Tunturin havinaa

Voisimpa laittaa tänään saamastani projekti aihiostani (Kiitokset siitä Otsolle!!) Eli kaikki lähti siitä, että Otso otti yhteyttä ja tirvaisi sähköpostilla parisen kuvaa.

Tarkoitus olisi siis siistiä pyörän pinta ruosteettomaksi ja luoda pyörästä käyttöön sopiva sinkula.

http://picasaweb.google.com/lh/photo/bUb6Vb7-FcoUBOFcyDCfzDKB7p0F14HggYrLwaK7vcg?feat=directlink
Rungossa selkeästi hieman väri virheitä tehtaalta tullessaan.

Jarruiksi vain eteen perus maantiejarru. Riippuen siitä löydänkö kyseisille vanteille sopivaa vapaaratashässäkkäsinkulointikittiä, niin saattavat myös vanteet vaihtua. Myös keskiön ajattelin kyseisestä fauberista päivittää johonkin järkevämmän oloiseksi, eli varmasti doctorin shopissa täytynee vierailla. Käsitin ettei nämä ameriikkalaiset sovitteet käy kun ovat noin 5mm liian isoja halkaisijaltaan.

Satula on harmikseni hieman kärsinyt ja siitä löytyy jo yksi reikäkin (olisin mielelläni pitänyt salmiakkikuvioisen tunturin satulan). Joten maantiepyörästä ylimääräiseksi jäänyt perussatula saapi sitten korvata kyseisen satulan.

Samoilla lämpösillä kun pyörän sisälle raahasin alkoi myös purkaminen. Aika hyvin pääsin alkuun, PAITSI tuon hemmetin FAUBERIN kanssa. On nimittäin älyttömän tiukassa. Täytynee käyttää tuo paikallisessa pyöräkorjaamossa jossa ottaisivat kyseisen keskiön levälleen.

Ensiviikon aikana olisi tarkoitus saada fauberi revittyä irti ja mahdollisesti tilailtua uusi keskiösovitin sekä keskiö tilalle. Myös maalien poiston voisi aloitella. Varmaankin hiekkapuhallus olisi hienointa mitä tälle voisi rahalla ostaa, mutta ajattelin rälläkällä pyyhkiä kuppiharjalla menemään jotta saa teräkselle koko rungon. Myös samalla pitäisi toinen droppi hitsata jotta ei pääse enempiä repeämään. Kävi myös mielessä niinkin härski ajatus että tekisi ratadropit tähän, mutta ehkä jätän sen oikeasti keveille pyörille.

Napsuttelin sulle kuvalinkit kuntoon. Tässä vielä linkki ohjeisiin

Omasta retkiaihiostani lähti Faubba irti kärsivällisyydellä ja runsaalla CRC/WD40-kylvyllä. Itsepäiset laakerikupitkin irtosivat väkevillä tuurnan iskuilla ruosteliuotuksen jälkeen.

Nyt löysin itsekin picassasta miten tuo linkittely pitää tehdä. Tosin nyt jostain syystä en pysty muokkaus tilassa muokkaamaan tuota postaustani niin, että saisin viimeisenkin kuvan näkyville.

Itse olen liotellut tuota kierrettä tässä viidestä asti eikä vieläkään tykkää lähteä. Täytynee jättää huomiseen asti uiskentelemaan tuohon wd40:seen josko vaikka auttaisi. Tiistaina vasta muutenkin ehdin pyöräpajalla vierailemaan.

En tiedä miten harvinaisia tämän tyyliset fauberit on joissa on sisässä nelikantti akseli? Ainakin rakenteen puolesta kyseessä olisi fauber tai vastaava, mutta silti nelikantti keskiöllä.

Flash_Gor - 23:36, 23.1.2011 » En tiedä miten harvinaisia tämän tyyliset fauberit on joissa on sisässä nelikantti akseli? Ainakin rakenteen puolesta kyseessä olisi fauber tai vastaava, mutta silti nelikantti keskiöllä.
Jos nyt oikein muistan niin tuollainen keskiö kulkee nimellä kellofauber.

