Vääntöä sanasta vanne

Aiemmin oli polkupyörä ja siinä pyörät ?
Nyt on pyörä ja siinä kiekot.

Yleistyikö kiekko-sana teollisten valmiskiekkojen myötä ?
Aiemminhan pyöräkauppias kokosi käsin vanteesta, pinnoista ja navasta etu- tai takapyörän.

Itsellä on aina sanan “kiekko” oppimisen jälkeen ollut sellainen mutu, että nimitys juontuu levy… -pyöristä(?)

Okei, onhan junissakin levymäiset pyörät, mutta silti tuntuisi hassulta käyttää samaa termiä polkupyörien aerodynaamisista levypyöristä (=levykiekoista).

Artikuloinkohan tarpeeksi selvästi?

Teknisen koulutuksen saanut nuori mies itkee verta tietokoneensa ääressä.

asb - 10:16, 3.4.2012 » [i]Teknisen koulutuksen saanut nuori mies itkee verta tietokoneensa ääressä.[/i]
Voisin kuvitella, että kieliä/kielitiedettä opiskelleet tuntevat samoin. Maallikon mutulla mennään metsään asiassa kuin asiassa.
Lumikko - 1:06, 3.4.2012 » Jos vanne on niin vakiintunut tarkoittamaan kehää eikä koko kiekkoa, aika kirjavasti sitä näkyy käytettävän: Hi5Bikes: Vanne on kehä ja kokonaisuus on kiekko. Fillarikellari: Vanne tarkoittaa johdonmukaisesti kehää, mutta kutsuvat etukiekkoa ja takakiekkoa etu- ja takapyöriksi. Vasta paritettuna ne ovat "kiekkopari". Pyörähuolto: Otsikko ["Kiekot ja vanteet"](http://www.pyorahuolto.com/list.php?type=kiekot) viittaa näiden oleva eri asia, mutta etupyörän tuotekuvauksessa lukee: "Ellet tarvitse kumeja, pyydä hinta pelkälle vanteelle. " Tämä ei todellakaan tarkoita pelkkää kehää ja "Roval Traversée Wheelset / vannesetti" viittaa myös kokonaiseen kiekkosettiin eikä vain kehäpariin. Iloisesti vanne tarkoittaa siis tuolla sekä pelkkää kehää että kokonaista kiekkoa. Larun Pyörässä on alaotsikkona "vannesetit" - tuskin setti tarkoittaa kahta kehää, vaan kokonaisia kiekkoja. Cyclecenterissä kokonaisuudet on kiekkoja. Irtokehiä ei ole nettisivuilla listattuina, joten ei tietoa kutsuttaisiinko niitä kehiksi vai vanteiksi. Sama juttu Kauppaveljillä ja Velosportissa. Score: Vanne tarkoittaa kehää, ei muuta: 2 Vanne tarkoittaa kiekkoa tai kehää: 2 Vanteen merkitystä ei voi päätellä: 3
Kerta tuollaista tilastoa lähdit keräämään, niin samallahan olisit voinut kerätä myös kiekko sanan käyttötarkoitukset. Mitä pikaisesti selailin, niin kiekko sanalla tarkoitetaan kokonaisuutta yllä mainittujen sivustojen plus bikeshop.fi ja Activebike sivustoilla. 7 liikkeessä: kiekko = kokonaisuus vanne/kehä + napa + pinnat + nipat

Vanhoissa tai joissakin uudemmissakin autoissahan käytetään pinnavanteita.
No en lähtisi autojen termistöstä hakemaan vastausta. Polkupyörähän taitaa olla kuitenkin vanhempi kulkine kuin automobiili.
Itse kuulin kiekko sanan käytössä eka kerran ehkä 1999 tai 2000 erään nuoren kilpapyöräilijän suusta. Silloin puhuin vanteista tarkoittaen kuitenkin kiekkoja. Oikeastaan sieltä asti olen puhunut yleensä kiekoista.
Mielestäni vanne on kehää vastaava sana. On kyllä myös yhtä luonnollista kuulla puhuttavan vanteesta tarkoittaen koko kiekkoa(/pyörää/ratasta) tai miksi sitä nyt kukakin sanoo. (Pyörä ja ratas tuossa merkityksessä ovat hyvin vanhahtavia, viittaavat varmasti hevosvaunuihin tai muuhun vastaavaan.)
Olisiko vanteesta tullut sen takia yleissana kiekkoa vastaavaksi, koska harva pyörän käyttäjä vaihtaa navan tai puolan, tai kasaa kiekot itse. Toinen varmasti merkitsevä syy on kilpapyörissä (nykyään myös muotipyörissä) käytetyt levykiekot tai vaikka viisipuolaiset kiekot.
Jotenkin luulen, että eniten oikein olisi sanoa kiekkoa pyöräksi, mutta tämä ei ole mielekästä/käytännöllistä polkupyörän yhteydessä. Samasta syystä ratas ja vanne eivät sovi kiekon tai pyörän synonyymeiksi polkupyörän yhteydessä.
No kaikesta huolimatta haluan sanoa kiekoiksi kaikkia navan, puolien ja vanteen kokonaisuuksia.
Tämä siksi kun miettii mitä muita osia fillarissa on.
Eikä niin paljon haittaa jos joku haluaa vanteeksi niitä sanoa.

