Fiksisanasto

Meitsi kyllä välillä tykkää suomeks kirjoitetuista anglismeista. Ne on usein hauskoja, koska kuulostavat lähinnä rallienglannilta tai Masa Nykäseltä. Kielipoliiseille suosittelen sen rusetin löystämistä.
Suorien suomennosten käyttö englanninkielisestä termeistä tuottaa lähinnä hauskoja läppiä, yks sellanen yritti olla mun käyttäjätunnus, joka tosin meni vituralleen kun äätä ei ohjelma sallinut.

Kysyin kerran yhdeltä tän foorumin käyttäjältä olisko sillä mutkaa myydä. Se vastas jotain höpinää, ja uudelleen kysyttyäni se vastasi: en tiä mitä tarkotat, pyssyä vai putken pätkää?

Kaikki ohjainkannattimet eivät ole mutkalla, joten mutka on aika huono nimi ohjainkannattimelle.

Stemmi on mukavan lyhyt sana.

drop-outit = Ropauttimet
gps-navigator = Löydin

Pitäiskö kuitenkin yrittää ajaa poikittain satavassa räntäsateessa enemmän. Alkaa kaiketi kevätpaineet patoutumaan,

marlon - 18:49, 22.4.2010 » Jos esim. seatstaylle ja chainstaylle haetaan hyvää ilmaisua niin lähtisin itse tutkimaan "putki" sanan käyttöä tässä yhteydessä. Runkohan koostuu putkista ja joskus mukana olevista liitännäismuhveista sekä lisätarvikkeista. Satulaputki, vinoputki, vaakaputki ja etuputki.
Englanniksi pyörässähän käytetään tubes eikä pipes. Nehän ovat kaksi sinällään erilaista asiaa, tube on metalliputki joka käsitelty, esim ohennettu ja on tavallaan jo määrämittainen. Tälläisista tubeseista sitten hitsaillaan runko kasaan. Kun taas pipe on metalliputki. Kuten huomaatte että suomen kielessä ei ole kuin yksi sana kuvaamaan tätä kahdenlaisen putken eroa. Sinällään ärsyttävää että voi puhua asioista oikein ja väärin yhtäaikaa.

Fillari lehti tuppaa yleensä käyttämään termiä putkiosat kun selitetään ohjaustankoa ja stemmiä tai tolppaa. Putkiosat, termi, ei ole vieläkään oikein avautunut minulle… Stemmi ei todellakaan muistuta putkea, ohjaustanko ehkä mutta silti. Jokin tuossa sanassa vain jurppii

Kerroin joskus vaimolle että pitäisi uusia kiekot pyörästä. Ei ihan ymmärtänyt. Autossa on vanteet, pyörässä on kiekot, pyörän vanteet on minun mielestä ne osat jotka on kumissa kiinni. Kiekot koostuu puolista, nippeleistä, kehästä ja navasta. Pitkän selittämisen jälkeen tyydyin siihen että renkaat pitää uusia…

Me olemme selkeästi oma rotumme… Omalla rodulla pitää olla siis kieli, ja kulttuuri, olkaamme kantapuolainenkeraaminenlaakerinkuppi-kulttuuri. Tosin joidenkin mielestä tuo kuppi pitäisi varmaan olla tuoppi, täysi sellainen ja vaahtoa pinnalla.

Hude - 0:59, 23.4.2010 » olkaamme kantapuolainenkeraaminenlaakerinkuppi-kulttuuri
Güntherit ehti varata tän jo.

Tämän keskustelun orastava pohjaväite ettei suomenkielessä löytyisi riittävän tarkkoja ja selkeitä ilmaisuja on tuulesta temmattu eli syvältä. Löytyy vaikka mitä näitä fillarin osien muotoja ja käyttötarkoitusta kuvaavia sanoja: palkki, putki, hormi, kanki, varsi, keppi, tikku, tuki, kannatin, kannake, holkki, tolppa, tappi, neula, suora, käyrä, vino ja viimoisena oululaisperäinen “tinksi” joka kuvaa kaikkea pienehköä mutta tärkeää osaa.

Vanne on selkeästi joo yksi osa autossa, mutta yleisimmin “kehä” tarkoittaa ympyrän kaarta. Kiekko taas koostuu eri osista jotka liitetään yhteen. Se on pätevä validi ilmaisu.

The Tubes: White Punks On Dope

Hude - 5:15, 23.4.2010 » Kerroin joskus vaimolle että pitäisi uusia kiekot pyörästä. Ei ihan ymmärtänyt. Autossa on vanteet, pyörässä on kiekot, pyörän vanteet on minun mielestä ne osat jotka on kumissa kiinni. Kiekot koostuu puolista, nippeleistä, kehästä ja navasta. Pitkän selittämisen jälkeen tyydyin siihen että renkaat pitää uusia...
Mokasit ja nyt hallitukselle on esitetty vain uusien kumien hankintaa. Saanet nähdä!

