Pikalinkku normi akseliksi

Mulla on tossa yks akseli pyörimässä, eikä tarvetta itsellä sille.

sUOMI mESSENGER-hikipaja tekee akseleita tilauksesta. Hinta alkaen 10e/akseli.

tnts - 5:03, 14.9.2009 » nyt kun tää nous tapetille, niin tajusin, e mun tarttis tehdä yhdelle takakiekolle akselin vaihto, mut ei oo pitkää akselia. löytyyköhän niitä fillarihuoltamoiden hyllystä halvalla vai kyläsaaresta?
Fillarikellarista löytyy ainakin. Halpuudesta en tiedä.

Muutamat akselit on tullut ppl:stä haettua. Taka-akseli muistaakseni 15 ja etuakseli 10. Noissa tuli uudet kartiot mukana.

Etuakselia ostaessa meinas tulla tenkkapoo, kun tarjolla oli kaksi eri paksuista akselia, toinen paksumpi ja toinen ohuempi kuin alkuperäinen. Sain sitten suorasanaisen selvityksen siitä, että akselin paksuus ei ole ratkaiseva, vaan kartion sopivuus 13mm → 13mm.

Ohlsonilla olis haponkestävää kierretankoa aika edullisesti saatavilla. Mitenköhän tollanen kestää rasitusta? Vai kestääkö laisinkaan?
http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=135125253

PPL, eli siis mikä pulju.

vvv - 9:48, 14.9.2009 » Ohlsonilla olis haponkestävää kierretankoa aika edullisesti saatavilla. Mitenköhän tollanen kestää rasitusta? Vai kestääkö laisinkaan? http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=135125253
En suosittele - jollei se jostain syystä sattuisi olemaan karkaistua. Tuskinpa se ajossa poikki menee, mutta 99% varmasti vääntyy ja siten alkaa rikkomaan laakereita.
hemas - 9:51, 14.9.2009 »

PPL, eli siis mikä pulju.

Paikallinen Pyöräliike, tässä tapauksessa [Pyörä-Sport](http://www.pyorasport.fi/).

Gracias… täytyypi jossain vaiheessa poiketa tuolla, seuraavan kerran ku oon Porin nurkilla.

vvv - 10:06, 14.9.2009 » Ohlsonilla olis haponkestävää kierretankoa aika edullisesti saatavilla. Mitenköhän tollanen kestää rasitusta? Vai kestääkö laisinkaan?
Ei auta muutenkaan kun tuossa kierretengossa on liian harva kierteen nousu. Ei sovi sun laakerin koolit siihen.

-Olli

Tarttisin pikalinkut Mavicin eteen ja taakse, sekä shimano 600 linkut ja jos Arabesgue linkut vielä löytyis niin sitten varmaan piisais ensi talveksi askaretta.
Yv tai mr(a)sci.fi

Mikäli ei jostain ihmeen syystä halua uutta akselia hommata, hoituu pikalinkut pois päiväjärjestyksestä myös vääntämällä pikalinkun reikään m6-kierre ja korvaamalla linkku kahdella m6-pultilla. Reikä kun on sopivasti 5mm (pitäisi olla) joka sattuu olemaan m6-kierteen porakoko.

Ennen hommaan ryhtymistä kannattaa toki varmistua että se pikalinkun reikä on todellisuudessa pyöreä ja ei nyt ainakaan paria kymmenesosamilliä enempää liian iso tai varsinkaan pieni ja vielä tehdä riittävän suuri viiste reikään että tappi lähtee vetämään heti alkuunsa suoraan.
Kovaksi karkaistua kamaahan nuo akselit tuppaavat olemaan, mutta haponkestävälle teräkselle teroitettu tappi upposi omiin d-a napoihin ihan kivasti riittävän leikkuutahnan kanssa.

Ruuveiksi kannattaa toki valita kovimmat mitä ruuvikaupasta (ei siis mitään kilotavararuuveja tähän hommaan) löytyy ja luonnollisesti vielä riittävän pitkät. Prikkaahan ne sitten vaativat alleen, sorvaamalla saa kivemmat ja kaupasta helpommat. Kaupan prikkojakin voi ja kannattanee kasailla useampi päällekkäin…

Itse olen em. tavalla modatuilla ruuvikiristeisillä navoilla ajellut pari vuotta kiinteällä välityksellä ilman lipsumis- tai mitään muitakaan ongelmia.