Aivan, Näyttäisi että ei ole mikään harvinaisuus. Eli voisi ehkä varovasti jopa tuon rälläköidäkin palasiksi. Jos ei muuten lähde.

Älä rälläköi, jos vaan mitenkään saat irti. Monelle “yksikampifauberin” omistajalle varmasti kelpaisi tuo keskiö. Onnistuisi kampien päivitys, ilman adaptereita ja uutta keskiötä.

Muistathan että vasemman eli “ei vetopuolen” kaikki kiristimet aukeaa myötäpäivään.

Tänään kipaisin paikallisessa pyörähuollossa irroittamassa tuon keskiön kiinnitysmutterin. 3euroa halusivat siitä, joten ei mahdottoman kallista touhua. Seuraavaksi onkin sitten hieman melua sietävämpiin tiloihin siirtyminen jotta saa naputella keskiön muhvit ja ohjainlaakerin muhvit pois rungosta. Sen jälkeen olisikin jo siirtyminen hitsaamaan sekä hieman puhdistamaan runkoa.

Onko jo projektejaan tehneillä hyviä vinkkejä kuinka maalinpoisto kannattaisi tehdä? Onko maalinpoistoaineet parhaita vai miten olisi rälläkän teräsharjakuppilaikka? Hiekkapuhallukseen en viitsisi viedä, kun ei ole mitään näyttelyesinettä tulossa kuitenkaan.

EDIT: Niin ja mitenkäs tuo pulttijako mittaillaan kammista? Kyseessä on kyllä niitatut kammet ja rattaat, mutta ajattelin että jos hieman rälläkkää näyttäisi niin saisiko näihin kiinni jopa järkevän rattaan.

Myös mikä mahtaisi olla järkevä välityssuhde perus sinkulaan? Taakse on varmaankin tulossa 16 piikkinen sika, joten sen kaveriksi jotain edestä? Tällä hetkellä pienempi on 40 ja suurempi 50.

Fauberkeskiön laakerikuppien irroitukseen pätee myös sama sääntö: Vasemman puoleinen aukeaa myötäpäivään, oikean puoleinen normaalisti vastapäivään. Ohjainlaakerin kupit (kuten myös haarukassa oleva laakerikooli) lähtee nakuttelemalla tuurnalla ja vasaralla.

Pulttijako:

Maalinpoisto:
Nitromorsia ja vaikka puukkoa kun mönjä on hilseyttäny maalin. Viimeistely hiomapaperilla.

Välitykset:
Jokaiselle on omat välityksensä, riippuen siitä millaiseen veivaamiseen on tottunut. Jos tarkoitus on ajaa kaupungissa niin pitäisin 40t eturattaan ja laittaisin 16t tai 15 t rattaan taakse. Jos pidät 50t:n niin joku 20t vois olla hyvä. Nää on tietty vaan mun mieltymyksiä välitysten suhteen, eikä niitä välttämättä kannata ottaa liian vakavasti.

Välityksen valinta:

Välitys valitaan aina pyöritysnopeuden eli kandenssin perusteella (haluttu ajonopeus on käytännössä tälle alisteinen). Optimikadenssi on 90 kierrosta minuutissa. Optimivälitys on puolestaan se välitys, jolla mainittu kadenssi toteutuu normaaliajon keskikadenssina. Ajajan fysiikasta ja ajokalustosta riippuen tuo kadenssi toteutuu eri välityksillä; ts. kehnommassa (pyöräily)kunnossa oleva ajaja kehnommalla kalustolla tarvitsee lyhyemmän välityksen päästäkseen optimikadenssiin. Välityksen valintaa varten tarvitset siis kadenssimittarin.

