AMA: Monstercrossattu ja vaihteistettu SA-henkinen Unit

En muuten laittaisi AMA:a vaihdepyörästä, mutta koska kyseessä on Unitti, mikä on alkujaan sinkula, ja tässä on muutama erikoisratkaisu, niin ajattelin että ehkä tällainen buildi voisi kiinnostaa foorumilaisia. Ei voi toisaalta olla myöskään liikaa pyöräkuvia ja -juttuja.

Kyseessä siis vuoden 2019 Unitti, eli viimeinen vuosimalli pikalinkuilla ja boostittomalla geolla. Alkuperäistä tässä ei enää ole muuta kuin runko haarukoineen sekä satula. Kaikki muu on vaihdettu. Runkolaukku itte tehty, ja se on “kiinteästi” kiinni, miksi myös sisällytin sen kuvaan. Värimaailman ja inspiraation buildille voi varmaan arvata helposti.

Nykyisellä stemmillä tämä on todella hauska ja näppärä ajaa. Tiukassa mutkassa ja kovassa vauhdissa saattaa aliohjautua hieman, mutta ei mitenkään häiritsevästi. Kulkee täysii suoralla. Verrattain hauskaa ajella maantiepyöräilijöistä ohi tällaisella härvelillä. :slight_smile:

Speksilistan oleelliset asiat:
Ohjainlaakeri:Cane Creek 40 (orkkis oli luokattoman huono)
Kiekot: WTB Asym i35 / Swiss Comp / Swiss 350 / WTB Ranger 27,5 x 3"
Ohjaamo: Salsa Guide Trail / Venturemax / Procraft tankonauha / ST-RS685
Voimansiirto: Full M8000 34 x 11-42 / KMC X11 / WolfTooth Tanpan
Jarrut: M8100 203/180mm levyillä. Liitos BH90 letkuilla
Istuinosasto: Thomson Elite / WTB orkkissatula
Muuta: DIY runkolaukku / SKS Bluemels 75U + PS fender flute / PS anchor
17 Likes

Mutkatomppa vähän särähtää omaan silmään, mutta muuten on kyllä maukas mörkö (vaikken estetiikaa innoittanutta miestentekolaitosta symppaakaan).

1 Like

hauska kontrasti oman talouden vastaavaan unittiin, johon sain juuri viimeiset päivityspalikat kiinni: enven keula, kuitukammet ja -putket sekä crest-kiekot ja keveät xc-renkaat.

tuolla ajetaan lähinnä rospuuttokommuuttia ja iisiä maastoa.

millaista ajoa tällä ajetaan?

1 Like

Hyvä tämmöinen tämmöiseksi ja diy laukut aina lämmittää mieltä

Dropperia huutaa kovasti. Sillä korjaantuu myös tuo aliohjautuminen, kun ennen tiukkaa mutkaa lasket vähän satulaa pois tieltä että saa pyörää kallistettua enemmän, plus toki muut hyödyt

1 Like

Juurikin samanlaista ajoa, nimittäin tämä toimii 90% ajasta työmatkapyöränä silloin kun ei fiksillä tule ajettua, eli syksystä kevääseen. Satunnaista bikepackingia pystyy kivasti tekemään myös.

Koitin ensin suoralla elitellä, mutta en saanut ihan sopimaan asentoa. Olisi ollut ehdottomasti nätimpi esteettisesti se.

Hmmm… Olisi rungossa valmiina läpiviennitkin tuolle.

Ah, hieno Unitti.

Mulla on saman vuoden Unit, joka hakee vähän muotoaan. Joten tämä on varsin inspiroivaa kontenttia. Asentuiko nuo Bluemelsit ilman sen kummempaa virittelyä, fender flute toki huomioiden?

Kiitos :slight_smile:

Joo, oli vaivaton ja helppo asennus! Mallia install and forget. Menee ne paikalleen ilman tuota fluteakin, mutta silloin jää suht iso rako tuohon lokarin ja renkaan väliin. Sillä tavalla ajelin kutakuinkin vuoden ennenkuin hankin fluten. Ajoi se silloin asiansakin, mutta oli esteettisesti kömpelö.

1 Like

Tää on kyllä hieno munamankeli.

Kui noi Rangerit rullaa yleisesti ja pitää lumen peittämällä polulla? Oon vähän miettiny talvirenkaiksi tollasia.

Enpäs ollut huomannutkaan tätä kysymystä.

Mielestäni nuo rullaavat oikein mukavasti, pehmoista on. Ei ole kauheasti vertailua antaa, mutta ihan hyvää vauhtia noilla pääsee tubelessina ajellessa jollain 1barilla. Jäällä ovat kokemuksestani liukkaat, ja yksien pahempien pannujen jälkeen en ole viitsinyt noilla ajella pakkasten tultua. Lumella menee jotakuinkin, mutta kuviointi on aika matala ja vaihdan suosiolla nastoihin. Suurimmaksi osaksi aikaa ajelen ihan työmatkaa tällä.

