Fiksikuumeisen ABC

Meillä ois tässä hyvin porukkaa, jolla on kokemusta ja tietoa näistä kauden trendipyöristä jo useampien projektien ja kuukausien ajalta, joten tuli mieleen, että olisiko aika nitoa jutut kokoon ja koota omaksi sivustokseen iltalukemisopas fiksikuumeisille tyypeille, joille napa ja keskiö on ihan sama juttu ja niitä on pyörässä kolme ja rattaan päälle pannaan kumit ja jos sisäkumi puhkee, niin haetaan uusi Insera jne…

Vanhoina hyvinä aikoina tähän tarpeeseen oli maratonin mittainen bc-hellsingin fiksinrakentamisen ABC, mut siinäkin data oli pirstoituneena vuosien mittaiseen keskusteluketjuun.

Millä tekniikalla tämmöinen kollektiivinen tietopankki kannattais koota vai kannattaisko ollenkaan? Millä tavalla jaottelu tehtäisiin, jos ajatellaan prosessia innostuksesta ekan fiksin käyttöönottoon? Riittäiskö komponenttikohtaiset esittelyt vai mikä lähestymistapa olisi selkein. Tietysti pitäis kattaa niin maantiepyöräkonversiot kuin valmispyörän valintaohjeetkin. Linkit asiallisiin paikkoihin ois tietysti aina ko. aiheen yhteydessä.

Haluisin jotenkin, et tämä ois hyvää selkeää suomea, eikä mitään foorumislangia.

Kuka mainitsee ekana sanan WIKI?

R.I.P. Sheldon

wiki!

Ehkä joku kevyt wiki-tyyppinen ratkaisu olisi hyvä? Näin itsekin ensimmäistä fiksiä kasaavana kaipaisi muiden kokemuksia mihin kannattaa kiinnittää huomiota ratkaisuja tehdessä ja sitten taas käytännön vinkkejä. Joku projektin läpivienti, jossa selviäisi sitten ongelmakohtia ja komponenttien valintaperusteita.

Itsellä esimerkiksi ei ole hirveää aiempaa ns. pyöräilykokemusta taustalla joten ei ole ketjuista ja renkaista tietämystä vaikka peruskomponentteja ovatkin.

Miun mielestä paras ois tehdä noita how to ketjuja ja sit linkittää ne yhden topicin alle. Niitä onkin jo foorumilla iso liuta valmiina. Tai sit toi wiki ois viel parempi jos joku jaksaa nähdä vaivaa sen eteen :slight_smile:

Joo tuo How to-hakemisto on hyvä, mut nyt se on tuolleen sekalaisessa järjestyksessä ja se ei oo kattava. Kaikki tämä ajattelemalleni sivustolle tuleva tieto varmasti jo löytyy foorumilta, mutta ideana olisi koostaa se kokoon siten, ettei tarvitse eksyillä foorumilla vaan voisi klikkailla suoraan aiheesta toiseen selkeän navigaation ja otsikoinnin avustuksella.

PolkupyöräWikissä on jo hyvä alku:

http://www.polkupyoraily.net/wiki/Luokka:Polkupy%C3%B6r%C3%A4tyypit#Kiinte.C3.A4v.C3.A4litteinen_temppupy.C3.B6r.C3.A4

uao - 17:22, 14.5.2009 » PolkupyöräWikissä on jo hyvä alku:

http://www.polkupyoraily.net/wiki/Luokka:Polkupy%C3%B6r%C3%A4tyypit#Kiinte.C3.A4v.C3.A4litteinen_temppupy.C3.B6r.C3.A4

Tuonkin täydentäminen ois yksi toteutuskeino, mut haluis pitää sen yksivaihteen alla kuitenkin.

Todella hieno idea. Sheldonin sivuja parempaan en ole törmännyt ja olisihan se kiusallista, jos keskitetty pyörätietous katoaisi interwebistä sinä päivänä, kun joku vetää töpselin Sheldonin palvelimesta. Ja suomeksihan tietoutta ei helpolla löydä, ellei kahlaa foorumeita.

Wiki kuulostaa toimivalta. Jaottelua voisi hakea vaikka nykyisten how-to:n pohjalta aluksi, niin sisältö pysyy jotenkin hallussa. Foorumilta löytyneet yleisimpiä peruskysymyksiä, joista saanee myös aiheita alkuun pääsemiseksi. Eiköhän se rakenne jalostu pidemmän päälle enemmän tai vähemmän kuin itsestään.

Itselläni tätä saittia lukiessa tulee mieleen kaksi asiaa jotka tiedonhaku-näkökulmasta hidastaa hakua.

  1. Oikean hakusanan löytäminen. Tieto ei löydy välttämättä sanan perusmuodolla (esim. ketju).
  2. Ns. ei tietoa sisältävien postien haravointi threadissä. Tämä on tärkeä osa foorumin toimintaa ja kannatan toki aktiivista osallistumista, mutta silloin kun haluaa löytää jonkun taannoisen asian niin 8 sivua posteja threadissä on paljon selattavaa.
    Taggaus on luonnollinen vaihtoehto esimmäiseen kohtaan ja jos jollakulla on aikaa siivota tiedot kompaktimpaan muotoon niin siinä olisi jo hyvä pohja esim. wiki-tyyliseen ABChen.

