Talvipyörät kehiin

1 Like

Talvipyörällä on tasan kaksi ominaisuutta, joita ei ole kesäpyörällä.

  1. Miten sillä pääsee etenemään lumessa.

  2. Miten sillä pysyy pystyssä jäällä.

Ekaan vaikuttaa pääasiassa renkaat ja geometria. Lumen laadusta ja syvyydestä riippuu onko lumen päällä kelluva fättis parempi, kuin lumen läpi leikkaava kapea nastarengas. Sillä, onko voimansiirrossa fiksi vai vapaaratas ei ole mitään merkitystä, koska ketju on molemmissa alapuolelta löysällä. Tai näin nopeasti tulee yksi keissi mieleen, kun viime talvena minun piti ylittää PTJ:n päähän vedetty 50cm korkea lumivalli, jonka jalankulkijat olivat tampanneet jäiseksi. Bunnyhopilla kasan päälle ja siitä kammen nykäisyllä alas. Fiksillä olis ehkä joutunut arpomaan kampien asentoa operaation alussa ja kasan päällä, mutta enpä osaa sen enempää spekuloida siitä.

Tokaan vaikuttaa käytännössä ainaostaan eturenkaan pito. Jokainen täällä on sen verran kokenut kuski, että saa jalan irti polkimesta sekunnin murto-osassa, kun takarenkaasta alkaa pito irrota. Se, mitä tapahtuu takarenkaassa sen jälkeen, kun pito on kadonnut, tekee fiksistä typerän talvipyörän. Kun pito häviää takaa, niin kuskilla on kaksi vaihtoehtoa liukukitkan muuttamiseksi takaisin lepokitkaksi: pysähtyä kokonaan ja lähteä uudelleen liikkeelle tai odottaa että takarenkaan pyörimisnopeus ja liikesuunta vastaavat pyörän nopeutta ja suuntaa. Fiksillä tämä tarkoittaa sitä, että pyöritetään jalkoja tismalleen sellaisella nopeudella, että takarengas ei jarruta, eikä kiihdytä ja tätä pitäisi pitää yllä koko poljinkierroksen ajan. Unelmia. Kun fiksi lähtee sladiin, niin fiksikuski spinnaa ja pysähtyy, koska fiksikuski ei saa palautettua pitoa takarenkaan ja jään. Vapaarattaalla ajava laittaa jalan maahan ja etenee taitojen salliessa jopa oikeaan suuntaan, kunnes pito palaa.

Se, että fiksi olisi hyvä talvipyörä (ja hyvällä ei tietenkään tarkoiteta nyt mitään triviaalia tapausta, vaan sitä että se olisi parempi, kuin muut) on myytti. Se pohjaa siitä, että köyhällä talvipyöräilijällä on vuonna 2004 ollut vain yksi pyörä ja sen yhden pyörän käyttöä on pitänyt perustella muille ja varsinkin itselleen. Vuonna 2012 nuoret, köyhät ja kovasti ineen skeneen haluavat lapset eivät kykene enää kyseenalaistamaan nyt jo vanhan ja katu-uskottavan papan kertomuksia.

tnts - 13:12, 29.11.2012 » ^ tarkoitatko, että talvella ei voi ajaa ajamatta mutkia slaidissa? Ja onko nopein mahdollinen automaattisesti paras mahdollinen?
No onko muita kriteerejä? Kyllähän sä voit vakavalla naamalla väittää, että talutettu pyörä on paras talvipyörä, kun sillä ei voi kaatua ja kantamalla pääsee vaikka mistä kinoksesta yli. "Kun käytetty aika ei kato merkitse mitään."

Ja sitten lahkolaiset voi vapaasti alkaa kehitellä niitä argumentteja.

Ja jotta tiedetään mistä on kyse, niin sekä Zykkeli, että Smurf väittävät fiksin olevan hyvä talvipyörä. Sitä se ei ole. Perustelut yllä.

silti jalkajarru on huono.

