suuri vaihdekeskustelu

Toi Grx on oikeesti 11v, myös se 10v malli, eli ei tuu indeksoimaan oikein noiden ultegrojen kanssa. Kattelisin ehkä noita uusia aceroita ja altuksia (m2000, m3000) joissa on pitkä häkki kuin mikä ja aika samat speksit kuin grxissä.

1 Like

Edit. Eipä mitään, ei pitäisi kirjoitella ennenkuin on hereillä.

Shimano muutti 10-vaihteisten maantievaihtajien ja -kahvojen vetosuhdetta muutama vuosi sitten siten, että nykyään myytävät 10-vaihteiset kahvat (Tiagra4700 & grx) ovat yhteensopivia keskenään sekä 11-vaihteisten maantievaihtajien kanssa, kun vanhemmat 10-vaihteiset (Tiagra4600, 105, Ultegra, Dura-Ace) olivat yhteensopivia 7-9-vaihteisten maasto- ja maantievaihtajien kanssa.

Uskon vahvasti, että tuo Ultegran kahva on yhdistettävissä pitkähäkkiseen 9-maastovaihtajaan ja 11-42 pakkaan. Epäilen kuitenkin, ettei tuo ole kovinkaan sulava yhdistelmä. Se vaatii joko väliin Wolftoothin roadlinkin tai b-ruuvin säätöä äärimmilleen, mikä heikentää vaihtamisen sulavuutta ja rattaiden suuret erot korostavat tuota lisää. Nuo vanhat 10-kahvat ovat vetosuhteensa takia myös selvästi häiriöherkempiä kuin nykyiset 10-kahvat.

1 Like

Kiitos selvennyksistä. Taidan pitäytyä Sorassa (9s) vielä, kun minulla taitaakin olla pitkähäkkinen 9s Deore jossain laatikossa ja varmaan 11-36 pakkakin löytyy. Toimiihan vaihtaja vanhan Ultegran kanssa myös, eli kahvat vaihtamalla saakin 10s. Lähinnä joskus 1x-systeemissä kaipailisi pienempää välitystä, mutta voihan eturatastakin pienentää. Retkipyörästä siis kyse. Lopputuloksena taitaa olla tilanne, että kaikki tarvittava onkin jo valmiina. Ainoastaan tuo 11-42 pakka jää seuraavaan päivitykseen.

Niin kuin Antsa kirjoittikin, niin siinä grx tai Tiagra takavaihtajassa on sama vetosuhde kuin 11v-takavaihtajissa, mutta kahvoissa on ihan omansa, millä saadaan 10-pakan indeksointi 11v vaihtajalla. Sattumalta se kahvojen veto on tarpeeksi sama kuin 10v Campassa ja tällaista shimergoa on muutkin täällä käyttäneet.

Edit. Nyt muistinkin, ACERA M3020-8 takavaihtajassa on speksien mukaan 40t max sprocket ja pitäisi toimia 10v ultegran kanssa.

Vaarallisesta hiilarihaarukasta siirrytty arveluttavaan alumiinihaarukkaan.

17 Likes

Coppious

Postaa Konsta pliis lisää kuvia sun pyöristä🫶🏻

Mielelläni! Mutta valitettavasti mulla ei oo vaihteellista uusia kuvia ku ei oo uusia pyöriäkään! Vain näitä samoja vanhoja paskoja.

DBR Axis TT vuodelta 1995 (kuva kesältä 2020):

Principia 700 vuodelta 1995 (kuva kesältä 2019):

Pappa-fit hybridi eli Rossano Cross -runkoon kasattu (kuva loppukesältä 2021):

Faijalta ostettu EM-Cressu, tää on edelleen kesken (kuva syssyltä 2020):

Parisuhdetoveriystävän GT Zaskar LE vuodelta 1994 (kuva syksyltä 2019):

17 Likes

Miksi vihaat etuvaihtajia? :thinking:

Jaa. En tiiä. Inhottavia kapistuksia. En tykkää, en oo ikinä tykänny. En tykänny 1980-luvulla, en 1990-luvulla. Iloinen hetki oli 2007 ku Kayapoa purkaessa ja uudelleenkasaillessa hoksasin että eihän mun tartte semmosta laittaa jos en halua.