Autoon on tullut vaihdettua renkaita, esimerkiksi keväällä kesärenkaat, vaikka vanteetkin vaihtuvat samalla. Kun vaihdan renkaat polkupyörästä, ei vaihdu kuin renkaat. Ellen sitten vaihda kiekkoja, jolloin renkaat vaihtuvat kätevästi samalla. Kiekko on mielestäni polkupyörän pyörä - se mikä käteen jää irrottamalla akseli haarukasta - ja siihen kuuluu luontevasti myös rengas.

Diskit. :slight_smile:

Kepit on menny jo muuhun käyttöön pyöräilyn osalta. Maastopuolella joustokeuloja on kutsuttu kepeiksi.
Joustokeula => hyppykeppi => kepit

rungon osista puhuttaessa vakiintunut ilmaisu on emäputki, ei etuputki. Vinoputkesta myös taidettu enemmän käyttää ilmaisua alaputki.

mika - 7:00, 23.4.2010 » Vinoputkesta myös taidettu enemmän käyttää ilmaisua alaputki.
itse käytän viistoputkea

Käytän ohjainputkea emäputken sijaan. Kuulostaa vaan paremmalta ja yleistajuisemmalta.

LISÄYS:
Vastausten perusteella täytyy korjata omaa termistöä. Kiitos.

Ohjainputki=steerertube=haarukan kaulaputki/ruotoputki.

Harhaanjohtavaa.

tienlaita - 8:58, 23.4.2010 » Käytän ohjainputkea emäputken sijaan. Kuulostaa vaan paremmalta ja yleistajuisemmalta.
Ohjainputki on haarukassa, emäputki on rungossa.
kp - 8:58, 23.4.2010 » meni vähän ohi mikä näistä teki fiksisanaston
Varmaan se, että fiksailu haalaa ineen nuorii kollei, joiden mielest on snyggii bamlaa enkkuu. Jos siit diggaa rankasti, ni voi bamlaa sit enkkuu mennen tullen, eikä heivaa hommaa puolväliin.

Johtuisko kaikki nyt yksinkertaisesti siitä, että on luettu fillareista kaikki internetistä ja tilattukin sellainen sieltä, niin ei ole mitään käsitystä siitä, että asioilla voisi olla jokin suomenkieleen vuosikymmenien aikana vakiintunut termi.

Tommu Western - 15:31, 23.4.2010 » Johtuisko kaikki nyt yksinkertaisesti siitä, että on luettu fillareista kaikki internetistä ja tilattukin sellainen sieltä, niin ei ole mitään käsitystä siitä, että asioilla voisi olla jokin suomenkieleen vuosikymmenien aikana vakiintunut termi.
Olet käsittänyt aivan väärin. Me vain luullaan tietävämme kaiken. Vuosien kuraöljy käsien kokemuksella voinen sanoa että joka päivä oppii jotain uuttaa..

Mulla on tämä seinällä helpottamassa asiaa.

Onko kellään havaintoa siitä miksei satulaa ole väännetty finglishille säddleksi tms.? Liian lähellä omaa p…settä kenties? :wink:

marlon - 8:27, 23.4.2010 » Vanne on selkeästi joo yksi osa autossa, mutta yleisimmin "kehä" tarkoittaa ympyrän kaarta. Kiekko taas koostuu eri osista jotka liitetään yhteen.
Kehä vs. vanne -debatista,

Kehä on toki yleisesti ympyrän kaari mutta se on muutakin: aidattu alue johon mennään pahoinpitelemään toisia ihmisiä; autotie joka sulkee sisälleen metropolialueen; ym. Kehä ei välttämättä ole ympyrän kaari tai sen osa. Se voi olla jopa neliö.

Vanne taas on selkeästi ympyränmuotoinen usein jostain metallista tehty ajoneuvon pyörän osa, jonka voi rakentaa ympyröimään toisia pyörän osia. Miettikääpä esim. sanontaa “vanne puristaa päätä”. Vanteella on myös leveys, eikä esimerkiksi metallilangasta voi valmistaa vannetta.

Polkupyörän vanne muuttui kehäksi 2000-luvun alun maastopyöräilijöiden puheessa. Heidän mielestään vanne ei voinut tarkoittaa polkupyörän vannetta koska autoissakin vanne tarkoittaa melkein koko pyörän sitä osaa joka ei ole valmistettu kumista.

Mielestäni kehä ei ole ollenkaan kuvaava sana polkupyörän vanteelle. Kehä on polkupyöräsanastossa kamalaa uuskieltä jossa hylätään vanhoja hyviä sanoja ulkopuolisten oikkujen vuoksi.