Suuri työvoimapoliittinen keskustelu

– On hyvin valitettavaa, että kaikille osapuolille, ennen kaikkea asiakkaalle, syntyy ylimääräisiä kustannuksia kotiinkuljetuksesta, The Social Burger Joint Oy:n kaupallinen johtaja Elina Hautala kertoo.

On hyvin valitettavaa, että sen ruuankin ostamisesta syntyy ylimääräisiä kustannuksia. Mielellään sais olla ilmaista kaikki.

1 Like

Jos tuohon ois ottanut mukaan noi aikaisemmat kappaleet, viestin vois tulkita, että noi komissiot vituttaa myös kaupallista johtajaa. Mut en tiiä.

Makkaratalon Social Burgerjoint -ravintolassa hampurilainen maksaa 10,90 euroa. Ruokalähettipalvelun kautta hinta on 13,60 euroa. Tämän päälle tulevat kuljetusmaksut.

Ketjun omistavasta Kotipizza Groupista kerrotaan, että Woltin ja Foodoran komissiot ovat niin suuret, että kuljetuskustannuksia on jaettava myös asiakkaan maksettavaksi.

– On hyvin valitettavaa, että kaikille osapuolille, ennen kaikkea asiakkaalle, syntyy ylimääräisiä kustannuksia kotiinkuljetuksesta, The Social Burger Joint Oy:n kaupallinen johtaja Elina Hautala kertoo.

Juuh, jyl toi edelleen kuulostaa siltä, että harmi ku kuriireille pitää maksaa.

Joo kyl. Mä jotenkin luin, että ylimääräiset kulut peruskuljetuksen päälle harmittaa. Eli systeemin käytöstä noiden komissioiden maksaminen. No jokin hiertää kuitenkin.

Hankalaa kun ei voi vaan pitää alustaa ja tuottaa hyötyä taloudelle, vaan joutuu välillä vastailemaan toimittajien kysymyksiin ja kuuntelemaan köyhien ulinaa. Kyl täs nyt pääomasijoittajaa ja innovaattoria kohdellaan erittäin epäreilusti. Kohta vielä loppuu rahat kesken!

Onneksi uutinen on tehty kuitenkin niin, että ravintoloita on syytetty eikä kuriireja kuultu. Joku roti sentään.

3 Likes

Oon kyllä iha liekeissä ku aina jos käyn pk koitan spottailla täysii ajavia. Muistelin että teet tai oot tehny foodoraa nii ooks tehny tolla repulla mikä sulla oli selässä? Ite just ettiny netistä ruokalähetti reppuu mitä vois semi arkisesti käyttää ku wolt repunkaa kavereille menemine ja siitä välis töihi on aika ”työlästä”:sweat_smile:

3 Likes

Oon tehny joo! Täs on nyt kai foodoraa 5.5 vuot tehty :joy: ei perkele. Ite ajan foodoraa ain foodoran laukku seläs koska oon työsopparil ja HR suuttuis siit jos en käyttäs.

Mut jos oisin sä, ja just brändätyn laukun kantamine ärsyttää nii kyl varmaa ottasin muun laukun. Kuhan on ne thermobägit (ne brändätyt minikassit) nii raflat antaa kyl safkaa eikä se sillee nii huonolt näytä asiakkaallakaa. Auttaa viel jos kehtaa duunis pitää vaik brändättyy takkii. Nehä saa kuitenki vuoron päätteeks piiloo.

Periaatteessa toi firman laukul ajaminen on vaatimus, mut ei siit varmaan jäis kummallakaa firmalla kii, jos kuitenki kaikki autokuskit ilmestyy ain raflaa/asiakkaalle pelkil minikasseil.

Toi laukku mikä mul oli ku näit mut on semmoi mil ajan ain hammas hommii, nyt vaa pari-kolme kertaa viikos Isolle Rattaalle, mut ennen kans jonkun verran Pavelle. Se on Trash messenger bags merkkine ja malli on Vortex. Lyhyesti:

  • hyvä hammashommiin, perkeleen iso (~120L) ja kestävä (kestää salee mun loppulähetti uran oikeest)
  • kallis (tulee yhdysvalloista nii tullit alvit ja sit viel semi korkee pohjahinta)
  • foodenger hommiin tarttisit varmaan pohjalle jonkun vahvan pahvilaatikon, että voisit olla varma siitä et nesteet ja pizzat on oikein päin repussa. Siihen ne foodora/wolt laukut on luonnostaan tosi hyviä ku ne on semmoi boksei.

Jos ostat oman laukun, muista varmistaa et sen pohja on riittävän iso pizzalaatikolle! Toki tarakalla tms menee kans mut en oo koskaa oikee fiilannu tarakkaa safkakuljetuksiin.

