suuri vaihdekeskustelu

Näinpä, tosin mieluiten sitä toki vaihtaa jonkun pikkuosan vs. koko roskan.

Ja muuten kiitos kaikille vinkeistä ja avusta (myös lilletom) - ongelma on ratkennut. En tosin tiedä miksi tai miten, ehkä uusi ketju piti vain ajaa sisään tai jotain jotta se tottuu kuluneisiin eturattaisiin. Saa nähä mitä tapahtuu nyt kun vaihdan toisen eturattaan uuteen.

pistä shimppa 10spd maantiekaffat ja 9 pakka :slight_smile: (1,9*2,3=4,37, 9spd cog pitch 4,35)
paras tapa käyttää noita 7400 vaihtajia mielestäni, mulla oli tollanen setuppi edellisessä maantiepyörässä monta vuotta

niihän sitä varmaan pitäs jotain tollasta tehdä

Kyllähän se sinne nelikakkoselle nostaa ilman ongelmia ja tilaamani kiinalaisen goatlink-kopionkin jätin sinne pussukkaansa. En vaan saanu 11-piikkistä kunnolla silmään kun LXn jousessa ei riittäny voima.
Kuvassa hämää tuo B-ruuvi mutta alkuperäinen oli sen verran mutkalla että laitoin vaan jonkun tarvikepultin tonne jossa oli hiukan enempi mittaa. Se on silti kierretty vain sen verran sisään kuin mitä normaali B-ruuvi olisi keskikohdassa.

1 Like

Mistäs se yleensä johtuu se takapakan tienoilta kuuluva rutina kun runttaa pienimmällä rattaalla eli isoimmalla vaihteella oikeen kovasti? Rutinaa ei kuulu pakan keskivaiheilla eikä normaalisti tasaisella ajellessa. Nimim. mistä se nyt yhtäkkiä

Oisko tässä ollu se että ketju ei asetu niin pienen rattaan halkaisijalla oikein ja voiman alla se sitten ruksahtelee. Oisko se maagine raja ollut 16t jonka ympäri ketju vielä kääntyy nätisti

tätä oon joskus teoretisoinut silleen että sillä isoimmalla vaihteella ajetaan niin vähän että ratas ei kulu juurikaan, kun taas muu pakka kuluu ketjun kanssa ja pysyy paremmin yhteensopivina. Ja sittenko sillä vähän kuluneella ketjulla ajaa sitä uudenveroista pikkuratasta niin kuuluu rutinaa niinku fixissä jossa on vielä toisiinsa tottumattomat voimansiirto-osat.

Ja kuten @Villesika mainitseekin, niin alle 14h (muistaakseni) rattaat on senverta pieniä että ketju ei asetu nätisti enää sille ympyrälle josta seuraa tehohäviötä ja joka varmaan voi ilmetä myös rutinana lisäten tätä efektiä.

tai tarkennuksena, ehkä se on 16h josta alamäki alkaa mutta tietty progressiivisesti teho huononee kokoajan pienemmäksi mentäessä ja 14h alaspäin se alkaa olla merkittävää.

Englanninkielinen taikasana on chordal action.
Täältä jatkot vaikka kahvikupin tai viinilasin kanssa nautittavaksi
Ajakaa isoilla rattailla t. insinöörit.

2 Likes

Olishan se kivempi jos pakan alapää olis vaikka 15-16-17, eikä joku 11-12-14.

59x21 here i comes. Onkohan tässä sit vaan painon ja materiaalikustannusten takia pitäydytty noissa 10-12t pikkurattaissa? Eli onko jonkun mittapuun mukaan se paino ja hinta pahempaa kun tuo “chordal action”? :thinking:

Joo/ei. Pikkurattaiden päässä yhden piikin erolla saa merkittävästi enemmän rangea vaihteistoon. Jonkun perus maantiepakan isoimpien lehtien pitäs varmaan olla nykyisten mtb-pakkojen kokoluokkaa jos sen maantielle halutun rangen koittas toteuttaa 16t pienimmällä rattaalle, ja kaikkihan me tiedetään mitä siitä seuraa.

2 Likes

Eturattaan koko karkaa äkkiä käsistä, jos haluaa 16-hampaisella takarattaalla päästä yhtä täysii kuin pienimmän hammasluvun ollessa 11. Tekeeköhän kukaan 70-hampaisia eturattaita? =]

Mulla on kuormapyörässä 13-28 maantiepakka, pienin ratas voisi olla isompikin ja ehkä isoimmassakin olis kasvuvaraa, mutta yllättävän kivaksi osoittautunut kokeilu.

1 Like

Nii että olis niinku ominaisuus, ei vika, hmph. 38-11 toi em. tilanne. Sillaiki harmillinen, ettei pysty telineessä testaamaan eri säätöjen vaikutuksia ku ei efektiä pysty siinä toisintamaan.

1 Like

Micheltä joku 14-alkuinen, tai vaikka ultegra 14-28. Kyllähän toi menisi kompaktillakin hankkimatta mitään hirmurattaita eteen, 50-14 on jo ihan joutuisa väli ainakin yksin ajaessa.
Samaa mieltä että pakoissa saisi olla enemmän vaihtoehtoja vaikka 13-hampaisella alkaviksi varsinkin kun markkinatalous ei näytä kykenevän tuottamaan kunnollisia ratkaisuja eturattaiden pienentämiseksi, suurimmalle osalle loppukäyttäjistä kun perus 50-34/11-xx on ihan hyödytön.

Sramillahan noita 10-rattaita on mutta koskas siitä putkasta on viimeksi tullut mitään hyvää ulos. Tai ehkä 11spd Red takapakka, se on ihan ok. AXS:n esitteessä kerrottiin taannoin kaiken hevonpaskan seassa painonsäästö syyksi 10-alkuisille pakoille.
Sramin sponssaamissa proffapyörissähän on nähty AXS:n jäljiltä sitä, että eteen lyödään hervottoman kokoiset limput ettei pikkurattaille tarvitse edes mennä.

3 Likes

Toki, jossain kohtaahan sitten saattaa tulla seat- ja chainstayt vastaan, jos kovin ison pienimmän rattaan laittaa, kun se pienin ratas istuu noissa nykyaikasissa takanavoissa niin lähellä dropouttia. :thinking:

Vitospakkojen aikakaudella ei ollu näitäkään ongelmia.

oispa vitospakka

1 Like

Oispa

Rivendell on menossa siihen suuntaan kehittämällä 7-pakkaa (11x42). Siinäkin toi 11-hampainen, mutta perusteena 7-lehtisyydelle iso-iso ketjulinja. Ihan mielenkiintoinen vaihtoehto. Ainakaan itse en kommuuttia ajaessa tarvitse yhden piikin eroja, vaan vaihtoja tulee tehtyä melko harvakseltaan.

Rivendell Grant’s Blahg

Mä täs ennakkoahdistuin kun ostin puolisolle sen ekaa maantie-/ei-napavaihdepyörää ja siinä tuli 53-39 edessä. Mutta sehän menikin lopulta ihan kivasti ainakin näin alkuun, että etuvaihtajaan tottumaton voi pysyä pienemmällä rattaalla kaikki kaupugilla suhailut ja sit tien auettua kun vaihtaa isommalle niin on sitä suorempaa ketjulinjaa.

1 Like

Näin on. En tarkoittanut että sellaisia välityksiä tarvitsisi, vaan että noi kolikon kokoiset takarattaat on ”pakko olla” koska ”näin paljo rangee”.