Pyörämekaanikko X Uber

Jos nyt oikein tulkitsen, niin suurin kritiikki kohdistui seuraaviin juttuihin:

  1. Kivijalat uhattuna → ei välttämättä, tästä voi hyötyäkin ja hyvä kivijalka varmaan pistää kampoihin palvelun tasossa, jossa taas pyöräilijä voittaa. Jos kivijalka lopettaa toiminnan tällaisen palvelun myötä, onko syy oikeasti tällainen palvelu? Jos on, niin sittenhän tälle on kysyntää?
  2. Mekaanikko joutuu roplaamaan paskaa roudassa ja rospuutossa mitättömällä korvauksella → Jos palvelu perustuisi tällaiselle lähtökohdalle, sitten olisi palvelumuotoilu ja bisnesajatus juosten kustu. Ei kukaan lähtisi sellaisilla ehdoilla mekaanikoksi ja toisaalta jos asiakaskunnaksi hakeutuisivat paskojen raatojen omistajat, nämä saadaan kitkettyä hinnoittelulla. Tällaista asiakaskuntaa ei tavoitella, vaan tavallista pyöräilijää, joka ei jaksa viedä pyörää pajalle.
  3. Asiakkaiden kanssa tapellaan hinnasta ja muista urakan ehdoista → ks. edellä. Jälleen kyse siitä, miten palvelun suunnittelee.
  4. Helsingissä tai koko Suomessa ei riitä asiakkaita → Voi olla, mutta tämä pitäisi viedä Euroopan suuriin pyöräilykaupunkeihin mahdollisimman pian. Eli skaalaa pitää ajatella isommin.

Mukava lukee bisnesjuttujaki välillä.

Tuntuu, että se suurin ongelma on sen pyörän vieminen kauas korjaamolle.

Eikö olisi kaiken helpoin kehittää vaikka Uberin kanssa joku lisäpalvelu Uber Eatsin tapaan, jossa Uber kuski vaan hakee pyörän ja vie sen jollekin partnerikorjaamolle?

Kaikki maksuliikenne tietty Uberin kautta.

Sitä en tiedä, että miten me tästä kääritään massit, ilman että Uber vaan varastaa sen “:D”

Mull Dundane - 20:00, 24.3.2019 »

nimenomaan ja siinähän se yleinen ongelma onkin. tässä maassa myydään aika paljon pyöriä 300€ hinnalla joita hetken perästä tarvitsisi korjata 200€ summalla. ja sekin on korjaavalle taholle pelkkää persnettoa. ja maksavalla taholla on ymmärrettävästi asian suhteen useimmiten ymmärrys vähissä. näin kärjistettynä.

tässä maassa myydään aika paljon pyöriä 300€ hinnalla -> nimenomaan. Tällainen tyyppi voisi ostaa joskus palvelua ja jos näitä on ”aika paljon” niin sitten voisi olla joskus kysyntää?

Ennen kuin niihin on syntynyt tarve korjata 200 eurolla eli ennen kuin ne hylätään/myydään, niin varmaan siinä on pariin kertaan ollut tarve korjata 50 eurolla. Jos sinä saisit 50 eurosta 38 euroa, olisiko se riistämistä? Heitin tämän hatusta ajatuksella, että tuosta 12 eurosta katettaisi maksuliikennekulut yms. ja joku profitti alustalle? Tässä suhteessa sen jaon pitäisi olla eli 75/25.

En lähde nyt kommentoimaan muita elementtejä mutta halusin vain sanoa, että näen tässä taustalla yhden tosi hyvän jutun: Nykyään on tehty ihan tosi helpoksi heittää asioita pois ja ostaa uutta tilalle. Tää vois olla yks sellainen palvelu, jolla asioiden korjauttamista pois heittämisen sijaan tehdään yhtä helpoksi. Se olisi mielestäni laajemminkin hyvä etenemissuunta.

Mull Dundane - 20:00, 24.3.2019 »

nimenomaan ja siinähän se yleinen ongelma onkin. tässä maassa myydään aika paljon pyöriä 300€ hinnalla joita hetken perästä tarvitsisi korjata 200€ summalla. ja sekin on korjaavalle taholle pelkkää persnettoa. ja maksavalla taholla on ymmärrettävästi asian suhteen useimmiten ymmärrys vähissä. näin kärjistettynä.