Joskus kuulee puhetta esim. eri mieltymyksistä ajon suhteen. Kun takana alkaa olla se 10 000+ ajokilometriä ymmärtää tällaisten olevan kuitenkin lähinnä vasta-alkajien ns. välttämättömyydestä hyve -argumentointia.

kid_scientifik - 22:27, 24.1.2011 » Joskus kuulee puhetta esim. eri mieltymyksistä ajon suhteen. Kun takana alkaa olla se 10 000+ ajokilometriä ymmärtää tällaisten olevan kuitenkin lähinnä vasta-alkajien ns. välttämättömyydestä hyve -argumentointia.
=D.
inforest - 21:56, 24.1.2011 » Fauberkeskiön laakerikuppien irroitukseen pätee myös sama sääntö: Vasemman puoleinen aukeaa myötäpäivään, oikean puoleinen normaalisti vastapäivään.
Naputtelin tuossa laakerikupit irti, eivät siis olleet kierteelliset vaan prässätyt. Pyöräkorjaamolla totesi jannu että lähtevät naputtelemalla kun avasi kyseisen keskiön. Tuntuu tosiaan nuo ohjainlaakerin holkit olla hemmetin kovassa. Voi olla, että joutuu ihan turvautumaan osaksi lämmitykseen, että saa irti.

Taitaa siis olla parasta että jätän tuon 40 hampaisen ja esimerkiksi tuosta 50hampaisesta pyyhkäisen rälläkällä hampaat huitsin nevadaan, ettei housut repeile.

kid_scientifil: Empä usko että kadensseilla on tässä tapauksessa niinkään väliä :slight_smile: Tarkoitus on tehdä puistorullailuun sopiva sinkula, eikä ole tarkoitus päästä rajuja repäisyjä tekemään. Sitä varten on sitten ihan vaihteellinen kippurasarvi.

^pyydät jeesiä välityksen valintaan ja sit kun skidi kertoo TOTUUDEN, niin enää sillä ei olekaan mitään väliä, koska sulla on toinenkin pyörä?

EDIT: ja muistetaas nämä vajaa 200 viestiä vajaassa kolmessa vuodessa aiheesta välityssuhde
EDIT2: sit vielä tämä opas välityksen valintaan

TNTS: Pahoitteluni, että en kertonut tarkalleen sitä, että kyseinen pyörä on tulossa rauhalliseen ajeluun, eikä tällöin kadenssilla ole merkitystä. Kysyin ns. sivulauseessa, että mikä mahtaisi olla edes lähelle järkevää välitystä tuon 16 piikkisen takarattaan kaveriksi, että sillä ylipäätään pystyy lähteä liikkeelle ilman suurempia ponnisteluita. Eikä kaikesta tarvitse hernettä imaista sinne poskionteloon asti, riittää kun asiallisesti mainitsee niin otetaan opiksi ja ollaan kirjoittamatta foorumille. Enhän minä tästä taida kostua muuta kuin haukut niskaani vaikka yritän neuvoja ja apuja kaivata ja mahdollisesti vielä joskus niitä jakaa muiden kanssa. Kiitos ja anteeksi.

heh… haluat siis kevyen välityksen ja ajaa mukavuuskadenssilla hiljaa? Oikeesti et voi sulkea sitä kadenssia pois yhtälöstä, vaikka se kuinka kuullostaa performancelta.

mut se 40/16 kuullostaa loistavalta rauhalliseen ajeluun. ja kun tää tuntsakaan nyt ei ole mikään keijukainen, niin liikahtaa valoistakin yhden rotaation aikana :slight_smile:

Tarkennetaan, kadenssin optimoinnilla ei niinkään ole väliä, eli ei tarvitse pysyä ns optimaalisissa rajoissa. (90kier/min)

Muistelisin että vanhassa mummiksessa oli aikoinaan 16 piikkinen takaratas, mutta sitä en kyllä muista montako piikkiä keulilla oli. Ja se voisi olla jo lähellä sitä mitä haen.

