YV-työkalu

2014-lisätilaus on auki torstai-iltaan 23.1. klo 20:00 asti täällä

[s][b]Yksivaihde.net-työkalut ovan ennakkotilattavissa 14.4. asti shopissa: http://www.yksivaihde.net/site/shop/[/b][/s]


ojn - 22:50, 24.1.2013 » Pitäsköhän jatkaa YV-työkalun kehittelyä omassa topicissaan...
negaatio - 0:04, 25.1.2013 » yv työkalutopikille +1.
+1 - ja tuumasta toimeen...

Keskustelun alkuosa löytyy täältä: M: fillarityökaluja - #23 by ojn - Myydään - Yksivaihde.net (niin tähän ei tarvitse siirrellä yksittäisiä viestejä)

http://dl.dropbox.com/u/28132912/tyokalu2.jpg

Noinko merenneito tarkoitit? Toi pikkureikä on siis ajateltu ketjun kiinnitystä varten, jotta saa sen piiskan…

Toi pullonavaaja on sit turhake.

…ja tossa suunnitelmassa ainakin aika kehnolla vipuvarrella varustettu turhake.

15 mm kiintoavain on vähän huonossa paikassa. Jos sen siirtäisi avaimen päähän, saisi paremmin väännettyä tiukassa olevia muttereita.

konkeli - 9:53, 25.1.2013 » Toi pullonavaaja on sit turhake.
Itse olen kyllä vähän samoilla linjoilla konkelin kanssa. Liikaa ei kannata yrittää ahtaa yhteen työkaluun, saattaa olla että toimii sitten huonosti joka hommassa...

Ja 15-millinen ennemmin lähemmäs avaimen päätä, koska vipuvarsi. Ja haka ennemmin pienemmällä kaarella ettei lipsu. Eli näin:http://cdn2.bigcommerce.com/server800/af476/products/809/images/1240/Shimano_duraace_track_chainwhip__76379.1324281776.1280.1280.png

Hei,
tehdäänkös nyt niin että listataan ensin mitä sen työkalun PITÄÄ olla?
Eli, halutaanko siitä pieni hätävaratyökalu (kuten toi ylläoleva), kunnon pajatyökalu vai jotain tältä väliltä? Entäs ne ominaisuudet? 15mm lenkki, lukkorengastyökalu, ketjupiiska, pullonavaaja, kuniksenpetkutin, mitä?

^^ Saattaa olla noinkin mutta eikö kahdella puolta lyhyemmällä vipuvarrella ainakin periaatteessa saa aikaan saman väännön kuin yhdellä tuplasti pitemmällä (vrt. esim. auton ristikkoavain). Eri asia mitä kaikkea Certin postaaman kuvan mallilla pystyy kiristämään/avaamaan (eli mihin se ns mahtuu) ja onko tuo hyvä ratkaisu alle puolen metrin pituisissa vääntimissä. Kokeneet ja ne jotka muuten tietää tietää.

Edit: Vaikka luovuus rajoittuu niin ei varmaan kannata tosiaan keksiä pyörää ihan kokonaan uudestaan kuten allakin todettu.

^^^sama.

sanonpahan vaan noin muutoinkin, että tuo da:n trackie on selkeästi toimivin tuontyyppinen härpäke mihin on tullut törmättyä, eli imo paras lähtökohdaksi. ja ei todellakaan mitään pullonavaajaturhakkeita tms. kiss.

Lisään tän myös tänne, koska kyseessä on miusta erinomainen työkalu siihen mihin se on tarkotettu. Toteuttaa kahta kolmea käyttötarkotusta eli lukkorenkaan kiristämistä/avaamista, rattaan kiristämistä/avaamista ja 15 millisten pulttien kiristämistä/avaamista. Näistä viimesin on kaikkein heikoin lenkki.

Hyvää on se, että nämä “ominaisuudet” on eri puolilla työkalua, jollon vääntövoimaa on riittävästi. Myin yhden tälläsen nimimerkki Jani M:lle, joka muistaakseni harrasti ratapyöräilyä. Hänen piti saada ketjupiiska, millä saa irti pienihampaiset rattaat, mitkä tuppaa menemään tiukalle. En muista tai tiedä, että miten työkalu palveli tätä tarkotusta hänen kohdallaan, mutta miulla tää on toimi hyvin, myös pidempään ajossa olleiden rattaiden kanssa.