Sori OT, toivottavasti kuitenki vastas pohdintoihin! :pray:

8 Likes

Helvetin hyvää tekstiä! Mut joo ku teen aina sillon tällön ku koulu kuitenki pääsijalla nii elämää helpottais jos vois yhtäkkii lähtä viemää kuletuksii vaikka koulu matkalla ja siitä tää pohtimine lähteny alkujaa😂 pitää kyl tutkii esim tota sun laukkuu ja kattoo jos vaikka ei tulis sanomista päälliköltä

1 Like

kunnon oftopicit tulilla mut jatketaan vaan, miten kauan sun koulumatka kestää jos tekisin siinä menomatkalla jotain foodie hommia

1 Like

Mitä, onko ruokalähettifirmat full of shit?

2 Likes

Meille on ainaki paasattu et se on joku lain vaatima juttu. Et safkat kuskais hygieenisesti nii pitää olla ne kaks laukkuu. Nyt viime kesänä mul oli kans semmosii työtehtävii, missä piti varmistaa/vaatia jengiä käyttää laukkui :face_exhaling: se oli kyl semmost mitä en haluu enää tehä. Tietty tos sun lainaukses oli kysytty woltilta eikä foodoralta nii ehk siel eri asenne en iha tiie.

EDIT:: sama toi useamman äpin hustlaamine. Mun mielest foodoran virallinen linja on kyl et ku oot foodoran vuorol nii ajat sit vaa foodora keikkaa.

1 Like

Semmone että menee keskustan läpi ja kaupunkina puhutaa oulusta. Joskus on päivii ku käy pari h koulul nii sama jäähä painaa töitä sen jälkee🤷‍♂️ ^^ Wolt on huomattavasti lepsumpi asioissa ainaki tullu semmone fiilis takin vaihdon jälkee

1 Like

Sä sanoit ajavas työsopimuksella ja Eetun kuvassa puhutaan alihankkijoista. Siinä lienee ero.

Noku mun tehtäviin kuuluu mm. niitten alihankkijoitten perehdyttämine xd.

Lainauksessa oli sekä Foodoran (Ahnger) että Woltin (Järvinen) edustajien sitaatit. Kirjallisena tommoset viralliset linjaukset voisi kiinnostaa erinäisiä ay-tahoja/viranomaisia, jotka ovat vääntäneet oikeudessa tosta yrittäjä vs. työntekijä -tulkinnasta.

edit. en vittu osaa, siirtäkää pliis tonne Työvoimapoliittiseen topsuun

Siis en kyl oikeest ees tiie mistä ja miks täst nyt väännetää, mut sitaattien sisältö on must tässä aika ratkaseva. Ahnger sanoo vaa et ne ei halua puuttua yrittäjien toimintaan, mut toi ei spesifisti kommentoi esimerkiks varusteita.

Henk. koht. ei ainakaan kiinnosta että pitääkö ajaa ruuat pinkissä logollisessa repussa vai Trasherissa. Mutta jos firma väittää eri oikeusasteita myöten, että heille keikkaa heittävät on itsenäisiä yrittäjiä/alihankkijoita mitälie, ja että eivät halua puuttua yrittäjien toimintaan, mutta sitten epävirallinen näille yrittäjä-alihankkijoille kerrottava virallinen linja on, että meidän firman kuskit ei muuten sitten mitään muiden firmojen keikkoja heitä, niin meno melko härski IMO.

Tuolta joskus mainitsemastani Munchiesta oon joskus tilaillut, mutta kuljetus ei oo ikinä onnistunut, ja itsenoutotilaustenkin kanssa on ollut aina jotain säätöä.

No toihan on ihan selkee elintarvikehygieninen juttu, että kylmät pitää pysyy kylminä ja lämpimät lämpiminä, siten ymmärrettävää ton safkalaukun käyttö. Mutta sillä ei liene väliä minkä firman eristetty pussukka kyseessä.

Tätähän se on ollu käytännössä aina.