Ja itse projektiin liittyen, jarrukahvoiksi/kahvaksi ajattelin jättää kyllä vielä tuon alkuperäisen (mennään nyt näillä mitä on projektin mukana tullut). Tietty ajattelin kiillottaa nämä kahvat siisteiksi maantieihottumasta. Samaa ajattelin tehdä myös kammille kunhan aika koittaa. Stemmi on hassu 22,2mm täysteräksinen joka hieman rujon näköinen, mutta katsellaan ja etsitään sitten aikanaan uutta, jos sitä edes tähän pyörään jaksaa satsata enempää.

Kiekot ajattelin tilata briteistä tuohon. Per(u)s halpikset (http://www.grahamweighcycles.com/gwcshop/product.php?id_product=142) Kustantavat suomeen tuotuna noin 150euroa. Mielestäni eivät mahdottoman kalliit. Kyseisellä yrityksellä on myös ebay:ssä myynnissä samanlaisia kiekkoja pinkkinä. Hieman houkuttelisi kyllä, kun saisi vielä tuolta kauniimmaltakin osapuolelta hieman oikeutusta projektin tekemiseen keskellä olohuonetta (tykkää nimittäin mahdottoman paljon pinkistä väristä).

Itsellä oli varattuna tuollainen docin adapteri entisen kellofauberin tilalle joka löytyi Terässiivestä. Runko on aika pitkälti saman näköinen kuin tuo, joten kannattaa varmistaa että se tohtorin adapterikin menee siihen keskiöön. Nimittäin Terässiipeen se oli liian leveä, noissa on aivan tajuttoman kapea tuo putki loppupeleissä. Itsellä on edelleen kellofauberi käytössä, normaali neliskanttiakseli sattuu ihan hyvin vakiokampiin uudella rattaalla. Takana on diy sinkulakitti HG takanavassa.

Holkit pois otettuna tuon leveys on 63mm. Pitäisi varmaan laittaa doctorille tiedustelua miten leveä tuo adapteri on kiristettynä. Myös mielessä on ollut, että jos sitä vielä kunnostaisi fauberinkin toimintakuntoiseksi. Kuitenkin näyttäisi aika pommin varmalta peliltä. Kampien saatavuus tosin mietityttää että mitkä kammet tuohon sitten saisi yhdellä rattaalla tulevaisuudessa hankittua. Aluksi varmaan mennään lähes nolla budjetilla niin pitkälle kuin on järkevää.

Noissa vanteissa pitäisi olla uniglide tai hyperglide napa takana. Mietinkin tässä olisikohan siihen järkevä rakentaa sinkulakitillä rattaisto? Vai käyköhän nämä nykyisiin hg napoihin passaavat kitit enää noin vanhoihin napoihin. Navat tuntuu laakerointien puolesta olevan erinomaisessa kunnossa vielä.

^ainahan voit palastella vanhoista pakoista rattaan ja spacerit.

^Totta tuokin, mutta käsillä ei ole kuin yksi pakka josta spacereita saisi ryöstettyä. Ja taitaa tuo uniglide pakka olla niitattua mallia joten todennäköisesti spacereista osa hajoaisi purkuvaiheessa.

Monien sinkulakittien rattaat kyllä näyttävät siltä, että niissä olisi tasajaolla tehty nuo uritukset, joten kaiken järjen mukaan niiden pitäisi mennä uniglidepakkaan heittämällä.

Ja eikös noissa monissa sinkulakiteissä ole ihan pelkkää alumiiniputkea nuo spacerit?

EDIT: Vastataan itselle, spacereissa näyttäisi olevan nystyrät jotta pysyvät paikoillaan. Myöskin tilasin HG navalle sopivan single speed kitin, katsotaan josko saisi sovitettua kyseiseen UG napaan. Kiristimeksi on pakko laittaa pienin ratas pakasta, jotta saa unigliden kiristettyä.