Keskiö klappaa.

ok, voi olla siis probleemia. keskiö muhvin ja laakerin välissä ei vasemmalla ole lainkaan spacereitä ja tältä näyttää kammen ja laakerin toisiinsa ottavat kohdat:

Ja tässä näkyy akselia, akseliin tuleva pultti ja vedonpuolen spaceri ja kuppi.

jos sulla on 73-millinen muhvi ja ‘medium axle’, niin ei tuohon nds-väliin tule lainkaan speiseriä. sen sijaan kuusiokolopultin sijalla pitäisi olla tuo ‘pre load cap’, jolla hienosäädetään laakerin kuorma/välys - siis aivan kuten ohjainlaakerissa. vedonpuolella sen sijaan pitäisi olla akselille tuleva speiseri laakerin ja spiderin välissä.

e. siis kakeapina kaiketi kyseessä

elikkäs siis pitäis olla osat kasassa, koska kyllä tuo pultti toimii ihan hyvin preload cappina, eli sillä saa paketin nippuun. ongelma kuitenkin siis on, että kampi pääsee silti löystymään.

Sit on viisteet kammessa paskana. On ollut joskus löysänä, eikä kiristy enää.

varmistan vielä, että olihan vedonpuolella akselille tuleva prikka laakerin ja spiderin välissä? kuvasta ei näe…

kid_scientifik - 0:02, 6.2.2013 » varmistan vielä, että olihan vedonpuolella akselille tuleva prikka laakerin ja spiderin välissä? kuvasta ei näe..
no hitto, just laitoin kasaan samalla set-upilla kuin mitä oli ennen purkua. pitää ensi kerralla tutustua tarkemmin, mut ainakaan vasemmalla ei ole prikkaa kammen ja laakerin välissä. Tuli mieleen, et jos toi akselin päähän tuleva prikka onkin liian iso ja kammen pultit kiristyykin sitä eikä akselia vasten. tällöin tuo päätypultti olisi ainoa pakettia kiinni pitävä mekanismi.

Tonhan pitäis pysyä kasassa ilman preload-cap:piäkin, kun pinch bolt:it on kiristetty. Kandee purkaa koko paketti ja tarkistaa kaikki osat. Tuohan voi luistaa toiseltakin puolelta. Itseasiassa siun leftipuolen pre-load cap näyttää vetopuolen kiristyspultilta.

Vetopuolen kiristyspultti on vähän erilainen kuin tuossa. Olisko mahdollista, että kammet ovat vanhat ja aiemmin preload cap on näyttänyt tolta? Tai alkuperäinen on hukkunut ja korvattu toisella? Jos se toimii preload cappina ja keskiöstä saa klapin pois + säilytettyä herkkyyden, olisin taipuvainen antamaan sen olla ja keskittyisin itse ongelmaan, eli vasemman kammen löystymiseen.

Jos vasen kampi pääsee nitkumaan keskiöakselilta, se pitää saada pysymään paremmin kiinni. (Stating the obvious.) Kokeilisin rasvata kammen kiristyspulttien kierteet, niin saisi samalla momentilla enempi puristusvoimaa. Pulttien kiristys vähä kerrallaan vuorotellen. (Tääkin voi tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta en tiiä kuinka tutut nuo kammet on.) Kaipa kammen ja akselin kontaktipisteillekin vois jotain lukitetta harkita laittavansa, jos muu ei auta. En tiiä voisko Konkelin esittämä kuluminen iskeä näihin kampiin, kun nää ei ole viistopintojen varassa.

Kyse tuskin on keskiöakselin luistamisesta pois vetopuolen akselilta, koska sittenhän vasemman puolen muutaman kerran löysäksi ajettuaan ja klapittomaksi koottuaan tulisi ns. pohja vastaan.

