How-To: Navan laakereiden vaihto - tehdaslaakerit

^in before previous

Onko akseleissa useinkin tuommoiset hilakkeet laakeria varten? Surlyn navoissa ei ainakaan ole.

Surly onkin yksi poikkeus, ideana just se, että voi käyttää ihan tavallisia akseleita. Omasta olenkin vaihtanut akselin, ihan kätevää. Niistäkään ei akselilla laakereita poisteta, pelkän akselin vaihdossa ei tosin edes tarvitse. Surlyn kaikissa navoissa on samanlaiset laakerit, siitä plussaa.

Noniin. Löytyihän tätä tietoa. En kyselemällä löytänyt, mutta internet auttoi. Aloitusviestissä toimenpiteet on tehty Bianchi Pistan etunavalle. Ohjeet on kylläkin sisällöllisesti samat, kuin täällä. + muualta napattu navan lämmitys. Laakereiden jäädytyksestä voi pienissä määrin tulla ongelmaksi lämpimämmästä asennus-tilan ilmasta jäisen laakerin pintaan tiivistyvä kosteus - mutta tämä on aika pieni juttu.

Surlyn laakerit pitää siis vetää tollasella laakerivetimellä vai?

Voiko laakerivetimen korvata ruuvimeisselillä skeittityyliin laakeria reiästä vääntelemällä?

Pari kommenttia ohjeisiin.

Irroitettaessa vanhoja laakereita akselin avulla, on sitä kyllä ihan hyvä lyödä tavallisella vasaralla, eikä kuminuijalla. Akselin päähän kiertää kierteiden suojaksi ylimääräisen mutterin, johon sitten naputtelee vasaralla.

Jos lämmitettäessä napaa siihen voi avo käsin koskea, niin voisin kyllä väittää, että tuolloin ei lämmityksestä ole juurikaan hyötyä. Kyllä ne laakerit sinne ihan vaseliinin ja naputtelun avulla menevät, kunhan sen laakerin sinne lyö suorassa.

Laakereita asennettaessa puukalikka on kyllä hyvä. Itse kyllä tekisin reiän sen verran isoksi, että se ei lyö laakerin sisempää rengasta. Konelaakeri on tarkoitus asentaa lyömällä sitä tässä tapauksessa ulompaan renkaaseen. Koska ulompi rengas pistää vastaan enemmän, lyö se puuhun nopeammin kolon, jonka jälkeen puu alkaa lyömään laakerin sisempään renkaaseen, joka ei ole haluttu tilanne.
Itse olen asennellut laakereita joko sopivan putken pätkän avulla, tai sitten yksinkertaisesti kiinto-/lenkkiavaimen avulla. Sopivan kokoinen kiinto- tai lenkkiavain laakerin päälle, ja vasaralla naputtelua päälle. Välillä toki tarkastaen, että laakerin menee sisään tasaisesti. Lopuksi on myös tarkastettava, että laakeri on asentunut tasaisesti napaan.

Korvaavan laakerin löytää joko kävelemällä laakerikauppaan mallin kanssa, tai ottamalla laakerista mitat ylös. Mikäli ei osaa ottaa oikeasti tarkkoja mittoja laakerista, niin ei kannata kävellä laakerikauppaan leathermanin kanssa mitatuilla mitoilla, tuolloin pääsee palaamaan kotiin monesti tyhjin käsin. Laakerin suojista pitäisi aina löytyä laakerin malli/mitat, joiden perusteella kyllä yleensä osaavat auttaa laakerikaupassa korvaavan laakerin kera. Mikäli mittoja ei löydy, tai ovat lukukelvottomia, on parasta kävellä kauppaan mallin kanssa, ja siis irroitetun mallin kanssa, koska laakerin leveydellä on myös merkitystä. :slight_smile:

Laakereita hankkiessa kannattaa muistaa, että konelaakereita on sitten useanlaisia. Suojauksen osalta on suojaamatonta, yksinkertaisella suojauksella olevaa ja tuplasuojattua. Suojauksia on myös eri materiaaleista, joka voi vaikuttaa laakerin hintaan. Suojaamattomassa on laakerin kuulat näkyvissä molemmilta puolin. Yksinkertaisella suojauksella varustetussa laakerissa on suojaus ainoastaan toisella puolen. Ja tuplasuojatussa sitten suojaus kummallakin puolella.
On myös muita ominaisuuksia joita laakereissa on, mutta niillä ei niin merkitystä nyt.

