Road Rage - tarinoita liikenteestä

Jakelu kaupungilla (autolla) on ilmeisesti niin vittumainen duuni, että se ajaa oikomaan monet mutkat. Taannoin oli joku jakelukuski kaupunkiliikenneaiheisessa keskustelussa erittäin pöyristynyt siitä tiedosta, että laki todella edellyttää hänen matkaansa hidastavien pyöräijöiden ajavan ajoradalla, eikä jalkakäytävällä. Tästä tiedosta huolimatta hän piti ilmiselvänä että ainoa todellinen syy pyöräillä muualla kuin jalkakäytävällä on vittuilunhalu autoilijoita kohtaan.

jooseppi - 10:41, 26.9.2012 » Ja ikävä faktahan on että autotiet pidetään ennemmin vapaana kuin kelvit
Onkse sun mielestä jees?

^Ei. Se ei ole jees.

Oikea vastaus!

Olin yhden kesän jakelukuorma-auton kuskina pääkaupunkiseudulla. Pääasiassa vein elintarvikkeita keskustan pieniin Alepoihin ja Siwoihin. Osassa kaupoista on jonkinlaiset lastauslaiturit, joille auton sai peruuteltua, ja kamat tönittyä helposti sisään.

Muutamat kuitenkin edellyttivät sikapysäköinnin jalkakäytävälle, ja puolen tunnin riuhtomisen, kun kamat piti saada etuovesta sisään. Dorkimmissa paikoissa, rullakotkaan eivät sopineet sisään, vaan kamat piti kirjaimellisesti kantaa sisälle.

Tuota kyseistä Alepaa ei tainnut tuolloin olla olemassa, koska en muista siellä ikinä käyneeni. Luulen kuitenkin, että kaveri yrittää saada takalaidan osumaan kynnyksen päälle, jotta kärryt saa työnnettyä kauppaan sisään. Juomakärryjä ei saane kynnyksen yli helposti nousemaan pelkillä käsivoimilla, ja mokomat kaatuvatkin herkästi.

Yleensä kuskit yrittävät saada auton avoimen takaoven mahdollisimman lähelle ovea, että voivat vahtia sitä kaupassa heiluessaan. Pitkäkyntiset saattavat muuten käväistä “juoksuostoksilla”.

Ahtaisiin tiloihin väkisin ängetyt ruokakapupat vaikuttivat tuon kesän jälijiltä melko tyhmiltä ideoilta.

Muistan muuten erään hupaisan typerän keikan Mäkelänkadulta. Inexin innokas kerääjä oli laatinut pieneen Alepaan toimituksen, jossa oli mm. 400 kg kissanhiekkaa. Kaupan ovesta sopi sisään rullakko, mutta 60 kg rimpula sai pistää kaikki voimansa peliin, jotta rullakko nousi jyrkkää ramppia ylös. Voitin kamppailun rampin kanssa, kissanhiekasta huolimatta, mutta kauppias lähetytti melkein kaiken kissanhiekan takaisin. Olisiko sinne pari pussia jäänyt…

Hei jou rispektit vaan kaikille kuorma-autoo ja pakuja ja traktoreita duunikseen ajaneille ja ajaville. Se on kyl todella rankkaa ja veemäistä duunii. Tsemppiterkut sinne ratin taakke. Ehdottomasti iso peukku ja näin.

Toivottavasti jaksatte vääntää jatkossakin ne koslanne kaikille kelveille ja jalkakäytäville mahdollisimman hankalasti.

^Hei Pässi! Jos ne kuskit ei toimita kauppoihin elintarvikkeita niin mistä sun mutsis ostas sun hunajamurot? Suoraan Inexiltä kö?

1st Wrld Prblms. Peace out.

Yhyhyy! Mene sinä pliide plööde jakamaan sitä loputonta ymmärrystäs kuormurikuskeja kohtaan jollekki muulle palstalle vaikka.

Konsta - 13:25, 26.9.2012 » Yhyhyy! Mene sinä pliide plööde jakamaan sitä loputonta ymmärrystäs kuormurikuskeja kohtaan jollekki muulle palstalle vaikka.
Niin, jos toi sun kommenttisi oli osoitettu mulle, niin aloittaessani tän keskustelun kyseenalaistin ton kuskin pysäköinnin tuossa edellisellä sivulla ihan kuvan kera ja esitin vaihtoehtoisen toimintamallin. Se, etten julistanut U-lock justicea tahi toteuttanut sitä vaikka kuvan kera ei lisää mun ymmärrystä tollaista pysäköintiä tai sellaista harjoittavia kuskeja kohtaan.

Jos taas kommenttisi oli osoitettu jollekin muulle, kehoittaisin käyttämään lainausta tai yksilöimään kommentoinnin kohteesi esim. nuolisymbolilla.

No ei ollu sulle ei. Otetaas uudelleen.

jooseppi - 13:12, 26.9.2012 » ^Hei Pässi! Jos ne kuskit ei toimita kauppoihin elintarvikkeita niin mistä sun mutsis ostas sun hunajamurot? Suoraan Inexiltä kö?
Yhyhyy! Mene sinä pliide plööde jakamaan sitä loputonta ymmärrystäs kuormurikuskeja kohtaan jollekki muulle palstalle vaikka.

Seuraavan kerran kuin joku rakennustyömaa on katkaissut kevyen liikenteen väylän niin huudelkaa ihmeessä raksamiehille että vittuako tulette tekemään työtänne kevyen liikenteen väylälle.

