Rungon maalaus

Mulla ei taida vielä olla riittävästi YV-statusta asia_topik_postaamiseen joten keskityn turhiin sivuseikkoihin: poistin eilen favoritista turhat pinnanmuodot ja pohjamaalasin rälläkkäjäljet ferrexillä. Tänään päälle mastonin sininen, purkissa luki parasta ennen 2017. Tuli hyvä. Huomenna lakkaa

Bilteman vasaralakalla oon joskus ylisutinut rungon ja tuli huonoista olosuhteista(helle ja pölyä) huolimatta siedettevä lopputulos ja hyvin kesti. Ja siis lämmön takia kuivu melkein turhan nopsaa, tuli kiire.

Nyt kun noista on ollut puhetta niin tulikin mieleen että voisinkin vetästä hobon diy-tartsiin mustan vasaralakan, ehkä en tota mastonia kuiteskaan vaan vaikka sit ton bilteman.

Onko pohjamaalisuosituksia huonekaluputkitarakalle/vasaralakalle?

Vasaralakka ei vältsiin kaipaa pohjamaalia. Mainostajan mukaan siinä on pohjamaali, ruostesuojaus ja pintamaali samassa. Ja miksipä tähän ei luottaisi.

kaukomieli - 21:32, 20.5.2020 » Bilteman vasaralakalla oon joskus ylisutinut rungon ja tuli huonoista olosuhteista(helle ja pölyä) huolimatta siedettevä lopputulos ja hyvin kesti. Ja siis lämmön takia kuivu melkein turhan nopsaa, tuli kiire. Nyt kun noista on ollut puhetta niin tulikin mieleen että voisinkin vetästä hobon diy-tartsiin mustan vasaralakan, ehkä en tota mastonia kuiteskaan vaan vaikka sit ton bilteman. Onko pohjamaalisuosituksia huonekaluputkitarakalle/vasaralakalle?
Oma kysely koski nimeomaan diy-huonekaluputkitarakkaa, jonka maalasin sillä mastonin tummanharmaalla hammerin "hammered" versiolla. Ei juurikaan ollut sen värinen kuin olisi luullut. En myöskään saanut pensselillä sitä sudittua sellaiseksi perinteiseksi vasaralakkamaiseksi, joka voi kyllä johtua myös omista maalaustaidoista.

E: Ei siis kolmessa päivässä kuivunut sen vertaa, että sen olisi saanut asennettua sormenjälkiä jättämättä.

josbanse - 16:00, 20.5.2020 » Itehän en maalais mitään fillarin rungon kaltasta käyttöesinettä muilla kuin 2k maaleilla
Jos äärimmäistä kestävyyttä halutaan niin jauhemaali on varmaan paras ja se on 1k maali.
asb - 16:43, 20.5.2020 » Voitko painua vittuun. Toi on lähinnä noloa enää.
munccis - 17:23, 20.5.2020 » oma heikkolahjaisuus on hyvä myöntää
Hei sori ihan tosi kauheesti. Voitteks kertoo jatkoo varten, et miten tää pitäs tulkita:

Jotenki jäi sellai fiilis et alkydi is the way to go ja taidemaalit on iso no-no kandee jättää hyllyyn. Toisaalta pigmentti kyllä kiinnostaa ku eiks se oo se värihommeli. Kertokaa mikä meni pieleen etten vahingossa pilaa runkoani. Kiitos et jaksatte jeesaa <3

Lumikko - 21:44, 20.5.2020 » Vasaralakka ei vältsiin kaipaa pohjamaalia. Mainostajan mukaan siinä on pohjamaali, ruostesuojaus ja pintamaali samassa. Ja miksipä tähän ei luottaisi.
Mastonin hammeria laitoin näillä ohjeilla paljaaksi hiottuun runkoon ja se kyllä irtoili isoina hilseinä kun vain vähän kynnellä rapsutti. Voi olla etten vain osannut mut selkeästi pelkillä purkin ohjeilla ei vielä tullut kelvollista. Mut ulkonäkö oli ihan kiva.