Wille - 15:19, 13.2.2009 » Kaikki navat ei tosiaan ole ihan samanlaisia ja esim. Michen Primato Pistoissa ei akselin avulla saa laakereita naputeltua irti. Paras apukeino on tollanen hieman pinsetin näköinen "Bearing Puller" joka työnnetään laakerin kolosta läpi jolloin se nappaa kiinni laakeriin navan sisäpuolella ja laakerin voi vetää ulos. Michessä muistaakseni 6001-laakerit, tapauskohtaisestihan sen saa selville työntömitalla. Ohjeita: [Bearings (Slowtwitch)](http://www.slowtwitch.com/mainheadings/techctr/maintenance/bearings/bearings.html) Bearing puller: http://www.jensonusa.com/store/imgWrapper.aspx?img=/tl/TL401B32SIL.jpg&type=3
Olisko jollain lainata tuota kyseistä vermettä tai vaihtoehtoisesti kertoa mistä noita sais ostettua suomen maalta. Pitäis saada laakerit vaihdettua ja samalla anodisoida toi takanapa mustaksi et istuis muuhun pyörään.

ai niin, DIY-jengille tiedoksi: Kyläsaaren Uusix-pyöräverstaalla on hyllyssä mm. kasa erilaisia akseleita.

johnjohn - 11:22, 25.3.2009 »
Wille - 15:19, 13.2.2009 » Kaikki navat ei tosiaan ole ihan samanlaisia ja esim. Michen Primato Pistoissa ei akselin avulla saa laakereita naputeltua irti. Paras apukeino on tollanen hieman pinsetin näköinen "Bearing Puller" joka työnnetään laakerin kolosta läpi jolloin se nappaa kiinni laakeriin navan sisäpuolella ja laakerin voi vetää ulos. Michessä muistaakseni 6001-laakerit, tapauskohtaisestihan sen saa selville työntömitalla. Ohjeita: [Bearings (Slowtwitch)](http://www.slowtwitch.com/mainheadings/techctr/maintenance/bearings/bearings.html) Bearing puller: http://www.jensonusa.com/store/imgWrapper.aspx?img=/tl/TL401B32SIL.jpg&type=3
Olisko jollain lainata tuota kyseistä vermettä tai vaihtoehtoisesti kertoa mistä noita sais ostettua suomen maalta. Pitäis saada laakerit vaihdettua ja samalla anodisoida toi takanapa mustaksi et istuis muuhun pyörään.
Meiltä saa Ajopyörästä, Turusta juuri samanlaisen 7 eurolla. Toi näyttää kuvassa valtavalta, oikeasti se on aika pieni, käy laakereille joissa 10-20 millin sisähalkaisija.
johnjohn - 17:07, 25.3.2009 » Olisko jollain lainata tuota kyseistä vermettä tai vaihtoehtoisesti kertoa mistä noita sais ostettua suomen maalta. Pitäis saada laakerit vaihdettua ja samalla anodisoida toi takanapa mustaksi et istuis muuhun pyörään.
Stadissa Hi5Bikesissä oli noita pari kappaletta hyllyllä. Joten jos stadissa päin vaikutat, niin sieltä voi kysellä.

danke, täytyy käydä katsomassa tuolta Hi5bikesista jos vkloppuna stadissa päin taas pyörähtäis. Oli kyl jo hiukan suunnitelmissa rakennella tuohon oma uloslyöntityökalukin kun se tod.näk aika iisisti onnistuis.

Me sinne haifaiviin, mä sen joudun kuitenkin tekemään… o_0

haaste?

