Pyöräilytermit, joita et ymmärrä / ovat obskuureja

Mistäköhän toi termi oikeesti tulee kun skeittauksessakin puhutaan manuaaleista. Ts. epäilen että se viittais mitenkään tohon polkemattomuuteen tms.

Kummien skeittitermien lista on kyl loputon.

kaukomieli - 21:58, 26.10.2020 » Mistäköhän toi termi oikeesti tulee kun skeittauksessakin puhutaan manuaaleista.
Luin jostain, että olisi skedeykseenkin lainattu BMX:stä. "Nostat keulan ilmaan käsin." Ja siis sedeyksessähän sehän tarkoittaa keulimista, joka alkaa suoraan jostain toisesta tempusta. Pelkkä skeden pyörien nosto ilmaan tasaisella on edelleen vaan keulimista.

Mä ajoin viime viikonloppuna kodalle makkaranpaistoon pelkkä Blahol selässä ja ostin matkalta mertsapaidan kun oli niin vitun kylmä. Maksoin kyllä debit cardilla että ei ihan tyylipuhdas suoritus.

Tolle yhden eturattaan voimansiirrolle ei muuten mielestäni ole mitään yhtä näppärää ja suunmukaista termiä suomen kielellä kuin ylempänä sivulla esitetty ihmetyksen kohde, varmasti tulee itekin käytettyä pyöräukkojen kesken tuota wambaita.

^^ kyl ainaki youtubesta hakusanalla 'how to manual" nousee videoita mis keulaa kiskotaan ylös painonsiirrolla, ei polkemalla

jboman - 7:37, 27.10.2020 » ^^ kyl ainaki youtubesta hakusanalla 'how to manual" nousee videoita mis keulaa kiskotaan ylös painonsiirrolla, ei polkemalla
Niinhän mä just sanoin. [Käsillä](https://www.merriam-webster.com/dictionary/manual), ei polkemalla. :)
asb - 6:15, 27.10.2020 »
kaukomieli - 21:58, 26.10.2020 » Mistäköhän toi termi oikeesti tulee kun skeittauksessakin puhutaan manuaaleista.
Luin jostain, että olisi skedeykseenkin lainattu BMX:stä. "Nostat keulan ilmaan käsin."
Ja tarkoituksesi oli siis nimen omaan alleviivata näitten termien "loogisuutta", vai kuinka? 8D
MatoFakiiri - 7:48, 27.10.2020 »
asb - 6:15, 27.10.2020 »
kaukomieli - 21:58, 26.10.2020 » Mistäköhän toi termi oikeesti tulee kun skeittauksessakin puhutaan manuaaleista.
Luin jostain, että olisi skedeykseenkin lainattu BMX:stä. "Nostat keulan ilmaan käsin."
Ja tarkoituksesi oli siis nimen omaan alleviivata näitten termien "loogisuutta", vai kuinka? 8D
En alleviivaa mitään, mutta bemaksissahan toi on ihan looginen, eikö? Skedeykseen se on lainattu, koska se kuulostaa siistimmältä, ku "wheelie." Vai hei menikö sullaki nyt pätemisen tarve luetun ymmärtämisen edelle? Se "nostat keulan ilmaan käsin" liitty edelliseen lauseeseen, joka käsitteli BMX:ää.

Kas, pätemisen tarve mainittu. :slight_smile:
Mut ihan hyvinhän sä näemmä aloit jo itsekin päästä jyvälle tosta kokonaislogiikasta jota oot havainnoinut ja auliisti jakanut. ;D

mankkis - 19:20, 26.10.2020 » Meni kyllä täysin ohi mitä avioliitossa elämisellä on tekemistä luottokorttibikepackingin kanssa? Tuon maalaamasi skenarion voi toteuttaa yhtä hyvin ystävän, kumppanin, naapurin tai vaikka lemmikin kanssa.
Yksinkertaisesti sitä, että kun jälkikasvulle kerrankin saa jonkun hoitajan, niin - omassa tapauksessani - vaimoni houkutteleminen luottokorttityyliselle pyöräretkelle on huomattavasti helpompaa ja parisuhteen hyvinvoinnin kannalta tuloksellisempaa kuin metsäretken yrittäminen.

Mitä “keskinkertaisuuteen” tulee, niin luultavasti keskinkertaisempaa olisi, että lähtisin yksin tai kaverin tai kenen tahansa muun kuin vaimon kanssa, mutta voin olla väärässäkin.

Lumikko - 9:42, 1.6.2020 » Vois mennä inhokkitermeihinkin mutta "vaihteeton". Joka ikisessä polkupyörässä on vähintään yksi vaihde. Jopa penny farthingeissa.
Tämä onkin kutkuttava termistö. Vaihteisto ja [s]vaihe[/s] vaihde. Kaikissa polkupyörissä on vaihteisto, ja vaihteistoissa on eri määrä vaihteita. Vaihteisto on voimansiirtolaitteisto ja vaihde on sen välityssuhde. Pennyfarthingeissa voimalähde kytkeytyy suoraan "pyörään". Onko siinä vaihteisto ja vaihde? Onko siinä suoravetolaite?

(Edit. Ja täähan ol siis lähinnä stenulle)
Mä en nyt lähe tähän enää yhtään.
Mitään pahaa en kelleen tarkottanu.
Rautalangasta vääntämisen suohon ei just nyt ole aikaa alkaa vajoamaan.
Pahoittelen epäselvää ulosantiani.
Täytyy vastaisuudessa koittaa skarpata lujemmin.
Lystikästä päivää kaikille yv-olennoille ja henkilöitymille!

