Edullisen nopean pyörän osto kokonaisena tai osissa

Tuossa ajoasennosta lisätietoa:

https://www.yksivaihde.net/old/4913

pakko nyt kommentoida, vaikka olenkin ilmeisesti väärässä:

työmatka: n. 15km/pv - käytännössä nyt kaks ja puolivuotta
pidempi reissu: pisin kertarykäisy 126km päivässä
talvikäyttö: talvi 2009-2010 - läpi talven fiksillä kelissä kuin kelissä

where’s the problem, sir?

Rokpete, Sinä et ole väärässä, mutta Sinä et ole myöskään yhdistämässä “Helkamaa ja hyvin rullaavia renkaita” tuohon omaan pakettiisi. Siitä tässä on kysymys. Älkääkä ehdottako osista tekemistä miehelle, jolle ilmeisesti sana “ketjulinja” ei ole entuudestaan tuttu.

Mitä enemmän tätä miettii, sitä varmempi olen tuosta Kalkhoff XXL/64 tai XXXL/70 vastauksesta.

Tuure

-.-

tarkoitin tietenkin vaan, että ei pidä tuomita yksivaihde-vaihtoehtoa suorilta käsin pois em. pyöräilykategorioissa - tietenkin oikean kokoisen ja sopivin kilkkein varustetun ajokin hankinta on se pääasia.

Ei se ketjulinja ole ollut kenellekään entuudestaan tuttu. Pari tuntia Sheldonin sivuilla riittää sen jonkin asteiseen ymmärtämiseen. Väittäisin, että suurin osa ihmisistä pystyy omaksumaan nuo asiat.

Ihan hyviä pointseja Tuurella. Tommonen kalkhoffi on kuiteski sen tonnin - jos kaavailtu budjetti on 300-400e kieppeillä niin ne ei ihan vielä kohtaa. Tonnikin on tietty suhteellinen käsite - jos omistaa auton, se uppoaa yhteen isompaan remonttiin (tai pienempään merkkiliikkeessä teetettynä), tai menee kurkusta alas muutamalla ryyppyreissulla. Että jos meinaa tosissaan alkaa pyöräillä, se ei olekaan enää niin hirmuinen summa.
Toisaalta maailma hukkuu romuun ja käyttökelpoisen, jopa huippupyörän, voi periaatteessa kasata lähes nollabudjetilla. Tämä vaatii sitten sitä paneutumista asiaan, roskalavojen tonkimista, osien metskausta ja sen semmosta. Jos omalle ajalleen laskee vielä jonkin hinnan niin taas liikutaan lähellä sitä tonnia…
Veikkaisin että useimmat täällä ovat pitkälti itseoppineita rakentelijoita. Kirjoja ja sheldonia kannattaa tietysti matkan varrella tai ennen selailla. Jos vaan meisseli pysyy kädessä (heheheheheheh) ja on eläissään jotain asennushommia tehny niin eiku rakentelemaan, siinä sitä oppii. Virheitä ja mokia taatusti tulee mutta niistäkin ottaa sitte opikseen.

Jos on aloittelija ja haluaa ajaa pyörällä, ei kannata säästää. Sitten kun osaa vähän säädellä ja korjailla niin osaa myös ostaa halvalla sellaista joka itselle sopii. Aluksi pitää ostaa pyörä joka toimii. Neuvoni on katsella pakettipyöriä noin 1000€ hintaluokassa.

Mulla on tällä hetkellä just tommonen painava peruspyörä, jossa ajetaan pystyssä. Se useasti mainittu helkamakin olisi varmasti iso askel haluamaani suuntaan.

Mutta otetaas askel taaksepäin. Tuo kalkoff ole lainkaan sellainen pyörä jota olen etsimässä. Tuo tonnin budjetti menee myös yli aivan kuin alussa sanoin. Haluan nopean, kevyen ja yksinkertaisen pyörän halvalla. Haluan pyörän, jonka kautta voin astua tähän pyöräharrastukseen mutta sen ei tarvitse olla millilleen kustomoitu.
Lähimpänä haluttua linjaa tässä ketjussa edustaa alussa ehdotettu maantietsygä cyclocross renkailla ja B- velin RIH Luxe suhteellisen halvalla, eli 225 euroa.