8 Likes

Sama. Erittäin epähienoa, kun nätisti rattaalla pyörivää ketjua törkitään sivusta metallihäkillä niin että se putoaa. Takavaihtaja suostuttelee ketjua astetta elegantimmin.

1 Like

Tankoo vois kyl kääntää eteenpäin :ok_man:t3:

1 Like

Kiinnostaa ketä kiinnostaa, mut jännää historiikkia

Tekis mieli valjastaa vanhat Campagnolo 8 kamppeet tasatankohommiin, mutta mistä sopiva vaihtajavipu?
Jostain vanhasta kitkavivusta tietty sais tehtyä, mutta kun ei oo uusix verstasta tms. tässä lähettyvillä niin vähän heikosti semmosta valikoimaa.

Laitat Campan kasi vaihtajavivun. Voila

e. Niin ja siis suosittelen ihan vaan eBaytä. Euclid, Icarus tai Olympus on muistaakseni kaikki kasipykäläisiä.

Täähän se ois tietty kivointa, mutta raren vintage Campagnolon speksaaminen on tähän prokkikseen vähän turhan tyyris vaihtoehto.

Tossa kävin kryptasta löytyneitä osalaatikoita ja vanhoja skriptuuroita läpi, löysin sieltä XT M750 vaihtajan. Ymmärränkö nyt oikein, että kun Campan 8-pakan Sprocket Pitch on 4,9mm, ja otan tuon M750 vaihtajan, jonka vetosuhde on 1,7, ja lyön siihen kaveriksi Shimanon 7s MTB vaihtaja, jonka cable pull on 2,9, saadaan lopputulokseksi vaihtajan siirtymäksi 4,93, joka lienee tarpeeksi lähellä tuota Campagnolon 8-pakan 4,9mm, ja homma → toimii?

Semmosta vaan jäin vielä miettimään, että oletettavasti tolla 7-vaihtajalla jää sitten yksi pykälä pakasta käyttämättä.
Shimanon mtb-8 vaihtajalla tietty saisi kaikki pykälät käyttöön, mutta cable pull on 2,8mm, jolloin vaihtajan siirtymäksi tulisi vain 4,76, joka jää vähän vajaaksi tarvittavasta 4,9:stä, mutta toimisikohan silti?

Itselleni vastaten; Campan 8 pakka, Shimanon 9 mtb vaihtaja, ja Shimanon 8 mtb vaihtajavipu, kombo vaihtaa smuutisti kuin fan.

7 Likes

Kasailin tuossa keväällä itselleni monstercross fillarin vanhasta Meridan Big Ninesta ja laitoin droppitankoon vanhemman mallin Shimanon Sora 3500 brifterit (kaapelit ei kulje tankonauhan alla piilossa) ja taakse vanhan 9spd XT vaihtajan varaston jemmasta. Vaihteet pelaa oikein mainiosti, mutta ekalla lenkillä huomasin, että vaihteiden vaihto tuntuu vähän oudolta, niin nehän toimii just väärinpäin mitä esim. maantiepyörän 105 vaihtajissa eli iso vipu laskee takana isommalle vaihteelle ja pikkuvivusta nostaa pienempää silmään. Oisko niin, että vanhan XT vaihtajan mekanismi menee eri tavalla kuin esim. Sora sarjassa vai pitääkö tässä alkaa vaan opettelemaan vaihtajan takaperoisuutta selkärankaan tai lähteä vaan hankkimaan 9spd Sora vaihtaja taakse?

Shimanolla oli maastovaihtajissa (XT ja XTR) aikanaan muutamia ns. Rapid Rise -malleja joissa jousen vetosuunta on sillai käännetty. Sulla sattuu olemaan sellainen vaihtaja.

1 Like