Sähköpotkulaudat ja yhteisomisteisten tilusten käyttö puliveivarien ansaintakenttänä - arvostelu ja puinti topäng

Tähän olisi kiva saada perusteluja.

Liput vois joo olla halvempiakin. Mä vaan en nää miten tähän yhtälöön mahtuu yhdistelmälippu joka tarjottaisiin nykyistä HSL + skootti komboa sopivasti halvemmalla, ellei sitä sit subventoida verovaroin.

Subventoida kyl vois ihan reippaasti nykyistä enemmän (looking at you ilmanen joukkoliikenne), ja sit vasta miettiä tarvitaanko uusia vempaimia käyttäjien houkutteluun.

1 Like

No täähän kuulu pysyvän strategisesti käytännöllisenä Hessoisa.

Oisko kuitenki kivampi tuupata tämmöset vaik pannugifutopiin, ku kaikki meistä ei ihan täysin välttämättä halua kattella levottomasti luuppaavia videonpätkiä räsynuken lailla lennähtelevistä elollisista otuksista (“huolettomiin” sähköskuutin käyttäjiin kohdistuvista tyrääntymisfantasioista huolimatta)?

6 Likes

Tampere! Torille!

Potkulaudat vittuun!

31 posts were merged into an existing topic: Autonkäyttö topikki

Mutta siis minkä ongelman nää HSL-laudat ratkaisisi, mitä kaupunkipyörät ei tee, muuta kuin tietty sen, että saadaan vähäinenkin hyötyliikunta eliminoitua kuviosta? Myös kilometrin matkaa varten hankittavan ns. asemapyörän hankinta- ja käyttökustannukset on ihan olemattomat, ja olisi käytettävissä ympäri vuoden toisin kuin sähköpotkulaudat.

1 Like

No esim sen, että noita sähköpotkulautoja saa hajautettua sellasille alueille, minne esim kaupunkipyöräasemaa ei ole saatavilla. Esimerkiksi espoon suunnalla kaupunkipyöriä löytyy lähinä leppävaarasta eikä sieltäkään järin kattavasti (en tiedä metronvarren tilannetta), mutta sen jälkeen raideliikenneyhteyden äärellä on porukkaa aika monella asemalla, joita ketään ei se kaupunkipyörätilanne oikein edesauta. En tiedä onko kaupunkipyörien suhteen homma stadin suunnalla jotenkin oleellisesti idässä päin parempi ja sit joillain alueilla ne kaupunkipyörät toimii ilmeisesti eri lipulla vielä kaiken päälle…

Se mistä toi hsl:n piiriin tuominen lähti oli tää mun heitto tuosta julkisen vs yksityisautoilun hinta ja käytännöllisyyseroista ja oli vaan tuollainen ehdotus, että hommaan voitaisiin saada vähän rotia, jos tuollaisia olisi saatavilla kätevästi julkisen liikenteen yhtenä yhteysvälineenä.

Hyötyliikunta-asia ei oikein ratkaise sillä, että käsketään kävelemään, kun siinä vaiheessa ollaan peli hävitty autoilulle. Mullakin on yhteysfillari juna-asemalle jne, mutta se pitäis sit roudata junaan mukaan ja se homma ei kovin pitkälle kanna, jos tosta tulis erityisen suosittua, kun loppuis junista tila kesken. Ehkä itelle järjestyis vielä suht kohtuudella fillariyhteys ja joku kaupunkipyörä toisessa päässä, mutta kyllä nää skuutit on vaan osoittautuneet ihan käteviksi enkä usko, että kovin moni sitä voi rehellisesti kiistää vaikka skuuttimeininki muuten vituttaiskin.

sähköpotkulautoja saa hajautettua sellasille alueille, minne esim kaupunkipyöräasemaa ei ole saatavilla.

Miksi saa? Onko siellä Espoon lähiössä noita yksityisten firmojen lautoja ripoteltuna? Okei, varmaan sähköpotkulauta olisi vähän kompaktimpi, mutta ei Espoossa pääsääntöisesti ole tilasta kai pulaa missään. HSL:n paskasivut ei toimi noiden kaupunkipyöräasemien osalta, mutta jos tätä karttaa on uskominen, niin on niitä muuallakin kuin Leppävaarassa. Jostain syystä ei kyllä lainkaan lounais- tai luoteis-Espoossa.

