Pulttitakanavat kiinnosta

Itellä ei se korkkaaminen ole se juttu kun en ole sitä vielä joutunut kokemaan, vaikka täysin selittämättömät rattaan löystymiset yllätti eri kiekkoseteillä tossa kun laitto kesärenkaat ja alko skiddailemaan.

Jotenkin oikestaan fiilistelen pääasiassa sitä et lähes koko pyörä olis säädettävissä kuusiokolosetillä (tai torx). Vaikka olen humanisti teknisesti pulttikiinnitteinen ratas tuntuu teknologisesti kaikin puolin pätevämmältä.

Mulla pyörähti ylämäessä toi ratas ja lähempi tutkiminen tosiaan näytti lukkorenkaan kierteiden korkanneen. Ei muuta kuin uutta takakiekkoa hankkimaan.

kun rattaan ja lukkorenkaan asentaa ja kiristää kunnolla, ratas ei pyörähdä kesken ajon eikä lukkorenkaan kierteet korkkaa mystisesti itsekseen.

se on myöhäistä pyyhkiä siinä vaiheessa kun paskat on jo housuissa. edellisen omistajan jäljiltä paskasti kiristetty ratas ja lukkorengas johti siihen että beren takanavan lukkorenkaan kierteet sanoi notta hojotoho heiahaa kun vähän näytti haka-avainta sinnepäin :frowning:

se mikä noissa lukkorenkaissa kuumottaa on se et ei mul ainakaan ole täydellisen selkeää käsitystä mikä on optimi, kun ei noita niin usein tule säädeltyä, enkä omista momenttiavainta.

Tai siis, tarpeeks on toki sillon kun ratas ei liiku. Jos hommaisin kalliin takanavan kuumottais sen kaa se et onkohan se nyt tarpeeks kiristetty vai onkohan se vedetty liian kireälle. Pulttinapa olis idioottivarma ku se rakenne on semmonen et pultit vaan pitää rattaan paikallaan ja voimat välittyy kiinteesti rattaasta napaan.

Ja jotenkin se on aika hienon näkönen kans.

mites kireelle ne pultit sitten pitää vetää?

sitä varten tää topsu on tehty. Kertokaas nyt joku kokemuksistanne pulttinapojen kanssa, jos semmosia ajatte. Uskoisin et niiden kanssa on helpompaa kuitenkin kun niihin kohdistuvat voimat on murto-osia lukkorenkaaseen verrattuna (?)

Must on hämyy kelaa et elämä ois jollain tapaa vaikeampaa pulttitakanavan kanssa. Kuitenkin ne voimat jakautuu monelle pultille ja ihan saletisti pitää ratasta paremmin kiinni kuin kierteet. Sen verran levyjarrujen levyjä ruuvaillut kiinni et kunhan on kireellä niin riittää ihan hyvin. Tottakai niistäkin saa apinanraivolla kierteet korkkaamaan, mut sit niit ruuvei on vielä 5 jäljellä.

hmm niin, kun kattoo tota ekaa linkkaamani kuvaa niin siinä näkyy noissa pulttien kohdalla tommoset navasta ulospäin tulevat osat, vai onko ne rattaan päälle tulevia spacereita tai jotain?
Toisaalta tämmösiäkin kuvia philin pulttinavoista löytyy:

Tuleeko siitä navasta siis jotakin tommosia ulokkeita joiden varassa ratas lepää vai onko ratas pulteilla kiinni navassa siten, että navassa ei varsinaisesti mikään kosketa juuri noihin reikiin? Tuliko tarpeeksi epäselkeästi esitettyä kysymys?

mikäs ero noissa oikein on? paitsi siis laippojen fiilistelyleikkaukset ylemmässä ja anodisointi alemmassa sekä se, että ylemmässä pultit on kiinni navassa…

ilman leikkauksia:

http://www.aspirevelotech.com/images/Phil_Wood/Hubs/Track/Rear/AVI621-slv-end.jpg

Phileissä näkynee vain pultinkantojen reunan heijastus ei siis mikään uloke johon ratas tukeutuisi. Näin ainakin itse näkisin

Kaverit Kertoi™ et toi korkkaamisongelma on noissa langsterin navoissa ollut useammallakin. Ehken nyt syyttele kierteellisiä napoja enempää ennenkuin on lisää kokemusta. Halon aerotrack tilattu fix/fix:inä akuutteja vajareita poistamaan.

