How-To: Anodisoinnin poisto alumiinista

voi vittu! ostin tänään vimpan päälle kaikki, lipeät, rättejä, the works.

Tein miedon liuoksen ensin, heitin sinne rattaan. Ihmettelin kun mitään ei tapahtunut, joten lisäsin lipeää.

Rattaan merkinnät lähtivät nätisti, mutta pinnoite säilyi. Tein seoksesta varmuuden vuoksi vielä vähän tuhdimpaa.

Ei tapahtunut mitään, joten heitin riserista pätkäistyä putkea seokseen. Värii silminnähden leijaili siitä irti n. 20 sekunnissa. Vitutti.

Tarinan opetus: Tossa rattaassa on varmaankin pulverimaalipinta tmv.

Mikä ratas kyseessä? Mulla on yks Sinzin eturatas joka oli musta alunperin, ei meinannut millään lähteä väri pinnasta. Liuos taisi olla 50/50 ja ratas sai lillua siinä 5+ minuuttia ennenkuin mitään tapahtui. Pinta ei ollut rosoinen ja matta vaan semmonen tasainen ja kiiltävä.

Tommonen vähän vanhemman mallinen (veikkaisin) Gebhardt. Näkyis olevan alumiinia googlausten perusteella ja pinta tosiaan sileä ja kiiltävä.

Kuten tämä, mutta täysin musta, valkoisilla teksteillä (jotka liukeni pois) ja 144mm pulttijaolla:

jurppii kun on kaikki kiillotuspulverit ja paskit ostettuna, voishan ton tietysti vielä kerran koittaa dipata liemeen ja katsoa mitä käy.

Piti kokeilla anodisoinnin poistoa itsekin kun vastaan sattuivat elämää nähneet Michen kullitetut kammet. Taisin sekoitella liuoksesta vähän turhan mietoa, aikaa meni ehkä reilu 20 minuuttia. Suojasin kierteet paksulla kerroksella rasvaa ja niihin jäikin vielä vanha väri. Lopuksi näytin kammille kiillotustahnaa & -laikkaa, suojasin kiiltäävn pinnan vielä vahakerroksella. Olen lopputulokseen ihan tyytyväinen.

http://farm6.staticflickr.com/5036/7096135149_169d2c042d_c.jpg

∧Mitä ja millasta vahaa tohon suojaamiseen käytit?

50% 100 asteista vettä ja 50% kodin putkimiestä. Cinellin stemmistä lähti musta anodisointi 3 minuutissa ja käry oli tappava.

http://farm8.staticflickr.com/7263/7807692054_249166920b_z.jpg

normaali - 15:32, 18.8.2012 » 100 asteista vettä
But why?

olen lukenut jostain, että kemikaalit reagoivat voimakkaammin kuumennettuina.

Luonnollisesti. Mutta jos katalyytti ei ole tarpeen, miksi läträämään kiehuvan veden kanssa.

Enemmän lämpöä = enemmän energiaa = enemmän hiukkasten liikettä liuoksessa = nopeampi reaktio.

Kokeile liuottaa sokeripala kylmään veteen vs. kiehuvaan veteen.

Ei tässä nyt missään yläasteen kemmantunnilla olla, kiitos vain itsestäänselvyyksien laukomisesta.

Kunhan kummastelin turhaa läträämistä kiehuvan veden kanssa, kun reaktio on varsin tehokas ilmankin ja koko operaatio varsin yksinkertainen. Miksi monimutkaistaa asioita turhaan?

6 minuuttia 30% seoksessa ilman lämpöä teki hetki sitten täydellistä jälkeä jarrukahvan kanssa. Meinaatteko, että 6 minuuttia on niin pitkä aika, että kannattaa käyttää 5-10 minuuttia veden kiehauttamiseen?

No. Jokainen tyylillään. Takaisin aiheeseen.

Aimmeista puheenvuoroista päätellen itsestäänselvyydet eivät olleet niin itsestäänselviä. Eli viittasin enemmänkin tuohon katalyytin mainitsemiseen, joka oli vähän huti. Ite en jaksais lisätä tohon aika vahvan lipeän kanssa läträämiseen enää kiehuvaa vettä, muutenkin varovaisuutta vaativa homma. Mut kuten sanottu, jokainen tyylillään.

Siitä olis mielenkiintoista kuulla, vaikuttaako toi lämpötila/liuoksen vahvuus /jokin muu parametri otenkin prosessin lopputulokseen. Eli tuleeko jollain asetuksilla helpommin kiillotettava pinta kuin toisilla?

Äh joo. Totta. Vantteran katalyyttiwikilinkki sotki vähän omiakin suoltamisia.

Mut omakin pointti oli tosiaan juuri tuossa, että miksi lisätä yhtä riskitekijää, kun läträtään jo valmiiksi vahvojen kemikaalien kanssa, eikä oletettavasti kummempaa hyötyä tällä saavuteta.

Kokeilkaas dipata kiilloitetut alumiiniosat Sinoliin sen sijaan, että vahaisitte niitä. En tiedä mitä siinä tapahtuu kemian tasolla, mutta kikkaa käytetään moottoripyöräpiireissä ja se toimii.

Ja kyllä, NaOH on äärimmäisen vittumaista kamaa. Sain sitä duunissa jaloilleni reippaanpuoleisesti, toisin sanoen jalkani uivat siinä polvia myöden. Kutitti kivasti.
Minä(kin) käytän kuumaa vettä kiihdyttämään reaktiota, kun en jaksa odotella n^2 minuuttia päästäkseni kiillotuskoneen ääreen. Suojalasit, avonainen tila ja kumihanskat reuna kaksikerroin taitettuna (ei valu hanskoista iholle) ja homma toimii.

pieni merenneito - 21:50, 17.4.2012 » Tommonen vähän vanhemman mallinen (veikkaisin) Gebhardt. Näkyis olevan alumiinia googlausten perusteella ja pinta tosiaan sileä ja kiiltävä. Kuten tämä, mutta täysin musta, valkoisilla teksteillä (jotka liukeni pois) ja 144mm pulttijaolla: http://fixedgearshop.de/images/product_images/popup_images/462_1.jpg jurppii kun on kaikki kiillotuspulverit ja paskit ostettuna, voishan ton tietysti vielä kerran koittaa dipata liemeen ja katsoa mitä käy.
mulla on just tommonen kuvanmukainen ratas, mietin että onko se anodisoitu harmaaksi kun tuntuu että olis joku pinnoite? ehkä kokeilen ensin tapahtuuko autosolillam itään ja jos ei niin sit näitä puuhia.

Älä mee perse edellä puuhun - unohda Autosol. Se kama käy kivasti jo entuudestaan kiillotettujen/kromattujen pintojen ylläpitoon. Jos sen kilkkeen haluaa kiiltämään, niin ensin lipeäkylvyn kautta. Saat hinkata ajasta iäisyyteen jos meinaat saada eloksoinnin puhki sillä. Mulla on ihan oikee kiillotuskone pultattuna jalustaan, kunnon vahat ja laikat ja niilläkin se kestää vtusti.

mulla kävi tällanen tyhmä ajatus päässä, että lähtisiköhän mun mustaksi adonisoiduista/maalatuista miche primato kammista värit kuinka helposti putkarilla? saanko kiiltämään kampia millään, vai jääkö harmaan alumiinin värisiksi?

Lähtee, saat kiiltämään jos jaksat kiillottaa.

eikun yrittämään sitten, kiitos.