Työsuhdefillari

Joo, ei tällainen nuori menestyjä muilla kuin Yamalla tai Kalalla aja.

Mun työpaikalla autoilijat eivät saa mitään. Tai no okei, kilsakorvaukset kyllä, mut ne ovatkin lakisääteisiä. Työsuhdepyörä hankitaan halukkaille. Työmatkoja sillä ei ole pakko ajaa, mutta jotain ajoa pitää harrastaa. Jos työsuhdepyörä ei liiku, seurauksena on se, että yrityksen omistaja loukkaantuu. Pyörien (myös omien) huoltamiseen on tilat ja kilukalut sekä opastusta. Toistakymmentä tyyppiä on napannut alleen Gir’s Crosserit. Mua ei napannu vaihteet ni hommasin hassun hihnafiksin.

Meillä oli vanhassa duunissa työsuhdepyörät ja aika suosittuja olivat. Kauppaan kuului pari huoltoa vuodessa, renkaanvaihdot, pienet voimansiirron uusinnat yms, jotka tosin eivät itseäni kiinnostaneet. Laskeskelin aikoinaan, että se olisi ollut aika hyvä tapa ostaa kunnon maantiepyöräkin. Rajoittavaksi tekijäksi muodostui sitten lopulta se valikoima.

Olen kuullut villejä tarinoita Pekkaniskan meiningistä. Siitä miten esim pyörällä ajettuja työmatkoja palkitaan kilometrien perusteella. Noista olisi kiva kuulla faktoja.

Edit: Jahas, tuolla ne onkin hyvin listattuna: Etusivu | Pekkaniska

Ihan hauska juttu, kunhan ei mene kyttäys-/ilmiantomeiningiksi esim. savuttomuuden kanssa. Mut joo, positiivinen idea.

Pekkaniskalla on taaki meininki!

kid_scientifik - 23:23, 22.2.2012 » http://3.bp.blogspot.com/_qyhZ9_eXCHM/S9IeW6AbnLI/AAAAAAAAE-s/AzMxu3qsI5g/s400/michel_foucault.jpg
Työ on vankila.

Pikemminkin: vangit itseään vartioimassa.

Mutta Michel on jo mullissa ja työmatkapyöräily ylipäänsä ihan kiva juttu, joten jatkakaa sillä.

No ne jutut nostaa monta tonnia ja ne on miehekkäitä!

Meidän duunissa on työsuhdepyörämahdollisuus, juurikin tuo Karen mainitsema Bikeplanetin jutska. Aika moni työntekijä on etua käyttänyt, itse puntaroin vielä koska Bikeplanetin valikoima ei ole se kaikkein paras ja työsuhdepyörälle asetettu hintakatto ei anna mahdollisuutta “paremman” kaluston hankintaan. Hyvä juttuhan tuo kiistämättä on silti ja mielestäni on hienoa että työnantajat lähtevät mukaan tuohon.

Toisaalta toi on mainio tapa saada käyttöön jossain määrin toimiva talvibeateri. Siihen voi laittaa lokaritkin eikä kukaan kato pitkään.

…miksi biitteri. Paskalla pyörällä ajaminen on IHAN perseestä.

Kannattaa pitää huoli polji- ja pinnaheijastimien kunnosta ja kilikellon äänenlaadusta.

Meillä ei saanut työsuhdefillari. Työsuhdeauton saisin todennäköisesti, mutta fillaria en.
Ajauduin aiheesta riitoihinkin henkilöstöpäällikön kanssa.

Bikeplanetin hinnat on muuten aika kovia. Karkeasti sanottuna kuukausimaksut on kolminkertaiset suhteessa vastaavalla tavalla hankittuun työsuhdeautoon.

pieni merenneito - 7:52, 23.2.2012 »

Toisaalta toi on mainio tapa saada käyttöön jossain määrin toimiva talvibeateri. Siihen voi laittaa lokaritkin eikä kukaan kato pitkään.

Talvipyörää minäkin tässä haikailen.

Jos olisin kuullut edusta aikaisemmin, en olisi alkanut haalia palasia ihkaomaan fillariin.

Meillä on sikäli kiva tilanne että työntekijä ei maksa kuin verotusarvon verran, leasingmaksu tulee palkan päälle eli kovin kalliiksi kahden vuoden leasing ei tulisi. “Aktiiviharrastajana” tökkii kuitenkin valikoiman suppeus BP:ssä kun samalla rahalla saisi paljon parempaa muualta. No, aika first world problemhan tää on mutta harmittaa kun ei saa käytettyä hyvää diiliä hyödykseen ja samalla antamalla työnantajalle positiivista kannustusta ko järjestelmän olemassaolosta. Ei tee mieli maksaa sitä “halpaakaan” hintaa jostain mikä ei vastaa sitä mitä haluaisi. Biitteri ja hasssupyörä löytyy jo tallista.