Veli asb todistaa väkevästi. Jos talvipyöräilyn redusoi hänen esittämiinsä näkökohtiin, en voisi olla enemmän samaa mieltä.

Sitten on kuitenkin vielä epäselvät kysymykset:

  • pyörän muu hallinta, lähinnä vauhdin säätely
  • monta fillaria vs. muutama fillari
  • kustannukset
  • toimintavarmuus suhteessa kustannuksiin
  • tottumus
  • hauskuus

<3 asb

Analog vaparilla ja pelkällä takajarrulla. Päras, ehkä, mut Turussa ei oo viä talvi.

Olen valaistunut vapaaratas-jeesuksen puheista. Dicta-kauppaan →

Kare_Eskola - 13:37, 29.11.2012 » Veli asb todistaa väkevästi. Jos talvipyöräilyn redusoi hänen esittämiinsä näkökohtiin, en voisi olla enemmän samaa mieltä. Sitten on kuitenkin vielä epäselvät kysymykset: - pyörän muu hallinta, lähinnä vauhdin säätely - monta fillaria vs. muutama fillari - kustannukset - toimintavarmuus suhteessa kustannuksiin - tottumus - hauskuus
Vauhdin säätely vapaarattaisella on triviaalia. Jarrutetaan takarenkaalla, jos pito katoaa, vähennetään jarrutusta ja palautetaan pito. Kuvitelma siitä, että fiksi olisi tässä jotenkin parempi on huttua. Samalla tavalla se hidastuu ja kun pito katoaa kokonaan, ei fiksillä enää pelasteta tilannetta millään, vaan spinnataan ja aloitetaan nollasta.

“Monta fillaria vs. muutama fillari” ja “kustannukset” ovat syitä sille, että ajetaan fiksillä. Ei perusteluja sille, että fiksi olisi parempi talvipyörä.

“Tottumus” ja “hauskuus” ovat makuasioita. Musta nyt vaan on hauskempaa ajaa mutkat TÄYSII kylki edellä, kuin himmailla lusikallinen paskaa lahkeessa (mistä näissä piireissä ei nosteta metakkaa) miettien katoaako pito takarenkaasta ja täytyykö kohta pysähtyä. Ja samoin kuin edellä, syitä sille että ajetaan fiksillä, ei perusteluja fiksin paremmuudelle.

“Toimintavarmuus” on ihan oikea argumentti, mutta mä laitan sen laisuuden piikkiin. BMX-vapaaratas on salettiin idarivehje talvella, mutta sitä se on kesälläkin. Kunnollisen konelaakereilla varustetun vapaarattaan avaaminen ja putsaamineen kerran vuodessa pyörän huollon yhteydessä vie alle puoli tuntia.

Ja sinä Toni vitun Tiainen. Mee nyt vittuun siitä marisemasta kun aikuiset argumentoi.

dicta-kauppaan →

Minua ei kiinnosta absoluuttisesti paras talvipyörä. Absoluuttisen totuuden etsinnässä pitää nimittäin kuunnella asbia, ja luoja minua sellaiselta varjelkoon.

Minua kiinnostaa painottaa erilaisia näkökohtia omien tarpeideni ja mahdollisuuksieni mukaan, ja verrata niitä muiden tarpeisiin ja mahdollisuuksiin.

Viime talven työmatkat ajoin pääasiassa vaihteilla…

kerrotko vielä nimim. asb, pelin keksijänä, pelin säännöt.

omat argumenttisi yllä ovat sekoitus

a) jonkinlaisesta yleistämisestä puhtaasti oman kokemuksesi pohjalta (n=1), jossa käytät ns. ontologisoivaa retoriikaa vakuuttamisen välineenä (vetoaminen muka yleisesti tunnustettuun, kuten esim. autokouluhöpinässä); ja b) lukiofysiikan mm. kitkaa koskevista teorioista.

