How-To: Anodisoinnin poisto alumiinista

Tässä (taas) meikäläisen pari vuotta vanhat ohjeet anodisointiin kotioloissa.

Biltemasta saa kaustista soodaa aika halvalla. Kolmen kilon pönisteristä sekoittelee aika monta litraa kodin putkimiestä vastaavaa liuosta :slight_smile:

Ja se Bilteman kaustinen sooda eli NaOH eli natriumhydroksidi eli lipeä on sit 85-100% sitä itteään eli tarkkana sen kanssa. Suojahanskat laittaisin. Ja aina lipeä veteen, ei toisinpäin (muuten kiehahtaa naamalle).

Oikeassa suhteessa tuota sekoittamalla esim. oliiviöljyyn tai muuhun sopivaan rasvaan saa aikaan perheelle kotoista käsintehtyä saippuaa.

ensin vesi, sitten happo, muuten palaa naamaan rakko.

niksipirkka alibi-vinkki: lipeällä pääsee kätevästi eroon myös hankalista lähisukulaisista tai keljuista liikekumppaneista.

rokpete - 14:49, 10.1.2012 »

^^^^

?

Siis nimenomaan NaOH rakeita veteen, siitä kyselin. Saadakseen about kodin putkimiehen vahvuista tavaraa... Olisiko 10grammaa rakeita per litra?

Oma anodisoinnin poisto ei sujunut ihan niin kuin elokuvissa…

Kuvassa Stemmi jo kiillotettuna…

On siinä lipeässä varmaan merkintä että kuinka tymäkkää se on, siitä vaan sitten laskeskelemaan. Ei se kodin putkimies ole muuta kuin lipeää ja väriainetta ja vesee afair.

100g lipeärakeita ja 9dl vettä = kodin putkimies. Aloitusviestin mukaan 1/10 laimennettu kodin putkimieskin toimii joten about 10g lipeää litraan vettä riittäis.

^Tattista

Tuon lipeän kanssa muuten ei kannata käyttää suljettuja astioita mahdollisen paineen takia ja jos yhtään on peukalo keskellä kämmentä niin vaikka aurinkolasit silmien suojaksi, koska lipeä sokeuttaa 4 life jos menee silmiin.

elaintarha - 13:31, 27.2.2012 » Oma anodisoinnin poisto ei sujunut ihan niin kuin elokuvissa.. http://farm8.staticflickr.com/7210/6788608656_3512c7be95.jpg Kuvassa Stemmi jo kiillotettuna..
Näyttää ihan kuin anodisointi ois lähtenyt vain osittain pois pinnasta, vai mitä nuo "laikut" on? Puhdistitko kappaleen ennen kylvetystä rasvasta ja muista epäpuhtauksista?

Värillisen anodisoinnin irtilähteminen on tietty helpompi havaita kuin värittömän.

edit: Tajusin juuri postanneeni vuoden itsestäänselvyyden. Olkaa hyvät.

^Tottakai puhdistin! Epätasaisuuksien syytä en osaa sanoa.

Taidan kokeilla kylpyä vielä kerran ja katsotaan sen jälkeen uudestaan… Toisaalta ihan mielenkiintoisen näköinen se noinkin on…

Jos laitat tuon vielä lipeäkylpyyn, niin se ei ainakaan silota noita jälkiä, koska alumiini syöpyy kaikkialta tasaisesti (tai pahimmassa tapauksessa enemmän sieltä mistä se on jo syöpynyt).

Hiomapapereilla tasottelet ja uudestaan kiillotus.

Hyvä pointti Artulta! Unohdetaan siis toinen kylpykerta.

Tota hiomista pitää kokeilla huomenna.

Asiasta mitään tietämättä, mutta muiden alumiinisten kappaleiden kanssa anodisointia puljanneena. Tuossa saattaa olla nikkelöinnin/kromatoinnin tyyppinen välissä ja siks jääny hiukka epätasaiseksi. Hionta ja kiillotus +1 täältäkin siis.

Tuli kaupassa huomattua: Kodin putkimieshän on pakkauksen mukaan 10-prosenttista. Sekä Rainbown että Eldoradon putkenavaajat taas lupaavat 15-30% NaOH-pitoisuutta ja litrahinta on kummassakin huomattavasti merkkituotetta alhaisempi.

Arttu - 20:53, 27.2.2012 » Jos laitat tuon vielä lipeäkylpyyn, niin se ei ainakaan silota noita jälkiä, koska alumiini syöpyy kaikkialta tasaisesti (tai pahimmassa tapauksessa enemmän sieltä mistä se on jo syöpynyt).
Nyt kannattaa tarkistaa asia vielä jostain, missä oikeasti tiedetään, mutta minun käsittääkseni lipeä syövyttää sen oksidikerroksen siitä alumiinin pinnasta - ei alumiiniä itseään.
MrHat - 11:28, 9.3.2012 »
Arttu - 20:53, 27.2.2012 » Jos laitat tuon vielä lipeäkylpyyn, niin se ei ainakaan silota noita jälkiä, koska alumiini syöpyy kaikkialta tasaisesti (tai pahimmassa tapauksessa enemmän sieltä mistä se on jo syöpynyt).
Nyt kannattaa tarkistaa asia vielä jostain, missä oikeasti tiedetään, mutta minun käsittääkseni lipeä syövyttää sen oksidikerroksen siitä alumiinin pinnasta - ei alumiiniä itseään.
Lipeän emäksisyys liuottaa alumiinia, ei ainoastaan oksidikerrosta.

Ainakin minun alumiininen satulatolppani katosi lipeän saattelemana kokonaan.

Saattaa toki olla, että lipeä muuttaa alumiinin ensin oksidiksi ja sitten vasta syövyttää sen. Tulos on sama. Alumiinin pinnalla normaalioloissa on aina oksidikerros.