Paras olisi jos pääsisin alkuun suht helpolla, esim. ostamalla (teiltä?) halvan käytetyn pyörän ja fiksailemalla sitä haluttuun suuntaan tai paketilla joka on lähes valmis. Mittailin eilen gimman kanssa pituudeksi 196, haarovälistä maahan 93 cm ja olkapäästä sormenpäihin 80 cm. Painoa oli se 90, mutta se laskee tonne 85 pian :slight_smile: Mittailen myöhemmin loput kun gimma tulee kotiin, vai pääseekö tällä alkuun? Nuo novellin pituiset tekstit pyörän mittauksesta tuntuu yliammunnalta ja menee paljolti yli hilseen. Luen ne joskus ajan kanssa.

Lisätään painotusta sanalle halpa- se on tällä hetkellä realiteetti.

Torspo - 14:50, 4.11.2010 » Ihan hyviä pointseja Tuurella. Tommonen kalkhoffi on kuiteski sen tonnin - jos kaavailtu budjetti on 300-400e kieppeillä niin ne ei ihan vielä kohtaa. Tonnikin on tietty suhteellinen käsite - jos omistaa auton, se uppoaa yhteen isompaan remonttiin (tai pienempään merkkiliikkeessä teetettynä), tai menee kurkusta alas muutamalla ryyppyreissulla. Että jos meinaa tosissaan alkaa pyöräillä, se ei olekaan enää niin hirmuinen summa. Toisaalta maailma hukkuu romuun ja käyttökelpoisen, jopa huippupyörän, voi periaatteessa kasata lähes nollabudjetilla. Tämä vaatii sitten sitä paneutumista asiaan, roskalavojen tonkimista, osien metskausta ja sen semmosta. Jos omalle ajalleen laskee vielä jonkin hinnan niin taas liikutaan lähellä sitä tonnia... Veikkaisin että useimmat täällä ovat pitkälti itseoppineita rakentelijoita. Kirjoja ja sheldonia kannattaa tietysti matkan varrella tai ennen selailla. Jos vaan meisseli pysyy kädessä (heheheheheheh) ja on eläissään jotain asennushommia tehny niin eiku rakentelemaan, siinä sitä oppii. Virheitä ja mokia taatusti tulee mutta niistäkin ottaa sitte opikseen.

Ymmärtääkseni tämä on vähän pieni minulle. Sanoit tle88 että briteissä on isompia pyöriä saatavilla. Jos tiätte paikkoja josta isoja maantie/ cyclocross tsygiä saa käytettynä tai muuten vaan halvalla, ja mistä kuljetetaan Suomeen, niin kertokaa ihmeessä.

austone - 15:51, 4.11.2010 » ^ Laadukkailla vannenauhoilla pystyy onneksi pelastamaan vähän tilannetta. Mulla olis kellarissa 61 x 58 cm [Cressun 316](http://www.cykelhobby.com/bilder/bilder08/316-90.jpg)-runko kellarissa, osta se. Keskiö, kammet ja ohjainlaakeri mukaan, tai puhtaaksi kaluttuna.

Nuo novellin pituiset tekstit pyörän mittauksesta tuntuu yliammunnalta ja menee
paljolti yli hilseen. Luen ne joskus ajan kanssa.

Olet 196 senttiä pitkä. Nyt on juuri se kohta elämässäsi, missä kannattaa alkaa vielä opettelemaan seisomista varpailla, että pää alkaa oikeasti vastaamaan siihen eteen tulevaan ja yli pyyhkivään informaatioon.

Lähtökohta pyörän rakentamiselle on vähän huono, jos keskittymiskyky herpaantuu alle A4:sen mittaisesta tekstistä, etkä itse jaksa edes googlata itsellesi sopivaa pyörää netistä.

Tuure

-.-

Löysennetään nyt hiukan linjaa, ettei vaikuteta epäystävällisiltä aloittelijalle. Oikeasti isot rungot ovat harvinaisia kuin kanan hampaat, ja niille on ottajansa. Muutkin kun kasvavat pituutta, ja uusia isoja ei oikein tehdä enää. Kukaan yli 190 senttinen ei luovu omistamastaan oikeasti isosta pyörästä, siksi hankalaa niiden löytäminen on. Epäilen ankarasti, että löytäisit itsellesi oikeasti sopivaa käytettynä jo valmiina.

Raha on realiteetti. Kyläsaaren kierrätyskeskuksessa on välillä vanhoja isoja runkoja. Yritä löytää pyörä, jossa on vielä alkuperäiset osat tallella. Se pyörä on silloin aika helppo kunnostaa yksinkertaisilla työkaluilla kuntoon. Vaihtaa ne vanhat rasvat sieltä pois ja pistää uudet tilalle. Ostaa uuden ketjun. Siitä se lähtee. Onnea.

