Valtio / Πολιτεία / res publica

No kyseessähän oli tuollainen heitto, kun tuolla twitterissä, mistä nuo kaikki käyrät on peräisin, oli homman nimi kauhistella huoltosuhdetta.
Homma lähti liikkeelle siitä, että tiesikö porukka, että vain reilu 43% suomalaista on töissä.

Siihen sitten vielä nämä perinetiset ek-peesaajajantterit, jotka siinä hämästeli vielä sitä, kuinka tuostakin 43% sta on suuri osa julkisen puolen työpaikoissa, joissa palkat maksetaan verorahoista ja sitä OIKEAA työtä, joka kaiken kustantaa, tekee vain hyvin kapeaharteinen orjaporukka.

Pöyristyjiltä jäi huomaamatta, että julkisen sektorin palveluiden varassa pyörii myös yksityinen hyvin pitkään. Meillä kun infra ja koulutus esimerkiksi on pitkälti täysin julkisen rahoituksen varassa ja ilman niitä olis yksityisen sankareillakin hankalaa tuottaa kovin tehokkaasti.

Kestävyyspuolesta Tutamin kanssa tismalleen samoilla linjoilla. Ei kestä elinympäristö nykyistä tehokkuutta. Monia resursseja on yllinkyllin ja tasaisempi jako takaisi kaikille mukavat oltavat.
Toivottavasti paineet talousärjestelmän uusinatamiseen kasvavat riittävästi. Pahalta vaan näyttää esimerkiksi maataloussektorilla, missä omatkin etujärjestömme lobbaavat vahvasti nousevaa kasviproteiinituotantoa ja tuotteistamista vastaan tyhjänpäiväisellä nimijankkauksella EU:ssa. Samat tahot ajavat lihantuotannot tukemista, tehometsätaloutta ja sama puolue holtitonta kaivosteollisuutta.

Kotimainen teollisuus on kansainvälisesti mitattuna suhteellisen puhdasta, mutta ei ainakaan metsäteollisuus kestä kriittistä tarkastelua. Metsäteollisuuden teollisuulaitosten päästöpuoli on kansainvälisessä vertailussa ihan hyvällä tasolla, mutta raaka-aineen tuotanto on aiheuttanut ja aiheuttaa edelleen mittavia haittoja metsäluonnolle ja vesistöille. Uusi metsälaki oli askel väärään suuntaan latvapurojen suojelun osalta, kun suoja-alueet pienenivät ja ojituksiinkin saa edelleen valtion tukea jopa 60 % kustannuksista.
Päätehakkuu oli ainoa laillinen metsänmyyntitapa vuoteen 2014 asti, eikä siinä kauheasti ole edistystä sen jälkeen tullut, joskin onneksi aivan viimeaikoina on kuulunut parempia signaaleja. Kansalaisaloite avohakkuiden lopettamiseksi valtion mailla oli hyvä, mutta hylättiin. Turpeen käyttöä ei kyetä rajaamaan riittävästi ja vähätkin rajaukset sössitään sillä, että rahkasammalen nosto on lisääntynyt, eikä siihen tarvita edes ympäristölupaa, mikä on aivan hullua.
Aikaisemminkin olen avautunut metsäsektorin viherpesusta, eikä se ainakaan ole vähentynyt. Puuta pitäisi olla eniten ikinä ja kasvatusmenetelmät maailman parhaat, mutta silti edelleen hakataan valtion maillakin vanhoja metsiä, joita olisi tärkeämpää suojella lajikadon ehkäisemiseksi. Hakataan myös niillä alueilla, jossa on paljon virkistys- ja matkailukäyttöä, joka luonnollisesti kärsii hakkuusta. Valtio saa kertaluontoisen rahatukon hakkuusta ja sen jälkeen uudistuskuluja vuosikymmeniä. Samalla se menettää matkailualan verotuottoja.

Kaivoslakiuudistus on aivan hirveä sotku.
Niin hienoja kun sähköautot ovatkin, ei sekään ongelmatonta ole. Eikä sähköpyöräily, usein vaihtuvat älylaitteet, korjauskelvottomat kodinkoneet…

Aika isoja muutoksia tosiaan tarvitaan systeemitasolla, että päästään kestävään tuotannon ja kulutuksen tasoon.

tutam - 14:25, 21.10.2020 » Mutta sen uskallan väittää, ettei loputonta kasvua tavoitteleva talousjärjestelmä ole kestävällä pohjalla, vaan sotii jo ihan fysiikkaa vastaan ja se on taistelu, jota ei nähdäkseni voi voittaa.
on olemassa kahdenlaista kasvua. kasvua siitä, että saadaan joku homma tehtyä pienemmällä vaivalla/energialla ja sitten sitä että tuutataan vaan säätimestä tuotantolinja kovemmalle ja tuotetaan enemmän. luonnollisesti kasvuvauhti tippuu mateluksi jos tai siis kun tuosta jälkimmäisestä pitää luopua jos ajatellaan pitkällä tähtäimellä. mutta kasvusta ideana ei kannata luopua. koska se ajaa asioita pohjimmiltaan aina eteenpäin jos vaan ympäröivä systeemi osaa ohjata touhua fiksuun suuntaan.

