Ostaako valmis pyörä?

asb - 13:20, 30.3.2009 »
zeikok - 12:40, 30.3.2009 » - Edullisella valmisfiksillä pääsee heti polkemaan vaikka tietyt osat voivat olla aika kuraa. Kuitenkin jos rakentaisi itse, pitäisi parempiin osiin sitävastoin satsata enemmän.
Mä ostin Langsterin Pyorahuolto.comista ja oon sittemmin vaihtanut siihen kiekot, stongan (kahdesti), jarrukahvat (kahdesti), stemmin, satulan, kammet, keskiön, kumit, polkimet, ketjut ja takarattaan. No satula, stonga, stemmi ja polkimet olivat ainoat pakolliset vaihdettavat, mutta halpa valmisfillari tuli joka tapauksessa kalliimmaksi, kuin ite heti oikein kasattu. Vaan tulipahan ajettua enemmän, enkä mä olisi kuitenkaan osannut valita osia heti oikein. Eli se semmonen valmisfillari on kyl ihan hyvä. :)
:) tämä on sitten sairauden toinen puoli. Toisaalta eipä sitä taitoa valita oikeat osat ole kellään valmiina. Kaikenkaikkiaan sen voisi sanoa vielä Langsterin puolesta, että aika kevyt se on. Ilmeisesti jos suorittaa tuollaisia asb:n mainistsemia muutoksia, lienee hyvin mahdollista pudottaa kokonaispaino johonkin 7,5 kilon tietämille.
Elitisti - 13:39, 30.3.2009 » Onko millasta tuntumaa että kannattaako sieltä ebaystä ostella? Kunnostahan ei voi mennä takuuseen
Ebay:lle pitäisi varmaan omista ihan oma topikki, mutta; mun mielestä sieltä kannattaa ehdottomasti ostaa - jos tietää mitä haluaa ja omaa riittävästi aikaa ja kärsivällisyyttä.

Mutta jos systeemi ei ole tuttu, maksaminen ulkomaille tai muut tollaset jutut pelottaa niin sitten sinne ei varmaan kannata lähteä asioimaan lainkaan. lähikaupasta saa sitten uuden, asennuspalvelua ja takuun päälle.

MrHat - 14:26, 30.3.2009 » Tuolle pyörähuollon swobolle voi pitää kilpailijana Kauppaveljiltä hyllytavarana saatavaa Konan Paddy Wagonia hintaan 600 €. Hinta on vissiin valmiiksi tingitty, sillä en ole nettikaupoissa nähnyt niin halpana, että kannattaisi tilata. Pyydettäessä kääntävät myynnin yhteydessä fiksipuolen käyttöön. Olen kuullut lähinnä positiivista palautetta pyörästä. Soveltuu aloittelijan käyttöön hyvin. Pyörää myydään ko. putiikissa cyclocrossaredein joukossa, mutta siinä ei ole canti-jarrujen tappeja, eikä siihen niin mahdottoman leveät renkaat mahdu.
Itsellä on vuoden 2007 Paddy Wagon, ja oon ollut siihen tyytyväinen, varsinkin sen jälkeen kun vaihdoin -ohjaustangon (en pidä ergonomisesti muotoilluista tangoista), -stemmin (piti saada 26.0 stemmi, kun uusi tankokin oli samaa kokoa), -jarrukahvat (sattu löytymään kivat vanhat Modolot) -satulan (epämukava) -satulatolpan (meni mutkalle kun ajoin mopon imussa töyssyyn, lähdin lentoon ja tulin hiukka huonosti alas) -em. tolpan kiristimen (säädin satulan asentoa huonolla kuusiokoloavaimella kunnes se jotenkin meni epäkuntoon) ja -kampisetin (halusin säälliset ratakammet, ja nuo P.Wagonin vakiokammet oli suoraan sanoen kehnot) uusiin.

Uh-huh, enpä muistanutkaan miten paljon rahaa oon saanut menemään reilun kuudensadan euron fillariin, ja tuohon päälle tietty vielä kulutusosat kuten sisä-ja ulkorenkaat, rattaat, ketjut, tankonauhat, ym. Mutta komppaan tässä asb:ta, ei sitä olis pari vuotta sitten ymmärtänyt kasata osista kunnon fillaria kuitenkaan.

Kiekkoja en oo päivittänyt, kun kovasta yrityksestä huolimatta en oo saanut niitä vielä hajalle. Taitavat olla pomminvarmat näin kulunutta sanontaa käyttääkseni.

