Sähköpotkulaudat ja yhteisomisteisten tilusten käyttö puliveivarien ansaintakenttänä - arvostelu ja puinti topäng

Itse asiassa jopa potkulauturit miettivät näitä asioita omatoimisesti, ei se ole sen hankalampaa kuin vaatia feature käyttöön täälläkin.

Accurate geofencing — virtual geographic boundaries — is one of the top concerns for our partner cities because it has a direct effect on the safety and reliability of the e-scooter service. It determines where scooters can be ridden and parked, and even the maximum speeds that scooters can travel in certain areas. Our IoT unit plays a key role in ensuring the reading on the scooter’s location is accurate and that these location signals can then transmit to the Cloud quickly and efficiently, so command and response times to geofences are faster.

“This is important for safety reasons, so e-scooter riding and parking don’t cause problems in urban areas,” said Shahin Ghazinouri, our VP of hardware engineering. “Without location accuracy and strong signal responses, it’s hard to enforce geofencing. We’re continually improving responses to be as close to real time as possible.”

https://www.voi.com/blog/benefits-of-location-accuracy-in-voiager-4-e-scooter/

7 Likes
1 Like
6 Likes

You misspelled evil

12 Likes

Mulle tuli tässä sellanen älynväläys, että miksei noita sähköpotkulautoja vois saada esim hsl:n julkisen liikenteen alle vaikkapa nyt pk-seudulla. Noissahan on ihan hyvä julkista liikennettä tukeva funktio, siirry kätevästi kämpältäs juna-asemalle tai dösärille mikä se julkisen solmukohta onkaan ja esim stadissa asioidessa nappaa metrolta/steissiltä whateva se skuutti ja ajelle minne tarvitsee. Samalla homman vois saada pysäköintihommien osalta vähän säädellymmäksi.

Itellä on ainakin tällai lähiöasujana jääny toi julkinen liikenne kokonaan pois käytöstä sen takia, että A) se on hidasta, B) se on kallista. Tohon A) - kohtaan vaikuttaa oleellisesti se, että jos haluan vaikkapa junalle, niin mun täytyy kävellä kilsa alkupäässä ja yleensä vielä loppupäässäkin joutuu kävelemään. Tollasella matkalla edes dösä ei oikeestaan nopeuta liikkumista, koska kyse on n. 10 minsan kävelystä, mutta scuutti pudottaisi tollasen siirtymän nopeuden muutamaan minsaan. B) - kohtaan taas ei ainakaan auta se, että jos haluaa tollasta scuuttia hyödyntää, niin se maksaa vielä jotan julkisen päälle, kun julkinen itessäänkin on niin törkeen kallista, että sama ajaa omalla autolla.

Jos jengi nyt vielä itkee rahanahneista firmoista, jotka antaa parkittaa skuuttejaan missä lystäävät, niin eiköhän yleisasenne muuttuis positiivisemmaksi jos toi ois hsl:n hoidossa. Veikkaan, että tää ongelma käsittää aika monia, joilla liikkuminen paikasta A paikkaan B on periaatteessa hyvän raideliikenneyhteyden takia todellisuudessa sitä, että sinne raideliikenneyhteydelle joudutaan siirtymään ja matka-aika jää lopulta aika pitkäksi.

3 Likes

Oli niillä joku pilottikokeilu

Mutta espoolaisessa rivitalolähiössä konsepti kaatunee siihen, että siellä pitäisi sit olla aina se lauta sun kotiovella, kun haluat kerran kuussa mennä junalla. Käyttöaste ei nousse riittävälle tasolle vielä silläkään että ajat sillä takaisin kotiinkin.

Edit. Oikeastaan haikailet tossa MaaS-palvelun perään

Pohdintoja nimenomaan asemattomien skuuttien näkökulmasta:

  • Lautojen keräily ja lataus maksaa. HSL ei voi tässä innovoida alustaorjuutta käyttöön, joten uusia käyttäjiä pitäisi houkutella ihan urakalla jos haluaa kattaa kustannukset
  • Se lautojen pysäköinnin valvominenkin maksaa jotain
  • Jos laudat tarjotaan kilpailijoita halvemmalla, mikä estää käyttäjää ajelemasta sillä skuutilla bussin sijaan?

En tiedä millasta voittoa yksityiset firmat tässä vaiheessa takoo vai takovatko ollenkaan, joten en ihan varauksetta osaa sanoa kannattaisko julkisen alkaa siihen hintakilpailuun.

https://www.is.fi/autot/art-2000009375004.html

Tää taitaa nostaa kivasti toiminnan kustannuksia.

