Dear Eki - Lääkäripalsta

Toi vois olla. Oppirahoja, oppirahoja näköjään… Nyt ajan ja kilsojen myötä tosiaan tuntuu myös että toi lesti ei ole ihan omiaan mulle. Lisäksi myös on sellanen fiilis, että kesän seisomatyön jälkeen mun jalka olis levinnyt ja sen myötä toi kenkä ei enää tunnu niin hyvältä mutta se voi myös olla kuvitelmaa.

lantion yläosa kosketus herkkä. vaiva alkoi sen jälkeen kun rupesin kiinteillä väleillä ajelemaan.nyt ollut toi lantion yläosa kipeä noin 1,5 kuukautta.tämä on lantio jos ette tienneet mikä mahtais olla mahdollinen parannuskeino vaivaani? polvet myös kipeät johtunee kai siitä että skidailen ja sähellän pyörällä?

^liian taaki välitys? Onks satula oikealla korkeudella? Satula vaaterissa? Liian pitkä ajoasento?

^^Jalan puutumisia voi yrittää säätää jollain urheilupohjallisilla, mutta sanoisin, että menee kenkäostoksiksi.

jerppa - 22:32, 3.9.2012 » lantion yläosa kosketus herkkä. vaiva alkoi sen jälkeen kun rupesin kiinteillä väleillä ajelemaan.nyt ollut toi lantion yläosa kipeä noin 1,5 kuukautta.[tämä on lantio jos ette tienneet](http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSPgNr9OgjfB7sMTJJNVGyFRxj691j-2Bwl8gwI-5DSk0GLxplZ0Q) mikä mahtais olla mahdollinen parannuskeino vaivaani? polvet myös kipeät johtunee kai siitä että skidailen ja sähellän pyörällä?
Toi "lantion yläosa" on aika epämääräisesti sanottu. Olisiko lonkan koukistajat? Molemmat vai vain toinen? Osaatko skidata molemmilta puolilta? Lonkan koukistajat ja ojentajat ja piriformis ottaa nööseillä helposti kipeää skidaillessa. Mitä jos keventäisit välitystä ja alkaisit pysäyttää jarrulla (se on suunniteltu sitä varten toisin kuin jalat).

Vai onko sitä kosketusarkuutta vatsalihasten alaosassa?

2Fresh - 21:40, 7.8.2012 » Sydämestä vielä; en ole asiantuntija, mutta niinkin yksinkertainen asia kuin riittävä magensiumin saanti kuulemma vaikuttaa. Puhutaan myös urheilijoiden "flimmeristä" en sitten tiedä onko ollenkaan sama asia, kuin mistä täällä on ollut juttua. Googlaamalla löytyy tietysti lisää lukumateriaalia aiheesta pilvin pimein.
Ja magnesiumsitraattia sitten kehiin, se imeytyy parhaiten. Mulla oli sellasia ihmeellisiä lihaskramppeja varsinkin illalla ja välillä sydämentykytystäkin (kävin EKG:ssa, ei löytyny mitään), magnesium auttoi molempiin.

^^ no tarkentaa voin sen verran että tossa on toi kuva niin siinä ylä osassa on ne isot kaarevat osat ne jotka laihoilta ihmisiltä törröttää näkyvissä. Molemmilla puolilla kipeää samassa kohdassa ja en osaa skidata molemmilta puolilta. Ja väleinä mulla on 42/14 et ei ne mitkään kovin raskaat ole

paugi - 15:49, 7.8.2012 »
tutam - 13:35, 7.8.2012 »
2Fresh - 12:34, 7.8.2012 » Tutam:in vastausesta jäi mietityttämään, että miksei saa vetää syvään henkeä kyseisen tykytyksen aikana?
Nyt voi siis olla, että puhun ihan omiani, koska lääketietteellinen ymmärrykseni on käytännössä nolla. Liittyy kai kuitenkin siihen, että liian syvään henkeä kauhoessa on hyperventilaation vaara.
ite oon huomannu että tykytykset saa loppumaan melko tehokkaasti kun vetää syvään henkeä ja pitää keuhkoja ihan täynnä sekunnin-parin ajan. tähän yleensä turvaudun jos rauhottuminen&vaaka-asento ei poista oireita kohtuullisen ajan kuluessa. närästystä esiintyy kyllä mullakin aika runsaastikin välillä, stressiä taas otan mielestäni vähemmän ku keskivertokansalainen.
Itelläni [WPW](https://fi.wikipedia.org/wiki/Wolff-Parkinson-Whiten_oireyhtym%C3%A4) lopetti urheilu-"uran" noin kuusi vuotta sitten. Kävin leikkauksessa, mutta eivät pystyneet polttamaan sitä ylimääräistä "rataa", koska oli liian lähellä sydämen jotain lihasta. Ts. urheillessa, väsyneenä tai alkoholin kanssa rytmihäiriöitä tulee vielä aika usein. Itelläni auttaa katkaisemaan rytmihäiriön yleensä nenästä kiinni pito ja painetta korviin "puhaltamalla", eli sama temppu kuin jos korvat ovat lukossa. Joskus harvoin, kun tämäkään ei katkaise häiriötä, niin kasvot jääkylmään veteen niin pitkäksi aikaa kuin kykenee. Tuolla tempulla on lähtenyt pahimmatkin rytmärit...
jerppa - 23:09, 3.9.2012 » Ja väleinä mulla on 42/14 et ei ne mitkään kovin raskaat ole
Ihan tarpeeks raskaat on. Kevennä väliä.