Tuure

-.-

Jos täällä on ihmisiä jotka hyvistä kaupoista tietää niin miksi keksiä pyörää uudelleen ja käyttää siihen tuhottomasti aikaa?

Ja takaisin aiheeseen…

tle88 - 16:45, 4.11.2010 » >>> Nuo novellin pituiset tekstit pyörän mittauksesta tuntuu yliammunnalta ja menee >>> paljolti yli hilseen. Luen ne joskus ajan kanssa. Olet 196 senttiä pitkä. Nyt on juuri se kohta elämässäsi, missä kannattaa alkaa vielä opettelemaan seisomista varpailla, että pää alkaa oikeasti vastaamaan siihen eteen tulevaan ja yli pyyhkivään informaatioon. Lähtökohta pyörän rakentamiselle on vähän huono, jos keskittymiskyky herpaantuu alle A4:sen mittaisesta tekstistä, etkä itse jaksa edes googlata itsellesi sopivaa pyörää netistä. Tuure -.-

Hakusanoiksi googleen:

ebay 63 cm steel frame

Korvaa tuo luku 63 sillä luvulla, minkä se laskuri antaa. Tuosta se lähtee. En voi oikein uskoa, että saisit oikeasti valmista kaupallista uutta pyörää tuohon varteen. (edit: siis tuohon hintaan) Käytetty on se ainoa vaihtoehto. Näin siis minusta. Jos ostat rungon, niin katso, että keskiön kierteet ovat niin sanottuja britti kierteitä, eli iso standardin mukaisia. Noita on uusista pyöristä 90%:ssa. Se loppu 10% on italialaisella mitoituksella. (puhutaan siis harjoituskilpureista yhä edelleen) Kaikki muut kierremitoitukset ovat jo kuolleet, ja aiheuttavat lähinnä harmia. Vältä niitä jos mahdollista.

Tuure

-.-

oikeastaan tämä keskustelulanka voidaan jakaa kahteen pääkysymykseen:

  1. Kiinnostaako pelkästään ajaminen ja haluaisit päästä suht’ nopeasti nauttimaan kovaa ajamisen riemusta? vai

  2. Kiinnostaako polkupyörän mekaaninen anatomia sen verran että voit vetää nykyisellä tsygällä sen aikaa että voit perehtyä asiaan piirun verran lisää ja saat enemmän tai vähemmän itse kasaaman/suunnitteleman/huoltaman fillarin alle?

Oletan että jälkimmäinen olisi oikeansuuntainen vastaus, sisäinen sherlock-holmes ehdottaa tätä koska olet täällä kyselemässä, muutoin olisit jo inserakaupan kassalla L-runkoinen hypridi kädessä.

Hyvä pointti. Vastaus on jostain puolivälistä. Jos haluaisin johonkin flipahtaa niin se on pyöräily. Haluasin oppia siitä vielä paljon. Se ei tunnu ihan helpolta kun ei ihan lähipiiristä löydy pyöräfriikkiä jolta voisi oppia. Vaihtoehdoiksi jää keskustelu ja dokumenttien plärääminen, ja tykkään ensimmäisestä. Toisaalta haluan päästä nauttimaan ajamisesta, ja luulen että jos pääsisin paremman pyörän makuun niin kiinnostukseni vaan syvenee. Paljon huonommaksi nykyisestä ei ainakaan mennä, et suunta on aina ylöspäin :slight_smile:

marlon - 17:27, 4.11.2010 » oikeastaan tämä keskustelulanka voidaan jakaa kahteen pääkysymykseen: 1. Kiinnostaako pelkästään ajaminen ja haluaisit päästä suht' nopeasti nauttimaan kovaa ajamisen riemusta? vai 2. Kiinnostaako polkupyörän mekaaninen anatomia sen verran että voit vetää nykyisellä tsygällä sen aikaa että voit perehtyä asiaan piirun verran lisää ja saat enemmän tai vähemmän itse kasaaman/suunnitteleman/huoltaman fillarin alle? Oletan että jälkimmäinen olisi oikeansuuntainen vastaus, sisäinen sherlock-holmes ehdottaa tätä koska olet täällä kyselemässä, muutoin olisit jo inserakaupan kassalla L-runkoinen hypridi kädessä.

Välttelen autotallia, joten jatkan neuvomista. Minua inhoavat voivat siirtyä vaikka nettaamaan pornoa.

