Ama: maantiekiitäjä 2 / pelago susiraja

Laitetaas topsu tulille jo vähän etukenoon

Tosiaan meinasin tollasen endurance-maantiepyörän tinata tässä vielä kunnon vetokelejä odotellessa. Tai miksi tätä nyt sanoisi, moderni rando/audax, enimmäkseen kestopäällysteille. Jos kaupallisiin tuotteisiin vertaa, niin enemmän kanjosen endurace kuin vaikka open/exploro tyyppinen gravel-mylly tai jokin selkeämpi retkipyörä. Tulee 700x32 sliksit lokarivaralla, rungoksi sekoitus columbus lifeä, spirittiä ja perän lihatilasta riippuen ehkä zonaakin, kuitukeula, standardit ja komponentit 2020-luvun normicorea, jota onneksi löytyy jo osalaarista valmiina kohtuu hyvin. Eikä hirveesti mitään sekoilua tällä kertaa. Kontaktipisteiden numerot kävin hakemassa viime kesänä kivenlahdesta, mihin päälle laskettelin jotain omaa lööperiä rattlecadiin, joka piirsi siihen pyörän väliin sitten. Jotain pientä hienosäätöä varmaan tapahtuu vielä. Palaillaan :tipping_hand_man:

14 Likes

mää kyllä tykkään ku porukka diyttää

2 Likes

Todellakin.

Nimim. juotosvehkeet tulossa.

2 Likes

Ihan hyvää suunnittelua kyllä. Itelläkin on aikalailla samanlaisilla spekseillä suunnitelmissa tigata kasaan joku runko mutta laiskuus on vähän päällä.

Mitkä kumit tähän tulee? Ja onko joku erityinen syy juuri tuohon 32mm leveyteen?

GP5k TL tulee. Oon ajanut sillä ennenkin ja tykkäsin. Maantiekiitäjä ykkösessä oli 28 mm gp5k ja ahmassa 38 gravelking sliksit. Yksinkertaisesti halusin jotain siltä väliltä, ja arvailin että 32 mm olisi hyvä välimallin koko, joka kenties ei väsytä liikaa ajaessa puoleen ja toiseen - vierintävastus vs persensuristavuus

1 Like

Laitetaanko tähän isoimmat mahdolliset levyjarrut?

1 Like

nice, nice.

1 Like

Harkitsin tätä tosi pitkään. Olisin ehdottomasti laittanut fiilissyistä vannejarrut, jos olis pystynyt rajoittamaan rengastilan sinne max 28 milliin, jolle löytyy vielä kohtuullisen vaivatta maantiekeuloja. Toki on niitä cx-kepakoita ja muita tämmöisiä, mut nyt kun tosiaan jätin option auki kestopäällysteeltä poikkeamiselle, niin tuntui jotenkin selkeämmältä ottaa ahmassa jo koeponnistetut mehu-ultegrat käyttöön. Lisäksi tykkään nestelevarin herkästä tuntumasta ja huoltamisen vaivattomuudesta canteihin verrattuna.

No juu, jos hiilarikeulan laittaa, ni levarilla varmasti mukavampi hidastaa.

Miksi 72,5° STA jos satula on noin edessä? Laittaisin itse tuohon 73,5° tai jopa 74°, koska nythän tuossa on 15,14 “set-fronttia”. Tietty jos satula on joku Brooks ja haetaan sellaista estetiikkaa niin sitten ymmärrän.

Reagoin samaa itse ja huomasin että satulan nokka on 58mm keskiön takana. Satuloita on tietty monia mutta itsellä vastaava mitta on keskimäärin 100mm. Jyrkempi satulaputken kulma olisi tosiaan paikallaan, saa myös lyhyemmän perän jos semmosesta tykkää.

vähän veikkaan että on piirretty runko tuttuja lukuja kattellen, eikä tota satulan paikkaa ole vaan laitettu kohdalleen.

hyvä röjekti kaikenkaikkiaan taas!

Tuntien optä luulen että hän on omasta fitistä niin perillä että ei tarvitse kyseenalaistaa asiaa.

Mutta voin toki väärässäkin

Hyvä rojekti, kiinnostaa nähdä mitä tulee.

Joo siis tossa rattlecadissa ei ollut sitä satulaa mitä halusin käyttää, joten sen takia se satulan etäisyys keskiöstä on vähän mitä sattuu. Sinänsä kyllä tärkeä ja osuva havainto! Tossa on siis satulan korkeus oikein ja satulaputken kulma tällätty sellaiseksi jolla saan 0-setback tolpan nätisti keskelle sen satulan kiskoja jota tosimaailmassa käytän.