Puhutaan julkisuuteen itsenäisistä yrittäjistä ja ollaan niin vaan alustaa ja mahdollistajia, mut sit firman sisäinen politiikka sisältääkin kaiken maailman työnjohtoa ja ohjausta ja lähettikumppaneille vaatimuksia yhdestä sun toisesta asiasta. Oma kokemus siis Foodoralta vuosilta 2016-2020 lähettikumppanien palkollisena tiimiepäesihenkilönä, eli @Carl :in kanssa samoissa hommissa, koska kaikki lähettikumppanithan on oman elämänsä esihenkilöitä, eiks je? tähän perään joku passiivis-agressiivinen überkiva hymiösarja niinku näiden firmojen viestintäpolitiikkaan kuuluu

Tästä on käyty PAM:in kanssa paljon keskusteluja J4C-kampanjan aikaan, mut ei siitä sit syntyny mitään. Jonkun yksittäisen lähetin olis käytännössä pitäny henkilökohtaisesti kantaa se risti että haastaa firman/firmat oikeuteen ja sit katotaan miten käy, koska Suomessa ei ole joukkokannemahdollisuutta. Melkonen daavid ja goljatti-asetelma, ihmekös ettei ketään sit lopulta halunnu hypätä siihen mankeliin vaikka muutaman ehdokkaan kanssa oli jo ymmärtääkseni prosessin valmistelu tulilla PAM:in lakimiesten tukemana.

Ammattiyhdistyksillä ei oo työkaluja käydä näiden kimppuun koska kyse on nimellisesti kahden yrityksen välisestä erimielisyydestä, vaikka erimielisyys koskee käytännössä sitä että ollaanko työntekijä vai ei. Toisen resurssit on miljardiluokkaa ja toisen 14e/h+alv jos käy tuuri, LOL. Ketään viranomaista ei näytä hirveesti kiinnostavan omatoimisesti valvoa Suomen työlainsäädännön toteutumista, joka muuten on pakottavaa oikeutta eikä tulis vaatia minkään oikeusasteen kautta erikseen haettavaa päätöstä sen toteutumiseks. Tällai tää kaikista prekaareimman työntekijän oikeusturva täällä toteutuu. Hieno systeemi :poop:

AVI:lta meni puoltoista vuotta antaa lausunto sen jälkeen kun niille oli kampanjan toimesta valitus lähetetty. Lausunnossa todetaan se ilmiselvä, että lähettien työ täyttää olennaisilta osin työsuhteen tunnusmerkit, mut onhan tää vuosi pitkä aika eli kaikki on varmaan jo unohdettu. No, onhan tässä ollu muutakin.

Jos jotain hyvää niin ilmaisen rahan ajat on taustapeilissä, sortunee tällaset startup-pöhinä puliveivaukset omaan rahoitukselliseen mahdottomuuteensa kun alkaa tappion teko ad infinitum tarkoittamaan taas jotain eikä sitä tulostuskonetuoretta rahaa tuu enää ovista ja ikkunoista.

Tää on kyl yks rovio jonka äärellä aion tanssia.

Jottei menis ihan shitpostaukseks niin oli mulla laukkuasiaakin @bemavaipena
Ite Foodora-aikoina ajoin sellasella Foodoran gen1 lähettirepulla jonka ne oli tuonu mukanaan Ranskasta tms. kun ne tänne rantautu. Se ei ollu viel semmonen boksimallinen.

Se oli mun mielestä tosi hyvä reppu ruuankuljetukseen ja näytti ihan siistiltä vaik mun yksilö oliki pinkki ja ranskankielisiä logoja täynnä. :grin: Se pysy tosi hyvin muodossaan ruuankuljetuksia varten kun siinä oli jäykkä pohja ja sen sisällä sellanen puolijäykkä thermobägi joka tuli repun kaa kombona. Se loi hyvän vaakatasoisen alustan pitsalle tai tuplakuljetukselle kun veti siitä vetskarin kii. Pitsat ja lisäkassit meni firman lerppathermobägissä sen repun “oman” thermobägin päällä. Ainoa ongelma oli Skifferin lankkupitsat jotka piti aina säätää tangolle semmosella repun thermobägin mukana tulevalla “haarukalla”, kun ne ei mahtunu vaakatasoon reppun sisään (mulla oli se 40l versio, 80l versioon saattais lankkupitsa mennäki).

Näitä saa brändäämättöminä hpa-shopista edelleen, repun sisään menevän pikkubägin joutuu nykyään näköjään ostaa erikseen. Tässä linkit tuotteisiin:

12 Likes

Voi juma! Pitäskö tilaa tollane nii ei aina tarvis hakee Crusty pizzaa autolla Hertsikasta.

Täähän on selkee, mut tää vastuun ketju on vähän suspekti täs IMO

Jos oltais ihan selvillä vesillä niin se menis niin et jokainen lähettiyrittäjä on itse omana yrityksenään vastuussa tän toteutumisesta ja sitä valvoo valvira tms. taho joka näitä muutenki valvoo.

Nyt kun sitä vastuuta ottaa tossa määrin alustafirma niin herää vähän kysymyksiä taas lähetin aseman alisteisuudesta työnjohdollisille toimenpiteille ja muuta sellasta kivaa työntekijähömppää.