Suuri työvoimapoliittinen keskustelu

^ +1 <3

Samuel laittoi Foodoran ja Woltin kisaamaan:

Ihan kiinnostava pätkä, vaikkei sisälläkään mitään kovin yllättävää.

timoma - 10:50, 3.4.2017 » Ihan kiinnostava pätkä, vaikkei sisälläkään mitään kovin yllättävää. https://www.nytimes.com/interactive/2017/04/02/technology/uber-drivers-psychological-tricks.html
Oli oikein kiinnostava. Se, että Uberin kaltaiset lafkat käyttävät "peliyttämistä" tapana saada ihmiset tekemään työtä ei tosiaan ole kauhean yllättävää, mutta artikkeli valaisi minusta oikein hyvin niitä tapoja, joilla tuota käytännössä tehdään. Ja mekanismin huomaa itsekin, eli kun jokin prosessi pilkotaan tavoitteeseen tai määränpäähän johtaviin osiin ja numeerisiksi yksiköiksi, sitä rupeaa helposti kilpailemaan itsensä kanssa. Osin tästä syystä en ole hommannut matkamittaria, enkä käytä jotain stravaa, koska ei ole huvittanut muuttaa harrastusta ja liikkumista kilpailuksi. Ja toki työssäkin huomaa, että sitä helposti rupeaa miettimään jotain keskinopeuksien parantamista yms., koska ohjelma niitä mittaa.

Itselleni tuo artikkeli kiteytyi aika lailla tähän:

Eli Uber pyrkii kynsin ja hampain markkinoimaan palkkatyötä “kokemuksena” tai minä ikinä, kunhan ei tarvitse puhua siitä, että kyse on työstä, jota he ostavat ja jossa huomattava osa kustannuksista pyritään ulkoistamaan työntekijöiden ja yhteiskunnan kannettaviksi. Klassinen työvoiman ja pääoman välinen ristiriita, jossa yksittäiset pääomat pyrkivät kasvattamaan voittojaan laskemalla kustannuksia – mm. ulkoistamalla niitä ja ottamalla haltuun työtä, jonka joku muu maksaa. (Tässä tapauksessa esim. autojen huoltaminen yms.) Eli sikäli lähinnä riisto2.0.

Noin muuten elämme kyllä mielenkiintoisia aikoja ja saa nähdä, että minkälaisen aseman tällainen yksityisyrittäjyyden kaapun puettu palkkatyö saavuttaa eri yhteiskunnissa.

käyttäjä negaation kommentit stravan käyttämiseen duunissa asettuvat tämän myötä uuteen valoon :confused:

strava eio peliyttämistä samalla lailla ku vaikkapa foodoralla kuskien keskarit tai rafla2asiakas nopeudet.

foodaralla on toimistolla fläppitaululla edellisen viikon suurimmat keskarit ja rafla2asiakas minuuteissa top3 mut se minkä verran jengi ajaa kilsoja on ihan jokasen omaks iloks.

Joo, tarkoitus ei ollut todeta, että duunissa skabautettaisiin stravalla, vaan että itse en ole hankkinut stravaa tai muutakaan mittaria, koska tunnen itseni sen verran hyvin, että sitten rupeaisin tuijottamaan työmatkojen keskareita, päivässä/viikossa/kuukaudessa/vuodessa ajettuja kilsoja ja koko ajan miettimään, että mistä lisää. Iisimpää olla vain laskematta. Mikä ei tarkoita, etteivätkö muut osaisi kohtuukäyttää.

Ja tosiaan huomaan, että toi duunipaikan nopeuskilpailutus vie helposti mukaansa.

negaatio - 12:13, 3.4.2017 » foodaralla on toimistolla fläppitaululla edellisen viikon suurimmat keskarit ja rafla2asiakas minuuteissa top3 mut se minkä verran jengi ajaa kilsoja on ihan jokasen omaks iloks.
eisss
tutam - 12:17, 3.4.2017 » Joo, tarkoitus ei ollut todeta, että duunissa skabautettaisiin stravalla, vaan että itse en ole hankkinut stravaa tai muutakaan mittaria, koska tunnen itseni sen verran hyvin, että sitten rupeaisin tuijottamaan työmatkojen keskareita, päivässä/viikossa/kuukaudessa/vuodessa ajettuja kilsoja ja koko ajan miettimään, että mistä lisää. Iisimpää olla vain laskematta. Mikä ei tarkoita, etteivätkö muut osaisi kohtuukäyttää. Ja tosiaan huomaan, että toi duunipaikan nopeuskilpailutus vie helposti mukaansa.
Tää on kyllä jännä juttu, huomasin itse tekeväni juurikin tuota repimistä sen jälkeen kun ostin mittarin (alunperin tarkotuksena olikin vain träkkää helposti kokonaiskilsoja) Sit kun pistin mittarista keskariasetuksen piiloon niin ei ole tullut ihan niin suu veressä ajettua. Vieläkin kyllä laittelen stravaan joitain lenkkejä ylös aina kun muistan sen palvelun olevan olemassa :D
makko - 12:18, 3.4.2017 » eisss
No mikäs siinä ny "eisss?" On meilläki Jirassa käppyrät avattujen ja suljettujen tikettien määrästä kaikkien nähtävillä. Kai niitä joku katsookin, kun ne siellä näköjään vieläkin on.

