Ikuisuusprojekti: ∞ F.Moser Forma 1991

Moi.

Tämä lanka kertoo luultavasti foorumin hitaimmasta projektista. Projektia olisi parempi nimittää (oppimis)prosessiksi, jossa lähdetään liikkeelle totaalisen nollista monessakin mielessä. Otan kuitenkin ikuisuusprojektilleni kevyen, tieteellisen ja filosofisen lähestymistavan, ja siteeraan heti alkuun wikipediaa.

Ikuisuus on käsite, jolla on kaksi yleistä merkitystä. Usein sillä tarkoitetaan ääretöntä määrää aikaa. Toisaalta käsitteellä viitataan ajan ulkopuoliseen olevaisuuteen, jossa aikaa itseään ei ole. Ensin mainitun käsityksen kannattajat, erityisesti Aristoteles, ovat väitelleet todistaakseen, että aine, liike, dynamiikka, vastavoima ja aika ovat olleet olemassa ikuisesti.

Aristoteleen määreitä voisi täsmentää siten, että aines on tässä tapauksessa metallia, liike pyörivää, dynamiikka aeroa(?), vastavoimaa ei ole eikä tule koska pidän pyörässä vapaavaihteen ja aika jotain erittäin suhteellista, vaikka aikaa itsessään ei olisi olemassakaan. Yleensä aika on suhteessa kiireeseen ja kiire korreloi usein virheiden määrään. Esimerkiksi näin:

Yksivaihdeharrastus lähti liikkeelle alkuvuodesta 2014, jolloin kävin hakemassa Helsingistä oranssin Crescentin itselleni. Pyörä oli uutta vastaavassa kunnossa ja kauppahinnaksi muodostui 400e. Ennen kauppaa olin tajunnut selvittää sentään sen, että tämmöselle 177cm kuskille olisi 55-kokoinen runko passeli mutta muuta en kyllä sitte tiennytkään. Aattelin et ajamalla oppii. Sinällään kävi tuuri, sillä rungon koko määrittää todella paljon pyörän ulkonäköä. Mulla on ammattitautina välillä turhankin tarkka silmä muotojen, pintojen, materiaalien ja värien yms suhteen ja vakavasti sanottuna about 55-kokoiset rungot ovat mielestäni poikkeuksetta harmonisimman näköisiä. Onneksi oma fysiikka taipuu just näiden runkojen ympärille. Eli tämmönen:

Polkupyöristä en tosin tiedä juuri mitään, fiksiskenestä vielä vähemmän, eli pyörien katsomiseen mulla taas ei oo vielä kerinny muodostua oikein minkäänlaista alan harrastajan silmää.

Nyt kun olen polkenut sinkulalla kyyryssä tän kuluneen kesän (naurettavan vähän, reissujen takia mittarissa tällähetkellä vaan 850km) ja kokemukset on ollu hyvin positiivisia, on tarkoitus ottaa tarkemmin selvää polkupyörien sielunelämästä. Crescentti itessään on amatöörin silmään melko järkevän näköinen paketti, ja oon pitäny sen toistaiseksi täysin alkuperäsenä. Osien vaihtamiset tapahtuvat vasta sitten, kun olen varma mitä haluan tehdä. Veikkaan kuitenkin, että kun alan vaihtamaan osia, niin loppupeleissä tuun vaihtamaan kaikki vaihdettavat osat ja lopuksi myös rungon. Tämä lanka seuraa Cressun prosessia joksikin ihan muuksi ja toimii itselle tietynlaisena päiväkirjana. Mahdollista on myös, että Cressu ei muutu miksikään.

Ikuisuusprojektin yhtenä esikuvana toimii ehdottomasti tämä auto ja mies ratin takaa. Tässä videossa on monta pointtia jotka haluaisin sisällyttää omaan fillariin. Tärkeintä kuitenkin on pyörän käyttö, eli ajaminen.

Hieman paksummat ratapyörien rungot kiinnostavat hieman, mutta parhaiten ne olisi elementissään velodromilla eikä grammojen viilaaminen kiinnosta. Maalaisjärjellä ajateltuna ratapyörästä ei ole järkeä rakentaa jarrullista sinkulaa kaupunkikäyttöön. Myös 70-luvun maantiepyörästä konversion tekeminen kiinnostaa hieman, mutta ne ovat vissiin kohtuu haluttua tavaraa ja se näkyy hinnoissa. Muhvirungoista en vielä osaa muodostaa selvää mielipidettä ja jonkun vanhan rungon kunnostaminen tulisi olemaan pelkästään maalauksen vuoksi jo oma (kallis) projekti - maaliduunien suhteen osaan olla todella pedantti. Jos ryhdyn vanhan rungon kimppuun niin maaliduuni pitäisi tehdä itse alusta loppuun.