Jos ei taasen jaksa avata napaa tai löydä esimerkiksi sopivaa akselia, niin ainakin tuosta paikallisesta kaupasta (Roihuvuoren pyörähuolto) löytyy pikalinkkujen tilalle laitettavia paloja, joissa on pikalinkun tapaan akselin läpi menevä pitkä ruuvi, mutta vivun sijasta päässä onkin kuusiokolo, jota voi sitten sopivassa määrin pyöritellä siihen sopivalla avaimella.

Vaikuttais toimivan ihan hyvin, vaihdoin just omat moisiin.

Tässä vielä kuva tuollaisesta:

http://img504.imageshack.us/img504/365/akseli.jpg

Kympin tosiaan maksaa setti, jossa eteen ja taakse tuollaiset.

moi vaan kaikki.

mulla on maastopyörä, ja siinä on 6-bolt kiinnityksellä Antti Kongan tekemä kiva ratas. maastopyörän kiekot ovat jotain sarjaa Shimanon Deore tj, pikalinkuilla ofkoos. kysymyksenä (ja pulmana!) tässä onkin siis, kun ajattelin ettei pikalinkku oo fixed brakeless räädistelyyn aivan best, nii tilasin wiggleltä Halon Hex Key Skewers -setin, elikkäs nämä:
http://www.halowheels.com/isonimage/complete/huha-hex-grp-f.jpg

takanapa näyttää tältä:

etukiekko meni aivan hyvin ko. setillä vaihtaessani pikalinkkuakselin kuusiokoloakseliin. no mutta, takakiekko aiheutti ropleemaa. siinä akselin vastakappale, eli siinä missä on kierteet, ei ottanutkaan kiinni itse akselin päähän, vaan jäi siitä hieman irti johtuen “täbistä”, joka siinä on, jottei se akseli pääsisi kääntymään. siinä ei siis ollut sille ulommalle, ontolle akselille lovea. pikaratkaisuna hoidin vastakappaleen tilalle vanhan pikalinkun vastaavan, ja kun kierteet mätsäs oli bueno.
se tietty vaan et ku kaikki muut noppulat ja nappulat on anodisoidut punaset ja pikalinkusta pöllitty osa musta :frowning:

elikkäs, miten hoidan halon akselin shimano-yhteensopivaksi?

Viilaa sitä pyörimisen estävää uloketta sen verran, että saat akselin kiristettyä. Omassa Halon akselissa tuo uloke oli vain 3,5 mm pitkä, eli aika ohuisiinkin haarukanpäihin sen pitäisi vielä kiristyä.

nii siis tuo lärpäke ei sitä siis estä, vaan se mihin se kiinnittyy. normissa pikalinkun vastaavassa on semmone syvennys, kun taas tossa Halon hommelissa ei oo, joten se Halon juttu jättää haarukanpään ja akselin väliin n 2mm välystä, jolloin se ei kiristy muuten ku akselia vasten, ei haarukanpäätä vasten lainkaan.

jospa vaan vaihdat ton navan akselin ja jätät noi pikalinkuilla leikkimiset.
sulla kun dropitkin on eteenpäin, niin ei oo kauheen kiva jos/kun kiekko tipahtaa…

Jooona - 17:02, 3.2.2014 » jospa vaan vaihdat ton navan akselin ja jätät noi pikalinkuilla leikkimiset. sulla kun dropitkin on eteenpäin, niin ei oo kauheen kiva jos/kun kiekko tipahtaa...
kai tääki on ihan varteenotettava vaihtoehto.
manuelkala - 16:55, 3.2.2014 » nii siis tuo lärpäke ei sitä siis estä, vaan se mihin se kiinnittyy. normissa pikalinkun vastaavassa on semmone syvennys, kun taas tossa Halon hommelissa ei oo, joten se Halon juttu jättää haarukanpään ja akselin väliin n 2mm välystä, jolloin se ei kiristy muuten ku akselia vasten, ei haarukanpäätä vasten lainkaan.
No, koitetaas vielä kerran. Tarkoitatko siis, että navan akseli on niin pitkä, että se tulee haarukan pään ulkopuolelle? Eikä Halon akseli siksi kiristä napaa. Tässä tapauksessa joko haarukanpäät ovat aika ohutta peltiä tai sitten navan akseli on poikkeuksellisen pitkä. En ole ainakaan vastaavaan aiemmin törmännyt.

Kyllä mulla on takakiekko pysynyt pikalinkullakin hyvin paikallaan, kun olen rapsutellut ensin vähän maalia pois haarukanpäistä.