Runko kun runko, bilteman vasaralakka ei kestänyt ainakaan ruosteen päälle vedettynä auton kevytperävaunussa vuoden päästä sivelystä.
Alkuun oli kiinni kuin tauti mutta nyt lähtee isoina lätkinä.
Suihkutilassa olevan lämmityspatterin pinta taas kestää ja kestää kun pohjat tehty edes jotenkin.

Mä oon maalannut noita fillareita aika paljon ja myös ajanut niillä maalaamillani fillareilla. Suosittelen kaikkeen käyttöön pohjamaaliksi 2k epoksipohjamaalia, jota saa automaaliliikkeistä. sen joutuu levittään ruiskulla jos haluaa hyvän jäljen.

Oon kokeillut myös 2k akryylipohjamaalia, mutta vaikka se levittyi hyvin, ei oikein kestänyt tuota fillarin jatkuvaa paiskomista ja kolistelua. samaa luokkaa oli motonetistä saatava mastonin car-rep 2k tavara. se kyllä kuivui mukavasti, mutta ei kestänyt käyttöä. kalvonpaksuudet spraypullosta jää pieniksi, eikä sellanen ohkanen kerros sitten kestä.

joskus maalasin rungon vasaralakalla ennen kuin opettelin ruiskun käytön ja tuolloin käytin telaa, sillä levittäminen onnistui ihan ok.

mun teoria mastonista on, että ne on itse perkele ja niiden tavoite on viedä ihmisiltä kaikki ilo itse tekemisestä (vrt: uudelleen maalattavissa 7 vuorokauden päästä). jotenkin toi vasaralakka mulla kuitenkin kuivui ja siitä mulla on kaks teoriaa: 1. ruiskulla tulee ohuempi kerros kuin pensselillä, joka kuivuu nopeammin ja 2. ohentaminen nopeasti haihtuvalla xyleenillä auttoi. kaks ohutta kerrosta kuivui siis nopeammin kuin yksi paksu.

maalit on kemiaa, niillä on muitakin ominaisuuksia kuin peittäminen, esim. se ruostesuoja. siksi jollain spraybikella ja molotowilla yksin voi runko kukkia varsin nopeasti. mutta jos vedät epoksipohjan ja päälle 2k lakan niin väliin voit laittaa melkein mitä vaan keksit kiiltokuvista vesiväriin ja silti se kestää.

Minkäslainen setti normaalilla on ruiskuna?
Onko vedenerotinta kompurassa?
En tiedä onko kosteden kertyminen pyörää maalatessa ongelma, ainakaan jos kompura on vähänkään reilumpi, ettei se kokoajan joudu pöristelemään.
Mietin vain, voiko siitä johtua, että olis vettä maalin seassa, kun autossa maalailin peräkontista kolarilommoja ja toisessa reunassa vedin pohjamaalin pullosta ja toisessa reunassa samaa kamaa ruiskulla ja se ruiskupuoli korkkaa irti, vaikka pohjat tein mielestäni yhtä huolella.

Bilteman SG600 ruiskuna, Timco 24l hiljanen kompressori ja paineensäädin ruiskun kahvassa. Ei ole vedenerotinta, ei ole ollut ongelmaa kosteuden kanssa.
Sekotitko maalin hyvin, onko sulla öljynerotinta kompurassa? :smiley:

Emt, mastonin heikko maine taitaa johtua lähinnä siitä, että Suomessa halpa spraymaali=maston. Ei se sen paskempaa ole kuin muutkaan halvat sprayt.

Alkydisprayllä en maalais mitään parempaa runkoa, se on enemmän tuollainen pajamaali, jolla voi ruostesuojata toisarvoista metallia. Vähän kuin miranol. Pinta jää pehmeähköksi, kulutuskestävyys ei ole häävi ja haalistuminen/kellastuminen ajan kanssa on ongelma.