Muuta sanomista: jos paino on kynnyskysymys, niin P. Wagon ei välttämättä ole oikea valinta, se kun painaa vakiona kaikkine tilpehööreineen 10,5 kiloa.

zeikok - 14:26, 30.3.2009 » Ilmeisesti jos suorittaa tuollaisia asb:n mainistsemia muutoksia, lienee hyvin mahdollista pudottaa kokonaispaino johonkin 7,5 kilon tietämille.
Mun osat ei ole olleet kyllä mitään kevennyspaloja. Putkiosat, kammet ja jarrukahvat ovat vaihtuneet pelkästään ajoasennon takia järkihintaisiin vastaaviin. Oikeastaan kiekot ja nämä viimeiset jarrukahvat ovat sellaisia, joita ilmankin olisi pärjännyt vielä pitkälle.

Mutta nyt se pyörä on tosiaan valmis.

Ja siis faktahan on, että valmisfillari on loppujen lopuksi täysin samanlainen, kuin itse koottu: osiensa summa. Siinä on runko, kiekot ja jotain laakereita ja sen sellaista. Paskan fillarin voi hankkia ihan hyvin itsekin kasaamalla. Jos ei ole loputonta budjettia, niin joutuu itse tekemään samanlaisia kompromisseja, kuin fillarivalmistajakin tekee kasatessaan valmispyörää.

Ylempään Paddy Wagon-keskusteluun:
Ihan hyvä pyörä, mutta ei sovi oikein työmatkafillariksi, ellei lähde hakemaan lokasuojia jostain kauempaa. Esim. Bilteman tuotteet eivät sovi 2008 malliin. Pyörä jättää ristiriitaisia fiiliksiä; se on hyvä jokapaikanhöylä, muttei täydellinen. Olen ajellut 1-50 km:n lenkkejä tyytyväisenä. Satula pitäisi kyllä vaihtaa. Minun pyörääni (stemmi vaihdettu lyhyeämpään, muuten normisetupissa. Hajotin alkuperäisen…) saa koeajaa, mikäli haluat tuntumaa.

Ensimmäisellä sivulla oli vinkki fiksin teettämisestä Kumiluodissa. Tällä tavalla minun ikivanha fillarini muuttui ensimmäiseksi fiksikseni: eli uudella takakiekolla. Voin suositella. Sen jälkeen olen heitellyt kyseistä kiekkoa romupyörästä toiseen (joskin päädyin äskettäin kasaamaan syystä x sen vannekehään levarifiksiviritelmäkiekon).

Melko helppoa, varsin edullista ja erittäin hauskaa on hankkia valmis fiksikiekko jostain ja soveltuva (koko, dropoutit) runko käytettynä. Ketjulinjan säätäminenkään ei ole ihan niin vaikeaa, kuin voisi pelätä.

Lisää fiksiviisautta yms. Sheldonin sivuilta:
http://www.sheldonbrown.com/fixed.html
http://www.sheldonbrown.com/singlespeed.html (mm. dropouteista ja ketjulinjasta)

(Vertailukohdaksi mainittakoon: huomenna poljen töihin fillarilla, jonka runko maksoi 25 euroa, kammet vitosen ja tanko kahvoineen kympin. Ja se kiekko sitten vähän enemmän.)

K-Mikko - 18:45, 30.3.2009 » Melko helppoa, varsin edullista ja erittäin hauskaa on hankkia valmis fiksikiekko jostain ja soveltuva (koko, dropoutit) runko käytettynä. Ketjulinjan säätäminenkään ei ole ihan niin vaikeaa, kuin voisi pelätä.
Noita fiksikiekkoja tulee näköjään myyntiin vähän väliä, joko täällä tai sitten tuolla fillarifoorumin myyntipalstalla (jossa näkyi juuri olevan kiekkosetti kaupan 120 euroon), eli kiekkoa ei välttämättä tarvitse edes teettää liikkeessä.
K-Mikko - 19:06, 30.3.2009 » Ylempään Paddy Wagon-keskusteluun: Ihan hyvä pyörä, mutta ei sovi oikein työmatkafillariksi, ellei lähde hakemaan lokasuojia jostain kauempaa.
Mä ratkaisin asian noilla:

http://www.wiggle.co.uk/p/cycle/7/SKS_Race_Blade_XL_Mudguard_Set/5360013199/

Suomen kaupoissa näyttävät maksavan jotain 70 euroa o_0

kapein sks bluemels meni ihan hienosti pienellä puukotuksella 2008 malliin, 20e @ LBS

http://velospace.org/files/maija4.jpg

zeikok - 22:33, 30.3.2009 » Jos ostaisin valmisfiksiä nyt niin katselisin Suomessa vähän tuntemattomampia britti- ja muu maalaisia merkkejä, esim. Pinacle. Noita luomuksia näyttää saavan suht kilpailukykyiseen hintaan, tässä muutamia esimerkkejä: http://www.evanscycles.com/products/se/draft-2009-single-speed-road-bike-ec018019
Minkäslaisia kokemuksia porukoilla on tuosta evanscyclesista? Itse olen jo jonkun aikaa etsinyt edullista valmispyörää ja tuo zeikokin linkittämä voi olla ihan sopiva tai sitten samasta paikasta tämä: http://www.evanscycles.com/products/se/draft-lite-2009-single-speed-road-bike-ec018020