Laakerin ja spiderin välinen prikka vetopuolella, jonka Skidi mainitsi, tulee keskiöakselille ennen vetopuolen kampea. Se jää puristuksiin akselissa olevan olakkeen ja kammen väliin, joten sitä tuskin oot huomannutkaan. Ainoastaan Moonlanderissa laitetaan mitään laakereiden ja kampien väliin. Linkkivinkki: http://surlybikes.com/uploads/downloads/Mr_Whirly_General_Instructions.pdf

Yksi, tosin epätodennäköinen, syy voi olla se, että akselin päässä on murtuma akselin suunnassa. Kannattaa katsoa sekin vaikka tuo akseli ei kai ole ihan kevyttä tekoa.

Löystymisoireita olen kohdannut kahdessa edellisessä kampisetissä juuri murtumisen takia.

Tääkin on nyt arvailu, mutta kokemusperästä tuolta maantiepyöräpuolelta samankaltaisten laakeri+akseli combojen kanssa puljailtua. Mulla oli yksissä FSA:n kammissa omituinen naksahteluongelma ja se ratkesi kun vedin laakerikupit kokoamisohjeen 45 nM:n sijasta “apinan raivo” -momenttiin.

Threadia lukiessa luulisin että kammissa tai akseleissa ei ole mitään vikaa ja ne ovat oikean mittaiset - onhan kaikki kierteet varmasti kondiksessa? saat sormin pyöritettyä kaikki kierteet ilman avaimia? Oikeilla kiristysmomenteilla ilman sivuttaisvääntöähän kammen tulisi pysyä paikallaan. Q-factor, polkemistapa ja mahdollinen laakerikuppien sivuttaisvirhe tulevat ainoastaan mulle mieleen - ja Q-factor tai polkemistyyli ei pelkästään pitäisi vaikuttaa. Tää ei oo kyllä ihan pro-vinkki mutta onks sulla avain laakerikuppien kiristämiseen? Niitä kyllä saa halvalla ja jostain vaan yli puoli metriä vääntövartta kehiin, mutta älä hajota runkoa tai laakereita kuitenkaan :wink:

Itellä vastaavia kokemuksia. Pyöräkaupassa takuuseen vaihdetut FSA:t toimii täysiään, kun laitto mutu-momenttiin ei-vetopuolen kammen.

Nyt olis perinteinen nelikanttikeskiö konelaakereilla läjässä. Ennen kokoamista pyöri kuten konelaakerit nyt pyörii, kiristämisen jälkeen akselin pyörintä muuttui nihkeäksi.

Eikö patruunakeskiöiden (?) pitäny olla helppoja? Ja on feissattu muhvin päät.

Noita on välillä, muutamia keskiöitä olen ajanut valmiiksi siten että asennettuna rullaa nihkeästi, mutta irtonaisena smuutisti.

Sillalta vaan… Mikäli uusi, laita takuuseen.

Mistä keskiöstä on kyse?

Sun Race, halpa.

Outoa tässä on se, että kyseinen yksilö on edellisessä fillarissa pyörinyt ihan hyvin. Mä ehkä vähän vielä katon tuota ennen hylkäämistä.

Lumikko - 23:51, 23.1.2014 » Sun Race, halpa.
Say no more. Tuossahan se vika olikin, laadunvalvonta ei näy hinnassa.

olisko jostain löydettävissä apuja kasettikeskiön kotipurkamiseen?

kyseessä tällainen keskiö:

eli ei siis se (purettava) maantielle suunnattu neulalaakerihäkkyrä.

e. keskiö ei kyllä “klappaa”, mutta ajattelin josko ois mahdollista putsailla kesää odotellessa…

Satafemma kaupasta, vähemmän vaivaa.

Just eilen luin aiheesta kun oli omat octalinkit ns. käsillä. tutut nimimerkit asialla.

Eiks tollane keskiö ookkaa muka ikuinen?

^tuoreessa muistissa.

mutta voiko tuota ratakasettia avata? ei selvinnyt.