Saako etupään laakerikupit irti?

Ensimmäinen fillariprojekti työn alla, mutta heti meni sormi suuhun ja ohjeistusta olisin vailla.
Vanha Monarkin maantiepyörä, varmaan jostain 80-luvulta. Alkujaan ajattelin säilyttää alkuperäisen maalipinnan, mutta putsauksen jälkeen totesin, että kun kerran muutenkin osiksi laitetaan, niin maalataan nyt sitten samalla - muttamutta…
Mites nuo etuhaarukan laakerikupit (vai mikä nyt korrekti termi ikinä onkaan), ovatko ne irrotettavissa olevia osia (haarukasta ja/tai rungosta) vai ovatko paikalleen prässättyjä? Ei niissä pikaisen ulkoisen tarkastelun perusteella mitään vikaa ole, mutta kun tuo runko on kerran menossa maalaukseen, niin helpottaisi suojausta, jos niitä kuppeja ei olisi.
Ei viitsisi kohtuutonta öövervaltaa käyttää irrottamiseen vain todetakseen joko ettei se ole mahdollista tai ettei niin olisi kannattanut tehdä…

Ohjauslaakerin kupit on irrotettavissa naputtelemalla. Tärkeää on tietysti se, että saa paukutettua tasaisesti sitä laakerikuppia ulospäin.

Eli askartele tämäntyyppinen työkalu:

EDIT: askarteluohjeita löytyy kun googlaa: headset cup removal tool

Tarviit tämmösen työkalun ja vasaran:

Headset cup remover on sen nimi lontooksi.

TSI ohje:

Kupit voi irrottaa väärillä työkaluilla mutta ne kannattaa asentaa oikeilla.

Paras naputtelutyökalu työkalupakista on viila, kunhan sen pää kestää vasaraa. Toinen puoli latta, toinen puoli kaareva. Ruuvimeisselillä tai tuurnalla tulee rumempaa jälkeä. Naputtele vuorotellen eri puolille.

Muista jättää runko tukematta, ettei hakkausvoima kohdistu tukipisteisiin.

Tuhannet kiitokset, nyt päästään hommissa eteenpäin - on täällä huippuporukkaa!
Vastauksista innostuneena nyt vielä sen verran, että mitenkäs sen etuhaarukan laakerikupin kanssa - onko myös se irrotettavissa?

Tarkoitat ohjainlaakerin alakoolia, englanniksi crown race. Sen saa irti vaikkapa moralla, jolla ronkkii rakoa auki, ellei kruunussa ole asiaan tarkoitettua koloa.

Vanhanmallisen kartiokuulatyyppisen ohjainlaakerin alakoolin asennus takaisin on hankalaa, koska mokoma tuppaa kolhiintumaan hakatessa. Suosittelen koko laakerin asennuttamista ammattilaisella.

Ja voithan sä aina tehdä sen kuppien puristustyökalun itse (korvaa tuumaiset osat metrisillä M12 osilla):

Alakoolin asentaminen onnistuu sopivalla putkella, joka on riittävän iso että haarukan yläputki menee sen sisään, mutta ei vahingoita laakeripintaa.

https://www.yksivaihde.net/old/12710

Ohjeet on sitä luokkaa, että jos homman onnistun sössimään, niin sitten pitää mennä kyllä katsomaan peiliin :slight_smile:

nää hommat on sitä luokkaa että jos onnistuu sössimään ni ei tarvi ees kattoa peiliin