Konsta - 13:38, 26.9.2012 » No ei ollu sulle ei. Otetaas uudelleen.
jooseppi - 13:12, 26.9.2012 » ^Hei Pässi! Jos ne kuskit ei toimita kauppoihin elintarvikkeita niin mistä sun mutsis ostas sun hunajamurot? Suoraan Inexiltä kö?
Yhyhyy! Mene sinä pliide plööde jakamaan sitä loputonta ymmärrystäs kuormurikuskeja kohtaan jollekki muulle palstalle vaikka.
Asia selvä.

Finlex (Tieliikennelaki 3.4.1981/267) kommentoi pysäköimistä:

[i]27 §
Pysäyttämistä ja pysäköimistä koskevat kiellot

Ajoneuvoa ei saa pysäyttää eikä pysäköidä sellaiseen paikkaan eikä siten, että siitä aiheutuu vaaraa tai että liikenne tarpeettomasti estyy tai häiriytyy.

Pysäyttäminen ja pysäköinti on kielletty:

  1. jalkakäytävällä, suojatiellä, pyörätiellä ja pyörätien jatkeella sekä viiden metrin matkalla ennen suojatietä, risteävää pyörätietä tai pyörätien jatketta[/i]

Jatkuu:

Polkupyörän ja mopon saa pysäyttää ja pysäköidä jalkakäytävälle ja pyörätielle. Muunkin ajoneuvon saa erityistä varovaisuutta noudattaen pysäyttää lyhyeksi ajaksi jalkakäytävälle ja pyörätielle ajoneuvoon nousemista, siitä poistumista, sen kuormaamista tai kuorman purkamista varten, milloin läheisyydessä ei ole käytettävissä muuta pysäyttämiseen sopivaa paikkaa ja pysäyttämiseen on pakottavia syitä. Pysäytetty ajoneuvo ei kuitenkaan saa kohtuuttomasti haitata jalkakäytävällä ja pyörätiellä kulkemista. Kuljettajan on tällöin pysyteltävä ajoneuvonsa läheisyydessä ja tarvittaessa siirrettävä ajoneuvo paikkaan, jossa se ei häiritse muuta liikennettä.

Pysäköiminen täsmennetään lisäksi:

15) pysäköinnillä (tarkoitetaan) ajoneuvon seisottamista kuljettajineen tai ilman kuljettajaa, ei kuitenkaan lyhytaikaista ajoneuvon seisottamista siihen nousemista tai siitä poistumista tahi ajoneuvon kuormaamista tai kuorman purkamista varten.

“Lyhytaikaista” tai “kohtuutonta haittaa” ei kuitenkaan ole täsmennetty. Onkohan se kohtuutonta haittaa, jos pyörätiellä pystyy kulkemaan vain limboamalla auton ali?

Äkkiseltään tulkitsisin, että tieliikennelain mukaan kuorma-auton saisi lyhytaikaisesti, ja kuorman purkamise/lastaamisen ajaksi, jättää pyörätielle vain, jos siitä edelleen pääsisi pyörätietä tai jalkakäytävää pitkin ohi. Tuosta ei taida päästä. Selvästi pysäköintivirhemaksun paikka.

Kuljettajana sanon, että omien hommien helpottamiseen pyrin itsekin aina. Tällöin stoppi on mahdollisimman nopea ja kenenkään ei tarvitse kauaa kärvistellä. kanadanmajavan mainitsemat pointit auton vahtimisesta jne. allekirjoitan täysin. En oikein voi puuttua kuvan tapaukseen kun en tunne Helsinkiä, mut alko tää keskustelu vaan kääntyä niin ikävään suuntaan et pit älähtää.

Tompsukka - 13:39, 26.9.2012 » Seuraavan kerran kuin joku rakennustyömaa on katkaissut kevyen liikenteen väylän niin huudelkaa ihmeessä raksamiehille että vittuako tulette tekemään työtänne kevyen liikenteen väylälle.
Vertauksesi on loistava ja kommenttisi sisältö sykähdyttää. Kiitos. Oisko keskustelua syytä jatkaa vaikka [täällä](https://www.yksivaihde.net/old/349&page=33)?
Konsta - 13:38, 26.9.2012 » No ei ollu sulle ei. Otetaas uudelleen.
jooseppi - 13:12, 26.9.2012 » ^Hei Pässi! Jos ne kuskit ei toimita kauppoihin elintarvikkeita niin mistä sun mutsis ostas sun hunajamurot? Suoraan Inexiltä kö?
Yhyhyy! Mene sinä pliide plööde jakamaan sitä loputonta ymmärrystäs kuormurikuskeja kohtaan jollekki muulle palstalle vaikka.
Evoluutio on vielä pahasti vaiheessa...

Joo on vaikeeta saada yli kynnyksen ja jaadi jaa jaa ja se on muuten sitten ohjesääntö max. 400 kg ja aina ei vaan voi valita muuten. Voidaanko nyt lopettaa tää ruokakauppojen logistiikasta jauhaminen, nimittäin se on suhteelli viturallaan kiitos sen, että se mikä näyttää hyvältä paperilla ei vaan välttämättä toimi käytännössä. Ja kun ei kuunnella niitä, jotka sitä työtä tekee niin ei voida saavuttaa kehitystä. Terveisiä keslogilta hakkilan varastolta.

Ja jottei mene ihan offtopiciksi niin ragetan itseäni siitä etten eilen illan töistä kotiintullessa muistanut laittaa valoja päälle ennen kuin parin kilometrin matkan jälkeen siitä eräs koiran ulkoiluttaja asaillisesti huomautti.

Liian isot autot joissa on liian isot kuormat.

^

Freeflow - 13:19, 26.9.2012 » 1st Wrld Prblms. Peace out.