Jos ois halua ja massii julkisin varoin tuoda sähköpotkulautoja niin tosiaan vastaavasti sen vois käyttää kaupunkipyöräverkoston laajentamiseen. Voishan noita tosin koittaa jollain yksinoikeuskilpailutuksellakin ohjata paremmin, että joku firma sais etuoikeuden markkinoilla sillä vastineella, että niiltä vaaditaan lautoja tietyille alueille yms. Voisi ehkä toimiakin. Helsingissä kaupunkipyöriä on tosiaan jotakuinkin kaikkialla, paitsi Ala-Tikkurilassa ja Östersundomissa. Helsingissä ja Espoossa ne toimii aina samalla kausimaksulla, Vantaalla on harmillisesti eri.

HSL:n kausilippu kahelle vyöhykkeelle on muuten 58,80e/kk jos sen ottaa jatkuvana tilauksena aluksi sitoutuen vuodeksi, eli vähä halvempi ku se seittemän kymppiä joka jossain tuossa mainittiin. Mutta niin, sais olla enemmänkin subventiota tai sitten sitä laskiessa ei pitäis ottaa huomioon uuden infran kustannuksia, kattaa lipputuloilla Länsimetroa ja Raide-Jokeria yms

Pyöräilyn ja junien yhdistäminen on lisääntynyt Hollannissa mielenkiintoisen paljon, parinkymmenen vuoden aikana matkustajamäärät melkein tuplaantunut ja niistä uusista matkustajista yli 80% kulkee pyörällä liityntämatkansa, kuljettaa sitä mukanaan tai jättää asemalle parkkiin. Voi olla aika isokin vaikutus liikkumiseen, jos palikat on kohdallaan.

Pitää paikkansa toi kartta, paikat eivät tapaa vaihdella, paitsi silloin kun on jotain yksittäisiä poikkeuksia, työmaita tms. joita toki tapaa olla useitakin. Reittioppaassa niitä ei näy talvella kun pyörät eivät oo käytössä.

Lähinnä että eikö 2021 jälkeen ole tullut yhtään uutta asemaa vaikka tonne Länsimetron jatkeen huudeille, kun etenkin siellä ilmeisesti nykyään tarkoitus syöttöliikennöidä ihmiset metron kyytiin.

Asemapyörä on mielestäni tarkoitus nimenomaan jättää asemalle, vaikka hankkisi toisen asemapyörän toiseen päähän, ei maksa vieläkään juuri mitään. Kaupunkipyörien kausimaksu on melko nimellinen jos niitä käyttää edes viikottain, mutta kausimaksun olemassaolo ylipäätään indikoi, että ei voida tosta noin vaan investoida vajaakäytöllä lojuviin sähköpotkulautoihin, ja olla leipomatta niitä HSL:n kausilippujen hintoihin.

Ei ole tullut uusia asemia, kun toistaseksi niitä on Espoossa käytettävissä vain se määrä joka niitä on sinne silloin aikaisemmin hankittu.

Ja joo jos HSL potkulautoihin jotain investoisi niin siellä samassa budjetissahan se lopulta olis ja lipputulot toisessa vaakakupissa. Mutta noin niinku teoriasssa, jos kaupungeilla olis oikeus säännellä noita lautoja enemmän, vois ne esimerkiksi kilpailuttaa firmoja niin, että parhaalle annetaan yksinoikeus tehdä bisnestään, kun vastineeksi sitoutuu laatukriteereihin, pitää pysäköintiä siistimpänä ja jakaa värkkejä myös vähemmän kannattaville alueille. Vaikkei lautoihin laitettais yhtään julkista rahaa. Ainakin noin niinku teoriassa. Tällä voisi toki olla vaikutuksia sitten ihan joukkoliikenteen matkustajamääriin ja lipputuloihinkin, suuntaan tai toiseen.

Tällä Leppävaaran takana ilmestyy kesällä aina välillä säpo pihaan, siihen se myös jää. Ei aja kukaan niillä enään pois ison taloyhtiön pihasta vaikka onkin tarjolla. Viikko kun meni niin jostain kummasta niihin aina ilmestyi nippuside. Siihen niinku kahvaan, tiedäteks…

En itse käytä niin näkeekö näiten äpeistä missä on lähin? Voisko tehdä yhteistyötä keskenään ja HSL kanssa, jakaa sitä rahaa ja laittaa layerin reittiopaaseen mistä näkyis sinulle lähin vekotin?

2 Likes

Berliinissä on paikallisen liikennelaitoksen tuottama sovellus (Jelbi), jossa ymmärtääkseni pitäisi olla perinne-öffit plus kaikki nuoret ja innovatiiviset palvelut samassa ja mahdollisesti jopa kaikki ilman erillisiä palvelukohtaisia rekisteröitymisiä. (En tiedä sen tarkemmin, olen kyllä itsekin asentanut tuon mutta ei ole ikinä ollut konkreettista tarvetta.)