En jaksa tohon pyorään enää uutta ratasta ostaa niin keskiviikkona tulee kumminkin uusi ni siinä on sitte vähä liiankin leppisat välit 28/13 :smiley:
Kiitos neuvosta :slight_smile:

jerppa - 23:09, 3.9.2012 » ^^ no tarkentaa voin sen verran että tossa on toi kuva niin siinä ylä osassa on ne isot kaarevat osat ne jotka laihoilta ihmisiltä törröttää näkyvissä. Molemmilla puolilla kipeää samassa kohdassa ja en osaa skidata molemmilta puolilta. Ja väleinä mulla on 42/14 et ei ne mitkään kovin raskaat ole
sulla aika nopeasti kipeytyy myös takarengas kun tuolla välillä skidailet ;)

Crista iliacojen eli suoliluun harjujen kipeytymisen en olettaisi johtuvan alaraajojen liikkeistä vaan enemmänkin juuri vatsalihaksista niin kuin Kare viittasi.

Joo kyl se taka rengas on jo menettäny aika hyvin kuviotaan ku on vaan yks skid spotti.
Mut niistä luista nii sit-uppeja vaan vai?

onko se kipu luissa sivuilla vai enemmänkin edessä? voi tulla oikeasti niin monesta syystä. ja miten kipu tuntuu muuten kuin kosketusarkuutena? mikä liike sattuu vai sattuuko mikään?

ilman lisätietoja veikkaisin, että joku/housun vyötärö&vyö) vain painaa ajaessa.

Laitoin noi kengät jalkaan ja koetin tossa lattialla hakea sitä asentoa mikä olisi polkiessa, tai siis löytää asennon jossa painon saisi päkiälle kuten polkiessa pitäisi. Ei se oikein onnistunut, painopistettä viedessä koko muu jalka jää jännittyneeksi tyhjän päälle, etenkin tuo holvi, joten varmaan on tosiaan kenkien vaihto tiedossa. Toki lattiaa vasten mallailemalla on eri juttu kun polkiessa mutta se ongelma on nyt joka tapauksessa olemassa ja tuo äskeinen havainto sitä vahvisti. Se sama särky tuli heti. Eihän noi mitkään lenkkarit ole, istuvat kyllä hyvin jos pitää vaan jalassa ja myös kävellessäkin mutta ajaessa eivät siis tue kunnolla, joten O: Maastokengät koossa 42…

Kiitti jeesistä.

^^enemmänkin edessä ei muuten kun kosketus arkuutena esiinny. vyötä en kyllä niin ylhäällä koskaan pidä eikä oikeen mikään vaatekappaleistani purista

venäytin vasemman polven nivelsiteet 3 talvea sitten juoksulenkillä. ortopedi suositteli leikkausta. jalka kesti noin 45 min juoksua jokaisella lenkillä liukastumisen jälkeen, sen jälkeen joka kerta kipu, joka sai voimaan pahoin. 2 kesää kiinteellä pyöräilyä, kipu poissa. en tosin ole juossut 6kk

Kävin tossa tänään kaupoilla pyörimässä, ja huomasin markkinoilla olevan useampia jämäköitä tukipohjallisia. Aiemmin tossa siis mainitsin nykyisissä pyöräilykengissä jalkojen puutuvan, ja niiden pohjallinen onkin hyvin ohut, eikä lainkaan muotoiltu. Tein kesän seisomaduunia ja musta tuntuu että sen myötä jalka vähän kärsi. Kysynkin, että onko kukaan käyttänyt pyöräilykenkien kanssa esim. tällaisia pohjallisia:

[i][b]IRONMAN[/b][/i] total support

Nuo siis ohjeiden mukaan laitetaan ensin lämpenemään hetkeksi uuniin, ja sitten muotoillaan seisomalla kenkä kiristettynä. Enemmän varmaan tarkoitettu kävelykenkiin / työkenkiin / lenkkareihin, mutta mietin voisiko toimia myös pyöräilykengässä. Eniten mulla on siis ongelma siinä, ettei kenkä tue tuosta jalkaholvin seudulta ja alkaa pidemmän päälle särkeä. Tarjolla oli myös vastaava geeliversio, joka oli ilmeisesti enemmän tarkoitettu juoksuun erilaisten tärähdysvaimennusten yms myötä.