ja kaikki tämä kuorrutettuna kovaäänisellä suunsoitolla ja vailla todellisuuspohjaa olevilla heitoilla, kuten palstalaisten motiiveja koskevilla, tarkoitushakuisilla aavisteluilla. lisäksi rajaat keskusteluavaruuden siten, että se korostaa omien argumenttiesi toimivuutta ja rajoittaa muiden näkökulmien käyttöä (esim. “Talvipyörällä on tasan kaksi ominaisuutta, joita ei ole kesäpyörällä.”)

sallitko siis vastaavanlaisen sekamelskailun muilta vai haluatko kenties vielä tiivistää omat näkemyksesi, jotta hommassa olisi vähänkään tolkkua?

e. hidas.

asb - 13:31, 29.11.2012 » Kun pito häviää takaa, niin kuskilla on kaksi vaihtoehtoa liukukitkan muuttamiseksi takaisin lepokitkaksi: pysähtyä kokonaan ja lähteä uudelleen liikkeelle tai odottaa että takarenkaan pyörimisnopeus ja liikesuunta vastaavat pyörän nopeutta ja suuntaa.
asb - 13:46, 29.11.2012 » kun pito katoaa kokonaan, ei fiksillä enää pelasteta tilannetta millään, vaan spinnataan ja aloitetaan nollasta.
Ootko paljon ajanut polkupyörällä? Pidon kadotessa kannattaa kokeilla erilaisia ohjausliikkeitä ja painonsiirtoa yms. pidon palauttamiseksi, toimivat usein paremmin kuin pelkkä odottaminen.

hei hei hei hei. Jäbäääät. Jos haluu olla phixymän pitää muistaa trikkaa ja träkkää!!! Kesäisillä elämän rakkauden asfalteilla, kannattaa ottaa bunnyhooop sellaiseen haltuun, et pyörä nousee. Oli kammet kuinpäin vaan!

mu habi on pussyriot

Kare_Eskola - 13:51, 29.11.2012 » Minua ei kiinnosta absoluuttisesti paras talvipyörä.
Ja voitko kuvitella... minua ei puolestani kiinnosta paskaakaan [b]millä[/b] te ajatte ja [b]miksi[/b]. Minua kiinnostaa se, että te perustelette valintojanne valheilla ja levitätte niitä valheeita eteenpäin ihmisille, jotka eivät osaa ajatella itse.

^millaiseen totuuskäsitykseen viittaat? valheella otaksun tarkoitettavan ei-totuutta.

e. se, että sinä olet (skientistinen?) reduktionisti, ei tarkoita sitä, että se olisi ainoa ja oikea argumentatiivinen avaruus. kare tuossa yllä tiivisti minusta kohtuullisen osuvasti sen millaisella tasolla luulisin varsin monen täällä asian hahmottavan.

Antti vitun Brax lämpiää hyvin, kohta lumikin sulaa.

tnts - 9:23, 29.11.2012 » Aika hauskaa, että just tuossa töihin polkiessa mietin tätä juttua, kun toiset vaihtaa talveksi fiksistä vapariin ja toiset just toisinpäin. Ymmärsin siinä samalla, että onhan se ihan loogista, että jos sillä kiinteällä ei ole tottunut vielä ajamaan, niin haluaa rullata juuri tuommoisiin peltisepän kuvailemiin tilanteisiin. Toisaalta kyllä kiinteällä tuntuma liukkauteen on välittömämpi ja ei ole vapaaratas jäätymässä täysvapaaksi. [u]Mut siis kukin tyylillään.[/u]
quotaan itseäni aamulta. Oma levittämäni valhe oli omaan kokemukseeni perustuvaa valintojeni pohjustusta. Ei mitään sääntöjen laadintaa muiden valintoja varten. sinä olet asb.

Muistelen, että ASB on joskus kokenut sen absoluuttisesti parhaan talvisinkilänsä jarrukaapelien/letkujen jäätymisen äärimmäisen hermoja koettelevaksi ongelmaksi, tai ainakin hirvittäväksi uhkakuvaksi.