valehtelevatko silmäni vai onko tuossa varsin letkeät kulmat keulassa…

Noita SE Drafteja on kyllä kateltu täällä ennenkin. Emäputken kulma näyttää hurjan loivalta. Hi-Tensile terästä, joka myös “hetekan runkona” tunnetaan, varustettuna halvimmilla kiinalaisilla kuraosilla. Sille on syy, että ne ovat £100 halvempia, kuin jo halpana pidetty Langsteri. SE:ssä ei ole tehty kompromisseja, vaan on valittu vaan rehellisesti kaikki halvimmat osat.

Edit: laitoin ton draftin gimppiin Langsterin päälle ja satulaputken kulma on kutakuinkin sama, mutta keula on ehkä kaksi astetta loivempi ja haarukassa on ehkä sentti enemmän taivutusta.

asb - 6:00, 31.3.2009 » ... Langsterin päälle ja satulaputken kulma on kutakuinkin sama, mutta keula on ehkä kaksi astetta loivempi ja haarukassa on ehkä sentti enemmän taivutusta.
... jos joku ei tiedä mutta kiinnostaa mitä helvettiä se sitten tarkoittaa niin tässä oma pikkuinen kaksisenttiseni:

Langsteriin verrattuna SE Draft on “letkeämpi” tai vähemmän sporttisempi ajaa kun ohjaus ei ole niin herkkä. Muunmuassa randonneur-vehkeissä (eli pidemmän matkan retkipyörissä) suositaan loivempaa keulan kulmaa kun se on pidemmälle päälle rennompi ajaa.

Se että miksi yksivaihdepiireissä tunnutaan suosivan tiukempaa keulan kulmaa lienee ulkonäköseikka - kovin moni ei radalle näitä pelejä osta, barspinnitkin sillä luulisi onnistuvan helpommin, tai mitäpä mä niistä tiedän :wink:

RoadM - 6:35, 31.3.2009 » Minkäslaisia kokemuksia porukoilla on tuosta evanscyclesista? Itse olen jo jonkun aikaa etsinyt edullista valmispyörää ja tuo zeikokin linkittämä voi olla ihan sopiva tai sitten samasta paikasta tämä: http://www.evanscycles.com/products/se/draft-lite-2009-single-speed-road-bike-ec018020
Ostin yhden pyörän Evansilta tässä kuukausi takaperin. Kävin tosin hakemassa sen kaupasta paikan päältä ja toin lentokoneella suomeen. Mutta itse sähköpostivaihto ja kauppatapahtuma olivat erittäin positiivisia kokemuksia. Kaikki sujui vallan loistavasti.
randomm - 6:47, 31.3.2009 » Se että miksi yksivaihdepiireissä tunnutaan suosivan tiukempaa keulan kulmaa lienee ulkonäköseikka - kovin moni ei radalle näitä pelejä osta, barspinnitkin sillä luulisi onnistuvan helpommin, tai mitäpä mä niistä tiedän ;)
Niin, erilaisen geometrian omaavat pyörät tuntuu erilaisilta ajaa ja kuten jo tuolla sanoin, se on tietenkin ihan makuasia mistä kukakin tykkää.

‘Tiukalla’ ratapyörällä on IMHO kiva ajaa koska se fiilis on aika erilainen kuin jollain ‘löysemmät’ kulmat omaavalla fillarilla, skiddailu on helpompaa koska painopiste on edempänä, ohjaus on responsiivisempi, voimansiirto tehokkaampi koska myös perä on lyhyempi, fillari on yleensä kevyempi kuin joku jätelavamaantiekoversio jne.

Ja joo, täällä jossain aiemmin keskusteltiin aiheesta ja joidenkin besserwissereiden mielipide tuntui olevan että “joo, hipsterit ajaa ratapyörillä vaan koska se on muotia…” mikä itseäni ärsytti melko lailla, koska jos ei ole koskaan edes kokeillut sellaista niin sitten ei voi tietää mistä puhuu.

Sitte taas jos haluaa lähteä ajamaan retkiajoa tms. niin siihen sitten eri pyörä alle mutta se on jo ihan eri juttu (tosin Ilkka voi olla tästä eri mieltä… ).

http://photos-d.ak.facebook.com/photos-ak-sf2p/v258/50/4/504107746/n504107746_621403_9538.jpg http://bksiyengar.com/images/Guruji/arm-bal-TKM.jpg

Missä menee raja?

