How-To: Anodisoinnin poisto alumiinista

100g lipeärakeita ja 9dl vettä = kodin putkimies. Aloitusviestin mukaan 1/10 laimennettu kodin putkimieskin toimii joten about 10g lipeää litraan vettä riittäis.

^Tattista

Tuon lipeän kanssa muuten ei kannata käyttää suljettuja astioita mahdollisen paineen takia ja jos yhtään on peukalo keskellä kämmentä niin vaikka aurinkolasit silmien suojaksi, koska lipeä sokeuttaa 4 life jos menee silmiin.

elaintarha - 13:31, 27.2.2012 » Oma anodisoinnin poisto ei sujunut ihan niin kuin elokuvissa.. http://farm8.staticflickr.com/7210/6788608656_3512c7be95.jpg Kuvassa Stemmi jo kiillotettuna..
Näyttää ihan kuin anodisointi ois lähtenyt vain osittain pois pinnasta, vai mitä nuo "laikut" on? Puhdistitko kappaleen ennen kylvetystä rasvasta ja muista epäpuhtauksista?

Värillisen anodisoinnin irtilähteminen on tietty helpompi havaita kuin värittömän.

edit: Tajusin juuri postanneeni vuoden itsestäänselvyyden. Olkaa hyvät.

^Tottakai puhdistin! Epätasaisuuksien syytä en osaa sanoa.

Taidan kokeilla kylpyä vielä kerran ja katsotaan sen jälkeen uudestaan… Toisaalta ihan mielenkiintoisen näköinen se noinkin on…

Jos laitat tuon vielä lipeäkylpyyn, niin se ei ainakaan silota noita jälkiä, koska alumiini syöpyy kaikkialta tasaisesti (tai pahimmassa tapauksessa enemmän sieltä mistä se on jo syöpynyt).

Hiomapapereilla tasottelet ja uudestaan kiillotus.

Hyvä pointti Artulta! Unohdetaan siis toinen kylpykerta.

Tota hiomista pitää kokeilla huomenna.

Asiasta mitään tietämättä, mutta muiden alumiinisten kappaleiden kanssa anodisointia puljanneena. Tuossa saattaa olla nikkelöinnin/kromatoinnin tyyppinen välissä ja siks jääny hiukka epätasaiseksi. Hionta ja kiillotus +1 täältäkin siis.

Tuli kaupassa huomattua: Kodin putkimieshän on pakkauksen mukaan 10-prosenttista. Sekä Rainbown että Eldoradon putkenavaajat taas lupaavat 15-30% NaOH-pitoisuutta ja litrahinta on kummassakin huomattavasti merkkituotetta alhaisempi.

Arttu - 20:53, 27.2.2012 » Jos laitat tuon vielä lipeäkylpyyn, niin se ei ainakaan silota noita jälkiä, koska alumiini syöpyy kaikkialta tasaisesti (tai pahimmassa tapauksessa enemmän sieltä mistä se on jo syöpynyt).
Nyt kannattaa tarkistaa asia vielä jostain, missä oikeasti tiedetään, mutta minun käsittääkseni lipeä syövyttää sen oksidikerroksen siitä alumiinin pinnasta - ei alumiiniä itseään.
MrHat - 11:28, 9.3.2012 »
Arttu - 20:53, 27.2.2012 » Jos laitat tuon vielä lipeäkylpyyn, niin se ei ainakaan silota noita jälkiä, koska alumiini syöpyy kaikkialta tasaisesti (tai pahimmassa tapauksessa enemmän sieltä mistä se on jo syöpynyt).
Nyt kannattaa tarkistaa asia vielä jostain, missä oikeasti tiedetään, mutta minun käsittääkseni lipeä syövyttää sen oksidikerroksen siitä alumiinin pinnasta - ei alumiiniä itseään.
Lipeän emäksisyys liuottaa alumiinia, ei ainoastaan oksidikerrosta.

Ainakin minun alumiininen satulatolppani katosi lipeän saattelemana kokonaan.

Saattaa toki olla, että lipeä muuttaa alumiinin ensin oksidiksi ja sitten vasta syövyttää sen. Tulos on sama. Alumiinin pinnalla normaalioloissa on aina oksidikerros.