Pulttinavat silti kiinnostaa. Mitäs tollasen levarietunavan kanssa ketjulinjalle tapahtuu?

Tekeekö noita ISO rattaita joku muukin kuin Phil? 67dolsuu takarattaasta on must vähän suolainen…

Edit: Mez, thnx!

Negamies jo mainitsi tuon Velosolon

No näin justiinsa. Kiitos ja anteeksi.

Ok, joo. Heijastusta se vaan on kun tarkemmin katsoo.

Eli sitten luulisi ettei merkkien välillä rattaissa ole juuri mitään eroa rakenteeltaan. Jos joskus philin tuplakiinteen pulttinavan hankkisi, voisi opintotukea säästää hankkimalla sille viitisen kertaa kesässä max käytetylle velopuolelle jonkun hivenen edullisemman rattaan.

Pulttinavat on ihan vitun siisti juttu. En ole tajunnutkaan miten huippuja ne on ennenku aloin lukea muiden hankaluuksista lukkorenkaiden ja kierteellisten rattaiden kanssa. Kierteet ei riitä, kierteet ei sovi, kierteet korkkasi, ratas pitäisi vaihtaa ja työkalua ei ole…

Pulttikiinnityksen kanssa:

  • Ratas irtoaa ja kiinnittyy tavanomaisilla työkaluilla vaikka tien päällä.
  • Ketjulinjan hienosäätö on naurettavan helppoa.
  • Ei pelkoa korkkaavista kierteistä tai lipsuvasta takarattaasta, vaikka olis vähän vähemmän asiantunteva asentaja tai osat ei olisikaan ihan huippuluokkaa.

Katupyörässäni on Fixien kickflip vai miten ne sitä kutsuivatkaan. Navassa on vapaalaakeri yhdellä puolella ja toisella puolella pulttikiinnitys. Fiksasin voimansiirron aika pian ostamisen jälkeen omin päin, ongelmia nolla.

Jäbät irvaili mun maastopyörän välityssuhteelle, ja onhan se aika kevyt 34/22. Talvikäyttöä varten tilailin siihen Velosolosta tuommosen pulttirattaan 18-hampaisena. Tää on ollut yhtä vaivaton kuin Fixie: tavanomaisilla työkaluilla pärjää ilman erikoistaitoja, eikä ajossa tarvii miettiä koko asiaa. En oo pudonnut pienenä pataan, mutta tommosella 34t eturattaalla saa ihan kivan väännön aikaiseksi takarattaan kiinnitykselle (varsinkin pelleillessä), mutta eipä ole hievahtanutkaan ensiasennuksen jälkeen. Sanoisin, että kestää. Aion pitää ratasta mukana metsäkeikoilla myös vapaarattaalla ajaessani. Jos ACS antautuu, otan takapyörän irti, ruuvaan jarrulevyn irti ja laitan rattaan tilalle, käännän pyörän ja kiristän ketjun keskiöstä.

Pulttinavat ovat uusi Jeesus. Amen.

Hubjubista saa Level-pulttinapoja. Käyttää ainoastaan kolmea pulttia.

Jos ja kun pulttinavan kierre antautuu, niin edelleen on mahdollista korjata kierre esim. Helicoililla/Recoililla. XT-navassa läpipulttaaminenkin taitaa onnistua.

Kyl mä jotenkin oisin vähän levollisempi kuuden pultin kanssa kuitenkin. Kyllähän noi aikamoisia voimia kohtaa maastopyöräkäytössäkin noi levyjen kiinnitykset. Hyvin tuntuu kestävän. Kolme pulttia on kuitenkin niin vähän et jos yksi korkkaa niin asialle on pakko tehdä jotain eikä jatkaa kahdella.