Meillä taitaa suurimmalla osalla olla hitusen parempaa hybridiä käytössä työsuhdepyöränä ja itse haikailisin ekaa “oikeaa” maantiepyörää.

Meille tuli joku vuosi sitten kans tuo BP:n tysuhdefillari, tietysti sillä erotuksella, että työntekijä maksaa leasingmaksun kokonaan. En usko, että kukaan on tuota “etua” käyttänyt - pidät fillaria kaksi vuotta, maksat sinä aikana suunnilleen saman mitä kaupassa, ja kauden lopuksi käteen jää ei mitään.

Työsuhdefillarista maksettava summa 2 vuoden aikana on hieman alle uuden pyörän hankintahinta. Se etu tulee siinä, että siitä palkasta perittävästä osuudesta ei makseta veroa. Pyörä tulee siis oman veroprosentin ja mahdollisen osamaksusopimuksen kulujen verran halvemmaksi + ainakin osa huolloista ja tarvikkeista kuuluu samaan hintaan. Tosin pyörä ei jää itselle, vaan sopimusta voi joko jatkaa uudella pyörällä tai voi lunastaa fillarin takaisin määrittelemättömällä summalla.

Saatan tietty olla väärässä, mutta tuota pohdittiin aikoinaan porukalla ja “työntekijä vastaa kaikista kustannuksista” tulkittiin niin, että leasingmaksu maksetaan nimenomaan nettopalkasta. Tietenkin saisi sen marginaaliveron verran alennusta jos tuo vähennettäisiin bruttopalkasta. Ilmeisesti työsuhdefillarilla ei ole verotusarvoa?

Nyt en voi enää tarkistaa ehtoja, koska näköjään koko etu taitaa olla kaikessa hiljaisuudessa lopetettu…

Nappaan keskustelun tänne talteen koska haluan löytää sen kaivamatta twitterin sivulta 1809 kun joskus tarvii.

Leander - 13:39, 5.5.2020 »
vasaraasialainen - 13:20, 5.5.2020 »
asb - 12:44, 5.5.2020 » Ai hemmets kahvihuonepuhetta mahdollisuudesta työsuhdepyörään. Tabit on jo auki. Ainahan ne on [auki](https://wethepeoplebmx.de/bikes/audio).
Onks näistä laajemmin jotain? Aina firmakohtaista, vai onko leveempää ohjeistusta tahi mallia olemassa?
Työsuhdepyörä on ihan normaali luontoisetu. Vähän isompi motivaatio vaaditaan firmalta, jos mennään ostopyörillä, kun verotusta varten tarvitaan vuosikustannukset, oletetut käyttöiät jne. josta sitten saadaan se edun arvo, jota verotetaan käyttäjältä. Ei toki ongelmallista, mutta vähän vaivaa ottaa kuitenkin ([Vero.fi](https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/47886/luontoisedut_verotuksess2/#12.4-esimerkki,-polkupy%C3%B6r%C3%A4etu)) Sitten hirveän paljon helpommalla firma pääsee liisaripyörillä, johon löytyy esim. tämmösiä firmoja https://www.tyosuhdepyora.fi/
asb - 13:41, 5.5.2020 »
vasaraasialainen - 13:20, 5.5.2020 »
asb - 12:44, 5.5.2020 » Ai hemmets kahvihuonepuhetta mahdollisuudesta työsuhdepyörään. Tabit on jo auki. Ainahan ne on [auki](https://wethepeoplebmx.de/bikes/audio).
Onks näistä laajemmin jotain? Aina firmakohtaista, vai onko leveempää ohjeistusta tahi mallia olemassa?
Firmathan ostaa tän palveluna kaupallisilta toimijoilta, niinku työsuhdeauton, ja verottajalla on aiheeseen omat ohjeistuksensa. https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/47886/luontoisedut-verotuksessa3/ https://www.tyosuhdepyora.fi/faq.html Edit: Leander ehtikin laittaa samat linkit jo edellisellä sivulla.
uljaa - 16:39, 5.5.2020 » Entisenä työsuhdepyöräilijänä voin sanoa, että on varsin edullinen ja kätevä juttu. Itsellä firma osti pyörän. Verotusarvo laskettiin pyörän ja lisävarusteiden hankintahinnan ja oletettujen käyttö / huoltokustannusten mukaan. Verotusarvo parin tonnin pyörälle ja 300 euron vuotuisille ylläpitokuluille oli karvan alle 100 e/kk, eli veroprosentti nousi suht maltillisesti. 2 vuoden työsuhdepyöräjakson jälkeen pyörän sai lunastaa itselle 0,25 kertaisella hankintahinnalla, eli 75 % alennuksella verrattuna uuteen. Ja koska huollot tein itse ja etuun kuului 300 eurolla varaosia/ vuosi, oli pyörä lunastettaessa kokolailla uutta vastaavassa tikissä. Työnantajalle hyvä tapa kannustaa työntekijöitä liikkumaan ja työntekijälle hyvä tapa hankkia pyörä.

Katohan. En näemmä muistanut moista.