MatoFakiiri - 7:56, 27.10.2020 » Mut ihan hyvinhän sä näemmä aloit jo itsekin päästä jyvälle tosta kokonaislogiikasta jota oot havainnoinut ja auliisti jakanut. ;D
Siis mulla ei ole koskaan ollut mitään epäselvyyttä sen logiikan puutteesta, joten varmaan siksi ulosantini ei ollut kaikkein selkeintä. En vaan osaa aina asettua muiden asemaan kommunikoidessani.
MatoFakiiri - 8:04, 27.10.2020 » (Edit. Ja täähan ol siis lähinnä stenulle) Mä en nyt lähe tähän enää yhtään. Mitään pahaa en kelleen tarkottanu. Rautalangasta vääntämisen suohon ei just nyt ole aikaa alkaa vajoamaan. Pahoittelen epäselvää ulosantiani. Täytyy vastaisuudessa koittaa skarpata lujemmin. Lystikästä päivää kaikille yv-olennoille ja henkilöitymille!
Ei siis ollut tarkoitettu mitenkään kritiikiksi. Ymmärsin kyllä, mitä ajoit takaa. Tarkoituksena oli lähinnä avata sitä, että "keskinkertainenkin" tarkoittaa eri asioita riippuen, mistä näkökulmasta sitä määrittelee. Itse en pidä keskinkertaisena sellaista parisuhdetta, missä käydään yhdessä pyöräretkillä. Minulle paljon keskinkertaisempi on sellainen parisuhde, missä minä lähden kavereiden kanssa metsään bikepackaamaan ja vaimo lähtee omiensa kanssa tekemään jotain muuta. Siksi luottokorttibikepackinkin on mielestäni kaikkea muuta kuin noloa.

Ei se avioliitto varmaan ole vaatimus luottokorttiretkeilyn toteuttamiseen, näin sen Stenun osalta ihan vaan omakohtaisena huomiona joka hänellä on osa palettia.

Asbin näkemys manual-termin etymologiasta lienee pätevin, keula siis nostetaan ylös ja pidetään ylhäällä ilman polkaisuvoimaa manuaalisesti.

^sori nillitys, mutta manuaalioppaissa sanotaan että kädet on suorana ja ne vaan “välittää” vipuvarren voiman joka tulee oikeesti lantiosta :slight_smile: eli käsien lihaksilla ei varsinaisesti riuhdota keulaa ylös.

Universaalina sivuhuomiona liittymättä ns. yhtikäs mihinkään, lauseeseen:
“En vaan osaa aina asettua muiden asemaan kommunikoidessani”
kiteytyy kyllä aika nätisti koko sosiaalisen median dilemma.
Yhtäältä on yllättävän helppo laukoa ajatuksia, oivalluksia ja tuntemuksia, ja lyöttäytyä kiehtovana tai kiivaana vellovan keskustelun pyörteisiin hyvinkin kesken kaiken, olematta juurikaan perillä koko siitä pitkällisestä kehityskaaresta, jonka myötä kulloiseenkin näkemykseen tai väännön alaiseen näkemyseroon ollaan päädytty.
Tähän tulee kyllä sorruttua.
Joko koko perskeleen intternetsi ja some ruokkii kärsimättömyyttä ja impulsiivista tapaa reagoida milloin mihinkiin asiaan, tai sitten niin kutsuttujen asioitten virta on vain niin vuolas ja rönsyilevä, että havainnointiaan, keskittymistään, hahmotuskapasiteettiaan ja puuttumistaan tulee pilkottua aivan liian monelle taholle.
Että tämmöstä kepeetä metatason kelaa tämän lounastauon tulemaksi sitten.

Korpiseutuses metsätöllis tot lie harmonian tavottaa saattas.

MatoFakiiri - 11:49, 27.10.2020 » Joko koko perskeleen intternetsi ja some ruokkii kärsimättömyyttä ja impulsiivista tapaa reagoida milloin mihinkiin asiaan
somethan tienaa tuolla ihan helvetisti kun nuo impulssit tuo suoraan mainostuloja.

No sepä.
Joutaisi kyllä kaiken maailman veijo somet koulia nöyriksi ja harmittomiksi, viattomia ihmissieluja himoitsemattomiksi rivihyypiöiksi sekä myös ilkeät algoritminsa sietäisi suohon upottaman.
Ihan ens alkuun ainakin omasta puolestani kuohilaaksi voisi kiikutella ittensä Mr. Mark Z$Z$Zuckerbergin.

asb - 7:51, 27.10.2020 » En alleviivaa mitään, mutta bemaksissahan toi on ihan looginen, eikö? Skedeykseen se on lainattu, koska se kuulostaa siistimmältä, ku "wheelie." Vai hei menikö sullaki nyt pätemisen tarve luetun ymmärtämisen edelle? Se "nostat keulan ilmaan käsin" liitty edelliseen lauseeseen, joka käsitteli BMX:ää.
Johonkin muuhun liittyen yritin joskus pari kk. sitten selvitellä tätä manuaali-etymologiaa google-fulla, ja lopputulos oli, että vaikkakin bemaksi-puolelta lainaaminen ja merkitys "manual wheelie" tuntuu loogiselta, niin useampikin niistä vanhoista parroista, jotka olivat Kaliforniassa poolin reunalla kun nää termit vakiintui, muisteli, että termiä ois käytetty itseasiassa ensin skede-yhteyksissä. Varmaa tietoa tuskin on kellään.

No vähä joku tollanen kutina mulla on et toi saattas olla just joku og skedetermi jolla ei oo mitään tekemistä käsillä tekemisen tai loogisuuden tai bemaxien kanssa. Tai minkään muun kun sen keksimishetken kanssa.

Ennemmin kai skeittarit on keksineet omat terminsä kuin lainannu joltain lastenpyöräilijöiltä vaikka varmaan on törmäiltykin.

Erikoisten wtf skeittitermien lista on loputon, tjeu.