Pulttitakanavat kiinnosta

Tän voi yhdistää navat järjestykseen -topsuun jos koetaan aiheelliseksi.

Pulttinavat on pyörinyt mielessä kevään mittaa. Onko kellään ajossa? Miten eri valmistajien rattaat toimii ristiin? Lukkorengas ainakin spekutusmielessä tuntuu yhtä vanhalta teknologialta ku quill. Tuleeko pulttirattaista tulevaisuudessa standardi?

KYLLÄ. Tää oli juurikin mielessä kun kirosin korkanneita kierteitäni toisessa topsussa. Mistä näitä saa? Ja noihin rattaita? Looking awesome.

helppo ja halpa ratkasu ainakin on ostaa esim velosolosta perus shimano xt levyjarruetunapa-setti. Se ISO-pulttistandardi noihin rattaisiin tulee juurikin siitä jarrulevyn standardista, joten napoja pitäisi kyllä löytyä. Ainakin näin ole olettanut. Phililtä ja mackilta nyt ainakin saa myös ihan ratanapameiningillä noita napoja.

Tietenki uusi teknologia on aina mielenkiintosta, joten kiinnostaisi kuulla miten hyvin pultit pitää sen rattaan paikallaan ajossa.

Philiä myy ainakin Aspire.

Hubjubista luulisi kans onnistuvan vähän erikoisemmat philit. Mut aspirea voin ite kans suositella. Haarukkaa tilatessa todella nopsa ja hyvä asiakaspalvelu.

onko kierteiden korkkaaminen todellinen ongelma (myös) kohtuullisen laadukkailla navoilla, oikeilla + laadukkailla työkaluilla ja huolellisella työskentelyllä?

olen onnistunut korkkaamaan kierteet tasan yhdestä ratanavasta. kyseessä oli muistaakseni joytech-merkkinen, valmiiksi kierteiltään heikkokuntoinen napa, johon yritin kiristää niin ikään suhteellisen rosoisella kierteellä varustettua, pitkään käytettyä formulan lukkorengasta ns. otsavalkoisena-metodilla.

minulla ei sinänsä ole mitään pulttikiinnitteisiä- tms. -rattaita ja niitä varten valmistettuja napoja vastaan. ihmettelen vain miten kierteiden korkkaaminen käytännössä tapahtuu.

Itellä ei se korkkaaminen ole se juttu kun en ole sitä vielä joutunut kokemaan, vaikka täysin selittämättömät rattaan löystymiset yllätti eri kiekkoseteillä tossa kun laitto kesärenkaat ja alko skiddailemaan.

Jotenkin oikestaan fiilistelen pääasiassa sitä et lähes koko pyörä olis säädettävissä kuusiokolosetillä (tai torx). Vaikka olen humanisti teknisesti pulttikiinnitteinen ratas tuntuu teknologisesti kaikin puolin pätevämmältä.

Mulla pyörähti ylämäessä toi ratas ja lähempi tutkiminen tosiaan näytti lukkorenkaan kierteiden korkanneen. Ei muuta kuin uutta takakiekkoa hankkimaan.

kun rattaan ja lukkorenkaan asentaa ja kiristää kunnolla, ratas ei pyörähdä kesken ajon eikä lukkorenkaan kierteet korkkaa mystisesti itsekseen.

se on myöhäistä pyyhkiä siinä vaiheessa kun paskat on jo housuissa. edellisen omistajan jäljiltä paskasti kiristetty ratas ja lukkorengas johti siihen että beren takanavan lukkorenkaan kierteet sanoi notta hojotoho heiahaa kun vähän näytti haka-avainta sinnepäin :frowning:

se mikä noissa lukkorenkaissa kuumottaa on se et ei mul ainakaan ole täydellisen selkeää käsitystä mikä on optimi, kun ei noita niin usein tule säädeltyä, enkä omista momenttiavainta.

Tai siis, tarpeeks on toki sillon kun ratas ei liiku. Jos hommaisin kalliin takanavan kuumottais sen kaa se et onkohan se nyt tarpeeks kiristetty vai onkohan se vedetty liian kireälle. Pulttinapa olis idioottivarma ku se rakenne on semmonen et pultit vaan pitää rattaan paikallaan ja voimat välittyy kiinteesti rattaasta napaan.

Ja jotenkin se on aika hienon näkönen kans.

mites kireelle ne pultit sitten pitää vetää?

sitä varten tää topsu on tehty. Kertokaas nyt joku kokemuksistanne pulttinapojen kanssa, jos semmosia ajatte. Uskoisin et niiden kanssa on helpompaa kuitenkin kun niihin kohdistuvat voimat on murto-osia lukkorenkaaseen verrattuna (?)

Must on hämyy kelaa et elämä ois jollain tapaa vaikeampaa pulttitakanavan kanssa. Kuitenkin ne voimat jakautuu monelle pultille ja ihan saletisti pitää ratasta paremmin kiinni kuin kierteet. Sen verran levyjarrujen levyjä ruuvaillut kiinni et kunhan on kireellä niin riittää ihan hyvin. Tottakai niistäkin saa apinanraivolla kierteet korkkaamaan, mut sit niit ruuvei on vielä 5 jäljellä.

hmm niin, kun kattoo tota ekaa linkkaamani kuvaa niin siinä näkyy noissa pulttien kohdalla tommoset navasta ulospäin tulevat osat, vai onko ne rattaan päälle tulevia spacereita tai jotain?
Toisaalta tämmösiäkin kuvia philin pulttinavoista löytyy:

Tuleeko siitä navasta siis jotakin tommosia ulokkeita joiden varassa ratas lepää vai onko ratas pulteilla kiinni navassa siten, että navassa ei varsinaisesti mikään kosketa juuri noihin reikiin? Tuliko tarpeeksi epäselkeästi esitettyä kysymys?

mikäs ero noissa oikein on? paitsi siis laippojen fiilistelyleikkaukset ylemmässä ja anodisointi alemmassa sekä se, että ylemmässä pultit on kiinni navassa…

ilman leikkauksia:

http://www.aspirevelotech.com/images/Phil_Wood/Hubs/Track/Rear/AVI621-slv-end.jpg

Phileissä näkynee vain pultinkantojen reunan heijastus ei siis mikään uloke johon ratas tukeutuisi. Näin ainakin itse näkisin

Kaverit Kertoi™ et toi korkkaamisongelma on noissa langsterin navoissa ollut useammallakin. Ehken nyt syyttele kierteellisiä napoja enempää ennenkuin on lisää kokemusta. Halon aerotrack tilattu fix/fix:inä akuutteja vajareita poistamaan.

Pulttinavat silti kiinnostaa. Mitäs tollasen levarietunavan kanssa ketjulinjalle tapahtuu?

Tekeekö noita ISO rattaita joku muukin kuin Phil? 67dolsuu takarattaasta on must vähän suolainen…

Edit: Mez, thnx!