Joo, tee sä. Mä ihailen sitä sit kun se on valmis…

Tuota, tänään irrotin hiukkasen vahingossa tehdaslaakerit sitten. Ei ollut mitään tukia, ja ajattelin että enpä jaksa odottaa tiistaihin asti että pääsee töissä askartelemaan, joten otin mutterit irki akselista ja hetken ihmeteltyäni ajattelin että otanpa tukevan otteen ja napautan akselin päätä varovasti vasaralla. No, sieltähän toinen laakeri tipahti iloisesti pois.

-Oliks tää ny ihan normaalia, vai käviks mulla vaan moukan tuuri?

-Melkoinen rohina kuului toisesta laakerista kun sitä pyöritteli, mutta toinen oli vallan hiljainen. Kannattaks mun silti vaihtaa molemmat?

-Paljonks kannattaa sijoittaa uusiin laakereihin? Noin euroina? Tartteeks jonkun high-end-laakerin? Napa on nääs kaks vuotta vanha Formula jolla lienee lähemmäs kymppitonni takana, mutta kai nyt navan elinkaaren pitäis olla sen verran pitkä, ettei kannata alkaa hirveesti säästeleen uusten laakerien kaa?

-Bonuskysymys: Miten tiukalle Michen kasettikeskiö pitää laittaa? Onks se niin tarkkaa, että vallan momenttiavainta tarttis? Tuntuu, että se on päässyt ajossa löystymään (nirinää ja narinaa kuului) vaikka mokomalla ei oo varmaan kahta sataa kilsaa takanaan?

Michen keskiöllä on taipumusta löystyä ajossa. Tämä johtuu ilmeisesti siitä, että molemmat kupit ovat irtonaiset. Mulla kävi viime kesänä niin, että jostain syystä vetopuolen kuppi alkoi kiertymään auki ja vastaavasti vasemman puolen sisään. Eipä mennyt kauaakaan, kun vasen kampi alkoi kolisemaan chainstayhin. Himassa vedin uudet vaseliinit ja kiristin **tun tiukkaan (35cm satulatolppa vipuvartena). Sen jälkeen ei ollut ongelmia. Vastasinkohan nyt bonuskysymykseen…

Teemu - 14:51, 11.4.2009 » Vastasinkohan nyt bonuskysymykseen...
Joo :) Koko ajan sitä vaan viisastuu. Ehkä mä olin vaan vähän turhan varovainen sen keskiön kanssa.

Tulikin lyhyellä varoitusajalla eteen n. 200 kilometrin viikonloppulenkki ja huomasin eilen takanavan (kone)laakereiden vetelevän viimeisiään. Laakereissa tuntuu olevan hieman klappia, eli vannekehää sivusuunnassa vemputtamalla tapahtuu pientä liikehdintää navan ja akselin välillä. Käsissä kiekkoa pitämällä ja pyörittämällä on myös aistittavissa hienoista rahinaa.

Laakereiden vaihtoon ja hankintaan löytyikin tästä ketjusta jo apua, mutta näillä näkymin en pääse vaihtamaan laakereita reissuun lähtemistä. Veikkaan, että ne ovat olleet nykyisessä kunnossaan jo hyvän aikaa, enkä usko niiden lakkaavan olemasta/toimimasta yhtäkkiä, mutta ajattelin varmuudeksi kysellä, onko porukalla kokemusta laakereiden jäljellä olevasta eliniän odotteesta siinä vaiheessa, kun kulumaa on tuon verran havaittavissa?

Ammattimaiset loskapyöräilijät sanovat tuota kuulemma pro-klapiksi. Kovaa ajoa vaan.

Neidon etukiekko kesti vastaavaa satoja kilometrejä, ja laakerit vaihdettiin vain mielenrauhan takia.

^Tänks. Pitää moukaroida uudet laakerit napoihin kun pääsen Turkusest kotiin ja noudan uudet, sopivat laakerit.

tähän tais puoliksi tulla jo vastaus mutta:

Onnistuin napaa huoltaessani vääntämään laakerien(irto) “pölysuojan”(se ohutta matskua oleva systeemi mikä avataan ekana ja viimeiseksi laitetaan takas) mutkalle kun otin laakeripesää auki. Veivasin talttapääruuvarilla innoissani ja mutkallehan se meni. Kysymys kuuluukin että miten noi kuuluu avata ettei tule vahinkoa? kiitos