No, tässä olisi sitten ainakin “järkevämpi” vaihtoehto, vai mitä?

^ Kuva postattu siis hyvänä esimerkkinä 'löysemmästä" geometriasta…

jussi - 8:29, 31.3.2009 » Niin, erilaisen geometrian omaavat pyörät tuntuu erilaisilta ajaa ja kuten jo tuolla sanoin, se on tietenkin ihan makuasia mistä kukakin tykkää.
Niinpä juuri. En muuta pyrkinytkään kuin selittämään että mitä tuo emäputken kulma tarkoittaa käytännössä, ja että mitä sillä pyörän geometriassa haetaan.
Ja joo, täällä jossain aiemmin keskusteltiin aiheesta ja joidenkin besserwissereiden mielipide tuntui olevan että "[i]joo, hipsterit ajaa ratapyörillä vaan koska se on muotia...[/i]" mikä itseäni ärsytti melko lailla, koska jos ei ole koskaan edes kokeillut sellaista niin sitten ei voi tietää mistä puhuu. Sitte taas jos haluaa lähteä ajamaan retkiajoa tms. niin siihen sitten eri pyörä alle mutta se on jo ihan eri juttu...
No tuon mielipiteen besserwisseriyteen en ota kantaa, kuitenkin tietysti syy siihen miksi kaikki pyörät eivät ole samanlaisia johtuu niiden erilaisesta käyttötarkoituksesta: ratapyörä on ensisijaisesti tarkoitettu radalle, retkipyörä retkeilyyn, maastopyörä maastoon, maantiepyörä maantielenkeille jne jne. Ei minulla henkilökohtaisesti ole yhtään mitään sitä vastaan että ihmiset käyttävät ratapyörää jokapäiväiseen ajeluun, se ei silti tarkoita sitä että se olisi kaikkien käytössä siihen optimaalinen vehje. Sekään ei ole optimaalista että itse ajelen konversioilla ja cyslocrossareilla yhdellä vaihteella kesät talvet. Toiset tykkää mustikasta ja toiset mansikasta.

Sitä tuskin käy kiistäminen etteikö ratapyörien maihinnousu jokapäiväiseen katu- tai kikkailukäyttöön olisi muoti-ilmiö. Eikä siinäkään ole mielestäni mitään vikaa. Minusta on lähinnä mukavaa että pyöräily nostaa taas päätään vakavasti otettavana liikkumismuotona.

Mun ylempi kommentti ei siis ollut kohdistettu suhun vaan liittyi enemmän siihen viittaamaani aiempaan keskusteluun.

Ja en minä ajaisi fiksillä ellen olisi niistä jostain kuullut/lukenut joka taas johtuu siitä että jossain ne oli ollut kovin muodikkaita jos ajat sitten. Ei siinä mitään koska noinhan se menee. Sen sijaan en oikein jaksa tätä keskustelua aiheesta mikä on/ei ole ‘järkevä’ pyörä mihinkin tai millä ‘kuuluu’ ajaa missäkin ja miten. Kaikki ajaa millä haluaa, ihan sama mulle.

EDIT. varmuuden vuoksi vielä disclaimer:
“kaikki tänne kirjoittamani kommentit ovat vain ja ainoastaan henkilökohtaisia ja täysin subjektiivisia mielipiteitäni.”

jussi - 9:16, 31.3.2009 » 'Tiukalla' ratapyörällä on IMHO kiva ajaa koska se fiilis on aika erilainen kuin jollain 'löysemmät' kulmat omaavalla fillarilla, skiddailu on helpompaa koska painopiste on edempänä, ohjaus on responsiivisempi, voimansiirto tehokkaampi koska myös perä on lyhyempi, fillari on yleensä kevyempi kuin joku jätelavamaantiekoversio jne.
raskaalla (siis vähemmän arvokkaasta putkesta tehdyllä) maantiekonversiolla voi ajaa todella kovaa ja nauttia joka hetkestä. kaupunkiajossa oma asenne ratkaisee todella paljon enemmän kuin tuossa mainitut asiat. pidemmällä lenkillä 'rennompi' geometria toimii erittäin hyvin.

eturenkaan pyörittelyyn, muuhun kikkailuun ja sen videokuvaamiseen ratapyörät toimii paremmin, koska ne on tosissaan responsiivisia, herkkiä ja nättejä. tämä on sitä toimintaa mikä on nyt kovin trendikästä. esim brooklynissä ja tokiossa tekevät tätä paljon.

mielekkäässä kunnossa olevasta vanhasta maantierungosta fiksiksi tai sinkulaksi konvertoiminen on luultavasti halpa ja huoleton ratkaisu. eri osien yhteensopivuudet kannattaa selvittää etukäteen, se on opettavaista.