25,4mm tangon aiheuttamat vauriot 26mm stemmille, ja jatkokäyttö 26mm tangolla?

Löystin clampin vaan kuusiokolopultilla ja otin stongan pois. 26 millinen sakae droppi meni siihen heittämällä sisään, ilman, että kinnasi mistään suunnasta. Kiristin clampin ja näyttää olevan hyvä fitti (liian pieni clamppi jättäisi periaatteessa väljää kumpaankin reunaan).

E: eli sirkuksen kommenttiin: ei ole ilmeisesti “väännetty” vaan ollaan kiristettäessäkin oltu kimmoisalla alueella, koska palautui väljäksi.

Stemmit on halpoja ja tangot on halpoja, mitä jos ostaisit sopivat niin, ei tarvis sit sössöttää kun menee hanpaat katki.

Lähtökohtasesti olin vaan siinä uskossa, että noi cinellin stemit on 26 millisiä. Hommasin 26 millisen dropin, mutta kiinnioleva stonga oli 25,4mm. Kuitenkin avattaessa clamppi oli niin iso, että meni toi 26 millinen stonga heittämällä, joten todennäkösempää on se, että stonga on alunperin ollut liian pieni halkasijaltaan. Kysyisinkin, että miten tollanen toiminta vaikuttaa stemmin kestävyyteen myöhemmin oikeenkokosella stongalla?

E: Stongassa lukee ainoastaan cinelli milano, mutta googlen kuvahaulla kun menee joillekin sivustoille, niin törmää jopa 26,4 clampillisiin stemmeihin…

tässä vaiheessa itseä kuumottaisi katkennut ohjaustanko -kuvan jälkeen sen verran että viskaisin stemmin menemään ja etsisin uuden…

itellä 25.4 stonga 26.0 stemmi. ajanut vuoden verran enemmän ja vähemmän. ei ongelmia. jossei mene kiristäessä ns. ruttuun tai aivan kiinni niin en näe tässä mitään väärää.

ignorance is bliss vai miten se nyt menikään?

Uskon toki, ettei kestävyys ole samaa luokkaa, ja että alumiini väsyy myös kimmoisalla alueella liikuttaessa. Jos nyt kuitenkin kimmoisan alueen liikettä tapahtuu tuossa yhden kerran, on väsyminen clampissa huomattavasti epätodennäkösempää kuin esim stemin varressa, jota ajaessa nitkutellaan?

no siis quillit on jo lähtökohtaisesti vähän ns vajaita kuten palstalla joku aika sitten pyörineessä linkissä kovasti toitotettiin:

Laittaisin ehkä toleranssit kohalleen, tai menisin meditoimaan kuolemanpelkotopikkiin tai jotain. Ei ne stemmit/stongat oikeesti ole kalliita, vaikka hintavan ostaisikin.

peltsip - 12:02, 10.6.2014 » ignorance is bliss vai miten se nyt menikään?
ja riskei on otettava

Mua kiinnostas lähinä tietää, että mikä mahtaa olla stemin clampin koko todellisuudessa, ja jos se on 26 millinen ja siinä on käytetty 25,4 millistä tankoa, että mitkä on vaikutukset myöhempään käyttöön. Saumattomasti istui toi 26 millinen clamppiin, mutta ei kyllä mitään hajua, että mikä clampin koko olisi todellisuudessa.

liikaa muuttujia, ei pysty käsittääkseni millään NDT -menetelmällä testaamaan esim sitä että millaisia jännityksiä tuollainen väärinkäyttö on synnyttänyt saati sit millaisia jännityksiä on ollut pohjilla.

Viruuko alumiini siis jännitettynä ollessa?

kannattaa varmaan miettiä uusiksi että miten noita vääntymisiä ja kääntymisiä tapahtuu kimmoisesti. esim ajaa kanttarista ja ohjaamo täräyttää käsille jne.

Veikkaisin, että kun stemmin clamppi kiristetään oikeaan momenttiin, ei mitään vääntymisiä tapahdu kimmoisesti klämpissä vaikka miten ryskyttää. Eli clampissa tapahtuu samaa kuin kiekossa, kaikissa pinnoissa on vetoa jatkuvasti. Enemmän sitä kimmoista vääntelyä luuisi tulevan stemin varrelle, sekä stongaan stemmin reunalle? En tässä siis väitä, että väärä koko olisi hyvä, mutta kiinnostaa lähinä se, että kun nyt melko ilmeisesti käytössä oli aiemmin ollut vääränkokoinen stonga, että miten se vaikuttaa myöhemmin stemmissä.

Hauskoja nämä kysy mielipidettä jo valmiiksi päätettyyn asiaan -topicit.

edit. Katos joo, no sitten.

^Editoin alotustopsua hieman, koska alkuperänen tilanne ei sitten ilmeisesti ollutkaan relevantti

josbanse - 13:53, 10.6.2014 » Veikkaisin, että kun stemmin clamppi kiristetään oikeaan momenttiin, ei mitään vääntymisiä tapahdu kimmoisesti klämpissä vaikka miten ryskyttää. Eli clampissa tapahtuu samaa kuin kiekossa, kaikissa pinnoissa on vetoa jatkuvasti. Enemmän sitä kimmoista vääntelyä luuisi tulevan stemin varrelle, sekä stongaan stemmin reunalle? En tässä siis väitä, että väärä koko olisi hyvä, mutta kiinnostaa lähinä se, että kun nyt melko ilmeisesti käytössä oli aiemmin ollut vääränkokoinen stonga, että miten se vaikuttaa myöhemmin stemmissä.
eli siis sillä ei ole mitään väliä että millaisia jännityksiä on tullut pohjille kun on runtattu liian pieni putki liian isoon klämppiin ja kiristetty kun rakenteeseen kohdistuu rasituksia about joka suuntaan?

Siis tottakai, mietin lähinä, että kun noi rasitukset on stabiileja, eli jatkuvaa liikettä ei käy, niin viruuko alumiini silloin. Jos stemmi on nyt kerran kiristetty väärälle stongalle, mutta ollut kiristettynä, niin kimmoisalla alueella tapahtunut liike kiinni ja auki on tapahtunut vasta kerran, vaikka ollutkin kiristettynä. Mikäli alumiini viruu, on toi pilalla, mikäli se ei viru, vastaa toi tilanne sitä, että kerran sovittas liian kapeeta putkea clamppiin.

harkitsepa vielä kerran tuota jatkuvan liikkeen puute -oletusta.

e: ja olen kyllä vahvasti eri mieltä tuosta jälkimmäisestäkin väitteestä, perusteet löytyy jo tästä ketjusta mutta jos ei niin ei.