Toinen juttu sitten, että harrastelijalle/budjettirajoitteiselle ei ole kovin hyviä maaleja tarjolla. Hyvä pinta vaatii ruiskua ja maalit maksavat. Jos saa satasella jostain maalaamosta pulverin rungon pintaan, se on kulutuskestävyydeltään aivan ylivertainen vaihtoehto hintaansa nähden.

toi hyvien maalien hinta on kyllä legendaa ennen nettikauppoja. automaalit.netistä saa hyvää ainetta puolella siitä hinnasta, mitä paikalliselta autopeltikorjaamolta. sitten vaan loppupurkki yksivaihteelle myyntiin.

Leander - 1:08, 21.5.2020 » Hei sori ihan tosi kauheesti. Voitteks kertoo jatkoo varten, et miten tää pitäs tulkita:

Jotenki jäi sellai fiilis et alkydi is the way to go ja taidemaalit on iso no-no kandee jättää hyllyyn. Toisaalta pigmentti kyllä kiinnostaa ku eiks se oo se värihommeli. Kertokaa mikä meni pieleen etten vahingossa pilaa runkoani. Kiitos et jaksatte jeesaa <3

Eli jaksoit pätkiä lainaukset mutta et lukea kokonaisuutta tai sisäistää lukemaasi.

Maaleja on erilaisia, erilaisin ominaisuuksin eri käyttötarkoituksiin.
Metallille tarkoitetu maalit ovat usein alkydimaaleja(sprayt, miranol jne.) joissa on tyypilisesti hyvä tartunta ja korroosion kestävyys.

AKryylipohjaisissa graffiti- eli taidemaaleissa(graffiti on taidetta, tämä ei ole vähättelyä tai haukkumasana) on panostetttu pigmenttiin ja peittävyyteen kestävyyden kustannuksella koska kestävyys on ko. käytössä toissijaista.

Juuri huikean peittävyytensä takia graffitimaalit ovat erinomaisia graffitien maalaamiseen ja muuhun taiteiluun, askarteluun, sisustusjuttuihin jne.
Graffitimaalit peittävät hetkessä ja niillä saa helposti kivan pinnan mut se ei kestä esim. pyöränrungossa vaan sen pystyy raaputtamaan vaikka kynnellä irti. Lakka varmaan auttaisi tähän mut sen sijaan et vetää oikeaa maalia väärään paikkaan ja sit kuorruttaa sen lakalla voi valita paremmin.

Mut en kyllä tajua mikä siitä, että maalit kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan tekee niin saatanan vaikeeta tajuta, jos et usko et niin tervemenoa ite kokeileen miten erilaiset maalit toimii erilaisilla pinnoilla ja käytöissä ja tuu sit kertoon et millanen fiilis jäi.

E. Niin ja onhan siis akryylipohjaisena muitakin kuin ns. taidemaaleja mut ei nekään sit vissiin kestä pyöränpaiskomiskäytössä mikäli nyt jotain random pyöräharrastelijafoorumin tyyppiä tuolla edellisellä sivulla on uskominen.

E2. Niin ja jos haluaa vain mahdollisimman helposti, halvalla ja nopeasti biitterinpintaan jonkun kivan värin eikä muilla ominaisuuksilla ole niin väliä niin siitä vaan graffitimaalia kehiin, yhellä purkilla maalaa vaikka telineellisen.