Arvelisin että toi miksi rattlecad ylipäätään piirtää ton satulan istumapinnalla olevan palluran edemmäs kuin tolpan clampin on jokin fittimetodologiaan liittyvä hommeli, kun esim kivenlahdessa oli käytössä tällainen tekniikka, missä otettiin referenssipisteeksi se kohta satulasta jossa se on leveydeltään 80 mm. Sit kun satulat on tietty keskenään erilaisia, niin se 80 mm asettuu aina vähän minne sattuu.

Eihän tässä fittiäkään kyseenalaistettu vaan satulaputken kulmaa.

eikö satulaputken kulma ole osa just fittiä?

Satulaputken kulmasta oli muuten fitti ukkeli mieltä että joku 75+ just hyvä, eli ihan oikea havainto turun suunnalta. Siis 25 mm setback tolpalla tai jotain muuta tämmöistä (e. niin ja oli erehdyksessä väärä satula mukana ja istuin siinä liian takana! mut numerot on testattu ajossa kuitenkin ja siinä tehdyin tarkennuksin siirretty cadiin pyörästä mitattuna). Siinä mielessä se oli osa fittiä että niiden kontaktipisteiden koordinaattien lisäksi väliin piirrettiin eräänlainen ehdotus ihanteellisesta pyörästä, jotta asiakas osaisi sitten mennä sen kanssa kaupoille. Tietty otin siitä paperista vain ne koordinaatit ja valitsin komponentit sen mukaan mitä laarista löytyy ja mitä kiinnostaa käyttää. Maantiepuolella toki olis ehkä parempi valikoima tolppia pienellä setbackilla, mut oli tässä vähän sitä perinne-estetiikkaakin mitä cog tuli sivunneeksi, että keulakulma ja satulakulma on suht samassa linjassa. Samoin mitä mankkis availikin jo, niin vaikutusta on myös rengastilaan, ja vaikken mikään tukt-fanaatikko olekaan niin koitin vähän kuitenkin nipistää sitä “ylimääräistä” tyhjää tilaa siitä käyttämällä loivempaa satulakulmaa. Toivottavasti helpottaa hahmottamaan ja mukava jos ketään ylipäätään kiinnostaa!

1 Like

Sen takia tuo ehkä silmään osuikin, kun omassa tulevassa rungossa valitsin 72,5° STA:n ja 10mm setback-tolpan yhdistelmän osittain juuri siitä syystä, että 425 chainstayn kanssa ei jäisi jäätävää wheelgapia hieman kapeampia renkaita käytettäessä. Nyt jää 42mm sorarenkailla 6mm. Ja satula tulee just tolpan keskelle. Hienoa että muutkin miettii näitä!

2 Likes

On toki, mutta asia ei ole niin mustavalkoinen kuten ei myöskään moni muukaan asia tässä maailmassa.
Tässä tapauksessa en halunnut muuttaa satulaputken kulmaa muuttaakseni fittiä, se oli jo haettu Kivenlahdesta niinkuin nimimerkki happo-orgiat selvästi ilmaisi aloitusviestissä.
Hain muutosta satulaputken kulmaan koska mielestäni customiin ei kuulu asentaa satulaa setfront tolpan nokkaan. Satulakulmaa olisi voinut jyrkentää jotta olisi saanut käyttöön inline tolpan tai peräti niin paljon että saisi käyttöön setbacktolpan joka todistetusti vaimentaa paremmin kuin inline.
Happo-orgiat tuossa jo totesikin että väärä satula mukana ja väärässä kohdassa istuttiin mittapenkissä ja Rattlecadikin temppuili eli aloituspostauksen piirroksen kuva ei ehkä ole satapros totuudenmukainen. Perustin silti ehdotukseni jyrkentämiseen siihen kun ei täydentävää infoa ollut.

2 Likes

Vilkaisin vielä tota piirustusta. Noi satulan koordinaatit on siinä ihan oikein, siis fitin kautta tien päällä hiottu sinne missä se aiotulla jakkaralla lopulta tulee, mut johtuen siitä että kivelahti ja rattlecad hahmottaa tota satulan ja tolpan mittaustapaa hieman eri näkökulmista, toi viivapiirros antaa vähän kummallisen vaikutelman että olis ikään kuin tolpan clamppi väärin päin ehtaan kulkurikymppi-tyyliin. Saatan muuten harkita vielä tota setback-asiaa koska ihan totta että vähemmän noita mukavuustolppia on inlinenä saatavilla. Mukavaa että täällä on jengi hereillä ja kommentoi ahkerasti!