Toissaviikolla luin juttua aiheesta, miten tekemisen laatua mitataan ja miten mittaaminen itsessään vaikuttaa tekemisen laatuun, kun tekeminen ohjautuu itsestään numeroiden maksimoimiseen. Linkkaisin, mutta se on jo liian syvällä aikajanalla.

asb - 12:20, 3.4.2017 »
makko - 12:18, 3.4.2017 » eisss
No mikäs siinä ny "eisss?" On meilläki Jirassa käppyrät avattujen ja suljettujen tikettien määrästä kaikkien nähtävillä. Kai niitä joku katsookin, kun ne siellä näköjään vieläkin on. Toissaviikolla luin juttua aiheesta, miten tekemisen laatua mitataan ja miten mittaaminen itsessään vaikuttaa tekemisen laatuun, kun tekeminen ohjautuu itsestään numeroiden maksimoimiseen. Linkkaisin, mutta se on jo liian syvällä aikajanalla.
en mäkään nää sitä pahana. Ihan kiinnostavaa dataa.

Ajatus foodorakuskien keskarikisailusta yleisillä kaduilla on kuumottava ajatus, mutta olenkin vanha ja kärttyinen.

Itse olen myös mieltä, että peliyttäminen ei ole itsessään hyvä tai paha juttu, vaan suhteutuu aina laajempaan rakenteeseen, eli töissä työehtoihin, työntekijöiden asemaan ja jaksamiseen.

Kaiken lukemani perusteella Uber vaikuttaa kyllä suht EvilCorpilta kaiken kaikkiaan. Ja se, että toimitusjohtajansa aukoo päätään alipalkatulle kuskille jotenkin kruunaa kaiken.

makko - 12:26, 3.4.2017 » Ajatus foodorakuskien keskarikisailusta yleisillä kaduilla on kuumottava ajatus, mutta olenkin vanha ja kärttyinen.
Luulin et oo nuori ja lepposa :/

minulle on annettu ymmärtää et foodoralla kovilla keskareilla saa pidempää keikkaa eikä nopeus takaa enemmän keikkoja kuten voisi kuvitella. (Nopea kuski, ehtii ajaa enemmän = enemmän keikkoja oletuksena et kaikki sais abt samanmittaista keikkaa yleisesti)

tähä kiinnostais saada vahvistusta. eli keskareiden kellottaminen ois tätä kautta lopultakin aivan turhaa ajajan kannalta paitsi mikäli kovista keskareista tulee jotain muuta bonaria…? tai no ei aivan turhaa koska kunnon kasvattaminen jne mut rahallisesti katsottuna.

makko - 12:26, 3.4.2017 » Ajatus foodorakuskien keskarikisailusta yleisillä kaduilla on kuumottava ajatus, mutta olenkin vanha ja kärttyinen.
Yhdet ajaa älläreitä, toiset työmatkatempoo, kolmannet saa siitä rahallista korvausta.

oliko siis niin, että työmuurahaisen oma, autenttinen kokemus on viimeinen sana esim. keskarimittauksista ja peliyttämisistä, ja ammattitutkijoiden näkemykset ovat pitkälti merkityksettömiä, semminkin mikäli eivät käy yksiin autenttisten kokemusten kanssa? tai vaikka tutkijoiden avulla paljastuisi esim. überin tapaista psykologista manipulointia, jonka havaitseminen duunarin lätsän alta on verrattain työlästä?

Juu tutkijaspleinausta ei nyt kaivata.

Tiesittekö muuten, että vanhemmassa taksimittarissakin pystyy seuraamaan vuoron tuntiansiota reaaliajassa? Uudesta megtaxista ei taida pystyä.

FF - 12:27, 3.4.2017 »
makko - 12:26, 3.4.2017 » Ajatus foodorakuskien keskarikisailusta yleisillä kaduilla on kuumottava ajatus, mutta olenkin vanha ja kärttyinen.
Luulin et oo nuori ja lepposa :/ - minulle on annettu ymmärtää et foodoralla kovilla keskareilla saa pidempää keikkaa eikä nopeus takaa enemmän keikkoja kuten voisi kuvitella. (Nopea kuski, ehtii ajaa enemmän = enemmän keikkoja oletuksena et kaikki sais abt samanmittaista keikkaa yleisesti) tähä kiinnostais saada vahvistusta. eli keskareiden kellottaminen ois tätä kautta lopultakin aivan turhaa ajajan kannalta paitsi mikäli kovista keskareista tulee jotain muuta bonaria..? tai no ei aivan turhaa koska kunnon kasvattaminen jne mut rahallisesti katsottuna.
Pitää paikkansa.

Peliyttäispä joku mun duunin…

FF - 12:27, 3.4.2017 » tähä kiinnostais saada vahvistusta. eli keskareiden kellottaminen ois tätä kautta lopultakin aivan turhaa ajajan kannalta paitsi mikäli kovista keskareista tulee jotain muuta bonaria..? tai no ei aivan turhaa koska kunnon kasvattaminen jne mut rahallisesti katsottuna.
Proletariaatti se siellä vetää yhtä köyttä ja pitää huolen myös heikoimpien hyvinvoinnista.