AMA: Retrodirect

Päättelin että ketjun kiristäminen on helpointa hoitaa siirtämällä kiekkoa taaksepäin. Edeltävässä versiossa oli liikuteltava kiristin, mutta se petti viikon jälkeen. Ketjuhan on nelinkerroin, niin jotta saa yhden lenkin verran kirstettyä niin akselia pitää liikuttaa vähän reilu 6mm. Levyjarrukaan ei joudu liian kauas levystä tuolla matkalla.

Onko kuvia näistä pyöräpajan tekeleistä?

Hemets kun ei nyt onnistu toi kuvan jakaminen käytettävissä olevilla resursseilla… siinä laitteessa tosiaan ei ole keskiöistä pulaa joten ketju kiertää alimpaan keskiöön asennetun rattaan kautta. Kaunis vekotin jonka kruunaa katki rälläköity kampisetti.

Pajalla lähinnä käytetty takavaihtajia ketjun kiristäjinä. Tässä muutama esimerkki säädettävistä toteutuksista. Näin lokarilinjaa tai rengasta ei tarvitse siirtää ketjun löystyessä.

http://forums.mtbr.com/attachments/singlespeed/284257d1186077191-retro-direct-dinglespeed-long-ish-retro-direct.jpg

Mitä ehmettiä, tämähän on kiintoisaa

Aivot ei nyt sisäistä miten toi voimansiirto toimii.

Rääh tää on kyllä jotenkin nyrjähtäneellä tavalla perverssin kerettiläistä. Peukku ja arvost.

Erityiskiitokset selventävästä kuvasta jäsenelle RR

VOI. KYLLÄ.

Muistan, että palstalle saapumiseni aikoihin, eli joskus 2010, retrodirecteistä oli puhetta täällä enemmänkin. Joskus niihin aikoihin jopa puolivillaisesti lueskelin niiden rakentamisesta, mutta eihän siitä mitään tullut tietenkään, enkä ole täällä törmännyt kenenkään moista esittelevän.

Jotenka: hats off. Ihan bäst.

edit:
Aah, eikös Diamant ole derkkuherkku kaiken lisäksi? Ja siis retrodirect-levarinapa on kyllä +666 katu-uskottavuuteen.

Rolling Resistance - 22:29, 11.11.2018 » http://www.circleacycles.com/brian/wp-content/uploads/2009/01/retro-direct.jpg
Piirrustus on väärin ja topicin valokuvat oikein. Etuperin polkeminen vie pikkurattaalle, eli kovaa tasaisella. Takaperin isolle, eli ylämäkeen kihnuttaen.

Systeemin voi rakentaa kummin päin vain, myös vapaarattaat voi flippaa toisinpäin, riippuen toki ketjun kiristäjän paikasta ja ketjulinjasta yms. Mut voimakkaampi eteenpäin pyörittäminen kannattaa tosiaan jättää raskaammalle vaihteelle, kuten yllä hienosti ohjeistetaan.

Tää on mulle iha uutta. En ymmärtäny että miten toi voi toimia, että pitääkö olla joku erikoisvalmisteinen takanapa. Saakeli ku kattelin kauan ennenku tajusin että sekä iso että pieni on vapaarattaita. Huh mikä helpotus.

oijoi <3 :smiley:

Jäin muuten miettimään että entä jos noi välitykset meniskin niin että pikkuvaihteella elikkäs liikkeellelähdettäessä ja ylämäkeen poljettais eteenpäin ja sit kruisaillessa kun kadenssi olis rauhallisempi niin joutais polkemaan taaksepäin. u/m?

Kiitos kuvista ja selvennyksestä, silti aivät räjähtää. Ois nasta päästä testaamaan

Kierrepakkaisen takanavan kierrettä jatketaan keskiökupilla (jossa sama kierre), ja rengas dishataan uudelleen, jotta taakse saadaan mahtumaan 2 erillistä vapaaratasta.

tutam - 22:34, 11.11.2018 » VOI. KYLLÄ. Muistan, että palstalle saapumiseni aikoihin, eli joskus 2010, retrodirecteistä oli puhetta täällä enemmänkin. Joskus niihin aikoihin jopa puolivillaisesti lueskelin niiden rakentamisesta, mutta eihän siitä mitään tullut tietenkään, enkä ole täällä törmännyt kenenkään moista esittelevän. Jotenka: hats off. Ihan bäst. edit: Aah, eikös Diamant ole derkkuherkku kaiken lisäksi? Ja siis retrodirect-levarinapa on kyllä +666 katu-uskottavuuteen.
Kiitos kiitos. Ei mitään hajua mikä diamant. Otin lavalta ja laitoin kilikolia päälle.

Juurikin näin kuin RR tuossa sanoi, eli voi rakentaa kummimpäin vaan. Tossa nyt noin päin, koska ketjulinja tosi tiukka chainstayn suhteen ja toisinpäin ei mitään mahdollisuutta saada ketjua mahtumaan. Kokeilty myös vaihtaa rattaiden paikkaa. Käytetty jo nyt kaikki kikat mitä on: Lyhin mahdollinen keskiö ja kaikki ratasyhdistelmät ei käy, chainstay painettu lyttyyn Jne.

Rolling Resistance - 22:51, 11.11.2018 » Kierrepakkaisen takanavan kierrettä jatketaan keskiökupilla (jossa sama kierre), ja rengas dishataan uudelleen, jotta taakse saadaan mahtumaan 2 erillistä vapaaratasta.
Jos käyttää kierrepakalle tarkoitettua napaa, eikä esim. flipflop napaa, niin ei tartte juuri hirveesti dishata.

Tääkö klikkailee jommallakummalla vapaarattaalla jatkuvasti, coastatessa molemmilla? Eikös eri vaparit tee eri ääniä, kaks hyvin yhteen sointuvaa on kyllä must siinä tapauksessa.

hyvä proju
eniten huolettaa akselin kestävyys

löytyi muuten tuommoisiakin
https://www.sterba-bike.cz/media/produkty/1076/DSC_7950.jpg
http://www.retrodirectbike.com/images/rd_01.jpg

Huh huh, kunnon meno

Magee taaksepäin poljettava tsygä.

Tässä onkin ihan mielenkiintoinen toteutus.

Mull Dundane - 1:19, 12.11.2018 » [https://www.sterba-bike.cz/media/produkty/1076/DSC_7950.jpg](https://www.sterba-bike.cz/item/terrot-damsky-retro-direct-francie-1905-13/category/kola-archiv)
Kaksi erillistä ketjulinjaa ja ketjua, niin välttyy risteämiskohdilta ja vinoilta linjoilta. Miinuksena enemmän liikkuvia osia ja pidemmän ketjun kontaktipinta-ala välitysrattaaseen on luokkaa 1/3. Tossa toisiokeskiössähän tapahtuu myös aika suuri alennus, ja jos en aivan väärin tuuminut, niin taaksepäin poljettaessa lopullinen välitys on todella pieni. Varmaan ihan suotavaa siihen maailman aikaan sen ajan polkupyörissä.

Tämä lämmittää insinöörin mieltä. Samalla kyllä ajatuksessa pyörii, että miltä se taaksepäin polkeminen tuntuu? Onko se ihan oikeasti käyttökelpoinen tapa liikkua, vai tuntuuko samalta kuin puuhamaan fillarit jotka kääntyvät vastakkaiseen suuntaan kuin ohjaustanko?