How-To: Anodisoinnin poisto alumiinista

Tästä on ollut puhetta useammassakin ketjussa, mutta en muista onko aiheesta sen enempää kuvamatariaalia koottuna täällä.

Elikkäs, aiheena anodisoinnin (elaksoinnin) poisto alumiinista.

Mitä tarvitset?
-Kodin putkimiestä tai vastaavaa voimakkaan emäksistä liuotinta
-Metalli tai muoviastian
-Kumihanskat
-Kappaleen josta anodisointi halutaan poistaa
-Tilan jossa riittävä ilmastointi

http://dl.dropbox.com/u/31410179/Anodisoinnin%20poisto/AnodisoinninPoisto_1.jpg

http://dl.dropbox.com/u/31410179/Anodisoinnin%20poisto/AnodisoinninPoisto_2.jpg
Minulla värinpoistoon pääsi formulan mustaksi anodisoitu levarietunapa.

http://dl.dropbox.com/u/31410179/Anodisoinnin%20poisto/AnodisoinninPoisto_3.jpg
Kappaleesta kannattaa poistaa kaikki ylimmäräinen, jota ei halua kylvettää. Myös kierteet ja vastaavat kohdat kannattaa suojata kylvyltä esim. vaseliinilla rasvaamalla.

http://dl.dropbox.com/u/31410179/Anodisoinnin%20poisto/AnodisoinninPoisto_4.jpg
Kodin putkimiestä sekoitetaan veteen aluksi reilut 1/10. Putkimiestä voi tarvittaessa lisätä varovasti lisää, mikäli anodisointi on tiukassa.

http://dl.dropbox.com/u/31410179/Anodisoinnin%20poisto/AnodisoinninPoisto_5.jpg
Kappale kylpyyn ja odotellaan, liuos alkaa melko nopeasti “kiehumaan”. Astiaa kannattaa hieman huljutella välillä ja olla tarkkana, ettei pidä alumiinikappaletta liian pitkään liuoksessa. Voimakas emäs syövyttää myös itse alumiinia.

http://dl.dropbox.com/u/31410179/Anodisoinnin%20poisto/AnodisoinninPoisto_6.jpg
Noin 7min kuluttua kylvyn alusta napa näytti tältä, väri oli jo melko hyvin irronnut mutta laitoin navan vielä hetkeksi likoamaan.

http://dl.dropbox.com/u/31410179/Anodisoinnin%20poisto/AnodisoinninPoisto_7.jpg
10min kylvyn jälkeen musta anodisointi oli poissa.

http://dl.dropbox.com/u/31410179/Anodisoinnin%20poisto/AnodisoinninPoisto_8.jpg
Kylvyn jälkeen kappale kannattaa pestä hyvin esim. juuri-/kynsiharjalla.

http://dl.dropbox.com/u/31410179/Anodisoinnin%20poisto/AnodisoinninPoisto_9.jpg
Anodisoinnin poiston jälkeen alumiiniin jää tuollainen mattapinta, jonka voi sitten vaikka kiillottaa teräsvillalla tai parhaaksi katsomallaan tavalla.

http://dl.dropbox.com/u/31410179/Anodisoinnin%20poisto/AnodisoinninPoisto_10.jpg

http://dl.dropbox.com/u/31410179/Anodisoinnin%20poisto/AnodisoinninPoisto_11.jpg

Kiitos hyvästä ohjeesta. Tällaisen sivun löysin mistä voi lukea sitten ohjeet uuden anodisoinnin, kiillotuksen, nikkelöinnin yms. tekoon http://www.timohapponen.net/

Paljonko lipeää kannattaa sekoittaa per litra anodisoinnin poistoon?

Itse sekoitin putkimiestä ja vettä suhteessa 50/50. Oli aika “aggressiivinen” kiehuminen… En suosittele. Parveke olis kanss ollut aika jeppis.

