DC:n skedekengät -> spd konversio

SanttuT foorumilta ystävällisesti lahjoitti loppuunajetut maastokengät, ja itseltäni löytyi joskus tarjouksesta ostetut suht jäykkäpohjaiset skeittikengät (kuvia, kun pääsen kotiin). Aloitin homman “purkamalla” loppuunajetut kengät. Klossien vastakappalepalat olivat kenkien pohjassa olevassa urassa, eivät mitenkään kiinni, mutta kiinnipysyvä voima luodaan siis kiinnittämällä klossi, joka vetää vastakappaletta sisältäpäin pohjaa vasten, kun taas klossi puristuu ulkoapäin pohjaan. Mitään “välipohjallista” missä klossien vastakappale olisi ollut kiinni, ei kengässä ollut. Irroitin siis klossien vastakappaleet, ja laitoin tokenemaan ruosteesta öljykylpyyn.

Seuraavaksi hommaan jostain parinmillin vahvuista muovia, samantyyppistä, kuin jossain bensakanistereissa tjsp. Leikkaan kengän sisään sopivan pohjanmuotoisen palan, johon teen reiät klossin vastakappaleelle. Vastakappaleen liimaan jollain silikonilla muoviin, ja levitän silikonia tasoittamaan vastakappaleen kauluksen aiheuttaman muutaman millin nousun, jottei möykky tunnu kengän pohjallisen läpi. Silikonia siksi, että metalliosan saa järkevästi muovista irti, mikäli tarvetta ilmenee. Kengän pohjaan (12mm paksu) teen kolon, jonne klossi tulee. Mikäli klossin vastakappaleen ruuvireikien reunat, jotka ovat ulkonevat, tulevat muovilevyn ulkopuolelle, leikkaan muovista sovitteet, jotka ylittävät vastakappaleen reunat, jolloin klossi kiinniruuvattaessa pitää paketin kasassa. Kengän pohja on melko paksu, mutta esim m520 polkimilla en usko sen muodostuvan ongelmaksi. Lopuksi tarkoitus olisi tilkitä muovilevyn reunat kengän suhteen silikonilla, jotta vesi pysyy ulkona, ja suojata mokkanahka tarkoituksenmukaisella suojasuihkeella.

Jatkoa lisää, kunhan saan fillarin ja pyöräilykengät töihin sateettomana päivänä, sekä saan hankittua muovia. Kuvia voin päivitellä aloituspostaukseen.

https://www.yksivaihde.net/old/2681
linkki kenkäkonversiokeskusteluun

Updatea:
Hain etolasta 2mm paksua valkoista pleksintapaista erittäin taipuisaa, mutta melko jäykkää muovia. Tästä muotoilin ensin kengän pohjan muotoiset lisäpohjalliset. Näiden lisäksi tein kengän päkiän kohdalle lisäpalat. Leikkasin pohjaan aukot, jotka saattavat vielä muotoaan muuttaa. Sisäpohjasta poistin pohjan välitäytteet, siten, että pelkkä kumipohja näkyy lisäpalan alueelta. Lisäpalaan porasin 4 reikää klossin vastakappaleen ruuvinreikiä varten. Tökkäsin vastakappaleen porattuihin reikiin, ja laitoin liimaa vastakappaleen ja levyn väliin, ja kiinnitin toiselle puolelle klossin, jolloin vastakappale liimautuu tiukasti levyyn. Liimana käytin polymeeriliima ja tiivistemassa nimellä myytävää elastiseksi kuivuvaa paksua liimamassaa. Sijoitin muovilevyn kengän sisälle oikeankokoiseksi leikattuun koloon, jolloin levyn pinta oli pohjan välitäytteen kanssa samalla tasolla. Levitin levyyn samaa liimaa ja työnsin lisäpohjallisen kenkään. Pidin kenkää hetken jalassa, ja kun liima oli asettunut, täytin kengän kangasmytyillä, että liima tarttuu (24H kuivumisaika).

Nyt mulla on siis liimautumassa päkiän kohdalta vahvistetut pohjalliset, joissa on kiinni klossin vastakappale. Tämä valkoinen levy näkyy kengän pohjan aukossa. Klossi on muutaman millin kumipinnan sisäpuolella, ja kiinnittyy polkimeen melko tiukasti, koska kengän pohja ottaa vielä hieman kiinni polkimeen. Viimeinen operaatio on liimojen kuivuttua ottaa pohja irti, ja levittää lisäkappaleen alueelle kengän kumipohjan sisäpuolelle tuota massaa, ja liimata pohja kiinni, jotta rakenne on kestävä ja vesitiivis. Toisena vaihtoehtona olisi vain leikellä pohjan reikä oikean kokoiseksi, ja tiivistää pelkät saumakohdat, jotta muovipohjan voisi tarvittaessa kengän pohjan leikkelemällä siirtää uuteen kenkään. Luulen vaan, että lisäpohjapala kannattaisi liimata päkiän kohdalta kiinni, jotta painava voima jakautuu myös kengän kumiosiin. Myös irtikierrettäessä tämä olisi etu. Kuvia kotona, myös ekoihin vaiheisiin.