Nyt ensimmäisenä askeleena on vapaarattaan vaihto Crescenttiin. Lähdetään pienestä liikkeelle. Kovemmin ylämäkeen polkiessa kuuluu niks-naks ja tuossa vaparissa on varmaan reilun millin välys. Katotaan raskinko hommata White Industriessin ratasta, sen näkee tuonnempana. 16-48 välitys on suht tasaisella todella sopiva ja pääsee kyllä kaikki mäetkin ylös.

Ottaakohan tästä nyt kukaan mitään selvää? Onko tässä mitään järkeä?
Luultavasti ei, mutta silti kaikki kommentit on tervetulleita.
Lopuksi pari ideakuvaa:

Frigattilintu

70-luvun De Tomaso Pantera GTS
http://silodrome.com/wp-content/uploads/2012/11/Indian-Board-Track-Racers.jpg
Indian board track racer vuodelta 1911
https://seejy.files.wordpress.com/2011/11/snowy.jpg
Ja tän nyt tietää kaikki

Hetkinen. Onko tämän ikuisuusprojektin kohde siis valmiskressu vai joku auto?

Tervetuloa foorumille. Siitä en ottanu selkoo mikä projekti on meneillään, paitse ehkä cressun speksaus blogi. Varmaan ihan hyvä pyörä aloitella harrastusta. Porchesta päätellen sulla on ens kesänä joku tämän kaltainen pyörä.
http://cycleexifcom.c.presscdn.com/wp-content/uploads/2014/02/rogers-track-7.jpg

Ikuisuusprojektin kohteena ja aihiona on valmis Cressu.
Katotaan lähteekö se muuttumaan johonkin suuntaan, ja jos/kun, niin miten ja minne.

Porschea siitä tuskin syntyy.

Opettele cressulla fiksillä ajo, jonka jälkeen aluratapyörä alle etujarrulla jos kerran esteettisesti miellyttää. Porukan mielipiteet sopivasta kaupunkifillarista vaihtelee. Monet digaa palpaisesta ratafillarista, kuten itse myös.

Et sinä mitään näin sovittelevalla asenteella täällä opi :wink:
Katsopa minun Biciolli Leggero -projektilankani. Siis ei AMA-lanka vaan nimenomaan projektilanka.
Siinä projektissa opin hemmetisti. Täällä vaan se homma menee kyllä aika kulmikkaasti :slight_smile:

Biciolli, mielenkiintonen projektilanka, tuli kahlattua kokonaan läpi.

Veikkaan että oma mielikuva siitä “täydellisestä” one bike to do it all -pyörästä rakentuu kun otan talven myötä selvää eri vaihtoehdoista. Siksi on hyvä lähtä rakentamaan Cressua osa osalta laadukkaammaksi ja pitää samalla silmät auki jos jotain runkoja tulee vastaan. Esimerkiksi tämä on aika kiehtovan näkönen paketti:

1975 Colnago Super Pista Molteni

presta - 9:16, 21.9.2014 » Porchesta päätellen sulla on ens kesänä joku tämän kaltainen pyörä.
Anteeksi offtopic, mutta mikä tuo on? Näyttää omaan silmään pelottavan hyvältä
jkoepis - 16:41, 21.9.2014 »
presta - 9:16, 21.9.2014 » Porchesta päätellen sulla on ens kesänä joku tämän kaltainen pyörä.
Anteeksi offtopic, mutta mikä tuo on? Näyttää omaan silmään pelottavan hyvältä
Rogers http://www.cycleexif.com/rogers-bespoke

Tuossa Rogerssissa on siisti tuo perän yksityiskohta, mut muuten ei ole kuitenkaan kokonaisuutena mikään seksiwau 11/10. Ite vaihtaisin satulan kevyempään ja kiekot ja näyttää liian moderneilta tuohon runkoon. Ja kai nuo ketjut vois olla vähän kireemmällä ja etuhaarukka sais olla kaareva. Mut ei missään nimessä huono, pisteet kotiin silti diy-rungosta!

On tämä vaan pikkutarkkaa hommaa, tämä spekuttaminen varsinki.

Olisiko joku 120mm sinkulakasettinapa tähän käypäinen vaihtoehto? Ts. uusien kiekkojen speksaaminen ja rakentelu?

Tuosta porssesta tuli mieleen, että katoppa mitä internetti sanoo audax-pyöristä.

Stemmi ja polkimet vaihtoon (stemmi vaihtolistan häntäpäässä). Tangoksi joku ei niin rataisa, vaikka Nitto noodle ja sopiva välitys, niin tuosta Cressusta tulee jokapaikan höylä.

Herätellään tätä vähän henkiin. Oon tullu syksyn aikana siihen lopputulokseen, ettei oo mitään järkeä muuttaa Crescenttiä joksikin muuksi yks osa kerrallaan. Cressu on tommosenaan ihan ok paketti. Eli jos leikkiin ryhdytään ni tehään sit toinen pyörä.

