Pyöräilytermit, joita et ymmärrä / ovat obskuureja

tnts - 20:47, 31.5.2020 »
F. Kaeppae - 19:32, 31.5.2020 » [b]Luottokorttibikepacking[/b]
Bikepackingissä nyt jo nimesä on tavaroiden pakkaaminen pyörään ja ilman tavaroita se on vähän outo sanavalinta. Lisäksi maastopyöräretkeilyssä jotenkin kokee leiriytymisen kuuluvan kiinteämmin kokonaisuuteen kuin tiellä tapahtuvassa pyöräretkeilyssä.
Luottokorttibikepacking sopii hyvin tämmöselle mukavuudenhaluiselle, ruoasta nauttivalle, keski-ikäiselle ja aviossa elävälle pyöräilijälle, eikä siinä mitään noloakaan ole. Sen sijaan, että mukaan pakataan toppatakki, makuupussi, teltta ja ruoat, nyssäköissä onkin sadevaatteet ja jonkinnäköinen hotelli- ja ravintolakelpoinen vaihtovaatekerta. Kuskattavaa roinaa on vähemmän ja ajaminen sen vuoksi kivempaa. Me ollaan vaimon kanssa esim. luottokorttibikepackailtu hiekkateitä pitkin Fiskarsiin. Kivat tiet, perillä illallinen ja yöpyminen vaikka Wärssyssä. Voin suositella.

Bikepacking vs pyöräretkeilyn erottaa kai lähinnä se, että miten kamat on pyörään pakattu. Ei niinkään se, missä tai minne on tarkoitus retkeillä.

Meni kyllä täysin ohi mitä avioliitossa elämisellä on tekemistä luottokorttibikepackingin kanssa?
Tuon maalaamasi skenarion voi toteuttaa yhtä hyvin ystävän, kumppanin, naapurin tai vaikka lemmikin kanssa.

Eiks nyt bikepackingin ja pyöräretkeilyn ero ole se että yhtä on tehty yhtä kauan kuin fillareita on ollu olemassa ja toinen on markkinoijan keksintö.

Kenties stenkka-påålla oli tarkoituksenaan mehevöittää kuvailemiaan tapahtumia korostamalla tekijöitten “keskivertoisuutta”.
Tuskinpa sentään oli salavihkainen yritys julistaa avioelämäntapaa muita kumppanuuksia tai ystävyyksiä merkittävämmäksi, saati sitten juurikin CCBP-touhuiluihin sopivimmaksi.

Pahoittelen jälleen pakonomaista tarvettani kylvää lainausmerkkejä sanojen harteille. En kuitenkaan tarkoita niillä mitään halventavaa sävyä tässäkään tapauksessa.
Paha tapa ja vaikuttaa monesti varmalla lähinnä kuivakkaalta prillit nenällä pätemiseltä…

Koko bikepacking-käsite lemahtaa kyllä vahvasti kapitalistien salajuonelta, mutta onhan kyseisen touhun markkinoiminen jollain tapaa “muodikkaaksi” saattanut lisätä ihan hyvääkin kehitystyötä ja asiallisia valmistajia mitä sen lajin varusteisiin tulee.

Avautumiseni täältä tähän.

Lumikko - 9:42, 1.6.2020 » Vois mennä inhokkitermeihinkin mutta "vaihteeton". Joka ikisessä polkupyörässä on vähintään yksi vaihde. Jopa penny farthingeissa.
Onko jokaisessa pyörässä sitten myös sekä ketjuvaihteet että napavaihde, paitsi niissä missä ei ole ketju lainkaan, tai napaa?
ununu - 22:53, 2.6.2020 » manuaali yksivaihteessani
manuaali ainaski tuol maastopuolella tarkoittaa varmaan sitä keulimista ilman että käyttää voimansiirtoa (polkemista) keulan nostamiseen, ts. ruumiinpainolla vaan

Mistäköhän toi termi oikeesti tulee kun skeittauksessakin puhutaan manuaaleista. Ts. epäilen että se viittais mitenkään tohon polkemattomuuteen tms.

