Yksivaihde vs. lupiinit

Crowdsourcingia ilman rahaa tarjolla! Tee päivän hyvä työ ja saat vaikka ilmaisen nätin kukkapuskan kahvipöytään.

Täällä lähiössä kun pyöräilee menemään niin tota vihoviimeistä niittyjen ja piennarten valloittajaa tulee koko ajan vastaan. Oon nyt ottanut tavaksi että napsin kukinnot irti ja tiputan lähimpään roskikseen,tai jos niitä on paljon niin jätän vaan tienreunaan. Nyt kun siemenet ei oo vielä valmiita niin roskikseen vienti ei oo niin tärkeää. Sit kun kasvissa on uudet siemenet, pitää viedä roskiin.

Ja tältähän se näyttää:


(Jos et tiedä mistä on kyse, google kertoo lupiinin haitat.)

Tähän ketjuun voi laittaa kuvia napsituista lupiineista jos siltä tuntuu. Ja ketä ei tää nappaa tai muuten ei haluu lukea ketjua, voi painaa mute-nappulaa hyvällä omallatunnolla.

27 Likes

Kaarinassa Järveläntiellä, kun tehtiin keväällä jotain levennyksiä hiekkatielle, niin ilmeisesti maa-aines oli sitten täynnä lupiinia, koska nyt just niissä kohdissa kasvaa tuota.

Eli tuossa kukkavaiheessa ei oo vielä siemeniä, vaan ne tulee sitten kukan lakastuttua?

2 Likes

Joo, ne siemenet näkyy semmosina herneenpalon näköisinä vihreinä juttuina sit myöhemmin kesällä, ja myöhemmin tummuu ruskeiksi.

https://www.vastavalo.net/lupiini-komealupiini-mustilan-lupiinikasvustoa-738420.html

Entä muut vieraslajit, joista pitäs päästä eroon?

Itellä sydäntä lähellä japanintatar, jota yritetään hävittää omalta pihalta. + alotin tekee karttaa omista havainnoista espoossa, ja meinasin lähettää sen kartan sit Espoon palautepalvelun kautta ja kattoo tekeekö kaupunki asialle mitään.

2 Likes

piis and löööv ja annetaan kaikkien kukkien kukkia :slight_smile:

2 Likes

Hyvä topi! Just eilen hain työmatkalla kimpun ensin kahvihuoneen pöydälle ja sit palatessa kotiin.

2 Likes

Todellakin, täysii niitäkin kahmimaan! Itellä projektina jättipalsami jota kasvaa tossa lähipuron varressa, ynhh.

Tän lupiinin nostin nyt sillä et se on helppo tunnistaa ja sitä on vähän joka paikassa. Vähän semmonen porttihuumekasvi siis.

2 Likes

Siinä kohtaa kun lupiini antaa kaikkien kukkien kukkia, annetaan me lupiinin kukkia :grin:

12 Likes

Japanintatar on siitä hassu vieraslaji että varsinkin kasvin nuoret versot on erittäin herkullisia. Nappaat säkkiin ja kiikutat minkä tahansa laadukkaan ravintolan ovelle niin voivat olla kiitollisia tai parhaassa tapauksessa jopa palkita vaivannäöstä jollain tavalla.

1 Like

Mistä sitä tietää koska me kaikki syödään lupiininsiemeniä…

1 Like

Hyvä topi. Oon mökin pihasta lähes obsessiivisesti tuhonnu näitä pitkin kevättä. Taitaa olla useemman vuoden työ joka tapauksessa, mutta sainpahan kerranki homman alotettua ennen ku koko rinne loistaa kukinnossa. Ihan himmeit juurii päässy kaivaa ylös, toivon todella että kansalla on jatkossakin laittaa pataan jotain muuta.

4 Likes

Kyllä noita maailmalla syödään ihan ongelmitta, ja Suomestakin saa, mutta ainoa vaan että noi täällä tienvarsilla kasvavat on myrkyllistä lajiketta.

1 Like
2 Likes

Sais kyllä somesormi kipeenä näpytellä havaintoja, kun eihän tuolla muuta olekkaan.
Pitäs varsinkin tieremppoihin ja uusiin tieurakoihin saada vakiokirjaus 5v jälkitorjunnasta, ku aina tuo valtaa kaikkii uudet penkat. En tiiä mitä tekevät ruotsissa toisin, mutta siellä ei ollu lupiinia joka paikka pullollaan. Jossain vähän, mutta ei sellasia kilometrien lupiinipeltoja, niinku meillä on motarinvarret.

Omalta pihalta ja lähiympäristöstä kävin kitkemässä.
Samalla ilmoitin Vantaan kaupungille niiden metässä kasvavista kurtturuusuista.

6 Likes

Eikö tuota vartavasten kylvetty tienpientareet täyteen muutama vuosikymmen sitten tiehommien yhteydessä. On kyl pirullinen syöpä, kaivettiin mökillä juurineen joka ikinen piru ja poltettiin tynnyrissä. Ei ole pariin vuoteen tullut ainakaan takaisin vielä

1 Like

Joo, oon ymmärtänyt että ne hemo juuret pitää maa-aineksen paikallaan ja ehkäisee eroosiota. Mut nykyään tajutaan että se on kasvimaailman Cthulhu joka ahmii kitusiinsa koko maanpinnan jos sitä ei panna aisoihin.

3 Likes

Flunssa siirty puolisoon, joten energiaa on ja aikaa käyttää sitä. Rakensin jälkikompostorin mökin biojätteille ja kävin pyörällä katsomassa vakio ********, ******** ja ******paikat. Sit alko sataa, eikä oikeen innostanut tykitellä, niin keräsin naapurin pihalta kaksi jätesäkkiä lupiineja mätänemään (omalla tontilla ei oo). Vähän myöhässä, muttei täysin. Tärkeintä on kuitenkin että aloittaa, niin ensi kerralla on käytänteet valmiina.

2 Likes

Tienpenkat voisi Suomessa olla kukkivaa ketoa mutta jossain joku on päättänyt että tienpenkat pitää täyttää hedelmällisellä turpeella/mullalla. Kai sit joku veljenpoika saa sopivasti urakkaa näin päättämällä…

7 Likes


Projekti etenee hiljalleen. Vielä ei siemenet poksahtele (hihi) kun repii näitä.

edit. Jättipalsamin siemenet jatkavat kehittymistä kitkemisen jälkeen, eli tässä vaiheessa kesää kitketyt kasvit on yleensä syytä pakata säkkeihin ja toimittaa hävitettäväksi. Täällä Hyvinkäällä kaupungin puistoyksikkö hoitaa homman.

2 Likes

Tossa on kai joku liikenneturvallisuusaspekti, että tienpenkat ei sais houkutella eläimiä koska autoilijat aiheuttaa liikaa kolareita niiden kanssa.

1 Like