pyörittäminen on jotenki tosi mukavan näpsäkkää ja toisaalta taas pisimmillä saa voimaa eniten väännettyä.

Matalakeskiöisessä steamrollerissa oli kesän 170mm kammet ja häkkipolkimet, kertaakaan normaalissa ajossa en oo lyöny kampia maahan. Velodromilla taas 165mm kammilla, häkkipolkimilla ja maantiekonversiolla (jossa n. 2 cm korkeammalla keskiö ku steamrollerissa), löin hitaasti ajaessani polkimen rataan ja pyllähdin. Lukkopolkimilla ja muuten samalla yhdistelmällä sai niin paljon eroa, et rauhassa pysy hidastellakin.

Ihka ekassa fixissä oli 185mm kammet,Stronglightit btw :). Ja hyvin niillä ajo :smiley: oli kaiketi jopa alkuperäiset. Joku vanha Vitus kyseessä

Tukkis - 9 hours ago » Ihka ekassa fixissä oli 185mm kammet,Stronglightit btw :). Ja hyvin niillä ajo :D oli kaiketi jopa alkuperäiset. Joku vanha Vitus kyseessä
Mulla on stronglightin kammet mallia 185. Ovat muistaakseni pituudeltaan 170 mm (tai sitten en osaa mitata). Ihmetyttää valmistajan valitsema merkintä. harvinaisen tyhmä ja harhaanjohtava.

Onhan nuo Sugino Messengeritkin 170mm kammet, joihin vaan porattu reikä eri kohtaan (165mm). Mutta en usko että Stronglightin 185:ssa olisi kuitenkaan 15mm ylimääräistä. Silti ärsyttävän harhaanjohtava mallimerkintä.

Mikä on tollainen keskimääräinen BB:n korkeus? Mittasin vallan kurillani omistani, ja Pädi Wagonissa oli 285mm (Rando kakskasi-kumeilla) kun taas Nishiki90’steräshybridikonversiossa se oli rouhea 292mm (Rando kolmekakkosilla).

Ergo, kun Paddy saa uudet kammet niin voin huoletta heittää siitä 175 mm kammet Nishikiin jotta saa vähän ekstra vääntöä talven varalle.

Muuten olen sitä mieltä että 170 mm kammilla pystyy pyörittämään huomattavasti paremmin kuin 5 mm pidemmillä, vaikka mun jalan sisämitta on jotain 91 cm.