esimerkiksi kasviproteiinin tekeminen ihmiselle ruoaksi on kasvua. tarvitaan vähemmän kaikkea sen tuottamiseen eli resursseja säästyy tuotannosta ja kokonaisuudessaan energiankulutus romahtaa murto-osaan samaan aikaan kun ei kosketa lainkaan siihen hommaan mitä tavoitellaan eli ihmisen energiansaantiin. kyllähän tuo on kriisi lihantuottajille, mutta ei kai sitä sellaista kestävää tulevaisuutta ole olemassa missä kriisiä ei olisi horisontissa tulossa sillä alalla muutenkin. ja kriisissä on aina mahdollisuus siirtää resursseja tekemään jotain ihan muuta joka on enemmän hyödyllistä.

e: EU onneksi ajaa noita direktiivejä joissa asetetaan vaatimuksia laitteiden korjattavuudelle. nyt mennään tuotantohinta edellä eli laitteet suunnitellaan siihen asti että ne on hiton halpoja valmistaa ja huollettavuus on sit mitä sattuu lopputulokseksi tulemaan.

peltsip - 15:32, 21.10.2020 » e: EU onneksi ajaa noita direktiivejä joissa asetetaan vaatimuksia laitteiden korjattavuudelle. nyt mennään tuotantohinta edellä eli laitteet suunnitellaan siihen asti että ne on hiton halpoja valmistaa ja huollettavuus on sit mitä sattuu lopputulokseksi tulemaan.
Ja sit on tietty vielä tämä: Jos menee vaikka vedenkeitin rikki niin äkkiseltään löytää Tampereen kokoisesta kaupungista vain muutaman paikan, joka sellaisen saattaisi korjata. Ne on tietysti kaikki jossain kauempana. Sen sijaan parin kilometrin säteellä on useampia kauppoja, joissa on kaupan kolmisenkymmentä erilaista uutta vedenkeitintä (jotka muuten kaikki on tehty Kiinassa). Ihminen helposti tekee valintoja sen mukaan, mikä on helpompaa.

Paavo Väyrynen palaa keskustan johtoon!

Hmm.

Äläs nyt vähättele tätä.

vasaraasialainen - 13:58, 27.10.2020 » Äläs nyt vähättele tätä.
Päinvastoin. Minähän korostan sitä, miten Väyrysmäiseltä muuvilta tämä näyttää/on saatu näyttämään.

Luotan että odotukseni palkitaan.

Tulevaisuudessa New Yorkin vapaudenpatsastakin mahtavampi ja kuuluisampi on Helsingin (ulko)kullattu Väyrys-patsas. Otsansa rypyssä luo se kriitiisen katseensa pitkin Katajannokan rantoja.

Aina tasatunnein matkailijat kaikilta maailmankolkilta kerääntyvät sankoin joukoin, kännykät ojossa hämmästelemään sveitsiläisen kelloseppätaidon mekaanista ihmettä:

Kotimaan päivänpoliittisesta tilanteesta ja vuodenajasta riippumatta, aivan äkkiä ja huomaamatta, kuin itsestään patsaan takki näyttää kääntyvän aina toisin päin!

Tämän jälkeen patsas moittivasti heristelee valtioneuvoston linnan suuntaan, ja paikallaolijat jännittävät sanooko ikään kuin oraakkelin syvästä luolasta konsanaan kaikuva kumea ääni

“olen oppositiossa sekä hallitusta että oppositiota vastaan”

vai

“tiedän, että vaatimattomalla persoonallani on suuri huomioarvo”.

yt kirkko & kaupunni

Joo, ite fiilistelin samaa!
Tän perusteella ristillisremokraatit on kaukonäköisyydessään iha ygöspossee.
Jää jopa pärssut kagoseks.
“Ilmastohätätilan julistamisen sijasta kaupungin tulee pitää huolta asukkaidensa hyvinvoinnista, Ebeling linjaa.”

https://twitter.com/AuteroMiia/status/1362389674510213120?s=20

Täsmennänpä tähän, että nyt alkaa olla niin kansanradiota tää touhu, että mun puolesta kuntavaaleja vois lykätä vaikka ihan siihen asti, että opitaan olemaan ihmisiksi.

1 Like
sinnemäki-maalituksen takana
  • kokkarit
  • persut
0 voters

Kävin äänestämässä (käyn aina vaalipäivänä, siinä on semmonen oma meininkinsä) ja vaalikaffit sit Myyrmannista mukaan. Vähän jännitti taas koska ”transhenkilö kohtaa satunnaisen valtiovallan edustajan” -tilanteet on aina kuumottavia, mutta ei tullut mitään urputusta passin ja naaman suhteesta.

Sit vaan odottamaan vaalistudion alkua!

9 Likes

Onkohan se yks ikääntymisen merkki, kun pitää äänestyksen jättämistä vaalipäivälle “tarpeettomana riskinä?” :smiley:

2 Likes

Joo siis eihän tässä sinällään mitään järkeä oo! Paljon fiksumpaa olis käydä ennakkoäänestämässä, myönnän 100%. Mut jotenkin se rituaalisuus korostuu siinä vaalipäivänä äänestämisessä, ja kun vaikkapa nyt koronavuonna melkein kaikki perusrituaalit on riisuttu pois elämästä, niin kyllä tuntui hyvältä tehdä jotain näin ”tavallisella” tavalla.

1 Like

smuutit pedal grindit pomo jullelt

4 Likes

Chicago style

1 Like

Tää aina, jos vain suinkin mahdollista. Paitsi, että vaalikahvit juodaan kylillä.

1 Like

snygi rukki ukki

1 Like

mätsäävät kengät ja laukku = uuh