Ei oo kyl kärjistetty yhtään :D
Partatera-Pietari - 20:26, 24.3.2019 »
Mull Dundane - 20:00, 24.3.2019 »

nimenomaan ja siinähän se yleinen ongelma onkin. tässä maassa myydään aika paljon pyöriä 300€ hinnalla joita hetken perästä tarvitsisi korjata 200€ summalla. ja sekin on korjaavalle taholle pelkkää persnettoa. ja maksavalla taholla on ymmärrettävästi asian suhteen useimmiten ymmärrys vähissä. näin kärjistettynä.

tässä maassa myydään aika paljon pyöriä 300€ hinnalla -> nimenomaan. Tällainen tyyppi voisi ostaa joskus palvelua ja jos näitä on ”aika paljon” niin sitten voisi olla joskus kysyntää? Ennen kuin niihin on syntynyt tarve korjata 200 eurolla eli ennen kuin ne hylätään/myydään, niin varmaan siinä on pariin kertaan ollut tarve korjata 50 eurolla. Jos sinä saisit 50 eurosta 38 euroa, olisiko se riistämistä? Heitin tämän hatusta ajatuksella, että tuosta 12 eurosta katettaisi maksuliikennekulut yms. ja joku profitti alustalle? Tässä suhteessa sen jaon pitäisi olla eli 75/25.
Ainakin omassa tuttava/sukulaispiirissä ei-harrastajat on yleensä semmosia että "miks tuota nyt huoltamaan ku se toimii vielä" ja sitku sillä ei enää fyysisesti voi ajaa ja huoltaminen maksaisi useita satasia koska puol pyörää pitäis uusia niin alkaa se "no mut miks huoltaisin ku sittarista/prismasta saa uuden samalla hintaa".

Toki toivon ettei kaikki ole samanlaisia ihmisiä ja ehkä tämmöisellekin palvelulle olisi ostajansa :smiley:

e: ja siis, dumailusta huolimatta toivon että jos tällainen palvelu mahollisesti tulee niin se oikeesti olis sekä tekijälle että ostajalle reilu ja kysyntää olisi, mulla vaan on pelkoni varsinkin kun puhutaan freelanceista ja alustatalouksista.

Mielestäni parempi palvelu olisi pyörävarastossa lojuvien pyörien ostopalvelu jonka voi tilata noutamaan pyörän sovitulla summalla pois. Sitten se romu korjataan ja myydään eteenpäin pienellä voitolla joka sitten päätyy takaisin varastoon lojumaan.

criticalm - 20:25, 24.3.2019 » Mukava lukee bisnesjuttujaki välillä. Tuntuu, että se suurin ongelma on sen pyörän vieminen kauas korjaamolle. Eikö olisi kaiken helpoin kehittää vaikka Uberin kanssa joku lisäpalvelu Uber Eatsin tapaan, jossa Uber kuski vaan hakee pyörän ja vie sen jollekin partnerikorjaamolle? Kaikki maksuliikenne tietty Uberin kautta. Sitä en tiedä, että miten me tästä kääritään massit, ilman että Uber vaan varastaa sen ":D"
Niin, onhan sekin aina ajatus, mutta varmaan se varastetaan siinä vaiheessa, kun sitä ehdottaa, jos katsovat toimivaksi. Ehkä Uberin näkökulmasta tällainen homma ei ole tarpeeksi välttämätöntä ja tarpeeksi useasti tapahtuvaa (vrt. liikkuminen ja syöminen) jotta siinä olisi niille riittävästi rahaa käärittäväksi.

Idean voi toki aina varastaa eli sitä ei varsinaisesti voi suojata. Lähdekoodi saa tietyissä tapauksissa tekijänoikeussuojan. Jos tietojenkäsittely- ongelmaan on olemassa vain yksi ratkaisu, johon päädytään mekaanisesti olosuhteiden pakottamana, koska se on ainut ratkaisu, ei tällainen ohjelma ilmennä omaperäistä luovaa panosta eikä siten yllä teostasoon. Teostasoon eivät myöskään yllä yksinkertaiset ohjelmistot, jotka koostuvat sarjasta yleisesti ammattilaisille tunnettuja, itsestään selviä komentoja. Teoskynnys on varsin matalalla, mutta siihen on rajoituksia.
Applikaation toteutus (applikaation toimivuus, visuaalinen ilme jne.) ratkaisee. Ulkoasun, logon yms. voi suojata ja näillä on iso merkitys. Kuten edellä tuotu esiin, joku muukin on tämän idean keksinyt. Jos onnistuisi toteutuksessa, niin siinä olisi sitten Uberinkin vaikeampi varastaa suoraan.

rustbadger - 20:39, 24.3.2019 » En lähde nyt kommentoimaan muita elementtejä mutta halusin vain sanoa, että näen tässä taustalla yhden tosi hyvän jutun: Nykyään on tehty ihan tosi helpoksi heittää asioita pois ja ostaa uutta tilalle. Tää vois olla yks sellainen palvelu, jolla asioiden korjauttamista pois heittämisen sijaan tehdään yhtä helpoksi. Se olisi mielestäni laajemminkin hyvä etenemissuunta.
Tämä on tärkeä pointti ja ajan henki on tosiaan tällaiselle myönteinen = autoilua ja kerskakulutusta halutaan hillitä. Tämä palvelee kumpaakin pyrkimystä.
makko - 20:42, 24.3.2019 » Ainakin omassa tuttava/sukulaispiirissä ei-harrastajat on yleensä semmosia että "miks tuota nyt huoltamaan ku se toimii vielä" ja sitku sillä ei enää fyysisesti voi ajaa ja huoltaminen maksaisi useita satasia koska puol pyörää pitäis uusia niin alkaa se "no mut miks huoltaisin ku sittarista/prismasta saa uuden samalla hintaa".
just näin se menee pääsääntöisesti kaikkialla! ja ihan vaan sen takia kun on pienet ylläpitokorjaukset jätetty väliin. tarvittaisiin siis kovasti markkinointia sille ensihuollolle/vuositarkastukselle/ihanmiksihaluaasennimetäkään. kun ei se uusi pyörä (merkkiä X) välttämättä ole parempi kuin kunnolla huollettu "vanha" pyörä (merkkiä Y).

Lukematta koko topia läpi, ensimmäisenä omaan mieleen iski joku liikkuva huoltamo, eli samaan tyyliin kun on näitä kaikenmaailman putkimiehiä, niin miksipä ei isossa pakussa kulkeva huoltopiste? Siihen kylkeen sitten pieni määrä tarpeellista myyntiartikkelia.

Mainontaan toki täytyisi panostaa, jotta poppoo tietäisi että torilla on huoltoauto käymässä. Siinä voisi sitten olla esim. first come first serve -tyyppinen pikahuolto. Yksi vaihtoehto olisi myös kulkea vaikkapa esikaupunkialueilla kulkukauppiaan tavoin kyselemässä pyörien huoltotarvetta/romuja. Myös julkiiin pyöränsäilytyspaikkoihin voisi jättää tiedotteita.

Itse näen romujen korjauksen tärkeäksi, mutta tokihan se ei ole taloudellisesti niinkään järkevää. Mutta niinkuin edellä mainittiin, jotain “romujen” vientiä ja sittemmin huoltoa/myyntiä voisi myös samalla harrastaa.

Autossa pitäisi toki olla myös nettikauppamahdollisuus, eli vähän kuin Bilteman tyyliin pääte, jolla asiakas voi selata ja myös tilata tuotteita, tarvittaessa yrittäjän/toimijan avustuksella. Samalla asiakasta voisi opastaa valinnoissaan. Tuossa saataisiin hieman siltaa siihen paskamaisen asiantuntemattomammassa kivijalkaliikkeessä asioimisen ja nettikauppojen loputtoman suon selaamisen välille.

Siinäpä muutama ajatus.

EDIT: OT: Niin ja varsinkin omakotitaloaluella on tullu kiinnitettyä huomiota siihen, että pyörät lojuu pihalla tai lumihangessa miten sattuu. Eräskin tapaus oli, kun hain käppäisen mtb -pösön niin perheen pää oli hommannut uudet Helkamat kakaroille. Siinä ne sateessa seisoivat ja tyyppi vielä alkoi hieman esittelemään pyörää. Ketju aivan ruosteessa ja kaikenlaista alkavaa vikaa jo havaittavissa. Hieman meinasi sylettää. Yhden sukulaisen perheessä varsinkin äiti vaihtoi pyörää vähän väliä ja joskus tuntui että miksi sillä on taas uusi pyörä. No, kaikki niiden pyörät seisoi pihalla kesät talvet. Ja niitä oli paljon.

Mkhanik - 22:31, 24.3.2019 » Lukematta koko topia läpi, ensimmäisenä omaan mieleen iski joku liikkuva huoltamo, eli samaan tyyliin kun on näitä kaikenmaailman putkimiehiä, niin miksipä ei isossa pakussa kulkeva huoltopiste? Siihen kylkeen sitten pieni määrä tarpeellista myyntiartikkelia. Mainontaan toki täytyisi panostaa, jotta poppoo tietäisi että torilla on huoltoauto käymässä. Siinä voisi sitten olla esim. first come first serve -tyyppinen pikahuolto.
Kuvailit juuri palvelun nimeltä Yeply

Katos perkelettä. Hieno homma. Harmi vaan että näitä tarttis muuallakin kuin pk-seudulla.

