Pyörämekaanikko X Uber

rustbadger - 20:39, 24.3.2019 » En lähde nyt kommentoimaan muita elementtejä mutta halusin vain sanoa, että näen tässä taustalla yhden tosi hyvän jutun: Nykyään on tehty ihan tosi helpoksi heittää asioita pois ja ostaa uutta tilalle. Tää vois olla yks sellainen palvelu, jolla asioiden korjauttamista pois heittämisen sijaan tehdään yhtä helpoksi. Se olisi mielestäni laajemminkin hyvä etenemissuunta.
Tämä on tärkeä pointti ja ajan henki on tosiaan tällaiselle myönteinen = autoilua ja kerskakulutusta halutaan hillitä. Tämä palvelee kumpaakin pyrkimystä.
makko - 20:42, 24.3.2019 » Ainakin omassa tuttava/sukulaispiirissä ei-harrastajat on yleensä semmosia että "miks tuota nyt huoltamaan ku se toimii vielä" ja sitku sillä ei enää fyysisesti voi ajaa ja huoltaminen maksaisi useita satasia koska puol pyörää pitäis uusia niin alkaa se "no mut miks huoltaisin ku sittarista/prismasta saa uuden samalla hintaa".
just näin se menee pääsääntöisesti kaikkialla! ja ihan vaan sen takia kun on pienet ylläpitokorjaukset jätetty väliin. tarvittaisiin siis kovasti markkinointia sille ensihuollolle/vuositarkastukselle/ihanmiksihaluaasennimetäkään. kun ei se uusi pyörä (merkkiä X) välttämättä ole parempi kuin kunnolla huollettu "vanha" pyörä (merkkiä Y).

Lukematta koko topia läpi, ensimmäisenä omaan mieleen iski joku liikkuva huoltamo, eli samaan tyyliin kun on näitä kaikenmaailman putkimiehiä, niin miksipä ei isossa pakussa kulkeva huoltopiste? Siihen kylkeen sitten pieni määrä tarpeellista myyntiartikkelia.

Mainontaan toki täytyisi panostaa, jotta poppoo tietäisi että torilla on huoltoauto käymässä. Siinä voisi sitten olla esim. first come first serve -tyyppinen pikahuolto. Yksi vaihtoehto olisi myös kulkea vaikkapa esikaupunkialueilla kulkukauppiaan tavoin kyselemässä pyörien huoltotarvetta/romuja. Myös julkiiin pyöränsäilytyspaikkoihin voisi jättää tiedotteita.

Itse näen romujen korjauksen tärkeäksi, mutta tokihan se ei ole taloudellisesti niinkään järkevää. Mutta niinkuin edellä mainittiin, jotain “romujen” vientiä ja sittemmin huoltoa/myyntiä voisi myös samalla harrastaa.

Autossa pitäisi toki olla myös nettikauppamahdollisuus, eli vähän kuin Bilteman tyyliin pääte, jolla asiakas voi selata ja myös tilata tuotteita, tarvittaessa yrittäjän/toimijan avustuksella. Samalla asiakasta voisi opastaa valinnoissaan. Tuossa saataisiin hieman siltaa siihen paskamaisen asiantuntemattomammassa kivijalkaliikkeessä asioimisen ja nettikauppojen loputtoman suon selaamisen välille.

Siinäpä muutama ajatus.

EDIT: OT: Niin ja varsinkin omakotitaloaluella on tullu kiinnitettyä huomiota siihen, että pyörät lojuu pihalla tai lumihangessa miten sattuu. Eräskin tapaus oli, kun hain käppäisen mtb -pösön niin perheen pää oli hommannut uudet Helkamat kakaroille. Siinä ne sateessa seisoivat ja tyyppi vielä alkoi hieman esittelemään pyörää. Ketju aivan ruosteessa ja kaikenlaista alkavaa vikaa jo havaittavissa. Hieman meinasi sylettää. Yhden sukulaisen perheessä varsinkin äiti vaihtoi pyörää vähän väliä ja joskus tuntui että miksi sillä on taas uusi pyörä. No, kaikki niiden pyörät seisoi pihalla kesät talvet. Ja niitä oli paljon.