Runkoja on tullu kateltua aika perkeleesti. Netissä riittää kamaa, on Lontoon foorumia ja vaikka mitä, eikä voi ku vaan ihmetellä miten hitosti noita merkkejä on olemassa? Jonkinlainen käsitys alkaa muodostumaan erilaisista rungoista ja siitä et columbuksen putket näyttäs olevan suosituimpia. Reynoldsia näyttäs olevan myös ja sitte alumiinihommia. Alumiinirungoissa kiinnostaa muhvittomuus.

Mun järjen mukaan tämmönen projekti kannattaa aloittaa isoimmasta elementistä, eli rungosta. 55cm pystyputkella ja 54cm vaakaputkella olevia runkoja on nyt etitty ihan tosissaan ja huomannu ettei niitä nyt kuitenkaan ihan pilvin pimein oo markkinoilla. Mahtaa kaikki olla ajossa? Täytyy silti sanoa, että runkoa etsiessä tulee väkisin Kummelin Valintojen maailma -sketsit mieleen.

No, mulla on ollu kriteereinä krominen keula, jarruille reijät ja vaijerille pidikkeet. Ja mielellään eurooppalainen, muulla ei oikeastaan oo väliä. Ja tossa illalla kun kattelin vaihteeksi fillaritoria niin vastaan tuli tämä minkä voisin Helsingistä hakea pois kun oon reilun viikon päästä sinne menossa:

Ilmeisesti Milanossa valmistettu Cinellin runko, just oikean kokonen ja kaikki kriteerit täyttyy. Tuo geometria, tai miksi sitä nyt sanotaankaan, tuntuu tosi tiukalta. Kummatkin renkaat on lähes kiinni rungossa ja kysynkin nyt teiltä viisaimmilta et onko sillä mitään käytännön merkitystä kaupunkiajossa? Veikkaisin et toi on vaan tottumiskysymys.

Haarukassa ois Cinellin kyyhkynen ja jarrusillassa Cinellin C. Hauskoja yksityiskohtia eli runkoon jäis jotain tunnistettavaa jos tämän maalais uudelleen. MUTTA. Onko mitään järkeä alkaa maalaamaan runkoa uusiksi? Värit ei natsaa, mielessä on jotain vaaleampaa, heleämpää ja kevyempää. Lisää kuvia tosta ampiaisesta on [u]täällä[/u]. Oon myös oppinu, et musta kannu on tällä foorumissa varma 10/10, mutta eniten mulla mietityttää lakkaus ja se että saisin omat tarrat sit lakan alle piiloon.

Tässä nyt punnitsen sitä, et yritänkö etsiä sopivan rungon hyvällä alkuperäisellä maalipinnalla, vai hommaisko tän ampiaisen ja sooda/hiekkapuhaltais maalit veke, valkonen pulverimaali alle, sitte väriä ja pirusti lakkaa. Mitään näyttelykappaletta ei oo järkeä tehdä, sillä pyörät on ajamista varten. Runko, keula, Choruksen keskiölaakeri ja Recordin ohjauslaakeri maksais nyt 170e ja veikkaan et tinkimisvaraakin ois.

Valintojen maailmaa, tosiaan. Mut tämä on vielä pientä verrattuna värin valitsemiseen…
Jos nyt ostan tän ja alan maalaamaan ite.

Nyt oli aika ovelaa, mutta lopputulemaltaan vähän liian rajua huumoria. Miltei pöyristyin!

Eli täältä tänne.

spacer - 2:23, 11.11.2014 »

miksi sitä nyt sanotaankaan, tuntuu tosi tiukalta.Veikkaisin et toi on vaan tottumiskysymys.

tiukka on hyvä. toisaalt jotkut ei diggaa nii rajust menost ja saattaa säikähtää ku on nii äkästä

ps. joku italialainen pappa on siristänyt silmänsä ristiin malaatessaan noita feidaus-käärme-kuvioita tohon jossain pro-putiiikisssa

Luultavasti on Cinellin muhveilla yms tarpeilla kasattu jonkun rungonrakentajan toimesta, hieno laadukkaan näköinen runko josta varmaan saa kivan pyörän. Pulverilla saat varmasti myös hukutettua nuo tunnistettavat yksityiskohdat vähemmän tunnistettaviksi.

Tässä projektissa tosin on aika paljon tällaista biciollimaista ääneen pohdiskelua joka ei tarjoa hääppöisiä mahdollisuuksia ulkopuoliseen kommentointiin kun ei oikein ole selvää mitä olet vailla. Ihan kohtuuhintainen runkosetti mielestäni kun on kuitenkin laadukasta putkea ja ihan siisti vaikka pinnassa vähän sanomista.

Periaatteessa mun pitäisi kai olla tarjoamassa jo yhtä tiettyä olemassa olevaa rupista tekelettä, jos uudelleen maalaaminen onkin oikeasti olennainen osa prosessia. Mutta kai näitä muillakin on joutilaampana…

Sirkus, ihmettelen jos tästä ylipäätään kukaan saa mitään irti. Langan tarkotus on paremminki toimia päiväkirjamaisena raporttina.

Mull Dundane, jos maalihommiin ryhdytään niin tottakai tavotteet on avaruudessa.