Kuvia:
Lähtötilanne:
lähtötilanne

Klossien vastakappaleet:
klossin vastakappaleet

Lisäpohjallinen, ja päkiän alle tuleva lisälevy:
pohjallinen ja lisäpala

Kengän pohjanäkymä, ruuviprikat klosseista uupuu, saa lahjottaa, tossa hiottu prikka:
Pohja
Ei siis vielä tossa vaiheessa liimattu kenkään kiinni, vaan lisälevy ja lisäpohjallinen toisiinsa.

Käytetty liima:
Liima

Tämä on hyvä raportti. Itseänikin kiinnostaa jossain vaiheessa viritellä samankaltaiset systeemit, mahdollisesti konverseista… Kuinka lötköltä tuntuvat nämä ajossa?

Kuten tossa mainitsin, niin eivät ole vielä valmiit. Tossa kahden pohjallisen liimailuvaiheessa pidin eka jalkaa kengässä, että liimautuu tiukasti, ja toi lisäpohjallinen jäykisti mukavasti, toki noissa on aika jäykkä pohja muutenkin. Voinen raportoida huomenna tai viikonloppuna lisää.

Uppia. Tänään liimasin päkiävahvikkeen kiinni sille tehtyyn uraan, jottei kiertävä irrotusliike rasita liikaa lisäpohjallisen ja päkiälevyn välistä liimausta. Tämän jälkeen levitin liimaa klossikolon ja pohjan reuna-alueille, jotta saumasta tulee vedenpitävä. Tämän jälkeen levitin ohuesti liimaa valkoisen muovin pintaan, jotta klossi pysyy paremmin paikallaan kuin kovaa levyä vasten. Myöskin polkimen kontakti levyyn pehmittyy hieman kimmoisen materiaalin ansiosta, eikä kontakti polkimeen tunnu levottoman liukkaalta. Toistaiseksi klossin kiinnitysreijät ovat avoimet sisälle asti, jotteivät ruuvit työnnä pohjallista kiinni vedettäessä. Nämä täytyy jotenkin tukkia, todennäköisesti liimaan palan jesaria muovipohjallisen reikien päälle, ja kengän normipohjallinen tulee siihen päälle. Laitan vikoista työvaiheista vielä himassa kuvia.

artpow - 19:05, 20.12.2012 » Kävin tänään lekurissa kipeän päkiän takia. Jutellessa ja tutkiessa jalkapohjaa selvisi, että jalkaholvi oli painutut hiukan kasaan, ammattikielellä poikittaisholvin laskeuma. Seistessä normaalin kolmen osumapisteen - kantapään ja jalkaholvin molempien reunojen sijaan, päkiän keskikohta osui maahan. Näin ei siis pitäisi olla. Kerroin lääkärille pyöräilyharrastuksestani ja yhteistuumin tulimme siihen lopputulokseen, että syynä on jatkuva skidaaminen vasemmalla jalalla. Vammaan olen itse syyllinen, koska ajelen usein melko pehmeäpohjaisilla kengillä - tyhmä. Hoitona on jalkateräjumppa, esim. kynien poimiminen varpailla, myös varpailla maalaaminen auttaa.
ei mulla muuta

Tossa on kuitenkin päkiän alla 4mm kovaa muovia, joiden välissä on jäykähköä liimaa. Muovit on liimattu kumipohjan sisäpintaan, ja pohja on muutenkin jäykähkö. Nämä eivät tietenkään ole käyttömukavuudessa, tai käyttötarkoituksenmukaisuudessa mitenkään verrattavissa oikeisiin lukkokenkiin, mutta pääasialliseksi käyttötarkoitukseksi tuleekin esimerkiksi kauppareissu ostoskeskukseen taikka muu käyttö, jolloin kävely pyöräilykengillä ei nappaa kävelyn määrä, tai kenkien ulkonäön takia. Tällaiset sunnuntaipyöräilykengäthän nämä ovat, sekä mukava puuhailuprojekti omaksi ajankuluksi.

Loput kuvat tais unohtua aikanaan. Nää tosissaan käväs dc-suomella jossain kuvauksissa, ja nyt epäsäännöllisessä ajossa. Voin kaivaa loput kuvat rapsaan jos kiinnostaa.

No, kuvia, koska selkeästi tapahtunut.

kenkäproju 111

kenkäproju 112

kenkäproju 113
Klossien vastakappaleet vanhoista kengistä.
kenkäproju 114

kenkäproju 115

kenkäproju 116

kenkäproju 117

kenkäproju 118

kenkäproju 119

kenkäproju 120

kenkäproju 121

kenkäproju 122

kenkäproju 123

kenkäproju 124

Siinä kuvia projektista.

Ja noissa on nyt ne oikeet tuplaprikat, nää fotot on viimekesältä :smiley: