Haarukan oikaisu

Muistan lukeneeni täällä etuhaarukan oikaisusta pyykkitelinettä vasten murjomalla. Nyt pitäisi tehdää vastaava toimenpide, toivottavasti löytyisi sopiva konsti. Jonkinlainen mielikuva prosessista on, mutta vinkkejä kaipaan.

Löysin siis paikallisesta roinakasasta Somecin maantierungon. Tai ainakin Somecin kromatun haarukan, sillä itse runko on uudelleenmaalattu, vieläpä tökerösti. Mutta tekisi mieli tuo kunnostaa, kun on vissiin muuten ihan laadukas peli, nätit muhvit ja kaikki.

Mutta haarukan toinen haara on tosiaan vääntynyt. Selvä taitekohta näkyy, ja sen on n. 10cm kruunusta alaspäin. Alhaalta mitaten heittoa on pari senttiä ulos ja saman verran eteen. Eipä tuon vääntelyssä mitään häviä, joten ajattelin yrittää.

Jos se on taittunut, niin sitten se voi olla aika hasardi vehje ajaa. Varoituksena siis. Pehmeät vääntymiset on sitten asia erikseen.

Ite suoristin teräshaarukkani alumiinileukojen välissä ruuvipenkissä omaan habaan luottaen. Hienovaraisempia konsteja lienee esim:

Leveyssuuntaisen heiton korjaamiseen: ruotoputken sisään mahdollisimman särmästi istuva teräsputki jonka päästä on porattu kierretangolle/akselille reikä.

Putki ruotopuken läpi niin, että saat akselin pujoteltua kivuttomasti läpi sekä putken reiästä, että droppareista. Haarukka ja putki kiinni ruuvipenkkiin sovitteella, eli siis käytät ruotoputken paksuista putkenpätkää, hitsaushanskoja tms. että saat sekä ruotoputken, että apuputken pysymään penkissä. Sitten sovittelemaan prikkoja ja muttereita apuputken molemmille puolille ja taivutettavan puolen dropparin vastakkaiselle puolelle mihin taivutuksen on tarkoitus tapahtua. Sitten jakari käteen ja kiristämään…

Jos haarukka on taipunut pyörän pituussuunnassa, esim ruostunutta kiilapulttia väkivalloin avattaessa -kokemusta on=)-, niin sama kiinnityshomma, mutta ilman sitä akselia. Sitten käsin tai vipuvarren avulla varovasti vääntämään…

Todennäköisesti maantiehaarukka tottelee käsivoimia ihan hyvin, ja riittää kun saat sen kiinni esim kaverin kiinnipitämään vanhaan runkoon tms…

Jos vääntää dropouteista, kannattaa varmaan laittaa jotain siihen taittumakohtaan tueksi sisäpuolelle, että taipuu sieltä, mistä pitääkin, eikä esim. kruunu väänny tai murru. Pitää vaan varoa ettei tee uutta lommoa vatakkaiselle puolelle, eli tue aika isolta alalta(itse en ehkä valitsisi sitä pyykkitelinettä).

Vaikka sen sais suoraksikin niin se tulee olemaan kyllä selvästi heikompi, kuin alunperin, mutta onhan noilla oiotuilla keuloilla moni ajanut ihan onnistuneesti.

Haarukan ulkosivulla näkyy matala monttu, kun katsoo haarukan suuntaisesti valoa vasten. Kielii taitteesta, vaikka nopealla vilkaisulla haarukka näyttääkin tasaisesti vääntyneeltä. Jos lähtee montun kohdalta vääntämään laittamalla yläpuolelta puristukseen, saa metallin varmaankin helposti väsymään liikaa? Pitäisikö jättää mokoma huomiotta ja keskittyä ihan vaan saattamaan haarukkan droppeja linjaan Bastin neuvojen mukaan? Jos haarukka työstettäessä osoittaa väsymisen merkkejä, pitänee jättää sikseen.

Pyykkiteline oli toki huumoria, ruuvipenkki on onneksi käytössä.

olopaine - 11:48, 25.3.2009 » Pitäisikö jättää mokoma huomiotta ja keskittyä ihan vaan saattamaan haarukkan droppeja linjaan Bastin neuvojen mukaan?
Jos keulaan jää mutka, pyörä varmaankin kampeaa ajettaessa enemmän tai vähemmän. Saattaa haitata ainakin ilman käsiä ajaessa, häiritä pidemmillä suorilla.