Hyvät ohjeet, näitä lisää.

^^^^

?


normi yksivaihde keittiö

Tuollaisen avausviestissä näkyvän Kodin Putkimies -liuoksen lipeäpitoisuus on jotain kymmenen prosentin luokkaa; olen itse käyttänyt lipeäkiteitä, joiden kanssa sekoitussuhde on hankalampi arvioida. Natriumhydroksidia löytyy myös nestemäisessä muodossa, muttei tietääkseni vapaasti ostettavissa.

Tässä (taas) meikäläisen pari vuotta vanhat ohjeet anodisointiin kotioloissa.

Biltemasta saa kaustista soodaa aika halvalla. Kolmen kilon pönisteristä sekoittelee aika monta litraa kodin putkimiestä vastaavaa liuosta :slight_smile:

Ja se Bilteman kaustinen sooda eli NaOH eli natriumhydroksidi eli lipeä on sit 85-100% sitä itteään eli tarkkana sen kanssa. Suojahanskat laittaisin. Ja aina lipeä veteen, ei toisinpäin (muuten kiehahtaa naamalle).

Oikeassa suhteessa tuota sekoittamalla esim. oliiviöljyyn tai muuhun sopivaan rasvaan saa aikaan perheelle kotoista käsintehtyä saippuaa.

ensin vesi, sitten happo, muuten palaa naamaan rakko.

niksipirkka alibi-vinkki: lipeällä pääsee kätevästi eroon myös hankalista lähisukulaisista tai keljuista liikekumppaneista.

rokpete - 14:49, 10.1.2012 »

^^^^

?

Siis nimenomaan NaOH rakeita veteen, siitä kyselin. Saadakseen about kodin putkimiehen vahvuista tavaraa... Olisiko 10grammaa rakeita per litra?

Oma anodisoinnin poisto ei sujunut ihan niin kuin elokuvissa…

Kuvassa Stemmi jo kiillotettuna…

On siinä lipeässä varmaan merkintä että kuinka tymäkkää se on, siitä vaan sitten laskeskelemaan. Ei se kodin putkimies ole muuta kuin lipeää ja väriainetta ja vesee afair.

100g lipeärakeita ja 9dl vettä = kodin putkimies. Aloitusviestin mukaan 1/10 laimennettu kodin putkimieskin toimii joten about 10g lipeää litraan vettä riittäis.

^Tattista

Tuon lipeän kanssa muuten ei kannata käyttää suljettuja astioita mahdollisen paineen takia ja jos yhtään on peukalo keskellä kämmentä niin vaikka aurinkolasit silmien suojaksi, koska lipeä sokeuttaa 4 life jos menee silmiin.

elaintarha - 13:31, 27.2.2012 » Oma anodisoinnin poisto ei sujunut ihan niin kuin elokuvissa.. http://farm8.staticflickr.com/7210/6788608656_3512c7be95.jpg Kuvassa Stemmi jo kiillotettuna..
Näyttää ihan kuin anodisointi ois lähtenyt vain osittain pois pinnasta, vai mitä nuo "laikut" on? Puhdistitko kappaleen ennen kylvetystä rasvasta ja muista epäpuhtauksista?

Värillisen anodisoinnin irtilähteminen on tietty helpompi havaita kuin värittömän.

edit: Tajusin juuri postanneeni vuoden itsestäänselvyyden. Olkaa hyvät.

^Tottakai puhdistin! Epätasaisuuksien syytä en osaa sanoa.

Taidan kokeilla kylpyä vielä kerran ja katsotaan sen jälkeen uudestaan… Toisaalta ihan mielenkiintoisen näköinen se noinkin on…

Jos laitat tuon vielä lipeäkylpyyn, niin se ei ainakaan silota noita jälkiä, koska alumiini syöpyy kaikkialta tasaisesti (tai pahimmassa tapauksessa enemmän sieltä mistä se on jo syöpynyt).