Tempaisin tuosta hankinnasta varoittavan demoesimerkin:

http://cgi.ebay.com/Vintage-Dawes-63cm-Road-Bike-Frame-Frameset-England_W0QQitemZ380285550683QQcategoryZ98084QQcmdZViewItem

Dawes oli hieno englantilainen merkki. Senkin nimi muuten varastettiin muuhun myöhäisempään reilusti alemman tason laatuiseen tuotantoon. (hitsattuja taiwanilaisia ovat uudet pyörät, eivät huonoja mutta, no eivät kuitenkaan alkuperäisen veroisia.)

Etulaakeri on nyysätty pois. VÄLTÄ. Noissa vanhoissa ja varsinkin brittiläisissä on leegio erilaisia mitoituksia (osa teki itse omat laakerinsa) , ja vaihtelu 1/10 milliä. Välillä 27-30 milliä voi olla siis 30 erilaista laakeria. Voi olla aivan perkeleellinen päänsärky löytää sopiva uusi laakeri. Korjaaminen menee äkkiä koneistamisen puolelle, ja teen oletuksen, ettei homma suju kovin helposti. Osa ebay kauppiaista poistaa laakerin, myy rungon ja haarukan ja pyytää todella härskisti rahaa sitten siitä sopivasta laakerista.

Runko on ruosteessa. Jos aito kilpapyörä on ruosteessa, se on ollut ulkona ja hylättynä, ja ohuet putket eivät kestä oikein ruostumista. Tuo on jo liian ruosteessa. Ainakin jos sen joutuu ostamaan näkemättä ja netin kautta. Lähietäisyydeltä hankittuna tuo voi olla löytö.

Kauppias ei ole edes vaivautunut puhdistamaan runkoa. Lisää epäilyksiä herää siitä todellisesta kunnosta, mitä sieltä paskan alta löytyy jostain muhvien reunoista. Mieleen tulevat kaiken maailman säröt ja halkeamat. Ei hyvä ei.

Netin kautta ostamisessa on siis aina riskinsä. Sangen suuri osa ihmisistä on niin ahtaalla, että ne voidaan luokitella jo liki rotiksi, ja silloin sana kunniallisuus ei merkkaa enää yhtään mitään.

Niin että lisää vettä siihen epätietoisuuden myllyyn pyörimään. Tervetuloa vaan jengiin. (siis meihin epätietoisiin.)

Tuure

-.-

Pystyputken ulkopinta on tyypillisesti 28,6 milliä. Voit tehdä jotain päätelmiä putken seinämän paksuudesta, kun katsot sitä satulan kannatinta. Tuossa se on 26,2 ja jossain kovan luokan aidossa japanilaisessa Kawamura Nishikissä se on 27,2. Dawesin putki on siis puoli milliä paksumpaa seinämältään kuin Nishikin putki. Jos haluat jäykän pyörän, niin putken täytyy olla paksua seinämiltään. Ohut putki taas joustaa aivan vääjäämättömästi. Toinen ei siis ole sanamukaisesti kuitenkaan parempi kuin toinen, se on se tyypillinen väärä johtopäätös, ne ovat vain luonteeltaan erilaisia. Laatu tarkoittaa jotain ihan muuta asiaa, ja luonteensa mukaisesti se on nippu erilaisia perustelemattomia mielipiteitä, joista voidaan olla ja ollaankin sitten aina montaa eriä mieltä.

Toi yllä linkattu classical bicycles on hyvä paikka etsiä isoja vintage-runkoja. Hollantilaiset kun ovat pitkiä ihmisiä. Esim tällainen, nimikin on Giant

http://www.classical-bicycles.com/images/framesonsalepics/youngtimerpics/SDC13419links_small.JPG

Giant

Paint damage at lug.
Tubing : Triple butted Moly
Frame Size : 66 cm C-T
Top Tube : 60 cm C-C
Lugs : Giant
Fork : -
Headset : Shimano 105
Bottom Bracket : -
Color : Purple

SDC-3419

Price 110 €

Onko sen pyörän pakko olla maantiepyörähenkinen? Miksi et osta maastopyörää… viidelläsataa uutenakin jonkinlaisen ja jopa isoja kokoja löytyy helpommin “hyllystä” kuin maantiepyörissä. Pienillä muutoksilla maastopyörästä (kapeampi tanko, nousukahvat, sileät renkaat) saa paljon vauhdikkaamman pelin. Palvelualttiissa myymälässä hiljaisempaan aikaan muutokset saa kaupan päälle. Sen hyppykepin voi sitten puolenvuoden ajon jälkeen (kun toiminta heikkenee) vaihtaa jäykkään teräskeulaan. Tietysti painavemmat renkaat ovat vähän hitaamman oloiset, mutta renkaan ilmatilavuuden tuoma jousto on parhautta…

Kiitti infosta. Pengon just kaikkee tietoa sivuilta mitä ootte suositellu.