Mutta kokeilemallahan se selviää.

Voisihan sitä myös koittaa puristaa suoraksi ruuvipenkissä? Ehkä jotain palikoita vielä väliin ohjaamaan. Ei tulisi lipsahduksia kun liike on niin hidas.

Uritettujen laudanpätkien välissä puristus voisi kyllä olla varteenotettava keino.

Hyvä ja tärkeä nosto aika kaukaa.

Toinoinii meinasin suoristaa vähä tommosta yhtä teräistä ratakeulaa. Siinon nyt rake about 40mm ja alle menee just 28mm gummi. Meen tästä parin tunnin päästä vähän tonne mestoille ja vetäsen kosaanilla haarukan mutkat suoriksi, tavoitteena pari-kolme senttiä pienempi rake ja paremmat klierönssit. Onks ok?

Onks se sellanen sininen haarukka?

No ei siis tota cold setting on kyllä hienoa hommaa ja kaiken pitäis kyl olla ihan ok. Kunhan ei se isompi kumi ota contactia alaputkeen!

Älä oo Ruottin poika pöhkö, cold settingistä ei ole nyt kyse vaan KOSAANISTA elikkäs nestekaasusta. Haarukka kruunusta kiinni ruuvipenkkiin, kurvit kuumiksi, droppeihin sopiva akseli/pulttiratkaisu ja kolmannella kädellä sopivasti vetoa just oikeaan kohtaan ja suuntaan. Annetaan jäähtyä ja sinkkispreijataan sopivasti ettei ihan puhki ruostu. Haarukka on väriltään nykyään sininen, kyllä.

No emmä kaasuista mitään tiiä vedä kylmänä vaan. Sininen haarukka best.

Taidat mankkamies olla väärässä topikissa kyllä nyt

Menen pois.

Tämä muistetaan

Löysinki tommottisen putkentaivutuskonevehkeen eli ei kosaania. Rake 5mm, vitu hyvä tuli. Härkäne.

Nostetaans.

Taannoin humalassa ryskäämäni Jydin keula on sittenkin kärsinyt: osuin aitaan viistosti niin, että stongan vasen puoli nappasi ensin kiinni ja käänsi ohjausta vasempaan, mutta sitten aitaan osui etupyörän etuosa → vääntöä. Sanon tähän väliin, että harmittaa.

Haarukassa ei ole selkeää taipumiskohtaa, lommoa tai halkeillutta maalia (ainakaan löytynyt), mutta kiekko istuu kruunuun nähden hieman vinossa. Arvelen, että oikea jalka on taipunut hieman taaksepäin, vasen eteenpäin, tai molempia.

Ajattelin laittaa haarukan ohjainputkestaan vanhalla stemmillä kiinni viilapenkkiin, tukea kruunun kääntyilyä vastaan puupalalla ja vääntää haarukan päitä vastakkaiseen suuntaan pitkällä varrella. Kommentteja?

Eikö josbuli jossain projektissaan esittänyt pettämättömän haarukan oikaisu menetelmän.

Joo, mutta mulla oli käynyt niin, että haarukan toinen jalka oli vääntynyt unicrown “kruunun” mutkasta taakse ja suoristaessa kuopalle painunut metalli palautui takaisin ulos. Lisäksi tollasessa on ainoona riskinä uudestaan seinään ajaminen, koska normiajossa mun tapauksessa haarukkahan pyrki painosta suoristumaan, ei vääntymään lisää. Vaihdoin lisäksi uuden haarukan kun löysin.

josbanse - 11:03, 14.12.2015 » Joo, mutta mulla oli käynyt niin, että haarukan toinen jalka oli vääntynyt unicrown "kruunun" mutkasta taakse ja suoristaessa kuopalle painunut metalli palautui takaisin ulos. Lisäksi tollasessa on ainoona riskinä uudestaan seinään ajaminen, koska normiajossa mun tapauksessa haarukkahan pyrki painosta suoristumaan, ei vääntymään lisää. Vaihdoin lisäksi uuden haarukan kun löysin.
..ja myit vanhan?

Jep, möin, linkkasin topsun, jossa kerroin mitä olin tehnyt haarukalle ja kerroin ostajalle myös kasvotusten tämän :slight_smile: En tiedä menikö sitten pullonavaajiksi vai mihin käyttöön, tuskin ainakaan ajopyörän haarukaksi