Mkhanik - 22:31, 24.3.2019 » Lukematta koko topia läpi, ensimmäisenä omaan mieleen iski joku liikkuva huoltamo, eli samaan tyyliin kun on näitä kaikenmaailman putkimiehiä, niin miksipä ei isossa pakussa kulkeva huoltopiste? Siihen kylkeen sitten pieni määrä tarpeellista myyntiartikkelia. Mainontaan toki täytyisi panostaa, jotta poppoo tietäisi että torilla on huoltoauto käymässä. Siinä voisi sitten olla esim. first come first serve -tyyppinen pikahuolto.
Kuvailit juuri palvelun nimeltä Yeply

Katos perkelettä. Hieno homma. Harmi vaan että näitä tarttis muuallakin kuin pk-seudulla.

Olen työkseni ajanut, kasannut ja korjannut niin polkupyöriä kun niitä ihanan pöhiseviä applikaatioitakin enkä keksi mitä lisäarvoa tästä sovelluksesta olisi kellekään muulle kuin Pääomalle (jos sillekään). Kuskina/mekaanikkona en halua alkaa diagnosoimaan vikoja tärähtäneen ja hämärän nds-failin ja loppukäyttäjän suorittaman arvion perusteella. Vielä vähemmän haluan elantoni riippuvan loppukäyttäjän teknisistä taidoista.

Pyörien korjaukseen kykenevänä vakituisesta tulosta nauttivana konttorirottana haluan silti korjata lähinnä omia/tuttujen pyöriä ja käyttää vapaa aikani johonkin muuhun kuin pienen lisätienestin hankintaan. Yhtälailla haluan estää maailmaa kehittymästä suuntaan jossa joku muu joutuisi kasailemaan elantonsa milloin minkäkin alan Ubereista.

Älypuhelimen käyttäjänä en halua asentaa sovellusta jota arvioin käyttäväni kerran, korkeintaan pari vuodessa enkä todellakaan halua syötellä tälläisiin sovelluksiin maksukorttitietojani. Milleniaalina en ymmärrä myyttiä telekommunikaation vaikeudesta vaan todellakin suosisin rappukäytävään ilmoitustaululle puhelinnumeronsa jättänyttä mekaanikkoa tälläisen yli ja oman sukuni IT-helpdeskinä tiedän ettei sellaista käyttöliittymää olekaan jonka puhelintaan ainoastaan viestittelyyn ja soitteluun käyttävä loppukäyttäjä ylipäätään haluaisi ymmärtää (ja näiden osuus väestöstä on suurempi kuin luulet).

Olen toki kertakäyttökulttuurin kitkemisen ja vanhan huoltamisen/korjaamisen puolesta, mutta tälläinen äppi ei estä yhtäkään Loop Coloradoa löytämästä loppusijoituspaikkaansa taloyhtiöiden pyöräkellareista. Yhteiskäyttöpyöriä tarjoavat palvelut, joiden pyörähuollosta vastaa vakipalkattu mekaanikko ratkaisee näitä ongelmia selkeästi paremmin ja kuten ketjussa aiemmin todettiin, nykyiset kaupunnifillaritkin taitavat tehdä tämän ihan hyvin.

Fillarivelho.fi:n (Helsinki) liikeidea perustui myös aluksi pari vuotta sitten isossa pakussa liikkuvaan huoltoon, mutta nyttemmin näyttää muuttuneen kivijalkahuolloksi, eli voi kuitenkin olla että kehitys vie siihen suuntaan.

walto - 23:14, 24.3.2019 » Älypuhelimen käyttäjänä en halua asentaa sovellusta jota arvioin käyttäväni kerran, korkeintaan pari vuodessa [b]enkä todellakaan halua syötellä tälläisiin sovelluksiin maksukorttitietojani.[/b]
komp

Jos tämmöistä palvelua kaipaisin, niin kirjottaisin vaan googleen “liikkuva pyörähuolto (paikkakunta)”.

Skaalautuvuus ilmeisesti tarkoittaa tässä sitä, että palvelun voi kopioida helposti toiselle maantieteelliselle alueelle? Ottaen huomioon miten triviaali tekninen ominaisuus on kyseessä, niin sen mainitseminen näin monta kertaa on varsin epäilyttävää.

Eli voi vittu mitä slushibingoa.

Noin muuten tommonen co-operative ruokavälitysplatformi käyny pari kertaa mielessä. Se vaan ei skaalaudu huoltobisnekseen kauhean hyvin, koska tarjotun palvelun laadun takaaminen on hitosti vaikeampaa.

Sitäpaitsi korkean pyöräkulttuurin maissa kivijalkakorjaamo voi hyvin.