presta - 10:41, 3.4.2012 » No en lähtisi autojen termistöstä hakemaan vastausta.
Vanne on pyörän ulkokehä, johon kumi kiinnitetään.

Se, että auton vanne kiinnitetään keskiöön pulteilla puolien sijasta, saattaa hämätä hitaimpia.

presta - 10:41, 3.4.2012 » Olisiko vanteesta tullut sen takia yleissana kiekkoa vastaavaksi, koska harva pyörän käyttäjä vaihtaa navan tai puolan, tai kasaa kiekot itse.
Vanteesta ei ole tullut synonyymiä pyörälle tai kiekolle. Ei ainakaan missään nimessä sellaisessa laajuudessa, että sitä voisi kuvailla "yleiseksi."

BTW, montako vannetta tässä polkupyörässä on?

http://www.bikecult.com/works/archive/corimakrs.JPG

Puhutaanko karhustinhäkeistä?

Bearing cage, juunou.

filosofian koulutuksen saanut nuorimies fiilistelee sanaa vääntiö

Penikkana puhuttiin rapakaarista, kumit oli tussuna, penkki oli päin persettä ja pyörällä kaaduttiin tai vedettiin lipat. Polkupyörä oli pyörä, munamankeli, rakkine tai lonkkavolvo. Keskiöt oli edessä ja takana ja sitten oli keskikeskiö. Pyörä tarkoitti vehjettä ylipäänsä ja sitten niitä kokonaisuuksia edessä ja takana. Kehä tarkoitti paikkaa jossa Reima Virtanen voitti Euroopan mestaruuden nyrkkeilyssä. Välistä vanne meni pyörässäkin solmuun, pitsa oli just rantautumassa Suomeen, tacosta ei laulettu edes Meksikon Pikajunassa. Tankoja oli useampi, yhdestä piti irrottaa kädet ja kokeilla ennätystä, toisen päälle tiputtiin kerran ja taas opittiin jotain anatomiasta. Taitavimmat ajoivat myös isien isoilla pyörillä tankojen välistä. Sylkeä opittiin laittamaan venttiilin nokkaa ja jos tuli kuplia niin kumiventtiilistä piti kumi vaihtaa. Kumiventtiilit vaihtuivat moderneihin kuulaventtiileihin joita oli helpompi pumpata.

Jokainen sukupolvi muokkaa oman pööräilysanastonsa.

edit: taiteellisen koulutuksen saanut ei ihmettele mitään

Tässä vaiheessa on todettava, että vanne kiristi päätä.

skidinä kun kotikadun pintaa koristeltiin mustilla jäljillä ei skidauksesta tiedetty mitään. liiraus on kova sana!

Suomen polkupyörä- ja konetehdas Oy kertoo luettelossaan seuraavaa: Kaksinkertainen kellolaakeri, täydellinen polkupyörän kehä, keskusosalla, nikkelöidyllä etuhaarukalla, ohjauslaakerilla, satulatolpalla ja ketjunkiristäjillä.

Tässä kehää käytetään rungosta, joka taas tehdään raamiputkista.Kammista käytettiin nimeä “Veivit”

Ohjaustanko 7/8" putkella täydellisenä joutsenkaulatammella sekä kiristysruuvilla ja kartiolla, hienosti nikkelöity.

Vanne, vapaarumpu, säteet ynnä nippelit = Kiekko ?

Rumpujarrujen kohdalla pitäisi varmaan puhua rumpunavasta ja jarrurummusta? Entäs mitenkäs ruotsinkielisten aivopesu, veivi on ilmiselvää perua sanasta vev! Ja vääntiöhän melkovarmasti vevarm, perkeleen hurrit, tulee tänne sotkemaan…

Afa - 12:27, 3.4.2012 » liiraus on kova sana!
meilläpäin vedettiin pyörä suttiin.

sujona mentiin kun viivaa piirrettiin.