En ihan tuosta vaan viittinyt noita ostaa, oli sen verran arvokkaat mutta jos noista olisi apua niin kiinnostaisi kyllä. Uusien kenkien hankinta voisi tietysti auttaa, eikä nyt omasta terveydestään haluaisi tinkiä mutta jos ongelmaa saisi korjattua joillain kunnon pohjallisilla tulisi se tietysti edullisemmaksi kuin uudet kengät. Mietin vain, että tuollaiset voisivat olla ehkä vähän paremmat kuin ne seitsemän euron SPORT-pohjalliset.

Itse itselleni vastaten: auttoi. Kävin hakemassa Prismasta tollaset Ironman-pohjalliset. Isketään lämpimään uuniin muutamaksi minuutiksi ja sitten kenkään ja annetaan muotoutua. Pari päivää pidin noita kävelykengissä, jotta jalka tottuisi ja pohjalliset saisivat lopullisen muodon. Nyt muutama lyhkäsempi lenkki ajeltu, ja särky tiessään. Yksi päivä ajoin ilman noita, vanhoilla pohjallisilla testin vuoksi ja särky tuli parin kilometrin jälkeen.

Eli suosittelen. Jalkaholvin tuki on nannaa, tuo paljon lisää voimaa polkemiseen. 30e on aika pieni hinta verrattuna uusien kenkien hankintaan.

Nuohan eivät ilmeisesti ole sen kummemmin korjaavat tukipohjalliset, pelkästään antavat tukea. Eli eivät sen kummemmin korjaa pronaatiota tms, vaan lähinnä suojaavat huonosti istuvan kengän tuomilta ongelmilta kuten penikkatauti, polvien ja akillesjänteen säryt yms.

^ täytyypä itsekin kokeilla.

Mulla puutuu vasen jalka ajaessa ja yksi yleinen syy on kuulemma se, ettei liian kapea kenkä päästä jalkapöydän luita tarpeeksi levälleen ja niiden väliin puristuksiin jäävät hermot aiheuttavat puutumisen. Vaivaan voi saada apua jos jalkapöydän alle saa tukea niin, ettei jalkpöytä litisty niin paljoa kuormitettaessa.

Itse kokeilin laittaa pienen sideharsorullan päkiän kohdalle pitkittäin ja jo sen tuoma tuki tuntui auttavan. Tuollainen pohjallinen luultavasti enemän kun siinä on jalkaholvin tukikin.

Itestä tuntuu, että ihan kuin jalan lesti olisi muuttunut kesän jäljiltä. Tein seisomaduunia huonoissa kengissä, joten voi olla että jotain muutosta on tullut, tai sitten ei. Joka tapauksessa keväällä hyvän tuntuiset kengät tuntuivat huonoilta elokuussa. Tämä sitten alkoi tuntua myös polkemisen ulkopuolella siltä, että suurimman duunin tekevät jalkojen ulkosyrjät, ja etenkin polkiessa tuntui että voima yrittää tulla jostain tuolta jalkaholvin alta, siis ikäänkuin jalan sisältä. Tuo varmaan johtui siitä että jalan muoto ei ole optimaalinen polkiessa. Mutta sen kummemmin nyt nettidiagnosoimatta itseään tai muita niin noi pohjalliset on hyvät, sillä niissä on niin paljon sitä muotoutuvaa materiaalia, että kun se jalan mukaan muovautuu niin se istuu joka puolelta hyvin. Ainut mikä itellä hieman häiritsi oli että alunperin ajokengän oma pohjallinen oli suht ohut, ja kenkä istui muuten ihan hyvin. Tuo pohjallinen on niin täyttävä että nyt kenkä istuu kuin mono, mutta paljon liikkumatilaa ei ole. Eka mietin että muodostuuko se ongelmaksi, mutta veri on toistaiseksi kiertänyt ja järkeilin että ajokengän kanssa istuvuudessa on ehkä vähän eri asioista kyse kuin esim. kävelykenkien suhteen. Ei ainakaan hölsky jalka siellä sisällä.