Päivitin eilen alle Fat Freddiet tubelessina kera stanssin litkut. Ykkösellä tiiviiksi jalkapumpulla ja pitivät yön ylikin ilmat sisällä. Kesällä rakennetut kakkoskiekot Novatec D791/792 navoilla, Swiss Comp pinnoilla ja Blackjack Ready 35mm (ilmeisesti sama kuin Rodi Tryp?) kehillä. Eteen menisi varmaan jopa 4" renkaat. Takana tuli vastaan mielenkiintoinen ominaisuus, nimittäin ketju ottaa kiinni renkaan kylkeen isointa ratasta käyttäessä.3 Likes

Tosi hieno! Väri on tosi kiva ja viher-musta kasaus just nappiin. Itsekään en ole tuon pesarilla lyödyn Thomsonin ystävä, mutta toisaalta eipä istumisasioissa mun ystävyyttäni kaivata.

Ja kunnon maastokuviofetisistinä on pakko sanoa, että toi M05 on ehkä yksi onnistuneimpia metsäkuvioita sekä funktionaalisessa että etenkin esteettisessä mielessä. Ainoa ongelma, että en näe tuossa rungon keskellä olevaa hienoa DIY-runkolaukkua!!

6 Likes

Eessaattana miten siisti!

On härkäne

Pitäs vissiin olla joku boost-napa että mahtuisi pyörimään. Mulla 2017 Unitissa 40mm kehällä 2.8” Schwalbe Rocket Ron mahtuu just pyörimään, pienikin tärinä saa kyllä ketjun osumaan renkaan kylkeen. Oon välillä harkinnut 10-pakkaa, siinähän isoin ratas on hieman ulompana. Tiedä sitten auttaisiko noin leveillä kumeilla, tuskin.

Edit: vuosimallin oikaisu.

Täähän se ois :smiley: Oli ihan mielenkiintoista lukea tuon synnystä, miten VTT tuli tuohon lopputulokseen.

Löytyy suora tomppa hyllystä, ja aattelin tässä jossain vaiheessa taas testata sitä josko se toimisi. Olisi esteettisessä mielessä tosiaan paljon parempi…

1 Like

Joo, sivariakin kiinnosti toi ja ilmakuvista väriskaalan ottaminen on sellainen sen verran hyvä idea, että tuntuu jälkikäteen itsestäänselvältä. Yhdellä Luonto-Liiton talvihiihdolla joskus vuosia sitten (mutta post-05) oli yhdellä tyypillä se lumipuku, jonka oli vissiiin saanut pv-kaveriltaan lainaan, ja oli todella kuumottavaa miten se käytännössä näkymättömäksi pohjoiskarjalaisessa lumisessa metsässä ihan muutaman metrin päästä o_O Toi M05:n pakkaskuvio kiehtoo mua eniten, koska se välittää hetkessä sen helvetin ankean tunteen, joka tulee loskaisesta ja kosteasta metsästä… (Ymmärtääkseni Luxemburgin jopa usean sadan soltun kokoinen armeija on muuten nyysinyt tuon M05 paskaskuvion(!) käyttöönsä.)

4 Likes

Mutkathomsonihan käy just nimenomaan maastopyörään eikä mihinkään muuhun. Elä nyt ainakaan esteettisistä syistä vaihda, jos satula on sopivalla kohdalla.

3 Likes

Kyllä toi vaa herättää haluja pistää omaan unittiin mutkatompan🙊

1 Like

Pakko postata tänne kuva tästä fillarista. Tää pyörä tuottaa mulle todella paljon iloa. Ei oikein pysty selittämään miksi, mutta hymy nousee huulille joka kerta kun tällä lähtee liikkeelle. Kai se jotenkin on se vaivattomuus ja varmuus millä tällä voi ajella melkein mistä vain.

Tää on ensimmäinen talvi tän kanssa droppitangolla, ja ei ole kertaakaan ollut sellainen olo että tarvitsisin riseriä tähän, vaikka niin hieman pelkäsin muuntaessani tätä. Jos joku siis on pohtinut samanlaista temppua, niin täältä väkevä suositus!

12 Likes

tämmönen pyörä ois kyllä eilen ollu ihan 6/5

Innostuneena aiemmista keskusteluista tykkäysten tappaessa kommentointia voisin vastailla ihan viestillä sydämen sijaan.

Sitä se todellakin on ollut! Noi 3" FF renkaat mahdollistaa melko vakaan ja turvallisen menon suhteellisen pahassakin loskassa. Vain ihan äärimmissiä sohjoissa nekin heittelehtii, mutta tällaisia tapahtumia on ollut ihan muutaman kerran ja yleensä alamäkeen tykittäessä. Pyörä kun painaa suhteellisen paljon kuitenkin, niin eihän se meno nyt nopeaa ole, mutta sillä pääsee tasaisesti puksutellen perille aina. Tää pyörä on mun “auto” kuitenkin. Tasaisella alaotteella luukuttaessa saa kyllä vauhtiakin kunnolla aikaiseksi jahka saa inertian puolelleen :smiley: