Aloittelija kysyy fiksiin siirtymisestä

Mul on talvi/paskakelin fixis 40/16 eli 2,5. Melkeen sama ku sul. Just hyvä tollaseen rentoon rullailuun, ehkä alamäissä joutuu joskus vähä vatkaamaan liikaa joten voisin sulle suositella taakse yhtä hammasta pienempää.

Itse pidän fixiä parhaana työmatkoille, ainakin mun reitti on syksyllä/keväällä sellasta kurasuolapaskaa että kaikki jarrut aina tuhoutuu.

Keskustan pyöräteillä enää tuntuu turhalta vetää nastoilla. Täytyy kokeilla fiksailua, kiitti kommenteista!

Talvella fiksi on todella jees ku skidailukin on mukavan iisiä eikä ees kuluta renkaita. Noin muutenkin tykkään kaupunkioloissa siitä ettei tartte olla kädet jarruilla koko ajan.

Hyötysuhde on lausujan korvien välissä, jos vertaa vaparia ja fiksiä.

2,4 on ihan mainio välityssuhde talvifiksiin, oon ite ajanu paljon kevyemmilläkin väleillä kymmenen kilsan työmatkaa ja pidempiäkin siirtymiä muuten vaan. Keveillä välityksillä oppii pyörityksen paremmin, kun kadenssi nousee alemmissakin nopeuksissa.

2,4 kuulostaa mun korviini varsin tiukalta talvi-/kaupunkipyörään. Tai sit oon löysä.

Mutta joo, liukkailla on kivampi hiviiskellä fiksillä. Tuntee alustan liukkauden paremmin ja voi säätää nopeutta tarkemmin. Skidailu on mulle sellasta pikkupoikaleikkimistä - mitä ei tietysti pidä aliarvioidakaan.

Muista lukkorengas.

Talvifiksi haloo. Täällä mitään lunta oo enää missään ja autoradatki iha kuivia joka puolella.

Sellanen vielä tuli mieleen, että kummat on fiksissä paremmat: varvaskoukut vai sträpit?
Nyt on ollu varvaskoukut.

Kummatkin vissiin toimii ihan yhtä hyvin. Ite käytän sträppejä kun saa säädettyä hyvin ja tuntuu ohuenkin kengät läpi mukavammalta. Muovisia häkkejä kannattaa välttää koska itellä on kahet hajonnu kesken vetämisen

Konsta - 9:41, 24.2.2019 » Talvifiksi haloo. Täällä mitään lunta oo enää missään ja autoradatki iha kuivia joka puolella.
On lunta siellä-täällä ja polanteita.

Ja ne on ajoratoja huom - ei anneta niitä autoille.

Kalastaja-Kaarlolle kotiläksyks yksivaihteen selailua.

Ai tää oliki joku juttu.

No topikkiin vielä: varmaan joo piikkiä pienemmällä voit ajaa fiksillä ilman että jalat loppuu. Välityksen tiiät itekin, ja aloittelijalle voi liian jäykkä olla hyväkin, niin ei säikähä sitä pyörittymistä niin paljoa. Mut sit siihen tottuu.

JoelH - 9:49, 24.2.2019 » Sellanen vielä tuli mieleen, että kummat on fiksissä paremmat: varvaskoukut vai sträpit?
Luin tältä foorumilta että strapit + häkit olisi paras combo, mutta oleellisinta olisi että mitä valkkaatkin niin laita kunnolliset. Kaikkia kiinnitystyyppejä nimittäin tehdään lähes käyttökelvottoman huonoina.

Jos ei mene liian välineurheiluksi niin lukkopolkimet on parhaat. Maasto- ja citylenkkarit klosseilla on sentään ihan käveltävätkin eivätkä näytä välttämättä pahalta.

Siis just parhaitenhan fiksi sopii ajoissa töihin ehtimiseen. Muutenki vitu siisti vetää semmosta.

sellanen sivuhuomio vielä, että fiksiin joutuu hetken totutella. Älä tuomitse vielä edes viikon perusteella, sanon mä.

JoelH - 9:49, 24.2.2019 » Sellanen vielä tuli mieleen, että kummat on fiksissä paremmat: varvaskoukut vai sträpit? Nyt on ollu varvaskoukut.
Mä tykkäsin [Power Grip](https://velohobo.files.wordpress.com/2011/06/pgpedalsmall.jpg) -remmeistä. Mun mielestä ne on järkevät. Monen mielestä eivät.

Remmejä ja varvaskoukkuja kokeilleena ja lukkopolkimia testanneena niin tulos on fixillä selvä: lukkopolkimet. Niiden poljintuntuma on ylivertainen ja irroituksen oppii nopeasti. Huonona puolena on, että on pakko pitää pyöräilykenkiä. Mutta kuten yllä todettiin, niitä on hyviä ja käveltäviä olemassa.

Eihän tossa kyllä montaa euroa häviä kokeillessa, jos kiekko on sopiva niin ratas ja lukkorengas, aika halvalla irtoaa.
Jos ei maistu niin kääntää takaisin. Jarrut jos jättää vielä aluks niin ei ole paljon vaarojakaan.

No niin, sopiva ketju mun rolleriprojektiin. Eli tehdäänkö siitä fiksi vai sinkula. Sinkula olin ajatellut mutta fiksimahdollisuus on alkanut enemmän kiinnostaa jos se vaan sopii mun arkiajoihin.

Eli projektina on rento kulkine jolla hoituu:
-17km työmatkat
-lapsikärryn veto
-vanhemman lapsen seurana pyöräily.

Ongelma on se, että oon vähän nössö liikenteessä. Lukkopolkimien kanssa oon vetäny useamman vuoden, mutta edelleen jännittää tiukat käännökset ja talviliukkaat. Puhumattakaan Turun keskustasta, missä on sähköpotkulaudat ja muut pyöräilijät odottamattomine muuveineen.

Miten hoituu fiksillä tälläiset tilanteet missä pitäis mennä hiljaa ja pystyä pysähtymään yllättäen? Lasten kanssa pitäis vielä näyttää esimerkkiä ja mennä tismalleen liikennesääntöjen mukaan.

Vähän kyllä fiilis, että tuossa käyttötarkotuksessa sinkula vois olla parempi. Koskaan en ole lapsikärryä vetänyt, mutta jotenki ahistaa ajatus siitä ja kiinteestä. Aina on onneks flipflop vaihtoehto, jollon aika vähällä vaivalla voi vaihdella molempien välillä.

Mä taas sanoisin et jos fixed gear kiinnostaa niin fiksiks vaan, pidät etujarrun pyörässä niin kynnys on täysin ylimentävä. Kärryn vetäminen fiksirollerilla ei oo ongelma, kaks viimestä talvee oon vedelly kärryä päiväkotiin omallani, usein vituttaa enemmän ku potentiaalisella vaihdepyörällä mutta eteen päin kulkee no matter. Paljaan maan keleillä on mun mielestä sit ihan sama millä vetää mut niillä keleillä täällä mennään macride-vaakaputkisatulasysteemillä (joka muuten on hemmetin hyvä ja ollu meillä ainaki totaalisesti täysläppähintansa arvonen!). Toki helpommalla pääsee jos on vapaaratas ja 1000 vaihdetta mut sit kai ei fiksihommat edes kiinnostais jos helpollapääsy ois pääasiallinen motivaattori. En yleisesti hahmota mitään erityistä ongelman aihetta fiksi+kärry kombolla jos on etujarru joka pelaa. Näitä varmaan hahmottaa lähinnä sellaset tyypit jotka ei ikinä hommaa oo kokeillu. :stuck_out_tongue:

Oma näkemys on että hitaissa vauhdeissa ja pysähdyksissä - ja kaupungissa ylipäätänsä - kontrolli on nimen omaan parempi kun polkimilla on koko ajan tatsissa liikkeeseen eikä oo sellasta väljää tuntumaa pyörään mitä vapaarattaalla ajaessa, mut varmaan jonkin verran saa ajaa ennenku on samaa mieltä. Hetki siinä varmasti menee tottuessa, mut sama pätee mihin tahansa uuteen motooriseen toimintaan.

Muistan ku ite alotin fiksillä, ekat puoltoista viikkoo olin että mitä paskaa tää on, sen jälkeen en oo hirveesti enää muilla pyörillä ajanu. :smiley:

2 Likes