Ja joo, suunnilleen samalla mallilla niitä julkisen palvelun potkulautoja varmaan liikkuisi kuin nykyään kaupunkipyöriäkin. 001x0-alueelta kaupunkipyörien löytyminen on ollut jo vuosikaudet sen verran arpapeliä, etten ole viitsinyt maksaa kausimaksua edes kannatuksen vuoksi. (Ja se että Vantaasta ja ei-Vantaasta pitää vielä maksaa erikseen on ihan oma rimanalituksensa.)

2 Likes

Meillä ainakin ihan omakotitaloalueellakin oli viime kesänä jonkun firman pääosin muistaakseni harmaalla värityksellä, mutta myös jotain sinisiä aksentteja, noita skuutteja, nuoriso niillä näytti aamulla lähtevän ja illaksi skuutteja tuli sinne tänne kadun varteen. Näytti ihan toimivalta eikä mua ainakaan häirinnyt jos pensasaidan reunustalla kelvin laidassa pari skuuttia odotti käyttäjäänsä. Tämä vain erikoisempana huomiona. Kaupunkifillareissa on vähän sellanen ongelma, että kun ne vaativat sen tietyn aseman niin siinä sijoittelussa ei ole kovinkaan hyvin joustoa. Espoossa on erityisen paljon alueita, että on pientaloalue levittynyt siinä määrin laajalle, että alueen sisälläkin kävelyä voi olla kilsa, niin noissa kaupunkipyörissä on vähän sellainen hankaluus, että jos vaikkapa tässä mun kämpän lähettyvillä olisi asema, niin osalla, joilla kävelymatka junalle olisi pari kilsaa niin niille jäis kilometrin kävelymatka tohon kaupunkipyörälle. Tollanen pari sinne pari tänne malli noilla skuuteillahan on erinomaisen hyvä luomaan tuota joustoa sen suhteen, että saadaan just sinne käyttäjille se laite.

Kyllähän Helsingin nykyisetkin kaupunkipyörät toimivat myös tavallaan ilman asemaa kun niitä saa jätettyä myös täydelle asemalle (tämä taitaa kyllä vaatia aseman sijaintia edes jossain kuuloetäisyydellä). Monessa muussa järjestelmässä tätä ominaisuutta ei ole vaan pyörä pitää palauttaa vapaaseen telakkaan, ja toisaalta joissakin pyörän saa palauttaa mihin vaan (mahdollisesti lisämaksusta) kuten moottorilaudankin.

Mä nyt ainakin oletin, että HSL-laudat olisi telakoitavia, koska eihän muuten mikään muuttuisi niiden pysäköinnin ongelmallisuuden osalta. Telakointi myös vähentänee hävikkiä, helpottaa keräilyä, ja tavallaan parantanee myös saatavuutta.

Varmaan jotain uusia joukkoliikenteen käyttäjiä tulisi, jos lautoja voisi käyttää HSL:n lipulla, mutta vähän vielä semmoselta sähköpotkulautakommunismilta kuulostaa. Jos yhden applikaation käyttöliittymä oli se juttu, niin esim. Whim tarjoaa jo nyt sitä.

2 Likes

Lähivuosinahan noi on alkanut paremmin riittää, kun pyöriä tuli 2021 Helsinkiin tuhat lisää kun verkosto laajentui kehä 3:lle asti, tää toi lisää pyöriä myös muille alueille ja samalla koronan ja etätöiden myötä nimenomaan ytimessä kysyntä on vähentynyt.

No, omien säännöllisten kenttähavaintojen mukaan lähimmän kaupunkipyöräaseman vapaiden pyörien määrän tyyppiarvo on kyllä ollut pyöreä nolla ensimmäisestä laajentumisesta alkaen eikä se ole myöskään 2021 jälkeen muuttunut. Ja samoin satunnaisesti kartasta katsoen ilta-aikaan 001x0-alueella yleensä noin puolet asemista on tyhjiä. (Ehkä nyt sentään vihdoin on ymmärretty, että suuri määrä päivittäisiä matkoja per pyörä kertoo enemmän pyörien vähyydestä kuin mistään muusta, eikä sillä erityisesti kannattaisi kehuskella.)

Aiheeseen liittyen: hämmästyttävästi markkinavoimat kyllä saavat mainitun lähimmän aseman yhteyteen aina tyyliin puolen tusinaa erilaisia kaupallisia vaihtoehtoja. Liekö firmojen puolesta ihan erityisesti ohjeistettu jättämään lautoja (ja asemattomia pyöriä) siihen.