Olen työkseni ajanut, kasannut ja korjannut niin polkupyöriä kun niitä ihanan pöhiseviä applikaatioitakin enkä keksi mitä lisäarvoa tästä sovelluksesta olisi kellekään muulle kuin Pääomalle (jos sillekään). Kuskina/mekaanikkona en halua alkaa diagnosoimaan vikoja tärähtäneen ja hämärän nds-failin ja loppukäyttäjän suorittaman arvion perusteella. Vielä vähemmän haluan elantoni riippuvan loppukäyttäjän teknisistä taidoista.

Pyörien korjaukseen kykenevänä vakituisesta tulosta nauttivana konttorirottana haluan silti korjata lähinnä omia/tuttujen pyöriä ja käyttää vapaa aikani johonkin muuhun kuin pienen lisätienestin hankintaan. Yhtälailla haluan estää maailmaa kehittymästä suuntaan jossa joku muu joutuisi kasailemaan elantonsa milloin minkäkin alan Ubereista.

Älypuhelimen käyttäjänä en halua asentaa sovellusta jota arvioin käyttäväni kerran, korkeintaan pari vuodessa enkä todellakaan halua syötellä tälläisiin sovelluksiin maksukorttitietojani. Milleniaalina en ymmärrä myyttiä telekommunikaation vaikeudesta vaan todellakin suosisin rappukäytävään ilmoitustaululle puhelinnumeronsa jättänyttä mekaanikkoa tälläisen yli ja oman sukuni IT-helpdeskinä tiedän ettei sellaista käyttöliittymää olekaan jonka puhelintaan ainoastaan viestittelyyn ja soitteluun käyttävä loppukäyttäjä ylipäätään haluaisi ymmärtää (ja näiden osuus väestöstä on suurempi kuin luulet).

Olen toki kertakäyttökulttuurin kitkemisen ja vanhan huoltamisen/korjaamisen puolesta, mutta tälläinen äppi ei estä yhtäkään Loop Coloradoa löytämästä loppusijoituspaikkaansa taloyhtiöiden pyöräkellareista. Yhteiskäyttöpyöriä tarjoavat palvelut, joiden pyörähuollosta vastaa vakipalkattu mekaanikko ratkaisee näitä ongelmia selkeästi paremmin ja kuten ketjussa aiemmin todettiin, nykyiset kaupunnifillaritkin taitavat tehdä tämän ihan hyvin.

Fillarivelho.fi:n (Helsinki) liikeidea perustui myös aluksi pari vuotta sitten isossa pakussa liikkuvaan huoltoon, mutta nyttemmin näyttää muuttuneen kivijalkahuolloksi, eli voi kuitenkin olla että kehitys vie siihen suuntaan.

walto - 23:14, 24.3.2019 » Älypuhelimen käyttäjänä en halua asentaa sovellusta jota arvioin käyttäväni kerran, korkeintaan pari vuodessa [b]enkä todellakaan halua syötellä tälläisiin sovelluksiin maksukorttitietojani.[/b]
komp

Jos tämmöistä palvelua kaipaisin, niin kirjottaisin vaan googleen “liikkuva pyörähuolto (paikkakunta)”.

Skaalautuvuus ilmeisesti tarkoittaa tässä sitä, että palvelun voi kopioida helposti toiselle maantieteelliselle alueelle? Ottaen huomioon miten triviaali tekninen ominaisuus on kyseessä, niin sen mainitseminen näin monta kertaa on varsin epäilyttävää.

Eli voi vittu mitä slushibingoa.

Noin muuten tommonen co-operative ruokavälitysplatformi käyny pari kertaa mielessä. Se vaan ei skaalaudu huoltobisnekseen kauhean hyvin, koska tarjotun palvelun laadun takaaminen on hitosti vaikeampaa.

Sitäpaitsi korkean pyöräkulttuurin maissa kivijalkakorjaamo voi hyvin.

Skaalautuvuus sanana lienee semmoinen pöhinävihje että ns alustan voi vaivatta perustaa myös heikompien työehtojen maihin, jos täällä alkaa kuulua rutinaa jostain vakuutuksista ja tyel-maksuista

Jos tällaisesta omasta mielestäni aivan fiksusti toteutetusta palvelusta haluaa vaihtaa kokemuksia niin suosittelen huutelemaan Ty’n (NiceBike) suuntaan. Kaveri löytyy täältäkin foorumilta muisaakseni thefootdown nimimerkin takaa.
Tälle löytyy myös oma topic: Nice Bike liikkuva pyörähuolto - Pyöräkaupat - Yksivaihde.net

Lähtökohtaisesti vituttaa pakkoyrittäminen - jos bisnes ei ole niin kannattavaa, että työntekijöille on varaa maksaa lakisääteiset edut, vaan ne kierretään freelancer-soppareilla, niin en toivo muuta kuin epäonnea.

Jos tuota aikamme halveksuttavaa trendiä ei tässä oteta käytäntöön, niin full support.