Tuossa olis joku kevytrakenteinen wiki: http://www.dokuwiki.org/dokuwiki

+1

42709 - 20:27, 14.5.2009 » Joku projektin läpivienti, jossa selviäisi sitten ongelmakohtia ja komponenttien valintaperusteita. Itsellä esimerkiksi ei ole hirveää aiempaa ns. pyöräilykokemusta taustalla joten ei ole ketjuista ja renkaista tietämystä vaikka peruskomponentteja ovatkin.
Juuri projektikuvaus olisi varmaankin käytännönläheinen lähestymistapa, ehkä liikkeelle voisi lähteä jostain yleisestä projektista x, jonka edistyminen muodostaisi rungon, josta voisi linkitellä yksityiskohtaisempiin aihepiireihin?

Ja tosiaan, Sheldonin sivut pitää kokonaisuudessaan tallentaa ihan varmuuden vuoksi, ettei jonain kauniina päivänä käy niin, että perikunta on jättänyt jonkin laskun maksamatta ja sivut kadonneet.

joope - 23:21, 14.5.2009 » Juuri projektikuvaus olisi varmaankin käytännönläheinen lähestymistapa, ehkä liikkeelle voisi lähteä jostain yleisestä projektista x, jonka edistyminen muodostaisi rungon, josta voisi linkitellä yksityiskohtaisempiin aihepiireihin?
Jos haluaisi nähdä oikein vaivaa, voisi tehdä virallisen yksivaihde-konversion, joka voitaisiin sitten jälkeen päin myydä tai antaa palkinnoksi tms.

Lähteä siis liikkeelle siitä, että bongataan joku sopiva aihio, jonka puitteissa käydään läpi kaikki mahdollinen runkoputkien laadusta maalauksen kautta ohjainlaakerin asentamiseen ja ajo-asennon säätämiseen, kiekkojen kasausta unohtamatta. Koko projektista kasattaisiin havainnollistava kuvamateriaali ja selittävät tekstit.

Jos jollain porukalla on viitseliäisyyttä tuo toteuttaa, meikäläinen voisi ainakin jonkun kympin heittää pyöräkassaan.

sponsseja projektille pyöräliikkeiltä.

uao - 6:32, 15.5.2009 » PolkupyöräWikissä on jo hyvä alku:
Heh... kirjoitin ton joskus aikoja sitten semisti vitsinä. Jäi näköjään henkiin. :)

Se wiki ei tee mitenkään autuaaksi. Aina täytyy olla tasan yksi ihminen, jolla on visio siitä mitä tietoa sivulle pitää laittaa ja millaiseen rakenteeseen. Muut voivat sitten täyttää “ison kuvan” yksityiskohtia. Muuten homma menee komiteatyöskentelyksi tai kinasteluksi.

tehotiimin tekemä esimerkkiprojektidokumentaatio voidaan varmaan tuottaa foorumin ulkopuolisin työkaluin mutta kuten on käynyt ilmi olis jonkunmoinen wiki ihan passeli jotta voitais kerätä ja jäsennellä erilaista infoa

teknisdetaljina tuli mieleen että wikin kuvalinkit vois toteuttaa siten että mirroroi sen kuvan yksivaihdeserverille mut jakelee siitä ulos alkuperästä ulos osottavaa linkkiä kunnes joku huomaa että kuva on poistettu flikkeristä tjs missä se nyt ikinä olikaan alunperin julkastu.

edit: wiki tarvii luonnollisesti moderaattorit jotka paiskoo sinne syöstyä infoa edes suurinpiirteen yhteen jäsennysmuotoon ja vaatii kirjottajilta jonkinmoista selkärankaa artikkelin laadulle

Eli tarkoituksena pystyttää saitti jossa opastetaan mm. miten itse huoltaa fillaria. Sponsseiksi fillariliikkeitä, joiden yksi päätoimi on nimenomaan fillareiden huoltaminen.
Vähän ehkä nurinkurinen ajatus.

eikö me sitten osteta fillariliikkeistä mitään koska huolletaan itte? :slight_smile:

Ja fillariliikkeiden päätuotehan on nimenomaan vanhojen runkojen uniikki konversiot fikseiksi.

^^ me ostetaan vaan interwebssistä.

mutta jos nyt jotkut aikoo alkaa moista wikiä kasaamaan niin varmaan kannattaa yrittää pitää se ihan maksimaallisen yksinkertaisena, tai muuten hommalle ei tule loppua lainkaan. tarkentavia kysymyksiä jengi kuitenkin tulee aina kyselemään eri foorumeilla.

yksi hyvä idea vois myös olla että jokaisella sivulla olisi iso disclameri (=mainoslinkki) tyyliin: "jos ehdottomasti haluat kevään trendipyörän mutta et nyt ole aivan varma mitä olet tekemässä, polkupyöräliikkeen X mukavat sedät varmasti osaavat auttaa, KLIKKAA LINKKIÄ."