3 Likes

Tällä hetkellä menossa kova pudotuskisa eli kaikki tekevät tappiota ja uusia yrittäjiä puskee markkinoille lisää. Suomessa on niin topakka yrittämisen turva ettei rajoitukset juuri ole esteenä toiminnalle.
“vanhat” jo asemia saaneet yritykset toivovat itse rajoituksia jotta markkinoille pyrkivät uudet toimijat karsiutuisivat jo heti pian.
En löydä artikkeilia johon ymmärrykseni perustuu.

1 Like

Tossa muutamaa viestiä ylempänä ainakin on Timpan linkkaamana toi artikkeli jossa “tappiokierteestä” kerrotaan ja onhan noilla ollut irtisanomisia, yks firma lopetti helsingissä kesken viime kesän ja muuallakin on ollut vaihtelevaa menestystä ja erilaisia yrityksiä voittaa markkinat.

Hsl:llähän on jo vastaava joukkoliikenteen osana toimiva palvelu, kaupunkipyörät. Mutta joo, voi tossa olla mahdollisuuksia.

No jos sulla on samalla kuukausimaksulla dösä ja potkulaudat niin silloin kukin julkisen käyttäjä varmaan käyttää nopeinta yhteyttä eikä se oo ongelma. Ongelmahan on surkeasti hinnoiteltu ja kankea julkinen liikenne, jolloin kaikki ajaa mieluiten yksityisautolla jos esim pysäköinti on käytännöllistä. Helsingin keskustaan julkiset menee hyvin mutta sinne autoilu taas olis tönkköä.

Tähän olisi kiva saada perusteluja.

Liput vois joo olla halvempiakin. Mä vaan en nää miten tähän yhtälöön mahtuu yhdistelmälippu joka tarjottaisiin nykyistä HSL + skootti komboa sopivasti halvemmalla, ellei sitä sit subventoida verovaroin.

Subventoida kyl vois ihan reippaasti nykyistä enemmän (looking at you ilmanen joukkoliikenne), ja sit vasta miettiä tarvitaanko uusia vempaimia käyttäjien houkutteluun.

1 Like

No täähän kuulu pysyvän strategisesti käytännöllisenä Hessoisa.

Oisko kuitenki kivampi tuupata tämmöset vaik pannugifutopiin, ku kaikki meistä ei ihan täysin välttämättä halua kattella levottomasti luuppaavia videonpätkiä räsynuken lailla lennähtelevistä elollisista otuksista (“huolettomiin” sähköskuutin käyttäjiin kohdistuvista tyrääntymisfantasioista huolimatta)?

6 Likes

Tampere! Torille!

Potkulaudat vittuun!

31 posts were merged into an existing topic: Autonkäyttö topikki

Mutta siis minkä ongelman nää HSL-laudat ratkaisisi, mitä kaupunkipyörät ei tee, muuta kuin tietty sen, että saadaan vähäinenkin hyötyliikunta eliminoitua kuviosta? Myös kilometrin matkaa varten hankittavan ns. asemapyörän hankinta- ja käyttökustannukset on ihan olemattomat, ja olisi käytettävissä ympäri vuoden toisin kuin sähköpotkulaudat.

1 Like

No esim sen, että noita sähköpotkulautoja saa hajautettua sellasille alueille, minne esim kaupunkipyöräasemaa ei ole saatavilla. Esimerkiksi espoon suunnalla kaupunkipyöriä löytyy lähinä leppävaarasta eikä sieltäkään järin kattavasti (en tiedä metronvarren tilannetta), mutta sen jälkeen raideliikenneyhteyden äärellä on porukkaa aika monella asemalla, joita ketään ei se kaupunkipyörätilanne oikein edesauta. En tiedä onko kaupunkipyörien suhteen homma stadin suunnalla jotenkin oleellisesti idässä päin parempi ja sit joillain alueilla ne kaupunkipyörät toimii ilmeisesti eri lipulla vielä kaiken päälle…

Se mistä toi hsl:n piiriin tuominen lähti oli tää mun heitto tuosta julkisen vs yksityisautoilun hinta ja käytännöllisyyseroista ja oli vaan tuollainen ehdotus, että hommaan voitaisiin saada vähän rotia, jos tuollaisia olisi saatavilla kätevästi julkisen liikenteen yhtenä yhteysvälineenä.

Hyötyliikunta-asia ei oikein ratkaise sillä, että käsketään kävelemään, kun siinä vaiheessa ollaan peli hävitty autoilulle. Mullakin on yhteysfillari juna-asemalle jne, mutta se pitäis sit roudata junaan mukaan ja se homma ei kovin pitkälle kanna, jos tosta tulis erityisen suosittua, kun loppuis junista tila kesken. Ehkä itelle järjestyis vielä suht kohtuudella fillariyhteys ja joku kaupunkipyörä toisessa päässä, mutta kyllä nää skuutit on vaan osoittautuneet ihan käteviksi enkä usko, että kovin moni sitä voi rehellisesti kiistää vaikka skuuttimeininki muuten vituttaiskin.