Vähän plussia ja miinuksia:

 • Ohut levy on hyvä, kun olen halunnut kiristää löysäksi jäänyttä tai löystynyttä lukkorengasta ketjua irrottamatta ja nopeesti
 • On niin pieni, että menee miun työkalupussiin. Tää on vähän pidempi, kun perus 15 milliset kiintolenkkiavaimet
 • Ketjun pituus riittää myös 21 hampaisen takarattaan avaamiseen. Tällön tosin metallivarsi osuu rattaan hampaisiin, mikä ei välttämättä oo hyvä.
 • Luultavasti aika halpa valmistaa, kun on simppeli lattarakenne.
 • Neliskulmainen kädensija vaatii välillä luonteen lujuutta.
 • 15 millin väännin on taas tähän vähän liian ohut. Jos tän sais kiintolenkkiavainta vastaavaksi, niin hyvä. Samalla parantuis ehkä ote ketjupiiskan ja lukkorenkaan kiristimen käytön yhteydessä
 • Lazerleikattu LFGSS-logo on todella ruma ja ilmeisesti tehty aika huonosti

saisiko ketjun kulumisen mittarin tähän mukaan?
tyyliin:
http://cdn.mos.bikeradar.com/images/bikes-and-gear/tools/cycling-tools/chain-wear-indicators/CYP200.bs_bench.parkcc-399-75.jpg

Lenkki ja haka-avain. Parit kuusiokolot olis näppärä ominaisuus, mutta eivät synny leikkaamalla, joten olkoon.

Tuosta lenkin mahtumisesta tosiaan: skenepyörän dropoutit on ahtaanlaiset, lenkin sopisi muistuttaa enemmän lenkkiä, kuin reikää levyssä.

Pari ajatusta:

 1. Voisko siinä olla muutama sentti mitta-asteikkoa? Esim. 5 senttiä perusviivoittimen reunaa ois jo hyvä juttu vaikka gummiasioiden mittailussa.
 2. Oisko tässä yhteydessä saumat miettiä työkalun kiinnittämistä pyörän runkoon/satulatolppaan/satulan kiskoihin/ihmiseen/vyöhön? Magneetti? Tietty tän vois toteuttaa sillä ketjupiiskan ketjuosalla itekki.
 3. Pullonavaajaa ei tarvita, aukeaahan pullot ton työkalun kantillakin.
 4. Eetu-normaalin kommentti polkimien irroituksesta lienee unohtunut matkan varrella. Munkin mielestä työkalulla ois hyvä saada väännettyä myös polkimia. Jos/kun koneistus ja materiaali ovat riittävän laadukkaita, tollanen kolo levyssä toimii ihan hyvin ratamuttereidenkin availuun.

Mä toivoisin listaa ennemmin kuin lenkkiä, sillä kun sais polkimet auki. Kun paljon lentelee fillarin kanssa niin sitä jää esim. Pedrosissa kaipaamaan. Ketjupiiskahan ei tarvi kuin reiän tai kolme sopiviin paikkoihin, sen voi halutessaan käyttäjä jättää vaikka pois. Pullonavaaja on turha, mutta voihan sillä keventää vaikka työkalua, Pedrosissa se avaaja on paska.

Jos työkaluun leikkaa vaan biitin muotoisen reiän voi sitä käyttää vipuvartena irtobiiteille.

Ei kai tämän mitään oikeita työkaluja pitäis korvata vaan toimia matkamiehen työkalupakkina/hätävarana, joten vipuvarren lyhyys/ kahvan paksuus/ avaimen kapeus on pakko hyväksyä. Ainakin jos meinaa plootusta leikata.

zykkeli - 10:19, 25.1.2013 » saisiko ketjun kulumisen mittarin tähän mukaan? tyyliin: http://cdn.mos.bikeradar.com/images/bikes-and-gear/tools/cycling-tools/chain-wear-indicators/CYP200.bs_bench.parkcc-399-75.jpg
Eiköhän tossa oo sen verran pienistä mittaeroista (0,5-1%) työkalun mitasta) kyse, ettei tota kannata mukana kannettavaan työkaluun vääntää. Kuvittelisin ainakin, että aika helposti saattaa mittahammas taittua sen verran et menee hyödyttömäksi.

3 mm työkaluteräs ei ainakaan mun repussa taitu mihinkään. Ketjuvenymämittari on hyvä laite, eikä erillistä välttämättä tule ostettua. Riittäisi toi 1.0-puoli.

Lista-avain toki. Sehän mahtuu niihin jo mainittuihin ahtaanlaisiin haarukanpäihinkin. Tai miksei sitten vaikka molemmat, lista ja lenkki?

Lähinnä mietin, et ku työkalulla väännellään rattaita/lukkorenkaita irti ja kiinni, saattaa siihen kohdistua suurempia voimia kuin repussa. Ketjunvenymämittarin tarpeellisuudesta sinällään samaa mieltä.

Jos multa kysytään, niin homma kannattais kuitenki ehkä pitää yksinkertasena (niinku esim tossa lontootyökalussa), koska yleensä jos aletaan tunkea miljoonaa työkalua yhteen niin lopputulos on vain kasa paskaa.