Kummien skeittitermien lista on kyl loputon.

kaukomieli - 21:58, 26.10.2020 » Mistäköhän toi termi oikeesti tulee kun skeittauksessakin puhutaan manuaaleista.
Luin jostain, että olisi skedeykseenkin lainattu BMX:stä. "Nostat keulan ilmaan käsin." Ja siis sedeyksessähän sehän tarkoittaa keulimista, joka alkaa suoraan jostain toisesta tempusta. Pelkkä skeden pyörien nosto ilmaan tasaisella on edelleen vaan keulimista.

Mä ajoin viime viikonloppuna kodalle makkaranpaistoon pelkkä Blahol selässä ja ostin matkalta mertsapaidan kun oli niin vitun kylmä. Maksoin kyllä debit cardilla että ei ihan tyylipuhdas suoritus.

Tolle yhden eturattaan voimansiirrolle ei muuten mielestäni ole mitään yhtä näppärää ja suunmukaista termiä suomen kielellä kuin ylempänä sivulla esitetty ihmetyksen kohde, varmasti tulee itekin käytettyä pyöräukkojen kesken tuota wambaita.

^^ kyl ainaki youtubesta hakusanalla 'how to manual" nousee videoita mis keulaa kiskotaan ylös painonsiirrolla, ei polkemalla

jboman - 7:37, 27.10.2020 » ^^ kyl ainaki youtubesta hakusanalla 'how to manual" nousee videoita mis keulaa kiskotaan ylös painonsiirrolla, ei polkemalla
Niinhän mä just sanoin. [Käsillä](https://www.merriam-webster.com/dictionary/manual), ei polkemalla. :)
asb - 6:15, 27.10.2020 »
kaukomieli - 21:58, 26.10.2020 » Mistäköhän toi termi oikeesti tulee kun skeittauksessakin puhutaan manuaaleista.
Luin jostain, että olisi skedeykseenkin lainattu BMX:stä. "Nostat keulan ilmaan käsin."
Ja tarkoituksesi oli siis nimen omaan alleviivata näitten termien "loogisuutta", vai kuinka? 8D
MatoFakiiri - 7:48, 27.10.2020 »
asb - 6:15, 27.10.2020 »
kaukomieli - 21:58, 26.10.2020 » Mistäköhän toi termi oikeesti tulee kun skeittauksessakin puhutaan manuaaleista.
Luin jostain, että olisi skedeykseenkin lainattu BMX:stä. "Nostat keulan ilmaan käsin."
Ja tarkoituksesi oli siis nimen omaan alleviivata näitten termien "loogisuutta", vai kuinka? 8D
En alleviivaa mitään, mutta bemaksissahan toi on ihan looginen, eikö? Skedeykseen se on lainattu, koska se kuulostaa siistimmältä, ku "wheelie." Vai hei menikö sullaki nyt pätemisen tarve luetun ymmärtämisen edelle? Se "nostat keulan ilmaan käsin" liitty edelliseen lauseeseen, joka käsitteli BMX:ää.

Kas, pätemisen tarve mainittu. :slight_smile:
Mut ihan hyvinhän sä näemmä aloit jo itsekin päästä jyvälle tosta kokonaislogiikasta jota oot havainnoinut ja auliisti jakanut. ;D

mankkis - 19:20, 26.10.2020 » Meni kyllä täysin ohi mitä avioliitossa elämisellä on tekemistä luottokorttibikepackingin kanssa? Tuon maalaamasi skenarion voi toteuttaa yhtä hyvin ystävän, kumppanin, naapurin tai vaikka lemmikin kanssa.
Yksinkertaisesti sitä, että kun jälkikasvulle kerrankin saa jonkun hoitajan, niin - omassa tapauksessani - vaimoni houkutteleminen luottokorttityyliselle pyöräretkelle on huomattavasti helpompaa ja parisuhteen hyvinvoinnin kannalta tuloksellisempaa kuin metsäretken yrittäminen.