Skaalautuvuus sanana lienee semmoinen pöhinävihje että ns alustan voi vaivatta perustaa myös heikompien työehtojen maihin, jos täällä alkaa kuulua rutinaa jostain vakuutuksista ja tyel-maksuista

Jos tällaisesta omasta mielestäni aivan fiksusti toteutetusta palvelusta haluaa vaihtaa kokemuksia niin suosittelen huutelemaan Ty’n (NiceBike) suuntaan. Kaveri löytyy täältäkin foorumilta muisaakseni thefootdown nimimerkin takaa.
Tälle löytyy myös oma topic: Nice Bike liikkuva pyörähuolto - Pyöräkaupat - Yksivaihde.net

Lähtökohtaisesti vituttaa pakkoyrittäminen - jos bisnes ei ole niin kannattavaa, että työntekijöille on varaa maksaa lakisääteiset edut, vaan ne kierretään freelancer-soppareilla, niin en toivo muuta kuin epäonnea.

Jos tuota aikamme halveksuttavaa trendiä ei tässä oteta käytäntöön, niin full support.

Ei tällaisen konseptin tarkoituksena liene toimia kenenkään pääasiallisena toimeentulona, vaan tarjota mahdollisuus tehdä keikkaa, jos siltä tuntuu eli en nyt kyllä allekirjoita noita pakkoyrittämis- /sweatshop- / riistopyrkimysargumentteja.

Onko siis keskeinen viesti se, että jos tällainen platformi tehtäisi, niin

a) kaikki fyrkka pitäisi mennä mekaanikolle suoraan lapaan;
b) se on turha ja käyttökelvoton joka tapauksessa;
c) kyse on riistosta, jos mekaanikko ei ole työsuhteinen;
d) kyse on joka tapauksessa epäilyttävästä ajatuksesta; ja kirsikkana kakun päälle
e) homma kaatuu jo siihen, että kukaan tervejärkinen ihminen ei (i) lataa ainakaan lisää sovelluksia puhelimeensa tällaisiin tarpeisiin tai (ii) ainakaan herranjumala syötä maksukortti- tai tilitietojaan sinne.

Olenko ymmärtänyt oikein?

Olet.

Eipä muuta ku tsenppiterkut, lanka lukkoon ja etiäppäin!

Parhaat palvelut on perinteisesti rakennettu alhaalta ylöspäin, eli nyt kevään sesongin koittaessa suosittelen koittamaan tätä hieman yksinkertaistettuna. Jätät ensin sen äpin pois välistä, ja käyt tarjoamassa palveluasi johonkin naapuritaloihin käteismaksulla tai mobilepaylla.

Sen jälkeen on helpompi edetä kun sulla on joku ajatus koko palvelun toiminnasta ja on näyttää vähän lukujakin mahdollisille yhteistyökumppaneille.

ihan pirtsakka avaus kuitenkin, ei siinä mtn, mun puolesta voidaan jatkaa

olemassa olevilla kivijalkahuolloilla saattaa olla kans mahdollisuus kuljettaa tavaroita autolla, ja jotkut kai jopa tarjoavat tällaista palvelua asiakkaille eri hintaan

ei välttämättä, mutta silloin pitäisi TYÖNANTAJAN/FIRMAN tarjota kaikki muukin tarvittava välineistö eikä vain jotain äppiä (ts. haittaohjelmaa työn hidasteeksi?)

Partatera-Pietari - 11:14, 25.3.2019 » Ei tällaisen konseptin tarkoituksena liene toimia kenenkään pääasiallisena toimeentulona, vaan tarjota mahdollisuus tehdä keikkaa, jos siltä tuntuu ...
Just tällasilla argumenteilla perustellaan miten on ihan ok luoda työmarkkinoiden rinnalle ihan uus pelikenttä, jossa työnantajan ei tarvi maksaa saikkurahaa tai mitään muutakaan minkä puolesta on työntekijät taistellu viimiset sata vuotta.

Tää wolt-ajattelu valuu koko ajan uusille aloille ja pidän pelottavana kehityssuuntaa, jossa kohta työnhakijalla ei oo enää työpaikkoja mitä hakea, vaan alasta riippumatta tarjollla on vaan turvattomia friikkupestejä.

Ei jatkoon.

ps. Idea sinänsä ihan hyvä ja kannatettava, noin niiku muuten.

Voispa ottaa raksalle töihin nopeasti ja helposti ohikulkijoita freelancereina niin ei tarttis ite olla vastuussa mistään.

eiköhän tohonki joku äppi keksitä