Damn!
Alistun vakuuttavan oloisen vastauksen sekä autoritäärisen hahmon kertoman esimerkin valossa. Ilmaisen olleeni ilmeisestikin väärässä ja pohdin lopun ikääni, mistä olen mahdollisesti disinformaatiota itseeni tässä(kin) asiassa saanut.

edit: wikipedia varmistaa MrHat olleen TAAS KERRAN väärässä “[natriumhydroksidi] syövyttää metalleja kuten sinkkiä, magnesiumia ja alumiinia vapauttaen syttyvää vetykaasua.”

Liian kauan kemian kursseista, mutta tosiaan alumiinin pinnalle syntyy oksiki kerros ns. välittömästi sen poistamisenkin jälkeen. Oksidi kerros on kestävämpi kuin alumiini itsessään. Alumiinin pinnan oksidoituminen tarvitsee happea. Anodisointi/eloksointi on vain paksunnettu oksidikerros.
Alumiini ei kuitenkaan tarvitse happea vapaassa muodossa muodostaakseen oksidi kerroksen, vaan se pystyy erottamaan esim. vedestä happea ja siten muodostamaan oksidikerroksen myös vaikka nesteessä jossa on vettä.

Mutta tosiaan, etenkin osia joissa niiden mitoilla on väliä, etenkin muutenkin kuin täysien millien osalta, lipeässä liottaminen pitää tapahtua tarkasti seuraamalla ja minimoimalla siellä liuotus aika. Navoista itsessään ulostulevat laakerit, tai väljä satulatolppa eivät ole mukavia ajokavereita. Ja sen liottamisen jälkeen se osa kannattaa pestä hyvin.

Tässä oma tulos. Oikeastaan näitä on kaksikin kyllä, mutta eiköhän tämä riitä selvennykseksi.
Ensin putkimies seoksella andiosinti pois ja sen jälkeen kiillotus Autosolilla.
Navat kiillotin kun kiekot olivat kasattu, mutta ihan hyvät niistä kuitenkin sai tehtyä siitä huolimatta.

http://desmond.imageshack.us/Himg864/scaled.php?server=864&filename=mg5813.jpg&res=medium
Oli melko hämärää, mutta eiköhän tuosta selvän saa.

http://desmond.imageshack.us/Himg833/scaled.php?server=833&filename=mg5837.jpg&res=medium
Tuli taas pelleiltyä putkarin ja Autosolin kanssa. Oisihan tuosta paremmankin saanut kun olisi hionut noi naarmut pois ja hinkannut kauemmin Autosolilla, mutta näillä lähdetään liikkeelle. Kuva taas mitä on, mutta kyllä siitä selvän saa.

Mä käytin anodisoinnin poistossa Mister Muskelin uuninpesuainetta. Sen jälkeen 800/2500 vesihiomapaperia ja Autosolia. Lopuksi vedin poraan asennettavalla laikalla kolmella mukana tulleella aineella. Lopuksi voi laittaa ohuen vahan pintaan jos siltä tuntuu. Yhden laikkarupeaman voisi vielä vetäistä mutta tulos on jo liki perfect! Tässä lopputulos:

Kammet ovat Sugino Grand Mighty ja alkuperäinen väri siis shampanja. Vetopuolen kammesta Sugino teksti näkyy himmeänä. Vastapuolen kammesta erittäin hyvin. Nähtävästi vetopuolen kampi oli joko sen verran kulunut siitä kohtaa tai sitten laserkaiverrus vai ei ollut niin syvä.

voi vittu! ostin tänään vimpan päälle kaikki, lipeät, rättejä, the works.

Tein miedon liuoksen ensin, heitin sinne rattaan. Ihmettelin kun mitään ei tapahtunut, joten lisäsin lipeää.

Rattaan merkinnät lähtivät nätisti, mutta pinnoite säilyi. Tein seoksesta varmuuden vuoksi vielä vähän tuhdimpaa.

Ei tapahtunut mitään, joten heitin riserista pätkäistyä putkea seokseen. Värii silminnähden leijaili siitä irti n. 20 sekunnissa. Vitutti.

Tarinan opetus: Tossa rattaassa on varmaankin pulverimaalipinta tmv.

Mikä ratas kyseessä? Mulla on yks Sinzin eturatas joka oli musta alunperin, ei meinannut millään lähteä väri pinnasta. Liuos taisi olla 50/50 ja ratas sai lillua siinä 5+ minuuttia ennenkuin mitään tapahtui. Pinta ei ollut rosoinen ja matta vaan semmonen tasainen ja kiiltävä.