Sun mielestä siis kaikki suomalaiset maantiepyörät voi unohtaa? Huuto.netissä ois tämmönen:

Jengi yleensä ilmottaa pyörästä vaan tuumakoon (tossa esim. 28 tuumaa), niin onko noilla vanhemmilla pyörillä joku vakio runkokoko?

tle88 - 18:40, 4.11.2010 » Välttelen autotallia, joten jatkan neuvomista. Minua inhoavat voivat siirtyä vaikka nettaamaan pornoa. Tempaisin tuosta hankinnasta varoittavan demoesimerkin: http://cgi.ebay.com/Vintage-Dawes-63cm-Road-Bike-Frame-Frameset-England_W0QQitemZ380285550683QQcategoryZ98084QQcmdZViewItem Dawes oli hieno englantilainen merkki. Senkin nimi muuten varastettiin muuhun myöhäisempään reilusti alemman tason laatuiseen tuotantoon. (hitsattuja taiwanilaisia ovat uudet pyörät, eivät huonoja mutta, no eivät kuitenkaan alkuperäisen veroisia.) Etulaakeri on nyysätty pois. VÄLTÄ. Noissa vanhoissa ja varsinkin brittiläisissä on leegio erilaisia mitoituksia (osa teki itse omat laakerinsa) , ja vaihtelu 1/10 milliä. Välillä 27-30 milliä voi olla siis 30 erilaista laakeria. Voi olla aivan perkeleellinen päänsärky löytää sopiva uusi laakeri. Korjaaminen menee äkkiä koneistamisen puolelle, ja teen oletuksen, ettei homma suju kovin helposti. Osa ebay kauppiaista poistaa laakerin, myy rungon ja haarukan ja pyytää todella härskisti rahaa sitten siitä sopivasta laakerista. Runko on ruosteessa. Jos aito kilpapyörä on ruosteessa, se on ollut ulkona ja hylättynä, ja ohuet putket eivät kestä oikein ruostumista. Tuo on jo liian ruosteessa. Ainakin jos sen joutuu ostamaan näkemättä ja netin kautta. Lähietäisyydeltä hankittuna tuo voi olla löytö. Kauppias ei ole edes vaivautunut puhdistamaan runkoa. Lisää epäilyksiä herää siitä todellisesta kunnosta, mitä sieltä paskan alta löytyy jostain muhvien reunoista. Mieleen tulevat kaiken maailman säröt ja halkeamat. Ei hyvä ei. Netin kautta ostamisessa on siis aina riskinsä. Sangen suuri osa ihmisistä on niin ahtaalla, että ne voidaan luokitella jo liki rotiksi, ja silloin sana kunniallisuus ei merkkaa enää yhtään mitään. Niin että lisää vettä siihen epätietoisuuden myllyyn pyörimään. Tervetuloa vaan jengiin. (siis meihin epätietoisiin.) Tuure -.- Pystyputken ulkopinta on tyypillisesti 28,6 milliä. Voit tehdä jotain päätelmiä putken seinämän paksuudesta, kun katsot sitä satulan kannatinta. Tuossa se on 26,2 ja jossain kovan luokan aidossa japanilaisessa Kawamura Nishikissä se on 27,2. Dawesin putki on siis puoli milliä paksumpaa seinämältään kuin Nishikin putki. Jos haluat jäykän pyörän, niin putken täytyy olla paksua seinämiltään. Ohut putki taas joustaa aivan vääjäämättömästi. Toinen ei siis ole sanamukaisesti kuitenkaan parempi kuin toinen, se on se tyypillinen väärä johtopäätös, ne ovat vain luonteeltaan erilaisia. Laatu tarkoittaa jotain ihan muuta asiaa, ja luonteensa mukaisesti se on nippu erilaisia perustelemattomia mielipiteitä, joista voidaan olla ja ollaankin sitten aina montaa eriä mieltä.

Hmmm, alkaa haiskahtaa trollilta… Jos ei niin kannattaa keskittyä niihin 63- runkoihin