Mitä “keskinkertaisuuteen” tulee, niin luultavasti keskinkertaisempaa olisi, että lähtisin yksin tai kaverin tai kenen tahansa muun kuin vaimon kanssa, mutta voin olla väärässäkin.

Lumikko - 9:42, 1.6.2020 » Vois mennä inhokkitermeihinkin mutta "vaihteeton". Joka ikisessä polkupyörässä on vähintään yksi vaihde. Jopa penny farthingeissa.
Tämä onkin kutkuttava termistö. Vaihteisto ja [s]vaihe[/s] vaihde. Kaikissa polkupyörissä on vaihteisto, ja vaihteistoissa on eri määrä vaihteita. Vaihteisto on voimansiirtolaitteisto ja vaihde on sen välityssuhde. Pennyfarthingeissa voimalähde kytkeytyy suoraan "pyörään". Onko siinä vaihteisto ja vaihde? Onko siinä suoravetolaite?

(Edit. Ja täähan ol siis lähinnä stenulle)
Mä en nyt lähe tähän enää yhtään.
Mitään pahaa en kelleen tarkottanu.
Rautalangasta vääntämisen suohon ei just nyt ole aikaa alkaa vajoamaan.
Pahoittelen epäselvää ulosantiani.
Täytyy vastaisuudessa koittaa skarpata lujemmin.
Lystikästä päivää kaikille yv-olennoille ja henkilöitymille!

MatoFakiiri - 7:56, 27.10.2020 » Mut ihan hyvinhän sä näemmä aloit jo itsekin päästä jyvälle tosta kokonaislogiikasta jota oot havainnoinut ja auliisti jakanut. ;D
Siis mulla ei ole koskaan ollut mitään epäselvyyttä sen logiikan puutteesta, joten varmaan siksi ulosantini ei ollut kaikkein selkeintä. En vaan osaa aina asettua muiden asemaan kommunikoidessani.
MatoFakiiri - 8:04, 27.10.2020 » (Edit. Ja täähan ol siis lähinnä stenulle) Mä en nyt lähe tähän enää yhtään. Mitään pahaa en kelleen tarkottanu. Rautalangasta vääntämisen suohon ei just nyt ole aikaa alkaa vajoamaan. Pahoittelen epäselvää ulosantiani. Täytyy vastaisuudessa koittaa skarpata lujemmin. Lystikästä päivää kaikille yv-olennoille ja henkilöitymille!
Ei siis ollut tarkoitettu mitenkään kritiikiksi. Ymmärsin kyllä, mitä ajoit takaa. Tarkoituksena oli lähinnä avata sitä, että "keskinkertainenkin" tarkoittaa eri asioita riippuen, mistä näkökulmasta sitä määrittelee. Itse en pidä keskinkertaisena sellaista parisuhdetta, missä käydään yhdessä pyöräretkillä. Minulle paljon keskinkertaisempi on sellainen parisuhde, missä minä lähden kavereiden kanssa metsään bikepackaamaan ja vaimo lähtee omiensa kanssa tekemään jotain muuta. Siksi luottokorttibikepackinkin on mielestäni kaikkea muuta kuin noloa.

Ei se avioliitto varmaan ole vaatimus luottokorttiretkeilyn toteuttamiseen, näin sen Stenun osalta ihan vaan omakohtaisena huomiona joka hänellä on osa palettia.

Asbin näkemys manual-termin etymologiasta lienee pätevin, keula siis nostetaan ylös ja pidetään ylhäällä ilman polkaisuvoimaa manuaalisesti.

^sori nillitys, mutta manuaalioppaissa sanotaan että kädet on suorana ja ne vaan “välittää” vipuvarren voiman joka tulee oikeesti lantiosta :slight_smile: eli käsien lihaksilla ei varsinaisesti riuhdota keulaa ylös.