AMA: Retrodirect

Tein tollaisen retro-direct tyyppisen pyörän. Pyörässä on ikäänkuin kaksi vaihdetta (ei kerrota modeille). Poljet eteenpäin niin on yksi välitys, poljet taaksepäin niin pyörä liikkuu edelleen eteenpäin, mutta eri välityssuhteella. Pyörä on kasattuna osista joita pyöri nurkissa ja osa hankittuna uutena. Pääasiassa aika käppänen meininki, mutta kaikki toimii. Runkoon hitsattu korvake levyjarrulle ja vaihtajan häkki kuljettamaan ketjua. Lisäksi chainstay on hieman puristettu kasaan, jotta alempi ketjulinja ei laahaa runkoon. Pyörä lienee tällä hetkellä Suomen ainoa retro-direct pyörä ja vissiin ainoa maailmassa jossa kyseinen vetotapa sekä levyjarru. Pyörällä runtattu yksi kausi ja ilmeisen hyvin kestänyt kasassa.

https://farm5.staticflickr.com/4844/44917172295_d8d96c1f1f_b.jpg

Runko: Diamand deluxe, n.56cm
Kammet: Deore
Jarru: Shimanon hydraulinen levyjarru, M596 kahva ja M355 länki.
Satula: Kiina
Tolppa: Ergotec 27,2
Vaihtaja: Shimano Positron
Kumekset: Jotkut huonot cyclocrossista
Takakiekko: Alexrims kehä, modus napa, by Uimonen
Etukiekko: no-name levyjarrukiekko
Välitys: 36-16 ja taaksepäin 36-23

Klikkailemalla suuremmaksia ja flickr kansiosta löytyy lisää.

https://farm5.staticflickr.com/4807/44917172285_2887965c5c_c.jpg
https://farm5.staticflickr.com/4805/44917181665_0ce951bb9a_c.jpg
https://farm1.staticflickr.com/922/42337975365_0337ed3f4c_c.jpg
https://farm1.staticflickr.com/967/42109385782_57b02678d4_c.jpg

Oletan että tän nyt saa postata tänne, kun pyörässä ei ole liikuteltavia vaihtajia.

Siis todellaki tämmöset on ok jo mielenkiintoisuutensa takia.

Lokakuun 31. nappasin kuvan Helsingin pyöräpajalla toimivasta retrodirect korkopyörästä.

kolkka - 21:00, 11.11.2018 » Lokakuun 31. nappasin kuvan Helsingin pyöräpajalla toimivasta retrodirect korkopyörästä.
Kiinnostaa, voisitko jakaa?

On näitä tehty pyöräpajalla muutamia, osa toimineet paremmin kuin osa. Tärkein komponentti toiminnan kannalta lienee ketjun kiristäjä, siinä on syytä olla voimakas jousi. Ketjun löystyessä ja rattaiden kuluessa kiinteä kiristäjä ei välttämättä toimi tai sitten pitää muistaa/pystyä siirtämään keskiölinjaa eteenpäin / takapyörän akselilinjaa takaksepäin.

E: Tosiaan Pajalla tehty kolmesta bmx-rungosta kasattu tallbike on nyt varustettu retro-direct vaihteistolla. Yritetään kaivaa kuva jostain.

Tää on ihanan perverssi

Päättelin että ketjun kiristäminen on helpointa hoitaa siirtämällä kiekkoa taaksepäin. Edeltävässä versiossa oli liikuteltava kiristin, mutta se petti viikon jälkeen. Ketjuhan on nelinkerroin, niin jotta saa yhden lenkin verran kirstettyä niin akselia pitää liikuttaa vähän reilu 6mm. Levyjarrukaan ei joudu liian kauas levystä tuolla matkalla.

Onko kuvia näistä pyöräpajan tekeleistä?

Hemets kun ei nyt onnistu toi kuvan jakaminen käytettävissä olevilla resursseilla… siinä laitteessa tosiaan ei ole keskiöistä pulaa joten ketju kiertää alimpaan keskiöön asennetun rattaan kautta. Kaunis vekotin jonka kruunaa katki rälläköity kampisetti.

Pajalla lähinnä käytetty takavaihtajia ketjun kiristäjinä. Tässä muutama esimerkki säädettävistä toteutuksista. Näin lokarilinjaa tai rengasta ei tarvitse siirtää ketjun löystyessä.

http://forums.mtbr.com/attachments/singlespeed/284257d1186077191-retro-direct-dinglespeed-long-ish-retro-direct.jpg

Mitä ehmettiä, tämähän on kiintoisaa

Aivot ei nyt sisäistä miten toi voimansiirto toimii.

Rääh tää on kyllä jotenkin nyrjähtäneellä tavalla perverssin kerettiläistä. Peukku ja arvost.

Erityiskiitokset selventävästä kuvasta jäsenelle RR

VOI. KYLLÄ.

Muistan, että palstalle saapumiseni aikoihin, eli joskus 2010, retrodirecteistä oli puhetta täällä enemmänkin. Joskus niihin aikoihin jopa puolivillaisesti lueskelin niiden rakentamisesta, mutta eihän siitä mitään tullut tietenkään, enkä ole täällä törmännyt kenenkään moista esittelevän.

Jotenka: hats off. Ihan bäst.

edit:
Aah, eikös Diamant ole derkkuherkku kaiken lisäksi? Ja siis retrodirect-levarinapa on kyllä +666 katu-uskottavuuteen.

Rolling Resistance - 22:29, 11.11.2018 » http://www.circleacycles.com/brian/wp-content/uploads/2009/01/retro-direct.jpg
Piirrustus on väärin ja topicin valokuvat oikein. Etuperin polkeminen vie pikkurattaalle, eli kovaa tasaisella. Takaperin isolle, eli ylämäkeen kihnuttaen.

Systeemin voi rakentaa kummin päin vain, myös vapaarattaat voi flippaa toisinpäin, riippuen toki ketjun kiristäjän paikasta ja ketjulinjasta yms. Mut voimakkaampi eteenpäin pyörittäminen kannattaa tosiaan jättää raskaammalle vaihteelle, kuten yllä hienosti ohjeistetaan.

Tää on mulle iha uutta. En ymmärtäny että miten toi voi toimia, että pitääkö olla joku erikoisvalmisteinen takanapa. Saakeli ku kattelin kauan ennenku tajusin että sekä iso että pieni on vapaarattaita. Huh mikä helpotus.

oijoi <3 :smiley:

Jäin muuten miettimään että entä jos noi välitykset meniskin niin että pikkuvaihteella elikkäs liikkeellelähdettäessä ja ylämäkeen poljettais eteenpäin ja sit kruisaillessa kun kadenssi olis rauhallisempi niin joutais polkemaan taaksepäin. u/m?

Kiitos kuvista ja selvennyksestä, silti aivät räjähtää. Ois nasta päästä testaamaan

Kierrepakkaisen takanavan kierrettä jatketaan keskiökupilla (jossa sama kierre), ja rengas dishataan uudelleen, jotta taakse saadaan mahtumaan 2 erillistä vapaaratasta.