normaali - 11:22, 21.5.2020 » Bilteman S[G600](https://www.biltema.fi/tyokalut/paineilma/maaliruiskut/maaliruisku-sg600-2000034670) ruiskuna, [Timco 24l](https://www.grillikauppa.com/kompressori-timco-24l-oljyton?fee=107&fep=163004&gclid=Cj0KCQjwzZj2BRDVARIsABs3l9JCXF_9kubC0rHhBWLz5cVH239_ghhKUQ5pp6wUdS9NfNvCuYW4wvAaAta_EALw_wcB) hiljanen kompressori ja paineensäädin ruiskun kahvassa. Ei ole vedenerotinta, ei ole ollut ongelmaa kosteuden kanssa. Sekotitko maalin hyvin, onko sulla öljynerotinta kompurassa? :D
Tuossa oli käytössä öljytön kompressori, joten en nähnyt öjynerotinta tarpeelliseksi. Ongelman saattoi aiheuttaa kompuran olemattoman kokoinen säiliö, jolloin kone kävi pienelläkin työpaineella (n. 1bar) aika tiuhaan, mikä ainkin nostaa ilman lämpötilaa ja se taas lisää riskiä veden joutumiselle ilman ja maalin sekaan.

En tiiä mistä kaukomieli oot saanu päähäs etten sitä ymmärtäisi, että maali käyttötarkoituksen mukaan, kun en mitään graffitimaaleja itse edes ottanut puheeksi (merkkari mainitsi Montanan esimerkkinä laadukkaammasta tuotteesta ihan perustellusti) … mutta kai se on niin että mitä ohuempi ymmärrys sitä kovempi tarve päteä.

Itse en markan paukkupulloa saati miranolia pidä minään laadukkaan maalausjäljen salaisuutena, mutta jos se on sun juttu niin anna palaa.

Würthin sinkkispraylla vaan kaikki, kuivuu nopeesti ja helppo paikkailla jos kräkkäilee

^^Sori ny mut oot aika nolo.

Legendaarisen “Lain nimessä” -sarjan jaksossa kytät jututti koditonta kultamaalinhaistelijaa, jostain syystä kultamaali oli erityisen suosittua imppaajien keskuudessa tiesivät kytät kertoa.

Jätän tän viä tähän.

Leander - 12:44, 20.5.2020 » Kyllä ne maalipurkin ominaisuudet on ihan vertailukelpoisia oletetusta segmentistä riippumatta.
uljaa - 17:29, 21.5.2020 »
normaali - 11:22, 21.5.2020 » Bilteman S[G600](https://www.biltema.fi/tyokalut/paineilma/maaliruiskut/maaliruisku-sg600-2000034670) ruiskuna, [Timco 24l](https://www.grillikauppa.com/kompressori-timco-24l-oljyton?fee=107&fep=163004&gclid=Cj0KCQjwzZj2BRDVARIsABs3l9JCXF_9kubC0rHhBWLz5cVH239_ghhKUQ5pp6wUdS9NfNvCuYW4wvAaAta_EALw_wcB) hiljanen kompressori ja paineensäädin ruiskun kahvassa. Ei ole vedenerotinta, ei ole ollut ongelmaa kosteuden kanssa. Sekotitko maalin hyvin, onko sulla öljynerotinta kompurassa? :D
Tuossa oli käytössä öljytön kompressori, joten en nähnyt öjynerotinta tarpeelliseksi. Ongelman saattoi aiheuttaa kompuran olemattoman kokoinen säiliö, jolloin kone kävi pienelläkin työpaineella (n. 1bar) aika tiuhaan, mikä ainkin nostaa ilman lämpötilaa ja se taas lisää riskiä veden joutumiselle ilman ja maalin sekaan.
tsekkasin ja on siellä timcossa vedenerotin linjassa.

Olen maalannut useampia autoja Miranolilla ja Futuralla, ohenteena 95 bensa. Suurin osa maaleista on vielä jäljellä vaikka hommasta on yli 20 vuotta ja auto seissyt viimeiset 15 vuotta taivasalla. Värit on kyllä jo vähän haalistuneet.

Pyöriä on tullut maalattua vain sprayllä, automaalikaupan 2k tavara on ollut ihan kestävää. Automaalit on jotain 15-20€ tölkki, lakka saman verran.